Покров Суббота 18.05.24, 05:56
Сайт
Главная » 2016 » Январь » 14 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
09:12
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

У 2015 році від платників Дніпропетровщини до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 75 мільярдів гривень

Протягом 2015 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено в бюджети усіх рівнів (з урахуванням ЄСВ) 75 млрд. 380,8 млн. грн. Це на 18 млрд. 549,5 млн. грн., або на 32,6 відсотків більше, ніж у 2014 році. Про це проінформувала в.о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

Так, до загального фонду Державного бюджету Дніпропетровського регіону в минулому році мобілізовано 43 млрд. 770,6 млн. грн., що на 15 млрд. 376,1 млн. грн. або на 54,2 відсотки більше, ніж за позаминулий рік.

Місцеві бюджети Дніпропетровщини протягом 2015 року отримали 11 млрд. 939,9 млн. грн.. Це на 1 млрд. 757,9 млн. грн., або на 17,3 відсотків більше фактичних надходжень 2014 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в 2015 році зібрано 19 млрд. 670,3 млн. грн. Порівняно з 2014 роком надходження зросли на 7,8 відсотків, або на 1 млрд. 415,5 млн. гривень.

 

У 2015 році на Дніпропетровщині від оренди землі до місцевого бюджету надійшло майже 2 мільярди гривень

Наприкінці грудня 2015 року у прес-центрі Інформаційного агентства «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція заступника начальника управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Віталія Мироненко на тему: «Статистика і механізм оплати оренди земельних ділянок, що перебувають у державній комунальній власності».

За словами Віталія Мироненко: «Плата за землю є другим після податку на доходи з фізичних осіб джерелом наповнення до місцевих бюджетів. На плату за землю припадає майже 20% від загальних надходжень до місцевих бюджетів. За 11 місяців 2015 року по Дніпропетровській області надходження до місцевих бюджетів склали 9,2 млрд. грн., з яких 1,8 млрд. грн. припадає на плату за землю».

«Слід зазначити, що починаючи з 2016 року плата за землю буде справлятися вже на підставі положень, затверджених місцевими радами. В області у поточному році майже всі місцеві ради прийняли рішення про впровадження плати за землю та затвердили положення та ставки оподаткування земельних ділянок, відповідно до законодавства», – зазначив Віталій Мироненко.

 

Платники Нікопольщини за 2015 рік перерахували до бюджету на 185,7 млн.грн. більше ніж торік

Як зазначив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун, загалом з початку 2015 року від платників податків Нікопольщини до зведеного бюджету надійшло 972,4 мільйона гривень, що на 185,7 мільйонів гривень більше минулорічного показника.

За словами керівника податкової, з вказаної суми до державного бюджету було мобілізовано 343,1 млн. грн., а до місцевого – 597,3 млн. гривень.

Крім того, з початку року до бюджету спрямовано 571,5 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Як відмічає Володимир Джавун, наразі органи Державної фіскальної служби України та бізнес є стратегічними партнерами, які працюють для спільної мети – розвитку підприємництва в країні та, відповідно, підтримання стабільної економічної ситуації в державі в цілому.

 

Шановні платники податків!

Керівництво Нікопольської ОДПІ повідомляє, що останнім часом почастішали випадки, коли невідомі особи від імені керівного складу Нікопольської ОДПІ звертаються до приватних підприємців, підприємств, організацій з вимаганням “хабара”, безкоштовного надання певних послуг, будь - яких вимог погрожуючи “псевдо перевірками”, застосуванням штрафних санкцій.

Керівництво Нікопольської ОДПІ просить всіх бути пильними та сприяти притягненню до кримінальної відповідальності таких шахраїв. «Не дайте втягнути себе у брудну провокацію, а у разі отримання будь – якої інформації терміново повідомляйте про це до Нікопольської ОДПІ за тел. 2-22-00 або до Управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби України за тел. 0-800-501-007».

 

У 2015 році до зведеного бюджету зібрано 587,1 млрд. гривень

За оперативними даними у 2015 році до зведеного бюджету надійшло (збір) 587,1 млрд. грн., що на 162 млрд. грн., або на 38,1 відс., більше 2014 року. До державного бюджету забезпечено 487,7 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 99,4 млрд. гривень.

Надходження (збір) до загального фонду державного бюджету склали 486,9 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 101,3 відс., додатково забезпечено 6,3 млрд. гривень.

У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів – 101,3 відс. (+1,3 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 105,8 відс. (+2,5 млрд. грн.), ввізного мита – 106,6 відс. (+2,5 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 106,2 відс. (+2,3 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – 103,5 відс. (+0,8 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – 215,5 відс. (+2,2 млрд. грн.) тощо.

У розрізі основних платежів у 2015 році приріст до відповідного періоду 2014 року забезпечено з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – на 29,3 відс. (+31,5 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених на території України товарів (робіт, послуг) – на 32,3 відс. (+26,1 млрд. грн.), ввізного мита – у 3,6 раза (+28,8 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 36,8 відс. (+10,4 млрд. грн.), рентної плати за користування надрами – у 2 рази (+18,8 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – у 8,6 раза (+21,5 млрд. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – у 2,2 раза (+2,3 млрд. грн.), збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності – на 48,5 відс. (+0,9 млрд. грн.) тощо.

З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 68,4 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 185,7 млрд. гривень.

 

ДФС контролюватиме недопущення ввезення на митну територію України заборонених товарів з Російської Федерації

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 №1147 до 5 серпня 2016 року заборонено ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації (за переліком згідно з додатком до постанови). Ця постанова набирає чинності з 10 січня 2016 року.

Таким чином, у разі переміщення товарів з порушеннями митних правил вживатимуться заходи щодо фіксації правопорушень та притягнення осіб до відповідальності.

Так, за провезення через «зелений коридор» товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму, накладається  штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А у разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством,  – ці товари також конфіскуються.

Якщо переміщення відбувалось поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, то до порушників застосовується штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів та ці товари конфіскуються. Також конфіскуються й транспортні засоби, що переміщували товари поза митним контролем, або у яких були спеціально виготовлені сховища, тайники.

У разі виявлення факту зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, до правопорушників застосовується стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів або їх конфіскації.

 

Щодо чинності договору про визнання електронних документів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській нагадує, що Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України) з 25.11.2015 доопрацьований електронний сервіс «Реєстрація договорів про визнання електронних документів».

Договір про визнання електронних документів (далі – Договір), укладений платником до 25.11.2015 з органом ДФС за основним місцем обліку, є чинним з моменту його підписання та діє до закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів.

З 25.11.2015 раніше укладений діючий Договір з територіальним органом ДФС за основним місцем обліку надає право платнику подавати звітність до будь-якого територіального органу.

 

На Дніпропетровщині викрито протиправну діяльність посадовців державного підприємства

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області у ході розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.212 внесено відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення за ч.5 ст.191 КК України за фактом порушення діючого законодавства посадовими особами одного з державних підприємств, що здійснює діяльність у сфері транспорту.

Як з’ясувалося, зазначені особи з 2011 по 2013 рік здійснили фінансово-господарські взаємовідносини з низкою підприємств з ознаками фіктивності на суму 34 млн. гривень.

Такі дії керівників підприємства призвели до заволодіння коштами державного підприємства в особливо великих розмірах.

 

ДФС у м. Києві викрито факт розкрадання бюджетних коштів на суму 25,3 млн. грн.

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у м. Києві спільно з СБУ викрито факт нецільового використання бюджетних коштів на суму 25,3 млн. грн.

Встановлено, що зазначені кошти були перераховані однією з держустанов на рахунки двох товариств з обмеженою відповідальністю у якості оплати послуг із санаторно-курортного лікування. Однак останні використали отримані гроші на цілі, не пов`язані з наданням відповідних послуг.

За результатами проведеного ДФС дослідження виявлено, що у подальшому державні кошти було перераховано на адресу низки підприємств, які не мають трудових ресурсів, виробничого та іншого необхідного обладнання та дозвільних документів для здійснення відповідної діяльності.

Ці факти можуть свідчити, що в результаті зловживання посадовими особами держустанови своїм службовим становищем було здійснено ймовірне розкрадання бюджетних коштів з подальшою їх легалізацією в особливо великих розмірах.

За даними фактами до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 ККУ.

Здійснюється кримінальне провадження.

 

Податкова міліція у Дніпропетровській області вилучила цигарки сумнівного походження на суму майже 4 млн. грн.

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках проведення операції «Акциз-2016» та у ході розслідування кримінального провадження спільно з прокуратурою встановлено та припинено протиправну діяльність щодо незаконного зберігання, транспортування і збуту тютюнових виробів сумнівного походження.

Встановлено, що місцевий підприємець використовував у своїй господарській діяльності схеми з приховування податків, у т. ч. акцизного податку, та виведення коштів у тіньовий сектор економіки.

Зокрема, зловмисник зареєстрував ряд фіктивних підприємств за допомогою яких здійснювалася закупівля тютюнових виробів. Надалі цигарки продавалися за готівку без відображення в офіційній податкової звітності.

На підставі ухвали суду проведено обшуки, за результатами яких було виявлено та вилучено 285,6 тис. пачок цигарок сумнівного походження на загальну суму майже 4 млн. гривень.

Слідчо-оперативні заходи тривають.

 

Податкова міліція викрила «конвертцентр» із обігом понад 100 млн. гривень

Співробітники податкової міліції Запорізької області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.2 ст. 205 та ч.3 ст.212 КК України припинено діяльність конвертаційного центру.

Загальний обсяг незаконно проконвертованих коштів для підприємств реального сектору економіки протягом 2015 року склав понад 100 млн. гривень.

На підставі ухвал суду проведено 6 обшуків за адресами проживання фігурантів та в офісних приміщеннях. Під час обшуків виявлено та вилучено 573 тис. гривень та 20,6 тис. доларів США готівкою, 5 печаток, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та документацію, що свідчить про протиправну діяльність.

На поточні рахунки фіктивних суб’єктів господарювання із залишком коштів у сумі 84,7 тис. гривень накладено арешт.

 

«Фантом» пов’язує факти вилучення на КПВВ великих сум готівки з діяльністю групи осіб, що фінансують тероризм

Сьогодні зранку на КПВВ «Зайцеве» знову затримали особу, що перевозила маршрутом Артемівськ-Горловка у схованці в передньому пасажирському сидінні велику суму грошей. При огляді авто були виявлені 350 тис. дол. США та 5 млн. 400 тис. російських рублів. Мешканець Донецької області стверджував, що провозив із собою власні накопичення, оскільки не довіряє банкам. На запитання, чи є з собою ще якісь гроші, затриманий відповів, що має ще особисті кошти у розмірі 6000 грн. та 1500$. Тобто затриманий відокремив так звані «власні накопичення» від особистих коштів. Автомобіль, в якому була виявлена схованка, належить матері затриманого.

Маршрут «туриста» викликав ще більше запитань. Він стверджував, що приїхав з Маріуполя через Артемівськ щоб зустрітися з товаришем на КПВВ «Зайцеве», але цілком випадково отримав контрольний талон для переміщення через лінію зіткнення і цілком випадково його заповнив.

Враховуючи пояснення затриманого та інші обставини, за яких уродженець Донецької області опинився на пункті в'їзду-виїзду з такою сумою готівки, слідчі спецпідрозділу «Фантом» мають підстави для перевірки фактів причетності затриманого до схем конвертації коштів, що походять з території так званих ЛНР та ДНР, та подальшого фінансування тероризму.

Триває перевірка.

 

«Фантом» вилучив значну суму готівки, яку переміщували на непідконтрольну територію

На КПВВ Зайцеве спецпідрозділом податкової міліції в зоні АТО "Фантом" разом із співробітниками Державної прикордонної служби виявлено у схованці, розташованій в сидінні позашляховика, 6 млн. російських рублів, 98 тисяч американських доларів та 30 банківських карток.

Готівка була виявлена в машині переселенця з Луганської області, що тимчасово проживає в Харкові. Затриманий, вочевидь, не вперше здійснює перевезення готівки, за даними контрольних служб уродженець Луганщини пересік лінію зіткнення 20 разів за останні три місяці.

Джерело походження готівки затриманий пояснити не зміг, що надало співробітникам «Фантому» підстави вважати його учасником однієї з раніше виявлених схем конвертації безготівкових коштів, що виводяться з тимчасово непідконтрольної Україні території.

Водночас на КПВВ Новотроїцьке виявлені 200 тис. грн., що прямували в Донецьк у схованці легкового авто. Водій пояснив походження коштів власною підприємницькою діяльністю, дана інформація перевіряється співробітниками «Фантому».

Слідчі дії тривають, вирішується питання про кваліфікацію діянь затриманих за ст. 285-5 ККУ "Фінансування тероризму".

Слідчі «Фантому», що розслідують зазначені справи, коментуючи свої дії зазначають, що законність дій із запобігання переміщення великих сум безготівкових коштів на тимчасово непідконтрольну Україні територію неодноразово була підтверджена судами, рішеннями яких раніше вилучені кошти вже заарештовано.

 

Фантомом попереджено спробу вивозу на непідконтрольну територію 10 000 марок акцизного податку

На КПВВ "Мар'їнка", що в Донецькій області, співробітниками спецпідрозділу «Фантом» була попереджена спроба вивезти на територію так званих ЛНР та ДНР 10 000 акцизних марок для алкогольних напоїв. Наразі встановлюється, чи є виявлені марки акцизного податку дійсними, і якщо так, то якому суб’єкту господарювання вони були продані і навіщо перевозилися на непідконтрольну Україні територію.

У разі встановлення ознак підробки марок акцизного податку порушників чекатиме відповідальність за ст.199 Кримінального кодексу України, що передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Спецпідрозділ «Фантом» наразі проводить перевірку зв'язку виявлених сьогодні акцизних марок із схемою постачання з території так званих ЛНР та ДНР фальсифікованого алкоголю, про викриття якої ми повідомляли раніше.

 

Фантом встановлює зв'язок виявленої на КПВВ Зайцеве готівки із схемою фінансування тероризму

На КПВВ "Зайцеве" співробітники Державної прикордонної служби України при огляді легкового автомобіля виявили велику кількість готівкових коштів та банківських карток.

Прикордонники передали готівку і картки співробітникам спецпідрозділу податкової міліції в зоні АТО "ФАНТОМ", які встановили, що уродженець м. Артемівськ Донецької області перевозив на тимчасово непідконтрольну Україні територію (м. Алчевськ Луганської області) більш, ніж 300 тис. грн. та 35 карток одного з українських банків.

Наразі триває встановлення як джерела походження готівки, так і її призначення, а також зв'язок даного епізоду із раніше виявленою спецпідрозділом ФАНТОМ схемою конвертації безготівкових коштів та вивозу готівки на територію так званих ЛНР та ДНР.

Нагадаємо, що за фінансування тероризму передбачена кримінальна відповідальність за ст.285-5.

 

«Фантом» фіксує збільшення випадків перевезення на непідконтрольну територію готівки, призначеної для фінансування тероризму

Співробітники спецпідрозділу податкової міліції в зоні АТО «Фантом» констатують збільшення випадків виявлення готівкових коштів та банківських карток, що перевозяться на непідконтрольну Україні територію як через встановлені пункти в’їзду-виїзду, так і безпосередньо через лінію зіткнення.

Так, нещодавно виявлено одразу два факти переміщення готівки - на КПВВ "Зайцеве" та КПВВ "Новотроїцьке", загальна сума вилучених коштів складає більш ніж півмільйона гривень.

Так, в автівці, що прямувала через КПВВ "Зайцеве" до Горлівки, були виявлені схованки з українською гривнею, доларами США, банківськими картками та паспортами. З пояснень водія, гроші призначались для друзів та сусідів, яких, судячи з кількості карток, у водія близько 60. Загальна сума готівкових коштів складає близько 330 тис. грн. та 3000 доларів США.

Вилучені у водія українські паспорти видані одним з МВ ГУДМС України в Донецькій області, але не мають підписів власників, що свідчить про незаконність їхньої видачі. З пояснень водія, гроші призначались для пенсіонерів, але суми знятих коштів та залишки на карткових рахунках дають підстави сумніватись у правдивості даних тверджень. Наразі триває перевірка свідчень водія, встановлення джерел походження і призначення коштів.

Також сьогодні на КПВВ "Новотроїцьке" був затриманий мешканець Донецька, що прямував додому на легковому авто з готівкою в сумі близько 230 тис.грн., походження якої пояснює веденням підприємницької діяльності. Дана особа сплачує податки на рахунок Центрального республіканського банку терористичної ДНР. Співробітники спецпідрозділу «Фантом» проводять оперативно-слідчі дії та перевіряють причетність підприємця до нелегальної торгівлі через лінію зіткнення. Вирішується питання про реєстрацію кримінального провадження.

Нагадаємо, раніше співробітниками спецпідрозділу «Фантом» була виявлена схема конвертації безготівкових коштів, що  надходять з рахунків підприємств, які знаходяться на непідконтрольній Україні території  та вивозу готівки на територію так званих ЛНР та ДНР.

 

«Фантом» виявив більше 600 літрів фальсифікованого алкоголю

В ході розслідування кримінального провадження щодо переміщення через лінію зіткнення та подальшої реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв співробітниками спеціального підрозділу податкової міліції в зоні АТО «Фантом» разом із співробітниками СБУ та прокуратури м. Краматорськ була викрита схема постачання фальсифікованого алкоголю, в якій зловмисники використовували транспортні послуги мережі одного з недержавних операторів перевезення вантажів.

Суддя Краматорського міського суду задовольнив клопотання прокурора Краматорської місцевої прокуратури про вилучення одного з вантажних відправлень, в якому співробітниками «Фантому» було виявлено більше 600 літрів фальсифікованого алкоголю, розлитого у пластикову тару.

Розслідування та встановлення інших елементів та учасників схеми розповсюдження алкогольного сурогату триває.

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

Податковий календар

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 15 січня, п'ятниця

Останній день подання:

- звіту про використання РРО та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за грудень 2015 р. (форма № ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку; довідки про використані розрахункові книжки за грудень 2015 р.

 

Стартувала кампанія декларування доходів та майнового стану

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування 2016, яка здійснюватиметься за новою формою декларації про майновий стан і доходи, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 за № 859 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 за №1298/27743.

Для зручності платників податків у новій декларації об’єднано звітність з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

Нагадуємо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи. Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 01 травня 2016 року.

 

Щодо декларування доходів, отриманих у 2015 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що фізичні особи – платники податків декларують свої доходи, отримані у 2015 році, за новою формою декларації про майновий стан і доходи.

Нова форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зареєстрований Міністерством юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743) і вводиться в дію з 1 січня 2016 року.

Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Останній день подання декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік – 09.02.2016.

Звертаємо увагу, що у новій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи з обов’язковим заповненням відповідних додатків.

 

Кампанія декларування: коли виникає обов’язок подання декларації про доходи

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що громадяни зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), якщо протягом 2015 року отримували:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);

- нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2015 році перевищувала 1930 грн.;

- доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2015 рік перевищила 146160 гривень;

- спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2015 році перевищує 1930 грн.;

- іноземні доходи.

За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники).

Нагадуємо, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи. Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 1 травня 2016 року. Оскільки 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто 3 травня 2016 року.

 

Податкова знижка на оплату вартості навчання включає витрати, понесені минулого року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податковим роком.

До податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати, зокрема, суми витрат, понесених платником податку за навчання протягом звітного податкового року.

В той же час, відповідно до умов договору про надання освітньої послуги (навчання) платником здійснюється оплата за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, одним платіжним документом (квитанцією).

При включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати частину витрат у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.

Зазначена норма визначена наказом ДФС України від 06.04.2015 №247."Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо включення до податкової знижки за звітний рік сум витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року".

 

Разом з декларацією платники податку на прибуток мають подавати фінансову звітність

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платники податку на прибуток подають разом з податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств).

Платники податку на прибуток - малі підприємства подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність.

Отже платники податку на прибуток (крім малих підприємств) подають разом з відповідною податковою декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали квартальну фінансову звітність, яка включає:

баланс

звіт про фінансові результати.

Разом з податковою декларацією за рік платники подають річну фінансову звітність, яка включає:

баланс,

звіт про фінансові результати,

звіт про рух грошових коштів,

звіт про власний капітал;

примітки до звітів.

Платники податку на прибуток — малі підприємства подають разом із річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансову звітність у складі:

- балансу;

- звіту про фінансові результати.

Зазначена норма передбачена п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу та ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV.

 

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування сплачують військовий збір до 19 лютого 2016 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до підпункту 164.1.3 пункту 164.1 статті 164 Податкового кодексу України загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності.

Згідно із статтею 177 цього Кодексу об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Отже, фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування є 2015 рік. Термін сплати військового збору для фізичних осіб – підприємців – до 19 лютого 2016 року.

Що ж стосується підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, то оскільки підпунктом 165.1.36 Кодексу встановлено що, до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб не включається дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування, а значить ця категорія осіб, звільняється від нарахування та сплати військового збору.

 

Щодо авансових внесків з податку на прибуток

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що починаючи з 1 січня 2016 року Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» скасовано щомісячні авансові внески з податку на прибуток.

Ознайомитися із законом № 909-VIII можна за посиланням: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/909-19.

 

Порядок оподаткування спадщини у вигляді грошових заощаджень

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регламентується статтею 174 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Підпунктом 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Кодексу визначено, що за нульовою ставкою оподатковуються, зокрема,  грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Отже, якщо громадянин (незалежно від ступеня споріднення) отримав спадщину у вигляді грошових заощаджень колишнього СРСР, то такий дохід не оподатковується.

 

Якщо дохід отриманий фізичною особою за межами території України, він не оподатковується єдиним внеском

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що дохід отриманий фізичною особою за межами України не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

При цьому, частиною 1 статті 10 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями визначено, що громадяни України, які працюють за межами України, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Отже, громадяни України, які працюють за її межами мають право на добровільну сплату єдиного внеску, у разі укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Про внесення змін до Податкового кодексу України

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що прийнято Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", яким внесені зміни до Податкового кодексу.

Так, зокрема, збільшено ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої і пиво – на 100%, на тютюнові вироби – на 40% тощо.

У частині податку на прибуток підприємств скасовується сплата авансових внесків та запроваджується квартальний звітний період для тих підприємств, у яких річний дохід перевищує 20 млн. грн.

Податок на доходи фізичних осіб стягуватиметься за єдиною базовою ставкою у розмірі 18% замість діючих 15% та 20%.

Щодо змін в спрощеній системі оподаткування. До платників третьої групи із нового року будуть входити суб'єкти господарювання із річним доходом до 5 млн. грн. замість  20 млн. грн. у 2015 році та збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) – та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ).

 

Підприємства можуть зберігати у касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, понад установлений ліміт каси протягом 3-х робочих днів

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка, що одержана в банку на інші виплати, має видаватися підприємством своїм працівникам у той самий день.

Суми готівки, що одержані в банку і не використані за призначенням протягом установлених вище строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).

Зазначена норма визначена п. 2.10 "Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні", затвердженої Постановою НБУ від 15.12.04 № 637.

 

Важливі «соціальні» цифри 2016 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2016 року Законом України від 25.12.15 № 928-VIII "Про Державний бюджет на 2016 рік" встановлено такі розміри мінімальної зарплати:

- Мінзарплата у місячному розмірі і прожитковий мінімум для працездатних осіб:

з 1 січня - 1378 грн., з 1 травня - 1450 грн., з 1 грудня - 1550 грн.;

- Мінзарплата у погодинному розмірі: з 1 січня - 8,29 грн., з 1 травня - 8,69 грн., з 1 грудня - 9,29 грн.

Також зазначеним Законом встановлено такий розмір прожиткового мінімуму на працездатних осіб: з 1  січня 2016 року - 1378  гривень, з 1 травня - 1450 гривень, з 1  грудня - 1550 гривень.

Виходячи з цього максимальний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, тепер дорівнює 1 930 грн. (прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1.01.16, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн. - пп. 169.4.1 ПКУ).

Від встановленого прожиткового мінімуму залежить максимальна величина зарплати, на яку нараховується ЄСВ.

З 1 січня 2016 року вона становитиме 34 450 грн. (25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб згідно з новою редакцією п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

 

Довідкова інформація щодо річного декларування з податку на прибуток

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2015 року кардинально змінено підходи щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. За результатами діяльності за 2015 рік суб'єкти господарювання визначають показники у декларації за формою,затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 і зареєстрованої в Мінюсті 11.11.2015 за N 1415/27860.

Для платників, які протягом 2015 року звітували поквартально (перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року), податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається до 9 лютого 2016 року (гарничний строк сплати 19 лютого 2016).

Для платників податків, у яких відповідно до Кодексу податковим (звітним) періодом є календарний рік (в т.ч. платників авансових внесків з податку на прибуток) податкова декларація за звітний (податковий) рік 2015 подається до 29 лютого 2016 року (граничний строк сплати 10 березня 2016).

 

Запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням – не підстава для анулювання реєстрації платником ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що умови анулювання реєстрації платників податку на додану вартість змінено.

Платники податків мають врахувати, що до 31.12.2015 року для анулювання платників ПДВ був необхідний наявний в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (відомість 143, код причини анулювання 36) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (відомість 144, код причини анулювання 37).Однак, з 01.01.2016 такі причини анулювання реєстрації платника ПДВ не застосовуються.

Із Податкового кодексу України  виключено підпункт «ж» пункту 184.1 статті 184, а саме «Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо: ж)  в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу».

Дана норма передбачена пунктом 38 розділу I Закону України від 24 грудня 2015 року  № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набрав чинності з 01.01.2016.

 

Касові апарати без електронної касової стрічки у 2016 році застосовувати не можна

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2016 року завершився перехідний адаптаційний період для заміни чи доопрацювання касової техніки на таку, що формує електронну контрольну касову стрічку.

Відтак, застосування РРО, що не забезпечує подання електронними каналами зв’язку копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, з нового року заборонено.

Нагадаємо, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»  та Законом України від 01 липня 2015 року № 569-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» внесено зміни до Податкового кодексу України і, зокрема, Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Отож, з 1 січня 2016 року фахівці ДФС отримали право застосовувати штрафи до тих підприємців, котрі не подбали про належне доопрацювання РРО.

 

Про особливості застосування спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві у 2016 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ДФСУ у листі від 05.01.2016 р. № 203/7/99-99-19-03-02-17 роз’яснила окремі особливості перерахування у 2016 році коштів на додаткові електронні рахунки, відкриті суб’єктами спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві.

З 1 січня 2016 року позитивна різниця між сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту звітного періоду, визначена по окремих видах сільськогосподарських операцій, перераховується до Державного бюджету України та на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств у різних частках залежно від виду продукції:

а) по операціях із зерновими (коди 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД) та технічними (коди 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД) культурами:

- до Державного бюджету України у розмірі 85 відсотків;

- на спеціальні рахунки  у розмірі 15 відсотків.

б) по операціях із продукцією тваринництва ( коди товарних позицій 0102 і 0401 згідно з УКТ ЗЕД) підлягає перерахуванню:

- до Державного бюджету України у розмірі 20 відсотків;

- на спеціальні рахунки у розмірі 80 відсотків.

в) по операціях із іншими сільгосптоварами/послугами:

- до Державного бюджету України у розмірі 50 відсотків;

- на спеціальні рахунки у розмірі 50 відсотків.

Отож, для забезпечення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки, сільськогосподарським підприємствам, які станом на 01.01.2016р. зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, відкриваються три додаткові електронні рахунки для вищевказаних видів операцій. Такі рахунки відкриваються на доповнення до вже відкритих суб’єктами спеціального режиму оподаткування рахунків, на які перераховуються кошти для розрахунків з бюджетом (3751) та для перерахування коштів на спеціальні рахунки (3752).

Встановлений Кодексом порядок перерахування коштів на електронні рахунки та з електронних рахунків на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників та до державного бюджету застосовується до операцій з постачання сільськогосподарської продукції, що здійснюються починаючи з 1 січня 2016 року включно.

 

Застосування підвищуючого коефіцієнту при обчисленні військового збору не передбачено.

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Згідно з п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100: (100-Сп),

де К - коефіцієнт;

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Норми п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ застосовуються під час нарахування доходу у будь-якій негрошовій формі для визначення бази оподаткування доходу податком на доходи фізичних осіб.

При цьому пунктом 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ (Лист ДФС України від 27.11.2015 № 25405/6/99-99-17-02-01-15).

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 814 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar