Покров Суббота 18.05.24, 19:59
Сайт
Главная » 2013 » Декабрь » 24 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
10:16
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформуєКерівництво Нікопольської ОДПІ привітало дітей зі святом Миколая
Першим із новорічних і різдвяних свят, доброю зимовою казкою приходить на нашу землю День Святого Миколая. Микола Чудотворець – захисник усіх людей. Він дарує нам віру у здійснення найзаповітніших мрій. Він вселяє у наші душі світлі почуття, надихає нас на добро, сіє зерна любові до ближнього й поваги до українських традицій. Святкування Дня Святого Миколая стало доброю традицією і для фахівців Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровської області.
Тож, на День Святого Миколая, 19 грудня 2013 року, заступники начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька та Володимир Малиновський та працівники податкової завітали до дитячого будинку сімейного типу.
Родина Сичових, яка взяла на виховання 10 прийомних дітей, з надзвичайною теплотою і щирістю зустріли гостей. Це свято вони чекали і до нього готувалися. Вихованці дитячого будинку сімейного типу підготували для представників Нікопольської ОДПІ ціле театралізоване дійство з піснями і віршами.
Щирість, радісні посмішки та щастя на очах – ці емоції, які сьогодні випромінюють діти є справжніми й заслуговують на гідну увагу, а свято День Святого Миколая – це надія на виконання мрій та найпотаємніших побажань, дарування подарунків та приємного спілкування, - зазначила заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька.
Допитливі оченята малечі світилися яскравими вогниками, коли гості щиросердно дарували солодощі та цукеркові набори.
Крім того, наголосив Володимир Малиновський, професія податківців вимагає відповідальності, чуйного ставлення до виховання свідомого молодого покоління, здатного усвідомлено і з повагою ставитися до виконання свого громадського обов’язку своєчасно сплачувати податки. Тому ми не обмежуємося лише солодощами, а даруємо вам підручники «Основи податкових знань», в майбутньому які стануть багажем вашої економічної грамотності та податкової культури.
Користуючись нагодою, Нікопольська ОДПІ бажає всім дітям міцного здоров’я, щастя, радості та надії, веселого настрою і здійснення бажань. Нехай святковий настрій супроводжує Вас повсюди протягом усього Вашого життя.



Шановні мешканці нашого міста!
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області звертається до громадян нашого міста – власників або користувачів земельних ділянок з проханням - не забувати, що користування землею є платним. Земля є національним багатством України і знаходиться під особливою охороною держави. Сплата земельного податку або орендної плати за землю є одним з найважливіших джерел надходжень до місцевого бюджету.
Станом на сьогодні вже надійшло майже 98 млн.грн. від 27 тис. платників податку до місцевого бюджету.
Якщо ви  отримали право власності або користування на житловий будинок, який розташований на земельній ділянці, та ще не стали на облік в Нікопольській ОДПІ як платник земельного податку, не гайте часу, приходьте до нас. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний номер, документи які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою, технічний паспорт на земельну ділянку та копію посвідчень на право отримання пільги встановленої Законом.

Формувати податкову звітність відтепер можна в Електронному кабінеті
На веб-порталі Міністерства доходів і зборів розпочав свою роботу новий онлайновий сервіс – Електронний кабінет платника податків.
Відтепер кожний платник має змогу облаштувати своє персональне автоматизоване робоче місце, в якому фіксуватиметься вся інформація про його розрахунки з бюджетом. Працювати в кабінеті можна з будь-якого комп’ютера, підключеного до мережі Інтернет.
Як зазначають фахівці Міндоходів, новий сервіс зорієнтований на зручність та допомогу платнику податків у формуванні його податкових звітів та своєчасній сплаті коштів до бюджету.
Так, у своєму Електронному кабінеті платник зможе підготувати, заповнити і надіслати звітність в електронному вигляді та одразу ж отримати квитанцію про її прийняття (або неприйняття). Для зручності податкова звітність подаватиметься одним пакетом, тобто декларація з усіма додатками. На кожен прийнятий пакет документів надсилатиметься одна квитанція про прийняття декларації.
Крім того, можливості сервісу дозволяють платникам переглядати свої дані про стан розрахунків з бюджетом на конкретну дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року. Про граничні терміни подання документів та сплати податків нагадає „Календар платника”, в якому автоматично кольором позначаються подані документи та ті, терміни яких наближаються.
Увійти до Електронного кабінету можна за адресою kpp.minrd.gov.ua або за гіперпосиланням „Електронний кабінет платника податків” на порталі Міндоходів шляхом авторизації за допомогою електронного цифрового підпису. У разі відсутності такого ключа, отримати його можна безкоштовно в пунктах реєстрації акредитованого Центру сертифікації електронних ключів Міндоходів, яких на сьогодні в Україні нараховуєтсья 104.
З детальною інструкцією щодо роботи Електронного кабінету можна ознайомитися на його головній сторінці, в якій покроково розписані етапи роботи з системою.
Крім того, отримати консультацію щодо функціонування сервісу можна за тел. (044) 323-01-11, 067-555-01-11, 066-555-01-11.

Майже 3,4 млрд. грн. спрямовано на оздоровлення довкілля
З початку року до спеціального фонду зведеного бюджету надійшло майже 3,4 млрд. грн. екологічного податку. Порівняно з минулим роком надходження податку зросли майже на 30 відсотків. За аналогічний період минулого року на оздоровлення довкілля було сплачено майже 2,6 млрд. гривень.
До спеціального фонду державного бюджету надійшло понад 2 млрд. грн. податку, що перевищує минулорічний показник на 76,8 відсотків.
За словами фахівців Міндоходів, на зростання надходжень вплинуло розширення кола платників екоподатку. Так, відповідно до законодавства, з 1 вересня поточного року платниками цього податку стали громадяни, які здійснюють ввезення, виробництво та придбання транспортних засобів та кузовів до них, які в подальшому підлягають утилізації.
Загалом, за статистикою Міндоходів, у 2013 році екологічний податок в Україні сплачують 85,3 тис. платників.
Нагадаємо, що екологічний податок є основним джерелом фінансування заходів, спрямованих на захист навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів. Розподіл цих коштів здійснює Держказначейство відповідно до законодавства.
У поточному році екоподаток зараховується у таких пропорціях: до спеціального фонду державного бюджету – 53 відсотка та до спеціального фонду місцевих бюджетів – 47 відсотків.

Понад 90% касових апаратів вже звітують до Міндоходів „он-лайн”
Звітність в електронному вигляді формують вже 214 тис. касових апаратів. Саме таку кількість реєстраторів розрахункових операцій за 11 місяців поточного року було підключено до Системи зберігання і збору даних від РРО Міндоходів.
Із загальної кількості касової техніки не підключеними залишаються лише 10 відс. апаратів. Власники цих моделей мають лише два тижні для їх переоснащення, оскільки вже з 1 січня 2014 року за відсутність електронної стрічки будуть застосовуватися штрафи.
Фахівці Міндоходів нагадують, що починаючи з 2013 року користувачі касової техніки повинні звітувати до органів Міндоходів в електронному вигляді. Саме для цього реєстратори розрахункових операцій мають бути оснащені електронними стрічками, на яких формуватимуться копії розрахункових документів і фіскальних звітів.
Під час переоснащення техніки платники можуть користуватися Державним реєстром розрахункових операцій, в якому нараховується 86 сертифікованих приладів.
Це ті касові апарати, які відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів доходів і зборів в електронній формі.
З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/94957.html.

У грудні платники отримають рекордну суму ПДВ в автоматичному режимі
У грудні поточного року в автоматичному режимі буде відшкодовано 2,4 млрд. грн. податку на додану вартість. Саме на цю суму сформовані Міндоходів реєстри на відшкодування були направлені до Держказначейства. Такий обсяг бюджетної компенсації стане рекордним за весь період дії механізму автоматичного відшкодування.
Загалом, за 2013 рік в автоматичному режимі планується відшкодувати 24,2 млрд.грн., що на 4,5 відс. більше ніж у попередньому році, та на 52,2 відс. більше ніж у 2011 році.
За статистикою Міндоходів, за 11 місяців поточного року ПДВ-автомат у розмірі 21,8 млрд. грн. отримали 486 платників. Порівняно з січнем 2013 року обсяг автовідшкодування збільшився більш ніж на третину – з 1,6 млрд. грн. до 2,1 млрд. грн.
Також нагадаємо, що, починаючи з 1 січня 2014 року, для платників податку, які матимуть позитивну податкову історію, термін проведення камеральної перевірки буде скорочено. Для цих платників камеральна перевірка податкової звітності буде проводиться протягом п'яти календарних днів з дня подання податкової декларації.

Міндоходівці нагадують платникам про їхні права
Фахівці Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області долучилися до Всеукраїнської акції "Тиждень права". У Міндоходів наголошують – подібні заходи сприяють належному захисту платниками своїх прав у взаємовідносинах з контролюючими органами.
В усіх територіальних органах доходів і зборів регіону, зокрема, у Центрах обслуговування платників відвідувачам фахівці Міндоходів роздають брошури "Права та обов'язки платників податків та контролюючих органів" та пам'ятки "Пульс", нагадуючи їм про їхні права та обов'язки.
Основний акцент робиться на тому, що право платника – це передбачена нормою законодавством міра його можливої поведінки. Це означає, що платник податків і зборів може будувати свою поведінку на власний розсуд, але в межах того, що йому не заборонено законом. При цьому невикористання свого права не повинно означати його припинення. Кожен має можливість використати своє право у будь-який час.
У Міндоходів нагадують про основні права платників згідно із нормами Податкового кодексу України:
– платник має право безкоштовно отримувати в органах Міндоходів, зокрема, і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів, права та обов'язки, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб щодо здійснення податкового контролю;
– представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника;
– отримувати податкову консультацію;
– користуватися податковими пільгами за наявності для цього підстав;
– одержувати відстрочення, розстрочення сплати податків або податковий кредит в порядку і на умовах, встановлених Податковим кодексом України;
– бути присутнім під час проведення перевірок та надавати пояснення з питань, що виникають під час таких перевірок;
– вимагати від контролюючих органів проведення перевірки відомостей та фактів, що можуть свідчити на користь платника.
Також платник податків має право:
– на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами;
– на залік чи повернення надміру сплачених (стягнутих) сум податків та зборів, пені, штрафів у порядку, встановленому ПКУ;
– на повне відшкодування збитків (шкоди), заподіяних незаконними діями (бездіяльністю) контролюючих органів (їх посадових осіб), у встановленому законом порядку та інші права.

Міндоходів: Слідчо-оперативні підрозділи спрямували до бюджету майже 2 млрд. гривень
У 2013 році по направлених до суду провадженнях про ухилення від сплати податків добровільне відшкодування збитків збільшено в 1,5 раза. Загалом, про провадженнях, що розслідуються слідчими Міндоходів, до бюджету надійшло 1,8 млрд. гривень. Таких результатів вдалося досягти за рахунок зосередження працівників слідчо-оперативних підрозділів на діяльності з базами даних та аналітично-інформаційними системами одночасно зі зменшенням втручання у господарську діяльність підприємців.
Про це заявив начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Міндоходів Анатолій Яковинець під час засідання „круглого столу” з представниками громадськості та бізнесу у рамках проведення „тижня права”.
Для впровадження норм нового Кримінального процесуального кодексу було розроблено програмні продукти, які  дозволяють по заданих параметрах виявляти підприємства, що підпадають під певні ризики, які свідчать про несумлінних суб’єктів господарювання. За рахунок цього було зменшено безпосередні контакти оперативно-слідчих підрозділів з підприємцями.
Так, зокрема, якщо у минулому році податковою міліцією було зареєстровано 25 тис. заяв про злочини, то цього року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості лише про 12,5 тис. злочинів. Крім того, протягом поточного року до суду направлено майже таку ж кількість проваджень, як за минулий чи позаминулий роки, у тому числі і щодо 52 осіб, які вчинили податкові злочини у складі організованих груп.
Із незаконного обігу вилучено 36 млн. підроблених марок акцизного податку, 1,5 млн. пляшок фальсифікованих алкогольних напоїв, понад 19 млн. пачок підроблених тютюнових виробів.
Водночас збільшення ефективності діяльності слідчо-оперативних підрозділів не відбулось за рахунок тиску на платників податків.
„У кримінальних провадженнях, які розслідуються нашими слідчими, під вартою не утримується жодна особа. Для нас не важлива кількість кримінальних справ, важливі відрахування до бюджету – щоб всі збитки, завдані державі несумлінними підприємцями, були відшкодовані у повному обсязі”, – наголосив Анатолій Яковинець.

Для подання до органів Міндоходів звітних документів засобами телекомунікаційного зв’язку платники податків можуть
Для подання до органів Міндоходів звітних документів засобами телекомунікаційного зв’язку платники податків можуть:
- сформувати звітні документи у безкоштовному програмному забезпеченні «Системи формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді», що розроблене ДПС України та розміщене на офіційному веб-сайті Міністерства доходів і зборів України за адресою: http://www.minrd.gov.ua у розділі «Електронна звітність»;
- у програмному забезпеченні для формування та подання звітності «iFin Zvit» (за адресою http://zvit.ifin.ua) підписати документи чинними посиленими сертифікатами відкритих ключів, сформовані будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів, у тому числі безкоштовними ключами, виданими Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міністерства доходів і зборів України (АЦСК ІДД Міндоходів), та відправити їх до органів Міндоходів.

Правила, які потрібно знати, відправляючись на відпочинок за межу на новорічні свята
Днями в ІА «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція «Правила, які потрібно знати, відправляючись на відпочинок за кордон на новорічні свята».
У прес-конференції взяв участь начальник сектора №1 митного поста «Дніпропетровськ-аеропорт» Дніпропетровської митниці Міндоходов Ігор Линдя.
«Людям, що відправляються на новорічні свята за кордон і охочим взяти з собою домашніх улюбленців, слід враховувати декілька правил. По-перше, на тварин обов'язково необхідно заповнювати декларацію, по-друге, оформляти ветеринарне свідоцтво, а в самому аеропорту - ветеринарний сертифікат. Крім того, потрібно погоджувати можливість вивозу тварин з авіаперевізником. Є компанії, які взагалі не беруть тварин на борт, інші дозволяють подорож тільки для 3 тварин на борту, треті - везуть їх в багажному відсіку. Також необхідно наперед знати, як до тварин, що ввозяться, відносяться в країні, куди ви їдете. Наприклад, Європа вимагає ветеринарні паспорти з урахуванням всіх щеплень, крім того, наявність імплантованого чипа, по якому можна просканувати кота або собаку, перевіривши його родовід, щеплення тощо. З бійцівськими породами собак мандрівників пустять далеко не у всі країни. Слід ще відзначити, що в певних країнах карантин тварин на митниці може складати 20 і більше днів.
Українцям дозволяється вивозити за межу готівку до €10 тис. Якщо сума більше €10 тис, вам потрібно пред'явити довідку з банку, що ця сума знята з вашого особового рахунку. Банківське золото декларується незалежно від його вартості. Спиртні напої і тютюнові вироби можна вивозити з 21 року, але необхідно знати правила тієї країни, куди прямуєте. Наприклад, в деякі європейські країни можна ввозити не більш 1-2 пачки сигарет і 0,5 л алкоголю», - сказав він.

Проведення кущового семінару
Інформаційно-комунікаційним управлінням ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області за участю фахівців ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська та Лівобережної ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області проведено кущовий семінар.
На семінарі були обговорені питання щодо трудових відносин та легалізації заробітної плати, порядку обчислення і сплати ЄСВ, основні зміни у Податковому кодексі, які набувають чинності з 1 січня 2014 року, порядку заповнення платниками декларацій про майновий стан та доходи, відшкодування ПДВ, порядку отримання та застосування електронних ключів тощо.
Увагу бухгалтерів, які відвідали семінар, акцентували на перевагах подання звітності в електронному вигляді, електронних сервісів, які функціонують на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України, дію антикорупційного сервісу «Пульс».
З метою популяризації єдиного офіційного видання Міністерства доходів і зборів України - журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів України» присутніх поінформовано про зміни в оновленому журналі та зроблено акцент на тому, що журнал став більш спеціалізованим. Номери журналу тепер присвячуються одній із сфер діяльності бізнесу та повністю охоплюють питання оподаткування, митної справи, ЄСВ та бухгалтерського обліку цього напряму діяльності.
Серед платників розповсюджено друковану продукцію з вказаних у програмі семінару питань та інформаційний матеріал на тему «Всеукраїнський тиждень права» – брошуру «Права та обов’язки платників податків та контролюючих органів».
Підбиваючи підсумки зустрічі можна констатувати, що кожна зустріч фахівців органів Міндоходів та представників бізнес-середовища у форматі семінарів - це унікальна можливість підтримки зворотного зв’язку та донесення позиції Міністерства доходів і зборів України до суспільства.

Інтернет – семінар на тему «Попереднє електронне митне декларування»
18 грудня відбувся Інтернет – семінар завідувача сектором контролю за переміщенням товарів Дніпропетровської митниці Міндоходів Косенка Володимира Петровича на тему «Попереднє електронне митне декларування».
1.  Якими нормативними документами регламентується подання попередньої митної декларації?
Відповідно до  статті  194 Митного кодексу України попередня митна декларація подається до органу доходів і зборів у разі ввезення товарів на митну територію України.
2. Хто подає до митниці попередню митну декларацію?
Відповідно до  статті  194 Митного кодексу України  попередня митна декларація подається в митному органі, у зоні діяльності якого товари будуть пред’явлені для митного оформлення декларантом або уповноваженою ним особою.
3. Чи можливо подання попередньої митної декларації в електронному вигляді?
Попереднє повідомлення митного органу може здійснюватися також і у формі електронного документа.
4. Яку інформацію повинна містити попередня митна декларація?
Попередня митна декларація повинна містити відомості, достатні для ввезення товарів, транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України та забезпечення доставки їх до органу доходів і зборів призначення.
5.  Як використовується попередня митна декларація?
Для здійснення контролю за переміщенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту) юридичними або фізичними особами незалежно від виду транспорту, як документ контролю за переміщенням товарів (ДКПТ) може використовуватися попередня митна декларація.
6. У  яких переміщеннях використовується попередня митна декларація?
Попередня митна декларація використовується у вантажних відправленнях, супроводжуваному багажі, несупроводжуваному багажі, ручній поклажі.
7.  У яких випадках не є обов'язковим подання попередньої митної декларації?
Подання попередньої митної декларації не є обов’язковим, якщо випуск товарів, що ввозяться на митну територію України, у відповідний митний режим здійснюватиметься безпосередньо у пункті пропуску (пункті контролю) через державний кордон України.
8.  Яким чином здійснюється контроль за попередньою митною декларацією після пропуску вантажу на митну територію України?
Після проведення прикордонною митницею митного оформлення   електронна копія попередньої митної декларації в автоматичному режимі ставиться на контроль у відповідному програмно - інформаційному комплексі Єдиної Автоматизованої Інформаційної Системи (ЄАІС) Міндоходов з моменту її надходження в ЄАІС Міндоходов.
9.  Яким чином співробітники прикордонної митниці Міндоходів узнають номер попередньої митної декларації, яку оформлено у внутрішній митниці?
Декларант або уповноважена ним особа, яка подала до оформлення попередню митну декларацію, завчасно інформує перевізника товарів про номер і дату оформленої попередньої митної декларації, які проставляються перевізником у правому нижньому кутку одного з товаротранспортних документів на переміщувані товари.
10. Яка загальна кількість електронних попередніх митних декларацій, оформлених у Дніпропетровській митниці Міндоходів?
За 11 місяців 2013 року кількість оформлених електронних попередніх митних декларацій у Дніпропетровській митниці Міндоходів склала 84% від загальної кількості всіх оформлених попередніх митних декларацій. Планується, що на 1 січня 2014 року в електронному вигляді будуть оформлені 92% попередніх митних декларацій.
11. Для яких цілей оформляються електронні попередні митні декларації?
Електронна попередня митна декларація може використовуватися і для вивезення вантажів за межі митної території України, і для транзиту вантажів через митну територію України.

Введення утилізаційного збору не вплинуло на імпорт автівок в Україну
Попри побоювання імпортерів введення з 1 вересня утилізаційного збору суттєво не вплинуло на кількість ввезеного в Україну автотранспорту. За статистикою Міндоходів, протягом вересня –листопада поточного року в нашу країну було імпортовано 48 тис. автівок на загальну суму 662,2 тис. дол. США.
Якщо у вересні фіксувалося певне зниження імпорту автівок через рекордні ввезення у серпні, то вже у жовтні та листопаді ці показники суттєво зросли. Так, зокрема, у жовтні було імпортовано майже 14 тис. одиниць автотранспорту на загальну суму 242,2 тис. дол. США, у листопаді їх кількість вже сягнула 27 тис. загальною вартістю 284 тис. дол. США.
Якщо така тенденція до зростання залишиться, прогнозують у Міндоходів, то у грудні поточного року показники імпорту не лише дорівнюватимуть грудневим минулого року, а й навіть перевищать їх.
Загалом, протягом січня-листопада 2013 року до України було імпортовано 289,3 тисячі легкових автомобілів та вантажівок на загальну суму понад 3,4 млн. дол. США.
Левову частку імпорту склали нові легкові автомобілі, яких було ввезено 160 тис. на суму 2,7 млн. дол. Нових вантажівок було ввезено значно менше – понад 11,1 тис., загальна їх вартість склала майже 208 тис. дол.. США.
А от легкових і вантажних автомобілів що були у використанні, ввезли 3,4 тис. та 114 тис. на суму 78,5 та 448,3 тис. дол. США відповідно.

Телефоний антикоррупційний сервіс "Пульс"
Міністерство доходів і зборів України звертає увагу мешканців Дніпропетровській області на те, що в Україні почал працювати єдиний антикоррупційний сервіс Міністерства доходів і зборів України «Пульс» (044) 284 00 07.



Особливості сплати підприємствами авансових внесків у разі зміни системи оподаткування
Якщо платник податку на прибуток, що сплачує авансові внески, переходить на спрощену систему оподаткування всередині звітного року, він звільняється від сплати авансових внесків починаючи з першого місяця кварталу, у якому він переходить на спрощену систему оподаткування.
При цьому такий платник у встановлені терміни подає податкову декларацію з податку на прибуток за звітний квартал, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування. Тобто, якщо платник перейшов на спрощену систему оподаткування у ІІІ кварталі, то звітна декларація  подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. У такій декларації платник зменшує суму податкових зобов’язань на суму сплачених у звітному періоді авансових внесків.
Особливості сплати підприємствами авансових внесків у разі зміни системи оподаткування, а також інші актуальні питання висвітлені в Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затвердженій наказом Міндоходів України від 22 листопада 2013 року № 698.

Пересилання алкогольних напоїв в міжнародних поштових відправленнях заборонене
Забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях товарів, що підпадають під визначення 1- 24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.  
Зокрема, до таких товарів відносяться живі тварини, зернові культури, алкогольні і безалкогольні напої та оцет, тютюн і промислові замінники тютюну та інші.
Дана норма визначена п. 6 ч. 1 ст. 235 Митного кодексу України від 13.03.2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Перший звіт про контрольовані операції подається за підсумками 2013 року
Першим звітним періодом для подачі Звіту про контрольовані операції буде 2013 рік, оскільки Закон України від 04.07.2013 №408 „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення” набрав чинності 1 вересня 2013 року.
Для визначення обсягу контрольованих операцій враховується вартісний показник усіх операцій окремо з кожним контрагентом в цілому за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня 2013 року. У звіті за 2013 рік платник податку повинен зазначити контрольовані операції, здійснені у період з 01.09.13 по 31.12.13 року.
Більш детально про це та інші питання щодо трансфертного ціноутворення повідомлено в Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013 № 699.

Сплата платежів до бюджету
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що при сплаті платежів до бюджету платники податків мають керуватися Порядком заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів.
Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлюватися окремим документом на переказ. Усі поля реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа платникам податків необхідно заповнювати відповідно до затвердженого Порядку. 

Чи є пов’язаними особами державні підприємства, які належать до сфери управління одного міністерства?
Державні підприємства, які належать до сфери управління одного міністерства, є пов’язаними особами. До пов’язаних осіб належать юридичні особи, одноособові виконавчі органи яких призначені (обрані) за рішенням однієї і тієї самої особи (власника або уповноваженого ним органу).
Державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку і входить до сфери його управління. Орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство, є представником власника і виконує його функції у межах, визначених Господарським Кодексом та іншими законодавчими актами.
Органом управління державного унітарного підприємства є керівник підприємства, який призначається органом, до сфери управління якого входить підприємство, і є підзвітним цьому органові.
Відповідна норма визначена пп. „г” п.п.14.1.159 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями, Узагальнюючою податковою консультацією з окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013 № 699 та ст. 73 Господарського кодексу України.


Які митні платежі сплачуються при ввезенні транспортних засобів в Україну в режимі імпорту
При митному оформленні транспортних засобів (у тому числі легкових, гібрідних, нових і які були у використанні), що ввозяться на митну територію України відповідно до митного режиму імпорту, сплачуються такі митні платежі:
    ввізне мито (згідно з частиною першою ст. 286 Митного кодексу);
    податок на додану вартість відповідно до Податкового кодексу за ставкою 20% від бази оподаткування;
    акцизний податок, у разі належності транспортних засобів до підакцизних товарів.
 З 13.04.2013 р. запроваджено строком на три роки спеціальне мито щодо імпорту в Україну нових легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту на:
    автомобілі з робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 1000 см3, але не більше як 1500 см3, за кодом 8703 22 10 00 згідно з УКТ ЗЕД – ставка спеціального мита у розмірі 6,46%;
    автомобілі з робочим об’ємом циліндрів  двигуна понад 1500 см3, але не більш як 2200 см3, за кодом 8703 23 19 10 згідно з УКТ ЗЕД – ставка спеціального мита у розмірі 12,95%.
Порядок митного оформлення товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордоен України визначено розділом VIII Митного кодексу України.

Строки перерахування до бюджету ПДФО у разі нарахованого, але не виплаченого оподатковуваного доходу
У разі, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується платнику, з такого доходу утримується податок. Він  підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Податковим кодексом України для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.
Дана норма передбачена пп. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями.

Нова книга обліку доходів та витрат для підприємців-загальносистемників
Нікопольська ОДПІ нагадує, що фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані зареєструвати нові книги обліку доходів та витрат в податковому органі за місцем своєї реєстрації.
Ведення книги обліку доходів і витрат є обов’язковим. У ній за підсумком робочого дня здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.
Книга ведеться за вибором платника податків в паперовому або в електронному вигляді.
Форма Книги затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 року № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.10.2013р. за № 1686/24218.

Податкова соціальна пільга
Міндоходів України повідомлено, що якщо працівник працює на підприємстві на умовах неповного робочого часу за трудовим договором (контрактом) і отримує заробітну плату, він має право на застосування податкової соціальної пільги (ПСП) до нарахованої з/п за умови дотримання вимог ст..169 ПКУ, оскільки така робота не тягне за собою жодних обмежень щодо обсягу трудових прав працівників.
Зазначено, що одинока мати, яка має двох дітей віком до 18 років, має право на ПСП у розмірі 150% на кожну дитину, якщо її граничний розмір доходу не перевищує встановленого рівня (у 2013 р. – 3220 грн.).

Умови, за яких господарські операції є контрольованими
Перелік господарських операцій, які визнаються контрольованими, визначено пп.39.2.1 п.39.2 ст.39 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ). 
Згідно з пп.39.2.1.1 пп.39.2.1 п.39.2 ст.39 ПКУ контрольованими операціями є:
господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків з пов’язаними особами – нерезидентами;
господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), що здійснюються платниками податків з пов’язаними особами - резидентами, які:
задекларували від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік;
застосовують спеціальні режими оподаткування станом на початок податкового (звітного) року;
сплачують податок на прибуток підприємств та/або податок на додану вартість за іншою ставкою, ніж базова (основна), що встановлена відповідно до ПКУ, станом на початок податкового (звітного) року;
не були платниками податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість станом на початок податкового (звітного) року.
Контрольованими операціями на підставі пп.39.2.1.2 пп.39.2.1 п.39.2 ст.39 ПКУ 
є операції, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижче, ніж в Україні, або який сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше відсоткових пунктів нижчою, ніж в Україні. Перелік таких держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України. Цей перелік держав (територій) центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, публікує щороку в офіційних друкованих виданнях та на офіційному веб-сайті із зазначенням ставок податку на прибуток (корпоративний податок). Інформація про зміну ставок публікується протягом трьох місяців з моменту такої зміни. 
У разі коли в державі (на території) реєстрації такого нерезидента встановлено більше ніж одну ставку податку на прибуток (корпоративного податку), платником податку подається довідка (або її нотаріально засвідчена копія), що підтверджує обрану нерезидентом ставку податку на прибуток (корпоративного податку), встановлену у державі його реєстрації, до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує податкову і митну політику, у строки, визначені пп.39.4.2 п.39.4 ст.39 ПКУ для подання звіту про контрольовані операції (пп.39.2.1.3 пп.39.2.1 п.39.2 ст.39 ПКУ).
При цьому операції, передбачені у пп.39.2.1.1 і 39.2.1.2 пп.39.2.1 п.39.2 ст.39 ПКУ, визнаються контрольованими за умови, що загальна сума здійснених операцій платника податків з кожним контрагентом дорівнює або перевищує 50 мільйонів гривень (без урахування податку на додану вартість) за відповідний календарний рік (пп.39.2.1.4 п.39.2 ст.39 ПКУ).

Відповідальність, яка передбачена до роботодавця за несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ
У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.
За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску; за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.
На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення.
За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску, посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.
Статтею 165 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8074-Х зі змінами та доповненнями визначено, що: 
1. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
2. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Як визначається «максимальна величина бази нарахування ЄСВ»?
Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 1 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями «максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ)» – максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується ЄВ.

До якого органу та за якою формою необхідно подавати звітність по ЄСВ?
Починаючи з 01.10.2013 року звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника до органу доходів і зборів за основним місцем реєстрації платника. 
Форми та строки подання звітності передбачено розділом ІІІ наказу Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 «Про Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, який розміщено на офіційному веб – порталі Міндоходів.

Який розмір ЄСВ нараховується ФОП на суму заробітної плати працівників-інвалідів?
Фізичні особи - підприємці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі, встановленому залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого його віднесено (від 36,76 до 49,7 відсотка).
Інформаційно - комунікаційний сектор
Категория: Город | Просмотров: 938 | Добавил: admin | Теги: області, Міндоходів, ОДПІ, інформує, Дніпропетровській, Нікопольська
Всего комментариев: 0
avatar