Покров Понедельник 29.04.24, 00:11
Сайт
Главная » 2015 » Май » 20 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
09:44
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

У квітні майже 100% платників ПДВ Дніпропетровщини прозвітували за допомогою Інтернету

За підсумками квітня 2015 року у Дніпропетровському регіоні засобами електронного зв’язку прозвітували 17297 тисяч платників ПДВ, або 99,5% від загальної кількості звітуючих з цього податку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість платників ПДВ, які надають звітність засобами e-mail, збільшилась на 2,1%.

Також, у квітні поточного року до органів ДФС у Дніпропетровській області надали звіти з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 46016 суб’єктів господарювання. Електронним сервісом ДФС, направивши звітність по e-male, скористалося 39345 платників. Це на 3,5% більше, ніж у квітні 2014 року і складає 85,5% від загальної кількості платників ЄСВ Дніпропетровської області.

«Переваги звітування засобами телекомунікаційного зв’язку очевидні, - говорить перший заступник начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Роман Афонов, – Електронна звітність дозволяє спростити процес взаємодії платників з фіскальною службою, унеможливити випадки корупції, скоротити витрати часу на формування та передачу звітності».

 

З початку року на соціальний захист мешканців Дніпропетровщини надійшло майже 6,2 млрд. грн. єдиного внеску

У Дніпропетровській області протягом січня – квітня 2015 року від платників регіону надійшло 6 мільярдів 167 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що на 364,6 мільйонів гривень більше фактичних надходжень чотирьох місяців 2014 року. Про це повідомила начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.

При цьому, лише в квітні поточного року платники єдиного внеску Дніпропетровської області перерахували на рахунки Державного казначейства 1 мільярд 691 мільйон гривень. Порівняно з квітнем 2014 року надходження зросли майже на 7 відсотків, або на 109,4 мільйонів гривень.

«Своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного» - наголошує Інна Андрущак.

 

В області визначено переможців другого етапу

Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини»

Днями компетентним журі підведено підсумки та визначено переможців другого етапу (обласного рівня) всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини».

„Хочу особливо відзначити, що конкурс «Майбутнє країни – у мріях дитини»– найбільш цікава та ефективна форма виховної роботи з підростаючим поколінням, яка дає змогу обдарованим дітям втілити свої творчі здібності і, водночас, вчитися правильно сприймати необхідність сплати податків. Коли дивишся на творчі роботи, вражає дорослий погляд дітей на життя, їхнє розуміння економічних проблем держави,” – наголосив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Переможцями обласного туру конкурсу «Майбутнє країни – у мріях дитини» від Нікопольської ОДПІ за напрямком «Літературні твори» визнано – ученицю Придніпровської ЗОШ Нікопольського району Мулик Анастасія та ученицю Виводівської ЗОШ Тамаківського району Утюж Ганна. Їхні роботи будуть представлені на Всеукраїнський рівень в ДФС України.

За напрямком «Комп’ютерна графіка» лауреатами обласного рівня стали: учениця Орджонікідзівської ЗОШ Морозова Аліна та Хмельковської Тетяни учениця Ліцею №10 м. Марганець.

Як відомо, життєві цінності формуються ще в дитинстві. Тому цілком ймовірно, що в майбутньому школярі, які сьогодні з таким захопленням малюють, пишуть твори, складають вірші на податкову тематику, стануть законослухняними платниками податків.

Вітаю переможців конкурсу та бажаю зайняти також призові місця на третьому етапі - зазначив Володимир Джавун.

 

На Нікопольщині цьогоріч видано більше тисячі електронних ключів

З початку року на Нікопольщині послуги електронного цифрового підпису отримали понад тисячі юридичних та фізичних осіб.

«Сьогодні по Нікопольському регіону цифровий підпис можна отримати безкоштовно у відокремленому пункті відділу реєстрації користувачів Акредитованого Центру сертифікації ключів ДФС в Нікопольській ОДПІ, який працює у Центрі обслуговування платників з 9.00 до 18.00, щоденно, крім суботи та неділі, в кабінеті 112 (тел. 2-23-18).

Бажаючим, буде надано консультації та практична допомога.

Його наявність є запорукою подання звітності в електронному вигляді, доступу до сучасних електронних сервісів фіскальної служби, що значно заощаджують особистий час платників податків», - підкреслює начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Також начальник зазначив, що звітність може надсилатись до Нікопольської ОДПІ засобами телекомунікаційного зв’язку як у робочі часи, так і після 18-ї години, у вихідні та святкові дні, а також дистанційно не тільки з офісу, але і з власної квартири, будинку, Інтернет – кафе або з будь – якого місця з доступом до мережі Інтернет.

Володимир Джавун нагадує, що Акредитований центр сертифікації ключів використовує два посилені сертифікати відкритих ключів. Такий формат криптографічних повідомлень унеможливлює підробку та посилює захист інформації від сторонніх осіб.

 

Майже 174 мільйони гривень єдиного внеску надійшло від платників Нікопольщини

Протягом січня – квітня 2015 року органами фіскальної служби Нікопольської ОДПІ 173,7 мільйони гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

За його словами, відносно минулого року надходження ЄСВ зросли на 18,6 млн. грн., або на 12 відсотків.

При цьому, лише у квітні 2015 року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Нікопольщини перерахували на рахунки Держказначейства 49,5 мільйонів гривень.

Нагадуємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 

Зверненнями громадян Нікопольщини за січень-квітень 2015 року

Як повідомила в.о. заступника начальника Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко, для забезпечення кваліфікованого, неупередженого, об’єктивного та своєчасного розгляду звернень громадян Нікопольською ОДПІ постійно приділяється увага зверненням громадян як одному з пріоритетних напрямів роботи та здійснюються заходи організаційного, інформаційного та аналітичного характеру, спрямовані на удосконалення цієї роботи.

З початку року надійшло 15 письмових звернень громадян, що на 6 звернень більше, ніж за відповідний період 2014 року.

За результатами розгляду надано відповідь на 13 письмових звернень, у тому числі 5 звернень вирішено позитивно, на 6 звернень надано роз’яснення, а 2 звернення переслано за належністю до інших органів для розгляду в межах компетенції. По 2-м зверненням термін розгляду не настав.

Питання, порушені громадянами, стосувалися: проведення контрольно-перевірочної роботи, інформування про ухилення від сплати податків та зборів, не декларування доходів отриманих від здавання в оренду нерухомості, порядку оподаткування доходів фізичних осіб та нарахування штрафних санкцій, фінансового забезпечення колишніх працівників Нікопольської ОДПІ.

Випадків несвоєчасного розгляду звернень громадян не було. Скарг на недоліки у роботі, на дії, бездіяльність та на корупційні діяння (зловживання владою або службовим становищем) посадових осіб Нікопольської ОДПІ, перегляд їх рішень не надходило.

 

Адміністративні послуги

Як зазначила в.о. заступника начальника Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко, з початку року ЦОП Нікопольської ОДПІ надано 4999 адміністративних послуг:

  • видано 2595 (або 51,9% від загальної кількості послуг) реєстраційних номери облікової картки платника податків;

  • зареєстровано 444 (8,9%) книги обліку розрахункових операцій;

  • видано 439 (8,8%) витягів з реєстру платників єдиного податку;

  • зареєстровано 418 (8,4%) платників єдиного податку;

  • зареєстровано 345 (7,0%) книг обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку;

  • зареєстровано 239 (4,8%) книг обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

  • видано 107 (2,1%) довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами доходів і зборів та інші.

 

Податковим компромісом скористувалися 42 платника

З дня набуття чинності закону щодо податкового компромісу заяви про намір досягнення податкового компромісу та уточнюючі розрахунки до Нікопольської ОДПІ подали 42 суб’єкти господарювання. Вказані підприємства збільшили податкові зобов’язання з податку на додану вартість та податку на прибуток на 42,6 млн. грн., внаслідок чого до державного бюджету станом на сьогодні додатково надійшло майже 1,5 млн. грн.

Згідно з вимогами законодавства, ставка добровільної сплати, за якої платники податків звільняються від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності становить 5% заниженого ними податкового зобов'язання з ПДВ та податку на прибуток. Решта 95% у разі досягнення податкового угоди вважаються погашеними.

Від учасників компромісу з державою внаслідок реалізації цього механізму очікуються надходження в сумі майже 2,2 млн. грн.

 

Оперативники ДФС затримали 7 автомобілів, які порушили правила перевезення товарів через лінію розмежування у зоні АТО

Працівники оперативних підрозділів ДФС, які забезпечують контроль за переміщенням вантажів через лінію розмежування у зоні АТО, 11 – 12 травня затримали та доглянули 7 транспортних засобів.

Зокрема, було затримано автомобіль, який перевозив 1344 пляшки пива по 2,5 літра та 1440 пляшок шампанського. У водія не було необхідних супровідних документів на пиво та шампанське. Наразі, проводяться необхідні заходи.

За результатами огляду іншого транспортного засобу, який перевозив цукор вагою 18 тон на суму 180 тис. грн., 7035 пляшок пива та 2640 пляшок слабоалкогольних напоїв встановлено порушення та складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, працівниками оперативних підрозділів ДФС ведеться постійний контроль за переміщенням товарів та транспортних засобів через лінію розмежування у зоні АТО. Зокрема, здійснюється перевірка транспортних засобів на наявність відповідного дозволу на перевезення вантажу (товару), його відповідність даним, зазначеним у такому дозволі, контроль за сплатою податків до Державного бюджету України суб’єктами господарювання.

 

Оперативники ДФС у зоні АТО попередили спробу контрабанди продуктів харчування та підакцизної продукції на суму 882,5 тис. гривень

Оперативники ДФС спільно з працівниками управління власної безпеки ГУ ДФС у Луганській області та працівниками Державної прикордонної служби України на території сектору «В» зони проведення АТО виявили 6 транспортних засобів, які намагались здійснити переміщення продуктів харчування (картопля і цукор) та підакцизної продукції поза пунктами пропуску без наявності необхідних супровідних документів.

Загальна вартість контрабандних продуктів та напоїв становила 882,5 тис. грн

Затримані транспортні засоби передані до Вугледарського РВ ГУМВС України у Донецької області для прийняття рішення згідно чинного законодавства.

 

Оперативники ДФС у зоні АТО знайшли у рейсовому автобусі фальсифікований алкоголь

Оперативники ДФС спільно з працівниками управління власної безпеки ГУ ДФС у Луганській області та працівниками Державної прикордонної служби України попередили незаконне транспортування з метою збуту алкогольних напоїв з ознаками підробки.

За добровільною згодою власника транспортного засобу, проведено огляд одного з приміських автобусів, який прямував за маршрутом «Дніпродзержинськ – Артемівськ-Сєвєродонецьк». Під час огляду оперативниками виявлено та вилучено спиртовмісну рідину невідомого походження у пластикових ємностях різного об’єму.

Як з`ясувалось, транспортування алкогольних напоїв здійснювалось без оформлення первинної бухгалтерської та податкової документації, яка підтверджує придбання, походження, вартість, якість та кількість алкогольних напоїв.

Контрафактний алкоголь вилучено. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 204 КК України.

Триває слідство.

 

Податкова міліція у зоні АТО затримала колону вантажівок з контрабандним товаром

Учора ввечері, в районі м. Золоте Попаснянського району Луганської області, поряд з лінією розмежування вогню співробітниками підрозділу податкової міліції в районі проведення АТО «Фантом», за погодженням з керівництвом проведення Антитерористичної операції, у взаємодії зі співробітниками СБУ, МВС, прикордонної служби та Збройних сил України затримано колону з понад 150 вантажних автомобілів (зареєстровані в Дніпропетровській, Луганській, Донецькій та Харківській областях), які планували проїхати на неконтрольовану територію поза контрольними пунктами в’їзду/виїзду.

Під час перевірки документів, по правоохоронцям із «зеленки» було відкрито вогонь з автоматичної зброї. Ймовірно, таким чином бойовики намагалися створити коридор для безперешкодного проїзду автівок.

Серед правоохоронців поранених немає. Наразі проводиться поглиблений огляд 71 транспортного засобу з товарами продуктової та підакцизної групи, а також товарами народного споживання, які доставлено у безпечне від обстрілів місце. Здійснюються заходи щодо встановлення його походження, а також встановлюється коло осіб, причетних до здійснення вказаної злочинної операції.

 

Фахівцями ДФС виявлено факт незаконного відшкодування ПДВ на суму 30 млн. грн.

Центральним офісом з обслуговування великих платників Державної фіскальної служби у м. Донецьку зареєстровано кримінальне провадження за фактом порушення діючого законодавства невстановленими особами.

Зазначені особи, без наміру здійснення фінансово-господарської діяльності, зареєстрували підприємство та документально оформили ряд безтоварних операцій з купівлі-продажу вугільної продукції.

У результаті цих незаконних дій декілька підприємств реального сектору економіки необґрунтовано сформували податковий кредит у сумі 30 млн. грн.

Триває слідство.

 

З початку року сплачено 55,7 млрд. грн. єдиного внеску

Протягом перших чотирьох місяців поточного року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування склали 55,7 млрд. грн. Зокрема, у квітні сплачено 15,6 млрд. гривень.

Єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

 

З початку 2015 року власниками електронного підпису від ДФС стали майже 106 тис. осіб

Протягом січня – квітня поточного року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС скористалися 105 966 клієнтів, яким безкоштовно видано 305 104 посилених сертифікатів відкритих ключів.

Зокрема, 32 421 юридична особа отримала 143 603  ключі. Ще 161 501 екземпляр електронного підпису видано фізичним особам. За вказаний період послугами Центру скористалось 73 545 таких платників.

Всього з початку діяльності  Акредитований центр сертифікації ключів ДФС обслуговує 3 млн. 512 тис. 820 посилених сертифікатів відкритих ключів.

Нагадаємо, що у зв’язку зі зміною найменування АЦСК ІДД ДФС сформовано нові технологічні сертифікати центру та серверів центру, які необхідно додати до файлового сховища програмного забезпечення, що використовується для накладення електронного цифрового підпису на електронні документи.

Завантажити повний перелік актуальних технологічних сертифікатів АЦСК ІДД ДФС можна у розділі «Сертифікати АЦСК» офіційного інформаційного ресурсу.

 

За 4 місяця 2015 року платникам Дніпропетровщини відшкодовано 93,6 млн. грн. ПДВ в автоматичному режимі

Впродовж січня – квітня поточного року на рахунки платників Дніпропетровського регіону повернуто з бюджету 123,3 мільйони гривень податку на додану вартість, що в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року більше на 33,5 млн. грн. З них 93,6 млн. грн., або 75,9 відсотків, повернуто в автоматичному режимі. А це в свою чергу на 33,6 млн. грн. більше, ніж повернуто «автоматом» за чотири місяці 2014 року.

Загалом, автоматичне відшкодування ПДВ з початку 2015 року отримали 36 суб’єктів господарювання регіону. Для порівняння: у минулих роках кількість платників, що пройшли відповідність критеріям на отримання бюджетного відшкодування в автоматичному режимі, складала в 2014 році 22 підприємства, в 2013 році - 15.

 

На 36 відсотків збільшився товарообіг на митних постах Дніпропетровщини у порівнянні з минулим роком

Загальний експорт товарів, які проходять через митні пости Дніпропетровської митниці ДФС у 2015 році збільшився на 21,4 відсотки. Загальні обсяги імпорту, також збільшилися на 118,8 відсотків.

У порівнянні з минулим роком загальні обсяги вантажів збільшилися з  8 мільйонів 154 тисяч тон до 11 мільйонів 97 тисяч тон, або на 36,1 відсоток.

Разом з тим, на 5,5 відсотків збільшилася кількість автотранспортних засобів, оформлених Дніпропетровською митницею. Так, з початку 2015 року оформлено 183 тисячі 403 автотранспортні одиниці.

Загалом, митниками Дніпропетровської області з початку року оформлено 30 тисяч 411 митних декларацій, що на 18,5 відсотків менше відповідного періоду минулого року. Митниками оформлено 15 тисяч 127 декларацій на експорт та 12 тисяч 375 декларацій на імпорт товарів.

 

У кампанії декларування доходів взяли участь більше 41 тисячі мешканців Дніпропетровщини

З початку року мешканці Дніпропетровщини надали до органів ДФС 41021 декларацію про майновий стан та доходи, отримані в 2014 році. Загальна сума задекларованих доходів за минулий рік склала 2,8 млрд. грн.

За результатами кампанії «Декларування – 2015» податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб задекларували 27513 громадян на загальну суму 57,7 млн. грн., що на 15,5 млн. грн. більше ніж в минулому році. Повернення ж з казни у вигляді податкової знижки отримають 5164 громадянина на загальну суму 5,8 млн. грн.

Про одержані минулого року понад мільйонні статки повідомили 296 мешканців Дніпропетровської області. Загальна сума їх минулорічного задекларованого доходу складає 1,5 млрд. грн.

Нагадаємо, на відміну від декларування доходів, яке закінчилося 30 квітня 2015 року, правом скористатися податковою знижкою кожен громадянин зможе впродовж всього року.

 

Переваги електронних перевірок суб’єктів господарювання

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 01.01.2014 вступила в дію норма Податкового кодексу України, якою передбачено проведення електронних перевірок суб’єктів господарювання.

Така можливість надана наступним платникам податків:

з 01.01.2014, які застосовують спрощену систему оподаткування,

з 01.01.2015 — суб’єкти мікро-, малого та середнього бізнесу,

з 01.01.2016 — всі інші платники податків.

Для цього платник податків повинен подати заяву до територіального органу ДФС, в якому він перебуває на обліку. Крім того, разом із Заявою платник податків подає в електронній формі документи, які відповідно до Податкового кодексу України пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб та у форматі, встановленому відповідно до пункту 85.2 статті 85 Податкового кодексу України.

Слід відзначити такі переваги електронної перевірки:

- дистанційне обслуговування платників податків;

- мінімізація впливу людського фактора;

- підвищення якості  проведення перевірки;

- зменшення терміну проведення перевірки;

- впевненість у правильності та повноті оподаткування здійснених фінансово-господарських операцій;

- зниження адміністративного навантаження на платника податків.

 

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що в зв’язку з внесеними змінами до Податкового кодексу України починаючи з першого звітного періоду 2015 року (січень, І квартал) формування податкового кредиту у платників ПДВ відбувається на підставі електронних податкових накладних та обмежених випадках готівкових розрахунків/ документів (п.198.6 ст. 198 Кодексу) і податкових накладних, які складені постачальником товарів/ послуг у січні 2015 року.

Податкові накладні, складені з 1 січня 2015 року та своєчасно зареєстровані в ЄРПН, включаються до складу податкового кредиту того звітного періоду, на який припадає дата їх складання (п.198.3 ст.198 Кодексу).

Податкові накладні, складені з 1 січня 2015 року, зареєстровані в ЄРПН з порушенням терміну їх реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому податкову накладну зареєстровано в ЄРПН, але не більше ніж 180 календарних днів з дати їх складання.

З урахуванням змін, внесених до пункту 198.6 статті 198 розділу V Кодексу, з 1 січня 2015 року втратила чинність норма щодо збереження права на включення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі отриманих податкових накладних протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Платники, які не включили податкові накладні, складені до 1 січня 2015 року, до складу податкового кредиту відповідних періодів, можуть реалізувати своє право на формування податкового кредиту виключно шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди, з урахуванням вимог пункту 198.2 статті 198 розділу V Кодексу.

Таким чином, до складу податкового кредиту декларації з ПДВ за січень п. р. платник не має права включити суми ПДВ по податкових накладних минулих періодів.

 

Платникам ПДВ про заповнення реквізитів платіжного доручення

Нікопольська ОДПІ звертає увагу платників ПДВ на правильне заповнення реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість:

- у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;

- у полі  «Код» необхідно заповнювати код за ЄДРПОУ платника;

- у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

- у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;

- у полі «№ рахунку» необхідно заповнювати номер рахунку, вказаний в електронному повідомленні або отриманий у Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.

Крім того, зазначаємо, що поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповняти згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої  Постановою Національного банку України від 21.01.2004 р. №22 (із змінами).

 

Платниками єдиного податку про РРО

Нікопольська ОДПІ наголошує на необхідності придбання платниками єдиного податку РРО. Згідно змін до Податкового кодексу платники єдиного податку другої групи з 1 січня 2016 року, а єдинники третьої групи – з 1 липня 2015 року при здійсненні готівкових розрахунків в обов'язковому порядку повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій.

РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи, а також другої – третьої груп, якщо вони здійснюють торгівлю на ринках або продають товари через засоби пересувної торгівлі.

Суб’єкти господарювання які вроздріб реалізують підакцизні товари повинні врахувати, що у чеку РРО обов’язково повинна відображатися сума на роздрібну продажу підакцизних товарів.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що з 27.04.2015 р. набрав чинності наказ ДФС України, яким затверджено в новій редакції Державний реєстр РРО. Контрольно-касові апарати, які реалізуються на вторинному ринку обов’язково повинні пройти технічне обслуговування у сервісних центрах, адже по перше строк роботи апарата РРО обмежується семи роками експлуатації.

 

Віднесення пива до алкогольних напоїв

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 липня 2015 року вступають в силу норми Закону України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – ЗУ №71-VIII) про віднесення пива до алкогольних напоїв.

Відповідно до змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року №481/95-ВР, з 1 липня 2015р. до алкогольних напоїв відносяться продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до ст. 15 ЗУ №481 - роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

 

Розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності з 01.01.2015

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема встановлено граничні розміри орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності для всіх категорій земельних ділянок.

Так, відповідно до п. 288.1 ст. 288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

- не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки;

- не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Тобто норми ст. 288 ПКУ встановлюють мінімальні та максимальні межі розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності у відсотках до нормативної грошової оцінки.

При цьому якщо сума річного платежу за договором оренди землі є меншою, ніж сума платежу, визначена п. 288.5 ст. 288 ПКУ, то річна сума платежу, що підлягає перерахуванню до бюджету, не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

Якщо розмір орендної плати, зазначений у договорі оренди, є нижчим від встановленого п. 288.5 ст. 288 ПКУ, орендарю слід звернутись до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, з яким укладено договір оренди землі, з приводу приведення його у відповідність.

 

Як оподатковуються ПДФО доходи, нараховані на користь ФО у вигляді дивідендів

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.2 та 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Під терміном «пасивні доходи» для цілей цього розділу слід розуміти, зокрема такі доходи, як дивіденди (п.п. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 Кодексу).

Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм  п. 170.5 ст. 170 ПКУ.

Пасивні доходи, у тому числі нараховані у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

Доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нараховані резидентами-платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування) оподатковуються за ставкою 5 відсотків.

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати, та оподатковуються за ставками 15 та 20 відсотків.

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками 15 відсотків та/або 20 відсотків.

 

Щодо довідників пільг №№ 74/1, 74/2 в частині плати за землю

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що для формування звітності по податкових пільгах в частині плати за землю за І квартал 2015 року довідники податкових пільг № № 74/1, № 74/2 розміщені на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у рубриці „Довідники”.

 

Щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток у 2015 році

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств.

Водночас п. 9 підр. 4 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ визначено, що у січні - грудні 2015 року та січні - травні 2016 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. При цьому сума щомісячних авансових внесків за березень - травень 2016 року обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за 2014 звітний (податковий) рік.

Згідно з п. 57.1 ст. 57 ПКУ, у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року, платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Таким чином, сплачувати авансові внески з податку на прибуток у 2015 році буде ще потрібно включно до 29 травня за травень, до 30 червня за червень, до 30 липня за липень, до 28 серпня за серпень, до 30 вересня за вересень, до 30 жовтня за жовтень, до 30 листопада за листопад та до 30 грудня за грудень.

 

Інформаційне повідомлення про податок на майно (транспортний податок)

Декларування доходів, сплата податкових зобов'язань – це необхідна складова цивілізованих відносин між державою та її громадянами. Сплата податків у цілому світі є питанням престижності та честі. Тому декларувати податкові зобов'язання та повною мірою сплачувати їх вкрай необхідно, бо змінити життя людей на краще можливо лише маючи стабільний і наповнений бюджет.

Місцеві податки мають велике значення для розвитку регіону: внутрішня інфраструктура, місцеві пам'ятки, дороги – їхній стан прямо пропорційно залежить від наповнення місцевої казни. Основним бюджетоутворюючим місцевим податком, який лишається в казні регіону є податок на майно, він включає в себе і транспортний податок.

З метою поліпшення економічно-соціального розвитку Нікопольського регіону Нікопольська ОДПІ звертається до кожного громадянина з проханням свідомо виконувати свій конституційний обов’язок – добровільно сплачувати податкові зобов'язання. Завітавши до Нікопольської ОДПІ за місцем реєстрації лише один раз ви можете отримати податкові консультації стосовно правильності нарахування податкових зобов’язань по всіх податках і зборах. Нікопольська податкова та відділення чекають на вас.

Шановні мешканці Нікопольщини, звертаємо вашу увагу на те, що згідно змін до Податкового кодексу України з 01.01.2015 року транспортний податок для громадян застосовується вперше. В зв’язку з цим Нікопольська ОДПІ рекомендує власникам  легкових автомобілів, що зареєстровані (використовуються) до 5 років і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. не чекати вручення повідомлення-рішення органами ДФС, а добровільно до 1 липня завітати до інспекції для звірки даних податкового зобов’язання з транспортного податку.

Шановні громадяни, отримайте податкове повідомлення-рішення по сплаті місцевих податків і зборів до 1 липня 2015 року прямо в Нікопольській ОДПІ! Це стане вагомим внеском у співфінансування бюджетної сфери Нікопольщини.

 

Інформаційне повідомлення про податок на майно (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки)

Місцеві податки мають велике значення для розвитку регіону: внутрішня інфраструктура, місцеві пам'ятки, дороги – їхній стан прямо пропорційно залежить від наповнення місцевої казни. Основним бюджетоутворюючим місцевим податком, який лишається в казні регіону є податок на майно, він включає в себе і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

З метою поліпшення економічно-соціального розвитку Нікопольського регіону Нікопольська ОДПІ звертається до кожного громадянина з проханням свідомо виконувати свій конституційний обов’язок – добровільно сплачувати податкові зобов'язання. Завітавши до Нікопольської ОДПІ за місцем реєстрації лише один раз ви можете отримати податкові консультації стосовно правильності нарахування податкових зобов’язань по всіх податках і зборах. Нікопольська податкова та відділення чекають на вас.

В зв'язку з численним змінами в податковому законодавстві стосовно оподаткування об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб радимо громадянам завітати до ЦОП за місцем реєстрації, для звірки даних та вірного нарахування (правильного визначення) податкового зобов'язання. Фізичні особи в 2015 році будуть cплачувати податок на нерухомість за 2014 р. за ставками, які діяли в 2014 році протягом 60 календарних днів з дня отримання повідомлення рішення від органу ГФС, а саме 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків, площею не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м., для різних видів житла 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м, і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.

Пільги зі сплати податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир - 120 кв. м, будинків - 250 кв. м, квартир і будинків - 370 кв. м. Застосування пільги обчислюється в 1 кварталі 2014 з розрахунку житлової площі, 2,3 і 4 квартали 2014 року - загальною.

Шановні громадяни, отримайте податкове повідомлення-рішення по сплаті місцевих податків і зборів до 1 липня 2015 року прямо в Нікопольській ОДПІ! Це стане вагомим внеском у співфінансування бюджетної сфери Нікопольщини.

 

Інформаційне повідомлення про податок на майно (плата за землю)

Декларування доходів, сплата податкових зобов'язань – це необхідна складова цивілізованих відносин між державою та її громадянами. Сплата податків у цілому світі є питанням престижності та честі. Тому декларувати податкові зобов'язання та повною мірою сплачувати їх вкрай необхідно, бо змінити життя людей на краще можливо лише маючи стабільний і наповнений бюджет.

Місцеві податки мають велике значення для розвитку регіону: внутрішня інфраструктура, місцеві пам'ятки, дороги – їхній стан прямо пропорційно залежить від наповнення місцевої казни. Основним бюджетоутворюючим місцевим податком, який лишається в казні регіону є податок на майно. Він включає в себе і плату за землю.

Громадян, які мають право власності або право користування земельною ділянкою також запрошуємо до 1 липня відвідати територіальні органи ДФС, адже земельний податок – вагомий бюджетоутворюючий місцевий податок, який лишається в розпорядженні громади, використовується як джерело для фінансування заходів, направлених на раціональне використання та охорону земель, підвищення родючості ґрунтів, відшкодування витрат власників землі і землекористувачів, пов’язаних з господарюванням на землях гіршої якості, на ведення земельного кадастру, здійснення землеустрою та моніторингу земель, розвиток інфраструктури населених пунктів тощо.

Нікопольська ОДПІ звертається до платників орендної плати та плати за землю з проханням належного виконання обов’язку зі сплати за землю та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної форми власності і нагадуємо, що сума орендної плати, що виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах за ставкою 1,5%.

Шановні громадяни, отримайте податкове повідомлення-рішення по сплаті місцевих податків і зборів до 1 липня 2015 року прямо в Нікопольській ОДПІ! Це стане вагомим внеском у співфінансування бюджетної сфери Нікопольщини.

 

Право на нарахування податкової знижки не переноситься

Нікопольська ОДПІ нагадує студентам про можливість до 31 грудня 2015 року подати документи на отримання податкової знижки за навчання. І звертає увагу, якщо платник податку до кінця податкового року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України має право скористатися податковою знижкою на навчання. Платники податків які навчаються за кордоном права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти не мають.

 

Фізична особа – підприємець отримує власний дохід та дохід у формі заробітної плати, чи бути податковій знижці?

Нікопольська ОДПІ нагадує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Право на податкову знижку має фізична особа – підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

 

Розраховуємо податок на нерухоме майно

Нікопольська ОДПІ надає приклад алгоритму розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

  • у фізичної особи у власності перебуває квартира, житлова площа якої 123 м2, а загальна 220 м2, пільга зі сплати податку (120 м2), ставку податку встановлено у розмірі 1% мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2014 р. (12,18 грн.).

  • за 2014 р. сума податку розраховується:

I квартал - (123 м2 - 120 м2) 12,18 грн. / 12 міс. 3 міс. = 9,14 грн.

II - IV квартали - (220 м2 - 120 м2) 12,18 грн. / 12 міс. 9 міс. = 913,5 грн.

За 2014 р. сума податку становить 922,64 грн. (9,14 грн. + 913,5 грн.).

Фізичній особі буде надіслано податкове повідомлення-рішення про сплату податку в сумі 922,64 грн., яку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Навчання та семінари, як додаткове благо працівника

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що кошти, сплачені роботодавцем на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищують у 2015 році 1710 грн. за кожний місяць навчання у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника, не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника) й не обкладаються ПДФО. Кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи, прирівнюються до додаткового блага й оподатковуються за ставкою 15% (20%). У разі якщо запрошеною стороною семінару (конференції) й за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника й об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною й отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий таким працівником у вигляді додаткового блага, який входить до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу й оподатковується за ставкою 15% (20%).

 

Платникам екологічного податку про дозволи

Нікопольська ОДПІ нагадує, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами здійснюється на підставі дозволів. Строк їх дії залежить від групи, до якої належить об’єкт суб’єкта господарювання. Зокрема, строк дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до першої групи, — сім років, об'єкт якого належить до другої групи, — десять років, об'єкт якого належить до третьої групи, — необмежений.

 

Пам’ятка на 2015 рік

Нікопольська ОДПІ нагадує:

- Прожитковий мінімум – 1176,00 грн.

- Мінімальна зарплата – 1218,00 грн.

- Максимальний розмір доходів для нарахування ЄСВ:

- січень-листопад – 20 706,00 грн.

- грудень – 23 426,00 грн.

- Розмір податкової соціальної пільги – 609,00грн.

 

Різновиди порушення митних правил

В діючому Митному Кодексі України який набрав чинності 01.06.2012 передбачено 18 видів порушення митного законодавства. Найбільш розповсюдженими є використання товарів, які знаходяться під митним контролем, без дозволу митного органу; порушення порядку проходження митного контролю у зонах спрощеного митного контролю, а також недекларування товарів які переміщуються через митний кордон України та підлягають обов’язковому декларуванню.

 

Передбаченні стягнення за порушення митних правил

За порушення митних правил передбачені наступні види стягнень: конфіскація товарів, які є безпосереднім предметом порушення митних правил, штраф, попередження. В залежності від виду вчиненого правопорушення і санкції статті стягнення накладається судом або митним органом.


Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 850 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar