Покров Пятница 17.05.24, 09:44
Сайт
Главная » 2013 » Март » 25 » Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформує
16:05
Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформує
Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформуєУважаемые граждане!
Никопольская ОГНИ обращает внимание, что с 01.01.13 по 01.05.13 продолжается кампания декларирования доходов, полученных в 2012 году. Граждане, которые получали доход от сдачи квартир в аренду, должны подать в Никопольскую ОГНИ декларацию об имущественном состоянии и доходах за 2012 год.
За справками обращаться по телефону 2-24-05, 2-13-41 или по адресу: г. Никополь, пр.Трубников, 27, каб.115.

28 касових апаратів Нікопольщини вже працюють з електронною стрічкою
До системи зберігання і збору даних від реєстраторів розрахункових операцій підключено 28 одиниць касової техніки (17 нових та 11 модернізованих), що рахуються на обліку в Нікопольській ОДПІ. Ці касові апарати вже формують електронну стрічку та автоматично передають дані про готівкові операції на сервери податкової служби. Система працює у безперебійному режимі.
 На сьогодні у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій знаходиться 5 моделей касової техніки. Незабаром, також, будуть включені ще 11 моделей, які відповідають сучасним вимогам. Тому, вже найближчим часом користувачі найбільш популярних моделей матимуть можливість для їх дообладнання. З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб – порталі ДПСУ (http://sts.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/reestri/53992.html).
Нагадаємо, що законодавчі норми, які впроваджують дистанційний моніторинг касових операцій, набрали чинності з 1 січня поточного року. Підприємці мають можливість або обладнати вже існуючі касові апарати відповідними модемами для передачі даних, або придбати нову техніку.
Нікопольська ОДПІ наголошує, що для відповідного оснащення своєї касової техніки бізнес має час до 1 липня 2013 року. На час цього адаптаційного періоду штрафи за відсутність електронної стрічки не передбачені.

Орендодавці житлових приміщень загальною площею понад 100 кв. м. не можуть бути платниками єдиного податку
Фізичні особи - підприємці, які надають в оренду:
- земельні ділянки, загальна  площа  яких перевищує 0,2 гектара;
- житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;
- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів
не можуть бути платниками єдиного податку.
Відповідно до Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Це положення стосується  й використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.
Водночас, фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого не перевищує вищезазначені норми, не має права надавати в оренду одну частину нерухомого майна як фізична особа - не суб’єкт господарювання, а іншу частину - як ФОП на спрощеній системі оподаткування.
Нагадуємо, що умови перебування платників податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності передбачені розділом XIV Податкового кодексу України.

Податковий борг можна виплатити в розстрочку
Для розстрочення або відстрочення податкового боргу платнику податків необхідно написати заяву, затвердженої форми. Така заява подається до органу державної податкової служби за місцем обліку платника податків. У заяві зазначаються суми податків, зборів, штрафних санкцій, пені, сплату яких платник податків просить розстрочити або відстрочити. Окремо необхідно зазначити строк розстрочення або відстрочення та періоди сплати. При цьому, окремо вказуються суми, строк сплати яких ще не настав, а також строк сплати яких вже минув.
До заяви додається економічне обґрунтування, яке складається з:
~ переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин; 
~ аналізу фінансового стану;
~ графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум;
~ розрахунків прогнозних доходів платника, що гарантують виконання графіка погашення.
Протягом 30 календарних днів з дати подання заяви керівник органу податкової служби приймає рішення щодо розстрочення або відстрочення податкових зобов’язань.
На наступний робочий день з дня прийняття рішення орган державної податкової служби укладає з цим платником податків відповідний договір про розстрочення або відстрочення податкового боргу. Строк дії договору починається з дати його підписання.
Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податку регламентовано ст.100 Податкового кодексу України.
Форма заяви щодо надання розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податку затверджена наказом Міністерства фінансів України 30.11.2012 N 1261.

Ріелтори зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом договори з оренди нерухомості до органу ДПС
Суб'єкти господарювання - ріелтори, зобов'язані надавати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості. Така інформація надсилається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку. 
Податкові агенти податковий розрахунок подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу. Тобто, такий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України). 
Так, за І квартал 2013 року така інформація ріелторами надсилається органу ДПС до 10 травня включно. 
Нагадаємо, інформація про укладені ріелторами договори подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2012  №1248. 

ФОП платники ЄП, які здійснюють перевезення пасажирів, не зобов’язані застосовувати РК та КОРО
Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при наданні послуг фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок.
Таким чином, фізичні особи – підприємці платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів (будь-яким видом транспорту) не зобов’язані застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.
Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі при наданні послуг зобов’язані надавати покупцю цих послуг за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця. Тобто, на вимогу пасажирів, такі особи зобов’язані видавати квиток на проїзд, затвердженої форми.
Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену Законом України «Про захист прав споживачів», але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.
Випадки, у яких не застосовуються реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки відображено в ст.9 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями.
Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 №503 затверджені Типові форми квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування.

Реєстрація неприбуткових установ та організацій
Для включення до Реєстру неприбуткових установ або організацій платнику податків необхідно подати до територіального органу ДПС за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою 1-РН, а також копії установчих документів. 
Органи ДПС можуть здійснювати перевірку відомостей, що містяться в поданих документах. 
За результатами перевірки та на підставі поданої заяви орган ДПС включає неприбуткову установу або організацію до Реєстру та присвоює їй відповідну ознаку неприбутковості. 
За результатами розгляду заяви, установчих документів територіальним органом ДПС нижчого рівня за місцезнаходженням неприбуткової установи та організації приймається рішення про: 
 -  внесення, повторне внесення неприбуткової установи або організації до Реєстру; 
 -  відмову у внесенні неприбуткової установи або організації до Реєстру; 
 -  присвоєння неприбутковій установі або організації іншої ознаки неприбутковості. 
Рішення за затвердженою формою готується у двох примірниках - перший надається неприбутковій установі або організації, а другий залишається в територіальному органі ДПС нижчого рівня. 
Форма реєстраційної заяви платника податку 1-РН 
та
Форма рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій визначена Положенням про Реєстр неприбуткових установ та організацій, яке затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2013 № 37 (набрав чинності з 12.03.2013).

Підстави для нарахування податкової знижки відображаються платником податку у річній податковій декларації
Громадяни, які мають право на податкову знижку та бажають його реалізувати, можуть повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого протягом 2012 року із заробітної плати.
Для цього їм необхідно заповнити та подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію). Разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. У 2013 році платники податку таку податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.
Нагадаємо, що витрати, які включаються до податкової знижки, умови та підстави для її нарахування визначені у ст.166 Податкового кодексу України. Водночас у 2013 році не надаватиметься податкова знижка на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення за наслідками 2012 року. Така знижка буде застосовуватися лише після прийняття закону про обов’язкове  медичне страхування (п.1 Прикінцевих положень ПКУ).
Підстави для нарахування податкової знижки та конкретні суми відображаються платником податку у річній податковій декларації. При цьому, разом з декларацією заповнюється додаток 6 до декларації (перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки). Суму податку до повернення платник розраховує самостійно.

Чи звільняються від оподаткування послуги у сфері інформатизації?
Тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції. 
Водночас, постачання послуг з проектування, видання, програмування, тестування, інсталяції, впровадження, обслуговування програмних та програмно-технічних засобів не відноситься до визначення програмної продукції.
Нагадаємо, що відповідно до діючої норми Податкового кодексу України програмною продукцією є:
 - результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної, навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів чи онлайн-сервісів;
 - криптографічні засоби захисту інформації.
Таким чином, звільнення від оподаткування податком на додану вартість не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації.
Відповідна норма передбачена пп.26.1 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (зміни внесені Законом України від 05 липня 2012 року № 5091-VI «Про внесення змін до р.XX «Перехідні положення» ПКУ щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції»).

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю

Категория: Город | Просмотров: 962 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar