Покров Суббота 18.05.24, 10:29
Сайт
Главная » 2016 » Январь » 27 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
10:15
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

За 2015 рок місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали більше 2,2 млрд. грн. плати за землю

Власники та орендарі земельних ділянок Дніпропетровської області у 2015 році поповнили місцеві бюджети на 2 млрд. 258 млн. грн. При цьому, 2 млрд. 070 млн. грн. сплачено юридичними особами і 188 млн. грн. – фізичними особами. Фактичні показники 2014 року перевищено майже на 345 млн. грн.

Орендна плата за користування землею та земельний податок є одним з вагомих джерел наповнення місцевих скарбниць області і становить майже 19% до їх загальних надходжень.

«Позитивна динаміка у зборі плати за землю з одного боку є свідченням сумлінного ставлення платників області до виконання свого обов’язку щодо сплати податків, а з іншого є результатами спільних зусиль з місцевою владою регіону в напрямі легалізації земельних відносин», – відзначив начальник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Василь Андрухів.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

Декларування доходів громадян у 2015 році

Радник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ігор Ломако повідомив, що у 2015 році мешканці Дніпропетровщини сплатили більше 43 млрд. грн. податків до бюджету України. Про це він розповів на прес-конференції в Інформаційному агенстві «МОСТ-ДНЕПР».

За його словами: «Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області за 2015 рік до державного бюджету зібрано більше 43 млрд. грн., це майже на 15 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2014 року. До місцевого бюджету зібрано більше 11 млрд. грн. податків, в порівнянні з минулим роком, це більше на 1,7 млрд. грн.».

Також, Ігор Ломако повідомив, що у 2015 році за результатами декларування доходів громадян Дніпропетровської області до бюджету надійшло 62 млн. грн. Станом на 01 січня 2016 року громадянами Дніпропетровської області подано близько 48,6 тис. податкових декларацій. Сума задекларованого податкового зобов'язання склала 64,3 млн. грн. Також, надано 10,2 тис. декларацій на податкову знижку. Сума до повернення складає 10,7 млн. грн., фактично повернуто 10 млн. грн. Крім того, відзначено, що доходи в сумі більше 1 млн. грн. задекларували 299 громадян Дніпропетровщини та сума податку до сплати склала 18,7 млн. грн.

Радник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ігор Ломако додав, що в Україні вже стартувала кампанія по декларуванню доходів, отриманих громадянами у 2015 році, яка продовжиться до 1 травня 2016 року.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

За 2015 рік до місцевих бюджетів Нікопольського регіону надійшло понад 629 млн. грн.

За 2015 рік до місцевих бюджетів надійшло 629,3 млн. грн.., що на 39,4 млн. грн.. більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Лідером в наповненні місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб – 382,6 млн. грн.. Наступними за вагомістю є плата за землю – 122,9 млн. грн., єдиний податок – 46,7 млн. грн. та інші податки і збори.

Як зазначає перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський своєчасна сплата місцевих податків і зборів відіграє важливу роль для підтримки і розвитку місцевої інфраструктури, а також у фінансуванні соціальних програм. Щоб забезпечити необхідні надходження до бюджетів територіальних громад, податківцями робиться все необхідне щоб сумлінному бізнесу і громадянам було комфортно працювати та сплачувати податки.

 

За 2015 рік надходження військового збору на Нікопольщині склали 50 млн. 881 тис. гривень

За 2015 рік надходження військового збору у Нікопольському регіоні склали 50 млн. 881 тис. гривень. У грудні державний бюджет поповнився військовим збором на 5 млн. 016 тис. гривень.

«Військовий збір запроваджено з метою допомоги та покращення матеріально - технічного забезпечення українських військовослужбовців, які обороняють нашу країну. Кошти, які надходять до бюджету від військового збору, призначені активізувати обороноздатність нашої держави. Нарахування, утримання та перерахування військового збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України для податку на доходи фізичних осіб. За недотримання законодавчих норм до платників збору застосовується фінансова відповідальність, пеня та адміністративна відповідальність», - нагадав перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

 

Надходження ЄСВ в Нікопольському регіоні перевищили 571 мільярд гривень

За підсумками 2015 року страхувальники міста Нікополь, Марганець, Орджонікідзе Нікопольського району та смт. Томаківка перерахували 571,5 мільйони гривень єдиного соціального внеску.

Таким чином, надходження ЄСВ перевищили минулорічні показники на 71,8 мільйони гривень.

«Динаміка надходжень ЄСВ в Нікопольському регіоні стабільна і прогнозована, що пояснюється досить ефективним адмініструванням цього платежу та зміною системи нарахування і сплати ЄСВ з використанням понижуючого коефіцієнта. Зміна стандартів в оплаті праці з 1 вересня теж сприяла зростанню надходжень. Наприклад, у грудні працедавці сплатили 56,5 мільйонів гривень ЄСВ, що на 9,4 мільйона гривень більше проти грудня минулого року», - розповів перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

 

З початку 2015 року до бюджету сплачено майже 47 млн. грн. єдиного податку

Протягом 2015 року платники податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, спрямували до місцевих бюджетів Нікопольського регіону 46,7 млн. грн. єдиного податку. З них 3,3 млн. грн. – сплачено у грудні.

У розрізі категорій платників, фізичні особи – підприємці протягом поточного року спрямували до бюджету майже 22 млн. грн. зазначеного податку. Зокрема, у грудні сплачено 1,3 млн. гривень.

У свою чергу юридичні особи – «спрощенці» з початку року спрямували до бюджету 10,8 млн. грн. єдиного податку, з яких 0,3 млн. грн. – у грудні.

За словами начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлії Пушко, позитивна динаміка сплати єдиного податку суб’єктами малого підприємництва – це додаткові можливості для органів місцевого самоврядування не лише планувати поточні витрати, а й прогнозувати видатки на соціально-економічні питання на наступник фінансовий рік.

 

Платникам м. Нікополь та Нікопольського регіону всього 266,8 тис послуг, в тому числі адміністративних -16,4 тисяч

За січень-грудень 2015 року фахівці Нікопольської ОДПІ надали понад 16 тисяч адміністративних послуг, що  приблизно дорівнює  аналогічному періоду минулого року.

Створення комфортних, зручних та сприятливих умов ведення бізнесу – це один з ключових пріоритетів роботи фіскальної служби, підкреслила начальник управління реєстрації платників та електронних сервісів Наталія Міщенко.

Тільки за грудень 2015 року платники отримали 17,3 тисячі різного виду послуг, в тому числі адміністративних – 1,6 тисяч. Найбільшим попитом користуються такі види послуг, як:  подання податкової звітності та вхідної кореспонденції, отримання консультаційних послуг, видача довідок, отримання індивідуального податкового номеру, реєстрація касових апаратів, реєстрація платників єдиного податку та інші. Більшість послуг представники бізнесу та громадяни отримали у Центрах обслуговування платників – понад 17 тисяч.

З початку року майже половину наданих адмінпослуг зайняла видача карток платника податків і внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Держреєстру фізичних осіб-платників податків – близько 9,7 тисяч послуг. Також фахівці Центрів зареєстрували 1,5 тисячі книг обліку розрахункових операцій, понад 1 тисячу книг обліку доходів і книг обліку доходів та витрат платників єдиного податку, видали майже 1,2 тисячі витягів з реєстру платників єдиного податку, надали 0,3 тисячі довідок про відсутність заборгованості зі сплати податків та зборів, тощо.

 

Наявність електронного цифрового підпису – це переваги в обслуговуванні

Електронний цифровий підпис платники податків, фізичні та юридичні особи, можуть отримати в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

Ключі електронного цифрового підпису, видані Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України, дають змогу:

- уникнути черг в Центрах обслуговування платників податків при поданні звітності.

- звітувати не лише до податкового органу, а й до інших контролюючих органів на території України (зокрема органів державної статистики та Пенсійного фонду України).

- отримувати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису.

- використовувати отримані ключі для роботи в «Електронному кабінеті платника податків» який працює дистанційно у режимі реального часу, та дає можливість звітувати до податкового органу, проводити звіряння своїх розрахунків з бюджетом та отримувати Акт про проведення звіряння, не витрачаючи час на відвідування органів ДФС.

- використовувати інші електронні сервіси ДФС України.

 

Використання праці без оформлення договору карається законом

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі не оформлення чи неналежного оформлення трудового договору, порушення встановлених строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тощо.

Розміри штрафів за дані правопорушення коливаються від однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, до тридцяти мінімальних заробітних плат за кожного працівника, щодо якого скоєно відповідне порушення (від 1218 до 36540 гривень).

 

Понад 252 тисяч адміністративних послуг надали ЦОПи ДФС Дніпропетровщини у 2015 році

У роботі тридцяти семи Центрів обслуговування платників, що працюють у Дніпропетровській області, задіяні 359 працівників Державної фіскальної служби, які надають кваліфіковані адміністративні послуги. Зокрема, найбільш популярними залишаються послуги видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Так, протягом 2015 року мешканцям Дніпропетровського регіону видано понад 124 тисяч реєстраційних номерів.

Також, в минулому році значну кількість послуг було надано з видачі довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби – більше 24,3 тисяч, з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – понад 24 тисяч.

З переліком безоплатних адміністративних послуг, що надаються територіальними органами ДФС Дніпропетровщини та Інформаційними картками адмінпослуг можна ознайомитись на суб-сайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області в розділі «Адміністративні послуги» (http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/) та у Центрах обслуговування платників області.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

Майже 6 тисяч суб’єктів ЗЕД Дніпропетровщини забезпечили більше 16,7 мільярдів гривень митних платежів

Станом на 01.01.2016 в Дніпропетровській митниці ДФС перебуває на обліку 5 тисяч 937 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, якими було подано до Дніпропетровської митниці 145 тисяч 971 митних декларацій.

Серед найбільших платників митних платежів в області: «Арселор Міталл Кривий Ріг», яким сплачено до бюджету близько трьох мільярдів гривень митних платежів; Дніпровський металургійний комбінат – сплачено більше 800 мільйонів гривень та Нікопольський завод феросплавів, яким перераховано до Держбюджету 668 мільйонів гривень митних платежів.

Загалом, Дніпропетровською митницею ДФС до Державного бюджету впродовж 2015 року перераховано 16 мільярдів 734 мільйони гривень митних платежів, що на 53,7% більше, ніж за 2014 рік.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

Дніпропетровськими митниками виявлено партію амфітаміну, відправлену з США до України

Митниками митного посту «Дніпропетровськ – річпорт» Дніпропетровської митниці ДФС, при огляді поштового відправлення «ДХЛ Интернешнл» виявлено таблетки, які під час експертного дослідження виявились психотропною речовиною – амфітаміном, обіг якого обмежений на території України.

Поштове відправлення до Дніпропетровська надійшло зі Сполучених Штатів Америки і направлялося на адресу одного з приватних підприємств Дніпропетровська. При цьому, в описі товару значилися «шкільне приладдя та відеокасети», загальною вагою у 400 грамів.

Так, під час митного огляду було виявлено пластикову ємність з таблеткам у кількості 270 штук та дві пачки цигарок «Natural Amerikan Spirit». Таблетки та цигарки митниками було направлено на експертизу, під час якої експертами встановлено, що в таблетках міститься 8,1 грам амфітаміну. Звичайно, і таблетки, і цигарки не були зазначені у супроводжувальних документах, поданих до митних органів України. По даному факту до слідчого відділу Управління СБУ у Дніпропетровській області митниками області подано повідомлення для подальшого розслідування порушення митних правил.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

У Дніпропетровській області вилучено насіння соняшника на суму майже 1,3 млн. гривень

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області у рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України на підставі ухвали суду проведено обшуки в офісних та складських приміщеннях підприємства, що здійснює діяльність з реалізації зернових культур.

Під час обшуків виявлено та вилучено 139,9 тонн насіння соняшника орієнтовною вартістю 1 млн. 259 тис. гривень, 12 системних блоків, флеш-накопичувачі та фінансово-господарську документацію.

Насіння соняшника залишено на відповідальне зберігання.

Слідчо-оперативні заходи тривають.

За даними ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

 

З січня 2016 року 1727 великих платників податків обслуговуються в Центральному офісі

З 1 січня 2016 року всі великі платники податків обслуговуються в системі Центрального офісу з обслуговування великих платників. Загальна кількість платників, які перебувають на обліку в Центральному офісі та підпорядкованих СДПІ – 2224, з них 1727 великих платників включені до Реєстру великих платників податків на 2016 рік.

Нагадаємо, що Реєстр великих платників податків на 2016 рік затверджено наказом Державної фіскальної служби України від 8 вересня 2015 року № 681 із змінами і доповненнями, внесеними наказом Державної фіскальної служби України від 14 січня 2016 року N 27 та розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України (sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/65978.html).

За даними ДФС України.

 

АС «Єдине вікно подання електронної звітності» ДФС користуються понад 1 млн. платників податків

З початку 2015 року Автоматизованою системою «Єдине вікно подання електронної звітності» Державної фіскальної служби користуються понад 1 млн. платників податків.

Одним з найпопулярніших електронних сервісів ДФС є надання виписки з Єдиного реєстру податкових накладних, як покупцю так і продавцю. З початку 2015 року Інформаційним порталом ДФС опрацьовано майже 42 мільйони таких запитів.

Не менш запитуваною є послуга з укладання договору з територіальними органами ДФС «Про визнання електронних документів» в електронній формі. Протягом 2015 року було укладено понад 621 тис. договорів з платниками податків.

Також користувачів цікавить інформація з реєстру платників ПДВ щодо наявності платників у зазначеному реєстрі. Протягом минулого року було опрацьовано понад 50 тис. запитів з цієї теми.

Крім функцій приймання податкової звітності платників податків та реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, Портал також забезпечує інші електронні сервіси для платників податків.

Так, з початку 2015 року АС «Єдине вікно подання електронної звітності» ДФС опрацьовано майже 315 тис. електронних повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах.

З метою інформування платників податків щодо наявних податкових ризиків та заходів щодо їх усунення фіскальною службою розроблено автоматизоване програмне забезпечення по формуванню електронних повідомлень – «Податковий асистент».

Також для інформаційної підтримки та технічної допомоги суб`єктам господарювання функціонує call – центр ДФС, яким з початку 2015 року надано майже 182,4 тис. відповідей з питань подання електронної податкової звітності та реєстрації  податкових накладних.

Крім того, службою запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Відтепер фізична особа-платник податків для отримання з держреєстру відомостей щодо отриманих нею доходів та утриманих податків має сформувати електронний запит, завізувати його за допомогою електронного цифрового підпису та відправити на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, яка містить запитувану ним інформацію.

За даними ДФС України.

 

Протягом 2015 року до Державного бюджету України надійшло понад 9 млрд. грн. військового збору

За 2015 рік платники податків сплатили до державного бюджету 9 153,9 млн. грн. військового збору. Індикативні показники виконано на 117,4 відс.

При цьому у грудні 2015 року до державного бюджету надійшло 1 101,1 млн. грн. військового збору, що складає 138,5 відс. виконання індикативного показника.

Довідково: військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року. Його ставка складає 1,5 %. від об’єкта оподаткування.

Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Для резидента об’єктом оподаткування збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи, отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

За даними ДФС України.

 

Протягом 2015 року митницями ДФС порушено понад 17,8 тис. справ про порушення митних правил

У 2015 році митницями Державної фіскальної служби порушено 17 808 справ про порушення митних правил на суму понад 1 787,19 млн. грн. З них, в 8 529 справах тимчасово вилучено предмети правопорушень на суму понад 628,98 млн. грн.

Також протягом минулого року митниками розглянуто 7 004 справи про порушення митних правил. За результатами їх розгляду порушники оштрафовані на суму понад 615,63 млн. грн., з яких стягнуто та перераховано до державного бюджету 20,38 млн. грн.

Серед вилученого майна найбільшу вартість мають промислові товари – понад 366,85 млн. грн., на другому місці продовольчі товари – їх вилучено на суму понад 106,27 млн. грн. Вартість конфіскованих валютних коштів та транспортних засобів склала – понад 102,28 та 53,57 млн. грн. відповідно.

Крім того у 2015 році на розгляд до суду митницями передано 9 767 справ про порушення митних правил на суму понад 1 772,88 млн. грн. За результатами розгляду цих справ судом прийнято рішення про конфіскацію предметів правопорушень на суму понад 901,07 млн. грн. та накладено штрафів на суму понад 832,66 млн. грн.

За даними ДФС України.

 

У 2015 році ДФС виявлено понад 102 тис. нелегальних найманих працівників

Протягом 2015 року ДФС було виявлено понад 102 тис. найманих осіб, які працювали без укладання трудових угод з роботодавцями. До бюджету ними додатково сплачено близько 20 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та понад 45 млн. грн. єдиного внеску.

Ще понад 41 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації, офіційно зареєструвалися підприємцями та сплатили до бюджету близько 21 млн. грн. податків.

Крім того, завдяки спільним заходам ДФС та органів місцевої влади, у поточному році рівень виплати заробітної плати своїм працівникам підвищили майже 19 тис. суб’єктів господарювання. Бюджет додатково отримав 32,5 млн. грн.

Загалом, у 2015 році під час перевірок суб`єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства встановлено у 58 відс. від перевірених. До бюджету донараховано близько 627 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб з урахуванням штрафних санкцій.

За даними ДФС України.

 

Податковий календар на січень 2016 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 28 січня останній день сплати

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами з сум заробітної плати (доходу) за грудень 2015 року;

29 січня останній день сплати:

- податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами за 4-й квартал 2015 року;

- транспортного податку юридичними особами за 4-й квартал 2015 року;

- ПДВ за грудень 2015 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;

- акцизного податку за грудень 2015 року;

- плати за землю за грудень 2015 року;

- збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за грудень 2015 року;

- єдиного податку платниками четвертої групи за 4-й квартал 2015 року;

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за грудень 2015 року;

- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за грудень 2015 року на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за грудень 2015 року.

 

До уваги усіх платників податків!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 12 лютого 2016 року у приміщенні Конгрес-холу Державної фіскальної служби України відбудеться Всеукраїнський семінар-форум для платників податків на тему: «Офіційно про податкові новації – 2016».

 

До уваги власників нерухомості та авто: зміни в оподаткуванні

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни в оподаткуванні податком на майно.

Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, зросла на 1 % - до 3 % від розміру мінімальної заробітної плати. «Пільгові метри» не змінилися - 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для житлових будинків. Власники квартир понад 300 кв. м та будинків понад 500 кв. м - за кожен такий об’єкт необхідно сплачувати 25 тис. грн. податку на рік.

Кардинально змінився об’єкт оподаткування транспортним податком. Раніше до нього належали легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мали об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см, то тепер – легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати (або 1 033 500 грн. станом на 1 січня 2016 р.).

 

Платникам єдиного податку четвертої групи

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до Закону №909 збільшено у 1,8 рази розмір відсоткових ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду для платників єдиного податку четвертої групи, які встановлюються відповідно до категорії (типу) земель та їх розташування (пункт 293.9 статті 293 Кодексу).

Нагадаємо, що спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платники єдиного податку четвертої групи, мають право застосовувати сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків (підпункт 4 пункту 291.4 статті 291 Кодексу).

Звертаємо увагу, що Законом №909 до підрозділу 8 «Особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку» розділу XX «Перехідні положення» Кодексу додано нову норму (пункт 5) щодо бази оподаткування єдиним податком платників четвертої групи (сільськогосподарських товаровиробників), а саме:

«Встановити, що у 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням таких особливостей:

1) для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу;

2) для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу.

 

Особливості застосування спеціального режиму оподаткування у сільському господарстві у 2016 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до пункту 209.2 статті 209 Кодексу, з урахуванням змін, внесених Законом №909 позитивна різниця між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначена по окремих видах сільськогосподарських операцій, перераховується до Державного бюджету України та на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств у різних частках залежно від виду продукції:

Про окремі особливості перерахування у 2016 році коштів на додаткові електронні рахунки, відкриті суб’єктами спеціального режиму оподаткування у сільському господарстві Державна фіскальна служба України повідомила у листі від 05.01.2016 №203/7/99-99-19-03-02-17 (далі – лист ДФС України №203).

Лист №203 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/65869.html

 

Актуально для платників єдиного соціального внеску

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 24.12.2015 №909-VШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909), який набрав чинності 01.01.2016, зокрема, внесено зміни до абзацу 2 частини 14 та абзацу 2 частини 15 статті 25 Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) щодо термінів сплати платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) сум пені та штрафів, передбачених Законом №2464.

Згідно з внесеними змінами суми пені та штрафів, що передбачені Законом №2464, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти календарних днів після надходження відповідного рішення, винесеного територіальним органом доходів і зборів (абзац 2 частини 14 та абзац 2 частини 15 статті 25 Закону №2464).

Враховуючи викладене, термін сплати по рішеннях, винесених територіальним органом Державної фіскальної служби України по 31.12.2015 включно, становитиме 10 робочих днів, винесених з 01.01.2016, становитиме 10 календарних днів.

До приведення Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за №508/26953 (далі – Інструкція №449), яка є підзаконним нормативно-правовим актом, у відповідність до норм Закону №2464, існуватиме певна суперечність норм Інструкції №449 нормам Закону №2464 у частині сплати штрафів та пені платниками єдиного внеску.

Листом Міністерства юстиції України від 30.01.2009 №Н-35267-18 надано роз’яснення щодо юридичної сили закону як основного джерела права.

Всі підзаконні нормативно-правові акти приймаються на основі законів та за своїм змістом не повинні суперечити їм. Підпорядкованість таких актів законам закріплено Конституцією України.

Отже, у разі суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

До приведення Інструкції №449 у відповідність до Закону №2464, територіальні органи ДФС повинні використовувати форми рішень про застосування штрафних санкцій, передбачені Інструкцією №449, та обов’язково повідомляти платника єдиного внеску про зміну термінів сплати такого рішення та підстави такої зміни.

Повідомлення про зміну термінів сплати рішення про застосування штрафних санкцій вручається (надсилається) платнику єдиного внеску одночасно з рішенням.

 

Частка сплаченого ЄСВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що оскільки на сьогодні змінюється частка сплаченого єдиного внеску, що підлягає контролю банками на виконання вимог статті 24 Закону №2464, Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) направлено до Національного банку України лист від 15.01.2016 №526/5/99-99-17-03-01-16 «Про єдиний внесок» з проханням до приведення Порядку у відповідність до законодавства при прийнятті від платників єдиного внеску грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону №2464 нараховується єдиний внесок, контролювати сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у розрахункових документах, відповідно до додатка 1 до Порядку.

Територіальні органи ДФС до приведення Порядку у відповідність до законодавства погоджують сплату єдиного внеску, яка має становити 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах, та підтверджують додаток 1 до Порядку з приміткою «Погоджено відповідно до встановленого з 01.01.2016 Законом України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

Про індексацію нормативної грошової оцінки земель

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) для забезпечення виконання статті 289 Податкового кодексу України щодо індексації нормативної грошової оцінки земель розмістила на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС витяг з листа Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 11.01.2016 №6-28-0.22-201/2-16 «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель» за посиланням:

http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/231924.html

 

Декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з початку 2016 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році.

Свідоме декларування доходів та сплата податків – вірний шлях до побудови європейського суспільства.

Декларування доходів – це виконання громадянами свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави, реалізація права громадян на податкову знижку.

Податкова декларація про майновий стан і доходи надається фізичною особою у разі отримання нею протягом 2015 року доходів:

- від двох і більше податкових агентів;

- від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді:

а) доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;

б) доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);

в) інвестиційного прибутку;

г) вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;

д) іноземних доходів.

 

До уваги платників ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що у зв’язку із численними запитами платників податку на додану вартість (далі – ПДВ) щодо термінів формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), Державною фіскальною службою України у листі від 15.01.2016 №1201/7/99-99-19-03-02-17 «Про податок на додану вартість» (далі – лист ДФС України №1201) надані роз’яснення з цього питання.

Законом України від 16.07.2015 №643-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі – Закон №643), який набув чинності 29.07.2015, зокрема, змінено норми Податкового кодексу України (далі – Кодекс), які визначають терміни включення до складу податкового кредиту ПДВ за податковими накладними, складеними постачальниками та зареєстрованими в ЄРПН.

У листі ДФС України №1201 повідомлено, що, починаючи з 29.07.2015 ПДВ, зазначений у податковій накладній (складеній, як до 29.07.2015, так і після цієї дати), яка була своєчасно зареєстрована в ЄРПН, може бути включений до складу податкового кредиту того податкового (звітного) періоду, в якому вона складена, або будь-якого наступного звітного періоду протягом 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної.

Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної у податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період (пункт 201.10 статті 201 Кодексу).

Лист №1201 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66003.html

 

Актуально для платників ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що лист Державної фіскальної служби України від 15.12.2015 №45789/7/99-99-19-03- 02-17 «Про сторнування пені та штрафних санкцій», яким було надано роз’яснення щодо правомірності розрахунку штрафних санкцій та пені на суму податкового боргу, який виник внаслідок некоректного заповнення платниками податку на додану вартість (далі – ПДВ) додатка 2 до податкової декларації з ПДВ, що подавалась за звітні (податкові) періоди починаючи з лютого 2015 року розміщене на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/65827.html

 

Про організацію роботи щодо ведення обліку сум надходжень до об’єднаних територіальних громад

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» з 05 січня 2016 року в органах Державної казначейської служби України відкриті рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад. При цьому, рахунки, які були відкриті для територіальних громад сіл, селищ, міст, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, з 05 січня 2016 року закрито.

Звертаємо увагу, що реквізити рахунків для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад доводяться платниками податків виключно в частині податків і зборів, що підлягають зарахуванню до місцевих бюджетів (на заміну тих, що були закриті з 05.01.2016 року). Для сплати податків і зборів, що підлягають зарахуванню до державного бюджету, продовжують діяти ті самі рахунки, що були відкриті у 2015 бюджетному році в органах казначейства на рівні районів та міст обласного підпорядкування.

(Лист ДФС України від 12.01.2016 №464/7/99-99-20-03-01-17 "Про організацію роботи щодо ведення обліку сум надходжень до об’єднаних територіальних громад")

 

Про виправлення помилок при адмініструванні акцизного податку з роздрібних продажів

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ДФС України надає роз’яснення щодо питань:

методики нарахування 5- відсоткового акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами;

порядку відображення у фіскальному чеку суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами;

подання декларації, коригування задекларованих податкових зобов'язань, сплати задекларованої суми акцизного податку платниками податків, що знаходяться на обліку у Міжрегіональному головному управлінні ДФС - Центральному офісі з обслуговування великих платників (далі – Центральний офіс).

(Лист ДФС України від 31.12.2015 №48131/7/99-99-19-03-17 "Про виправлення помилок при адмініструванні акцизного податку з роздрібних продажів").

 

Про особливості проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях протягом 2015 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державна фіскальна служба України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) повідомляє про окремі особливості проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях з урахуванням змін, внесених до правил формування податкового кредиту з липня 2015 року.

У роз’яснювальному листі наведено наступні розділи:

1. Загальні положення;

2. Розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях;

3. Перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операція;

4. Особливості складання розрахунків коригування до податкових накладних, складених відповідно до пункту 199.1 статті 199 розділу V Кодексу.

(Лист ДФС України від 31.12.2015 №48122/7/99-99-19-03-02-17 "Про особливості проведення перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях протягом 2015 року").

 

Про податкову звітність з податку на прибуток

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державна фіскальна служба України, з метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств, повідомляє про надання роз’яснення листом від 04.01.2016 №102/7/99-99-19-02-01-17 «Про затвердження декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – лист).

Нагадуємо, що 1 грудня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за № 1415/27860.

Так, у листі надано відповіді та висвітлено актуальну інформацію з таких питань: щодо подання декларації  за новою формою; авансові внески при виплаті дивідендів; самостійне виправлення помилок; додатки до декларації; щодо подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій; щодо подання розрахунку податкових зобов’язань з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво; щодо подання спрощеної податкової декларації.

З листом Державної фіскальної служби України від 04.01.2016 № 102/7/99-99-19-02-01-17 «Про затвердження декларації з податку на прибуток підприємств» можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi-dps/230801.htmlГоловне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує, що 12.01.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.10.2015 №916 «Про затвердження Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.12.2015 за №1617/28062(далі – наказ №916).

Відповідно до пункту 2 наказу №916 наказ Міністерства доходів і зборів України від 25.12.2013 №848 «Про затвердження Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду органами доходів і зборів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.01.2014 за №99/24876, втратив чинність.

Наказ №916 опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 12.01.2016 №2.

 

Про організацію роботи з фізичними особами – підприємцями

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державна фіскальна служба України у зв’язку з прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон) повідомляє.

Підпункт 177.5.1 п.177.5 ст.177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), викладено в такій редакції: авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж на четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період фізичною особою – підприємцем не сплачується (пп.2 п.35 Закону).

Таким чином, для фізичних осіб – підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» не виникає обов’язку розрахунку квартальних авансових платежів по податку на доходи фізичних осіб, тобто, платниками податків не заповнюється рядок 6 розділу ІІ додатку Ф4.

Отже, до внесення змін у п.12 розділу ІV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, рекомендувати платникам податків не здійснювати розрахунок авансових платежів.

Звертаємо увагу, що доходи, отримані самозайнятими особами після 1 січня 2016 року, оподатковуються за ставкою визначеною п. 167.1 ст.167 Кодексу у розмірі 18 відсотків.

(Лист ДФСУ від 12.01.2016 №594/7/99-99-17-02-02-17 «Про організацію роботи з фізичними особами – підприємцями»).

 

Щодо застосування спрощеної системи оподаткування

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що за останні дні до Державної фіскальної служби України надійшло чимало звернень від платників податків щодо застосування спрощеної системи оподаткування в 2016 році та тлумачення змін, внесених Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набрав чинності з 1 січня 2016 року.

У зв`язку з цим повідомляємо, що ДФС переглянула лист від 18.01.2016 №1527/7/99-99-17-02-02-17 «Про окремі зміни у законодавстві щодо спрощеної системи оподаткування», внаслідок чого до листа внесено наступні зміни:

«Суб’єкти господарювання - фізичні особи - платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили обсяг доходу 20 млн. грн., не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році.

Водночас, якщо фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування  протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 млн. грн., такі платники будуть зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення».

Рішення прийнято на підставі ч. I ст. 58 Конституції України , якою передбачено, що закони та інші-нормативно правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. А також відповідно до п. 56.21 ст. 56 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі, коли норма Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Такий самий підхід застосовується і для платників єдиного податку третьої групи – юридичних осіб.

 

Порядок оподаткування спадщини у вигляді грошових заощаджень

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регламентується статтею 174 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Підпунктом 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Кодексу визначено, що за нульовою ставкою оподатковуються, зокрема, грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

Отже, якщо громадянин (незалежно від ступеня споріднення) отримав спадщину у вигляді грошових заощаджень колишнього СРСР, то такий дохід не оподатковується.

 

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 985 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar