Покров Понедельник 20.05.24, 07:06
Сайт
Главная » 2014 » Февраль » 4 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
00:35
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформуєМісячник легалізації трудових правовідносин
Начальник Нікопольської ОДПІ Геннадій Ткачук повідомляє, що на Дніпропетровщині з 3 лютого 2014 року розпочнеться Місячник легалізації трудових правовідносин у Дніпропетровському регіоні, який продовжиться до 28 лютого поточного року.
Проведення Місячника направлене на реалізацію принципу організаційної єдності, спрощення процедури реалізації трудових правовідносин між суб'єктами господарювання і найманими працівниками, скорочення часу, витраченого підприємцями на реєстрацію трудових договорів та отримання якісної інформації з питань трудового та податкового законодавств.
У цей період всі суб'єкти господарювання зможуть:
провести у найкоротший термін реєстрацію трудових договорів в спеціально відведених приміщеннях районних (міських) центрів зайнятості;
одержати в центрах зайнятості і державних податкових інспекціях Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області безкоштовні послуги консультантів з питань трудового і податкового законодавств.
Геннадій Ткачук закликає всіх вчасно та офіційно реєструвати трудові правовідносини.

Олександр Клименко доручив посилити роботу митних постів у зв’язку з погіршенням погодних умов
У зв’язку з погіршенням погодних умов Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко під час селекторної наради доручив керівникам регіональних митниць перевести у посилений режим роботу тих митних постів, де спостерігатиметься накопичення пасажиропотоку.
Для зручності громадян та транспортних засобів, що перетинають кордон України, буде організовано посилений режим роботи митних пунктів, а усі митні процедури будуть здійснюватися максимально оперативно. Крім того, у разі виникнення екстрених ситуацій через погодні умови, митниці Міндоходів мають бути готові надати усю необхідну допомогу тим подорожуючим, хто її потребуватиме.
Олександр Клименко під час наради також доручив керівникам територіальних органів Міністерства у західних областях посилити роботу із забезпечення стабільного надходження коштів до бюджетів усіх рівнів з урахуванням тих ризиків, які актуалізувалися у цих регіонах через політичну ситуацію. При цьому Міністр наголосив, що цей результат має бути досягнутий виключно за рахунок роз’яснювальної роботи під час зустрічей із бізнесом задля  підвищення  добровільності сплати податків.

Міндоходів планує об’єднати звітність з ПДФО та ЄСВ для зручності підприємців
Міністерство доходів і зборів планує вже найближчим часом впровадити єдину звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Ця можливість неодноразово обговорювалася на зустрічах представників ділових кіл з керівництвом Міністерства та була підтримана керівником відомства Олександром Клименко.
Об’єднання звітності дозволить скоротити документообіг для підприємств та самозайнятих громадян, а також  зменшить для них витрати часу на виконання процедур сплати податків.
За дорученням Міністра, фахівці відомства розробили кілька варіантів об’єднання звітності, які виносяться на обговорення із громадськістю. Зокрема, експерти Міністерства пропонують уніфікувати не тільки документообіг, а й бази даних щодо платників ПДФО та ЄСВ. Що стосується безпосередньо об’єднаного звіту, то на розсуд підприємців виносяться два варіанти: приєднання відомостей про сплату ЄСВ до загальної декларації про доходи або, навпаки, внесення записів про нарахування ПДФО до звітності зі сплати єдиного внеску.
Фахівці Міністерства підкреслюють, що об’єднання звітності – це черговий крок у рамках реформи адміністрування єдиного соціального внеску, яка розпочалася із передачею у 2013 році  цієї функції від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів України. У майбутньому Міністерство також планує розширити можливості для подачі об’єднаної звітності в режимі он-лайн.
Міністерство доходів і зборів закликає всіх зацікавлених представників громадськості до широкого обговорення запропонованих ініціатив. Пропозиції та зауваження щодо ініціативи Міндоходів просимо направляти на електронну адресу: spddpa@ukr.net.
Крім того, пропонуємо  взяти участь в анкетуванні щодо проекту нової форми звітності з ПДФО та ЄСВhttp://minrd.gov.ua/diyalnist-/dpa-i-gromadskist/gromadske-obgovorennya/mijvidomcha-ekspertna-rada-/130634.html

На Дніпропетровщині більшість платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування звітують через Інтернет
Протягом грудня 2013 року до органів Міндоходів у Дніпропетровській області відзвітувалися 48,4 тисячі платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. З них, більше 75% звітів надано за допомогою систем електронного звітування.
«Вибір підприємців, керівників і бухгалтерів підприємств на користь сучасних інформаційних технологій у наданні звітності дозволив уникнути черг у центрах обслуговування і значно заощадив час платників. У найближчому майбутньому ми плануємо загальний перехід представників бізнесу на електронний формат спілкування. Впровадження нових електронних технологій для обслуговування платників дозволить забезпечити якісний сервіс кожному відвідувачеві» - відзначив начальник ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Вадим Куслій.
Міндоходівці переконані – потенціал для залучення до електронного звітування на Дніпропетровщині ще є. Цьому процесу максимально сприяє безоплатна видача ключів електронного цифрового підпису. Так, в минулому році власниками безкоштовних ключів електронно - цифрового підпису стали понад 31000 платників податків області. Тобто, більшість платників надають перевагу саме електронному формату спілкування з фахівцями підрозділів Міндоходів Дніпропетровського регіону.

В минулому році до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло понад 5 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб
Протягом 2013 року до місцевих бюджетів Дніпропетровській області надійшло 5083 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 213 млн. грн. більше ніж у січні – грудні 2012 року.
При цьому, 57 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб сплачено за результатами кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2012 році. Порівняно з підсумками попереднього декларування доходів громадян місцеві бюджети Дніпропетровського регіону отримали на 7 млн. грн. більше.
«Під час проведення минулорічної кампанії декларування працівники органів податкової служби та підрозділів Міндоходів Дніпропетровської області орієнтувалися на налагодження партнерських взаємовідносин із платниками податків, добровільності сплати ними податків і створення умов, які гарантують обслуговування платників на належному якісному рівні, зокрема, надання консультаційної допомоги по заповненню податкових декларацій та проведення широкомасштабної роз’яснювальної роботи серед громадян щодо виконання свого громадського обов’язку перед державою шляхом добровільного декларування отриманих доходів», - повідомив начальник ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Куслій В.О.
Нагадаємо, що з 1 січня по 1 травня 2014 року в Україні проходить кампанія декларування доходів громадян, одержаних у 2013 році.
ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області запрошує громадян для декларування доходів, одержаних в минулому році, а також тих, хто бажає скористатися правом на отримання податкової знижки. Декларація подається до територіального органу Міндоходів за місцем податкової адреси платника. Крім того, власники ключів електронного цифрового підпису можуть надати декларацію дистанційно через Інтернет.

Дніпропетровською митницею Міндоходів виявлено 435 порушень митних правил
"Протягом 2013 року фахівцями Дніпропетровської митниці Міндоходів виявлено 435 фактів порушень митних правил, вартість предметів правопорушення в яких становить понад 40 млн. грн. В тому числі було заведено 106 справ про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст.483 Митного кодексу України" - зазначив начальник Дніпропетровської митниці Міндоходів Олександр Лєднік.
Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю складають 36,2 млн. грн.
Крім того, за січень – грудень 2013 року Дніпропетровською митницею Міндоходів митницею направлено 13 повідомлень про ознаки кримінальних правопорушень: 7 повідомлень - до СВ УСБУ, 5 – до Прокуратури Дніпропетровської області, 1 повідомлення про злочин за ознаками ст.212 ККУ направлено до слідчих підрозділів Міндоходів.

Попереднє митне декларування: зручний інструмент для бізнесу, що гарантує надходження митних платежів
Станом на 1 січня 2014 року у Дніпропетровській області зареєстровано 3 тисячі 825 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. За підсумками 2013 року загальний товарообіг суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності зареєстрованих у регіоні за минулий рік склав більше 9 мільярдів доларів США, при цьому для області позитивне сальдо торговельного балансу склало 2,1 мільярди доларів США.
Важливою частиною митного оформлення вантажів, що перетинають кордони є попереднє митне декларування, яке забезпечує гарантоване переміщення вантажів суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності через кордони України і одночасно контроль за переміщенням вантажів та надходженням митних платежів до Державного бюджету України».

На Дніпропетровщині викрито фіктивні операції на 2,3 млн. грн.
Співробітниками управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області викрито махінації одного з місцевих товариств з обмеженою відповідальністю на суму 2,3 млн. грн.
Так, протягом 2012-2013 років ТОВ «П», за рахунок виграного тендера на загальну суму 2,9 млн. грн., здійснювало поставку товарів для їх використання на Українському Державному підприємстві поштового зв’язку «Укрпошта».
Однак, як з’ясувалося, спритні посадовці ТОВ «П» протягом двох років оформляли фіктивні договори по придбанню товарно-матеріальних цінностей та зловживаючи службовим становищем фактично заволоділи бюджетними грошовими коштами.
Тож, завдяки працівникам органів Міндоходів Дніпропетровської області грошові кошти, отримані злочинним шляхом, у сумі 2,3 млн. грн. легалізовані в фінансово-господарській діяльності ТОВ «П». Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за фактом легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Триває слідство.

Міндоходів: Середньомісячна сплата єдиного соціального внеску зросла на 1,5 млрд. гривень
За період адміністрування Міндоходів єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування до бюджету зібрано 50,5 млрд. грн. Порівняно з жовтнем-груднем минулого року сума надходжень зросла майже на 2 млрд. гривень.
Така результативність, зазначають фахівці Міністерства, якнайкраще свідчить про ефективність проведеної адмінреформи. Зміна адміністратора єдиного внеску не лише не принесла жодних незручностей для платників, а й дозволила підвищити середньомісячну сплату єдиного внеску з 15,3 млрд. грн. до 16,8 млрд. гривень.
Більше того, такі зміни спростили процес взяття на облік, оскільки облікування платників податків та платників єдиного внеску здійснюється відтепер в одному органі за принципом єдності реєстраційних процедур.
За статистикою відомства, за час адміністрування внеску Міндоходів кількість страхувальників з жовтня по грудень 2013 року зросла майже на 40 тис. осіб. На сьогодні єдиний внесок сплачують 1,2 тис. юридичних та 2,7 тис. фізичних осіб.
За цей період фахівці кол-центру Міндоходів відповіли на понад 32 тис. звернень щодо адміністрування єдиного внеску, а також надали 18 консультацій у  письмовій формі. Чимало громадян цікавилися сервісом електронного звітування, який набуває все більшої популярності серед платників ЄСВ. Щоб ним скористатися платникам достатньо лише отримати в Міндоходів безкоштовний електронний ключ та завантажити відповідне програмне забезпечення.
Якщо до жовтня електронкою звітність подавали лише 38% платників ЄСВ, то вже у грудні – 77%. Загалом з 1 жовтня по 31 грудня 2014 року звітність з єдиного внеску подавали майже 665 тис. суб’єктів господарювання, з яких 509 тис. – в електронному вигляді.
Спрощення звітності з єдиного внеску, запевняють у Міністерстві, триватиме і надалі. За словами аналітиків відомства, сьогодні розглядаються варіанти зниження навантаження на фонд оплати праці, що полегшить життя як роботодавцям, так і їх співробітникам.


Протягом 2013 року фахівцями Міндоходів виявлено порушень митного законодавства на 796 млн. гривень
За порушення митних правил протягом 2013 року територіальними органами Міндоходів було порушено більше 23 тисяч справ на загальну суму понад 796 млн. гривень.
Як зазначають фахівці Міндоходів, найпоширенішими є випадки незаконного переміщення через митний кордон продовольчих (більше 5,7 тис. випадків) і промислових товарів (майже 5,5 тис. випадків). Сума таких порушень склала понад 36,7 млн. грн. та 197 млн. грн. відповідно.
За цей період також було зафіксовано 612 порушень при переміщенні валюти на загальну суму 108 млн. грн.
Так, наприклад, працівниками Південної митниці Міндоходів було встановлено факт переміщення через митний кордон України дієтичних добавок, вартість яких була занижена у п’ять разів. Реальна митна вартість товару складала понад 1 млн. дол. США замість заявлених 200 тис. дол. США.

До бюджету надійшло майже півмільярда гривень „утилізаційного збору”
Протягом минулого року бюджет отримав майже 440 млн. грн. від сплати екологічного податку за утилізацію транспортних засобів.
За статистикою Міндоходів, значну частину надходжень, а саме 430 млн. грн., становлять надходження від справляння „утилізаційного збору” при ввезенні транспортних засобів в режимі імпорту.
Ще 5 мільйонів надійшло від сплати екологічного податку при продажу на внутрішньому ринку України транспорту, який був виготовлений на митній території України.
Нагадаємо, що у минулому році для забезпечення своєчасної утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів було розроблено низку змін до Податкового кодексу відносно оподаткування ввезення транспортних засобів на митну територію держави.
Відповідно до закону, з 1 вересня 2013 року громадяни, які здійснюють ввезення, виробництво та придбання транспортних засобів та кузовів до них, повинні сплачувати екологічний податок за подальшу утилізацію цього транспорту.

Міндоходів: У цьогорічній деклараційній кампанії вже є перші мільйонери
За оперативними даними, з початку 2014 року майже 16 тис. громадян вже задекларували 1,5 млрд. грн. доходів, отриманих у минулому році. З них 49 осіб отримали дохід у розмірі понад 1 млн. гривень.
На сьогодні Міністерство доходів і зборів створило всі необхідні умови для того, щоб громадяни могли виконати свій конституційний обов’язок без зайвих незручностей.
Практично кожний, хто звітує про доходи, отримує необхідний комплекс послуг. Фахівці Міндоходів надають допомогу у заповненні декларацій, консультують щодо сплати податку або отримання податкової знижки.
Для зручності працюючих українців передбачена можливість подати декларацію у вихідні дні або у вечірні години. Фахівці Міндоходів також проводять і виїзні консультації на великих підприємствах та у віддалених районах.
Крім того, для громадян діє сервіс „Декларування он-лайн”, за допомогою якого можна заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет. Завдяки цьому сервісу у минулому році кількість поданих декларацій зросла у порівнянні з 2012 роком на 7%, а сума задекларованого доходу – на 27%.
Для користування цією послугою платнику потрібно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення.
Міністерство доходів і зборів закликає громадян вчасно, не відкладаючи на останній день, задекларувати свої доходи.
Також нагадуємо, що для отримання податкової знижки річну декларацію про майновий стан і доходи можна подавати протягом усього поточного року.
Так, наприклад, за підсумками деклараційної кампанії 2013 року декларації на податкову знижку подали 198,3 тис. громадян. Їм відшкодовано з бюджету 214,3 млн. гривень.

Загальне декларування: важлива думка кожного!
Загальне декларування доходів громадян – давня практика, поширена у всьому світі. Це необхідна умова для підвищення рівня податкової культури та фінансової освіти в суспільстві. Українці вже довели свою громадську зрілість та готовність жити за світовими стандартами, тому нова концепція реформи декларування доходів громадян необхідна українському суспільству вже сьогодні та стосується кожного з нас.
Міністерством доходів і зборів України розроблена і представлена на розгляд та обговорення громадськості Концепція реформи, в основу якої покладені кращі світові практики декларування доходів та адміністрування податку на доходи фізичних осіб.
Звичайно, процес декларування стосуватиметься не всіх 44,5 млн. фізичних осіб-платників податку, зареєстрованих в Україні. Тому, саме в ході сумісного  обговорення необхідно вибрати критерії для обмеження круга громадян,  які подаватимуть декларації.
Потребує аналізу і один з головних принципів реформи - необхідність представлення «разової декларації», якою буде підведена межа під минулим та надана можливість розпочати взаємини у сфері податкових відносин між громадянином та державою, керуючись взаємною пошаною та довірою.
Реформа системи декларування доходів громадян принципово важлива і з погляду боротьби з тіньовою економікою та корупцією. Ніякі зусилля держави у цьому напрямі в односторонньому порядку не матимуть успіху, якщо не придбавати суспільну підтримку та не отримувати зворотного зв'язку.
Крім того, з впровадженням в життя нової системи декларування доходів з'явиться об'єктивна можливість для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Як наслідок - зниження навантаження на працедавців та найнятих робітників.
Міндоходів опрацьовуються варіанти попереднього заповнення декларацій, розробляється спрощена форма декларації та планується її уніфікація з іншою звітністю,  продовжують розширюватися можливості електронного декларування.
Значність перетворення чимала. Такі реформи не впроваджуються швидко, це тривалий та ретельний процес. Але розпочинати його потрібно. Тільки зміни відкривають нові можливості і роблять нас сильнішими.
Обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян здійснюється на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів. Крім того, свої пропозиції Ви можете надійслати за електронною адресою: gromada@minrd.gov.ua. Приєднуйтеся!

У call-центрі Міндоходів платники найчастіше цікавляться сплатою податків на прибуток та додану вартість
Протягом 2013 року Контакт-центром Міндоходів надано майже 1,13 млн. відповідей на запитання суб`єктів господарювання та громадян. Значна частка з них, а саме 1,1 млн. була надана телефоном, інші – письмово та з використанням електронної пошти, факсу чи автовідповідача.
Найбільш цікавими для тих, хто звернувся в call-центр, залишаються питання оподаткування податком на додану вартість, сплати податку на доходи фізичних осіб та оподаткування прибутку підприємств.
Для уникнення множинного трактування положень податкового законодавства відповіді на звернення суб`єктів господарювання та громадян надаються з використанням загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ІДР). Це автоматизована база уніфікованих відповідей на запитання платників податків, яка постійно оновлюється. Так, у січні-грудні 2013 року у зв’язку із законодавчими змінами ІДР було доповнено більше 2 тис. редакцій запитань-відповідей.
Також Міндоходів постійно інформує електронною поштою про поточні зміни у податковому, митному законодавстві та законодавстві щодо єдиного соціального внеску тих платників, які зареєструвались на офіційному веб-порталі Міністерства та виявили бажання отримувати таку інформацію. Торік було надіслано 818 тис. таких листів.
Для більш зручного та швидкого отримання платники податків можуть самостійно знайти відповіді на свої запитання на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі. Нагадуємо, що ІДР розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі „Запитання-відповіді” (Головна-Окремі сторінки-Інформаційно-довідковий ресурс).

Стартував конкурс дитячої творчості „Очима дитини про бюджет країни”
З метою виховання культури сумлінного платника податків, зборів, платежів у школярів та ознайомлення їх з професією фахівця податкової та митної справи Міністерство доходів і зборів України організовує конкурс дитячої творчості „Очима дитини про бюджет країни”.
Конкурс проводиться з 1 січня до 30 вересня 2014 року у три етапи:
І – районного рівня (протягом січня – квітня 2014 р.);
ІІ – регіонального рівня (впродовж травня 2014 р.);
ІІІ – Всеукраїнського рівня (протягом червня – серпня 2014 р.).
Брати участь у конкурсі можуть учні двох вікових категорій:
І категорія: ті, кому станом на 1 січня року, що триває виповнилося 9 -11 років;
ІІ категорія: ті, кому станом на 1 січня року, що триває виповнилося 12-15 років.
Конкурсанти змагатимуться між собою за такими напрямками дитячої -- творчості з податкової та митної тематики, як:
- художні твори;
- комп’ютерна графіка (комп’ютерна анімація);
- літературні твори.
Надіслані на конкурс роботи не рецензуються та не повертаються авторам.
Вимоги до оформлення художніх творів: роботи, виконані у довільній живописній формі повинні відповідати загальній тематиці конкурсу; розмір роботи не повинен бути більшим за формат А2; робота не повинна оформлятися рамкою, паспарту, наклейками тощо; на зворотному боці кожної конкурсної роботи або додатка до роботи необхідно зазначити українською мовою (назву роботи, техніку виконання; прізвище, повне ім’я та дату народження автора; місце проживання (повну адресу) автора; коротку біографічну довідку з описом творчих здібностей та хобі; назву навчального закладу, контактний телефон).
Роботи, створені за допомогою комп’ютерної графіки, які надаються на конкурс, можуть бути виконані у довільній формі та мають відповідати загальній тематиці конкурсу. Час демонстрації рухомої графіки не повинен перевищувати 5 хвилин. Твори мають бути (за можливості) надруковані на папері формату А4 в одному примірнику та обов’язково подані в електронному вигляді (диск).
На Конкурс подаються різножанрові літературні доробки (оповідання, новела, публіцистичний роздум, замальовка, казка, фейлетон, реферат, поезія тощо). Літературні твори повинні бути надруковані на папері формату А4 в одному примірнику, а також обов’язково подані в електронному вигляді (диск, дискета, електронна пошта). Обов’язково, як до робот із комп’ютерної графіки так і літературних творів, що подаються для участі в конкурсі, повинна додаватися довідка про автора із зазначенням: його прізвище, повного ім’я та дати народження; місця проживання (повну адресу); короткої біографічної довідки з описом творчих здібностей та хобі автора, а також назви навчального закладу, контактного телефону.
Перший етап конкурсу вже стартував. Тож, шановні школярі, роботи оформлені належним чином, для участі в конкурсі ви можете надати не пізніше 15 квітня 2014 року до територіальних органів Міндоходів і зборів області за місцем проживання.
Нікопольська ОДПІ запрошує талановиту молодь взяти участь в конкурсі та висловити своє бачення, розуміння ролі, значення місця податків, зборів, платежів у житті держави і суспільства. Чекаємо з нетерпінням у каб.324 податкової інспекції ваші роботи!

Закордонні доходи потрібно задекларувати до 1 травня
Нікопольська ОДПІ нагадує, що громадяни, які отримують іноземні доходи, в обов'язковому порядку повинні до 1 травня поточного року подати річну податкову декларацію до територіального органу Міндоходів за місцем реєстрації.
До 1 серпня 2014 року із суми задекларованих доходів сплатити податок на доходи фізичних осіб. Із зарплати легально працюючого за кордоном громадянина України сплачується податок за правилами країни отримання доходу. За підсумками року такий громадянин зобов'язаний подати річну податкову декларацію про одержані доходи і сплатити податок.
У випадку, коли між Україною і країною отримання доходу підписано договір (Конвенцію) про уникнення подвійного оподаткування, і у фіз. особи є довідка про сплату податку за кордоном, то сума річного податкового зобов'язання зменшується на суму податку, сплаченого за кордоном.

Мінімальна заробітна плата у січні 2014 року
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2014 року мінімальна заробітна плата становить 1218 грн. Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги становить 1710 грн.
Податкова соціальна пільга для працездатної особи (у розрахунку на місяць) протягом 2014 року становить 609,00 грн.

Реєструємо трудовий договір
Нікопольська ОДПІ нагадує, що відповідно до чинного законодавства фізична особа-підприємець повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання. Період роботи за трудовим договором заноситься в трудову книжку працівника та засвідчується печаткою центру зайнятості.

Нові зразки марок акцизного податку
Нікопольська ОДПІ нагадує, що у разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв 
та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.
У зв’язку з веденням в дію марок акцизного податку нового зразка переклеювати акцизні марки на алкогольні напої та тютюнові вироби,
що перебувають в обігу не потрібно.
У разі ввезення алкогольних напоїв на митну територію України платники податку (імпортери) зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару. Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.
Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відс. об’ємних одиниць.

Увага! Нові вимоги щодо заповнення документів на переказ
Міністерством доходів і зборів України відповідно до наказу Міндоходів від 22.10.2013 №609 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів розроблено Пам’ятки щодо правильності заповнення розрахункових документів.
Детальніше ознайомитися з Пам’ятками можна на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України у рубриці «Листівки та брошури».

Податок на нерухомість
Нікопольська ОДПІ нагадує, що податок на нерухомість нараховується виходячи із сумарної житлової площі об'єктів оподатковування, і саме сумарна площа буде зменшуватися на пільгу, передбачену пп. 265.4.1 ПКУ. Якщо у власності фізичної особи перебувають об'єкти тільки одного типу, то пільги, як і колись, становлять 120 кв. м і 250 кв. м для квартир і житлових будинків відповідно.
Пільга не надається на об'єкти, використовувані власниками з метою одержання доходів (в орендних, лізингових операціях або в підприємницькій діяльності).
З метою якісного формування реєстру платників податку на нерухомість просимо Вас, шановні громадяни, у зручний для Вас час провести звірення даних на підставі оригіналів документів про право власності на об'єкти житлової нерухомості й на житлову площу таких об'єктів. Сплатити податок на нерухомість фізичні особи зможуть і через каси сільських або селищних рад.
Крім того, нагадуємо, що не є об'єктами оподатковування об'єкти житлової нерухомості, що належать:
• малозабезпеченим родинам, опікунам, піклувальникам дітей, але не більше одного такого об'єкта на родину, опікуна або піклувальника;
• дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківської опіки й особам з їхнього числа, визнаним такими відповідно до законодавства, дітям-інвалідам, які виховуються самотніми матерями (батьками), але не більше одного такого об'єкта на дитину;
Органам місцевого самоврядування надане право встановлювати додаткові пільги для релігійних організацій.

Категоріяжитловоїнерухомості
Ставка податку на нерухомість в 2014 р.




Для фіз.осіб
(ставка розраховується станом на 01.01.2013)
Для юр. осіб
(ставка розраховується станом на 01.01.2014)
• квартири площею до 240 кв. м
• житлові будинки площею до 500 кв. м
не більше 1 % 


1 %
 ( 12,18 грн. / кв. м)
• квартири площею понад 240 кв. м
• житлові будинки площею понад 500 кв. м
2,7%
(30,97грн. / кв. м)
2,7 % 
(32,89 грн. / кв. м)
• для різних об'єктів нерухомості, якщо загальна площа не перевищує 740 кв. м
1 %
(11,47грн. / кв. м)
-
• для різних об'єктів нерухомості, якщо загальна площа перевищує 740 кв. м
2,7%
(30,97грн. / кв. м)
-
Сума податку на нерухомість для фізичних осіб розраховується в такий спосіб: (сумарна площа всіх об'єктів житлової нерухомості, кв. м, - пільга, кв. м) х ставка податку.
Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

Послуги з куріння кальяну
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування, а роздрібна торгівля – це діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків.
Роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.
Суб’єкт господарської діяльності, який надає послуги з куріння кальяну, а також реалізує тютюнові замінники для куріння кальяну, може здійснювати таку діяльність лише за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.

Оприбутковуємо готівку своєчасно
Нікопольська ОДПІ нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.
Уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).
За неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки до суб’єктів підприємницької діяльності, застосовуються фінансові санкції у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.
За порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності у розмірі - від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Право на пільгу щодо сплати земельного податку
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, в разі втрати годувальника тощо) мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності, після досягнення ними пенсійного віку.
Відповідно до ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Авансові внески з податку на прибуток
Нікопольська ОДПІ нагадує, що для сплати авансових внесків визначено дванадцятимісячний період, який визначається починаючи з березня 2013 року по лютий 2014 року включно. Законодавством не передбачено звільнення від сплати авансових внесків у січні-лютому 2014 року платників, які були платниками авансових внесків, та за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримали прибутку або отримали збиток.
Тож, платникам податку на прибуток необхідно сплати у січні-лютому 2014 року авансові внески відповідно до показників декларації з податку на прибуток за 2012 рік. Терміни сплати авансових внесків у січні-лютому 2014 року є відповідно 30.01.2014 року та 28.02.2014 року.

Cплата митних платежів може здійснюватися авансом
Для зарахування авансів у рахунок сплати митних платежів платник повинен зробити розпорядження про це органу доходів і зборів та виконати відповідні митні формальності. Після такого розпорядження дана сума коштів не підлягає використанню на будь-які інші цілі. По завершенню митних формальностей кошти у сумі, на яку зроблено розпорядження, перераховуються органом доходів і зборів до державного бюджету. У разі відмови від завершення митних формальностей сума передоплати, на яку зроблено розпорядження, знову набуває статусу авансових платежів.
Суми авансових платежів, які перебувають на рахунку органу доходів і зборів без розпорядження про використання протягом 1095 днів з дня їх внесення, підлягають перерахуванню до державного бюджету.
Нагадуємо, що авансовими платежами є грошові кошти, внесені за бажанням платника на рахунки органів доходів і зборів, як попередня сплата майбутніх митних платежів. Аванси вносяться у валюті України.
Дана норма передбачена ст. 299 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Фізичні особи – підприємці податкову декларацію подають до 10 лютого 2014 року включно
Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, за результатами календарного року подають податкову декларацію до органу доходів і зборів за місцем своєї податкової адреси. Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду. Тобто податкова декларація фізичними особами – підприємцями подається не пізніше 10 лютого 2014 року.
У податковій декларації (розділ ІІІ) зазначається сума отриманих доходів від провадження господарської діяльності та сума податків, що підлягає сплаті до бюджету або поверненню.
Разом з такою декларацією заповнюється та подається додаток № 5 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності». Цей додаток заповнюється на підставі даних книги обліку доходів і витрат.
Водночас, фізичні особи – підприємці самостійно здійснюють розрахунок податкових зобов’язань та зазначають авансові платежі на 2014 рік з податку на доходи фізичних осіб.
Оподаткування доходів отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, визначено ст.177 Податкового кодексу України (із змінами і доповненнями).

Витрати на оренду
Нікопольська ОДПІ нагадує, що під час оренди приміщення комунальними послугами фактично користується орендар такого приміщення і тому в договорі оренди має бути обумовлено порядок розрахунків за комунальні послуги.  Орендар може самостійно оплачувати вартість комунальних послуг за умови укладення договорів з відповідними підприємствами про надання комунальних послуг та установки окремих лічильники для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії.
Поряд з тим, орендар може компенсувати вартість спожитих комунальних послуг орендодавцю за умови, що договір оренди передбачає здійснення компенсацію вартості комунальних послуг на підставі наданих орендодавцем рахунків.  Якщо відсутня можливість обладнання орендованого приміщення окремими лічильниками для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії, то:
-вартість послуг водопостачання визначається пропорційно чисельності працівників підприємства – орендаря щодо загальної чисельності працівників;
вартість спожитої електроенергії – виходячи з потужності електроприладів і фактичного часу роботи; 
-вартість теплопостачання – із співвідношення орендованої та загальної площ.
Отже, якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то в договорі оренди обов’язково має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації). Відображення витрат платника податку – орендаря, понесених на оплату вартості спожитих комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, то витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інші послуги з утримання виробничих приміщень включаються до складу загальновиробничих витрат, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
Витрати на утримання основних фондів загальногосподарського використання (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) враховуються у складі адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством. Витрати платника податку – орендаря, понесені на оплату вартості спожитих комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, за умови наявності первинних документів (договорів, рахунків, платіжних документі тощо) включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування залежно від призначення орендованого приміщення до загальновиробничих витрат, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, адміністративних витрат, або витрат на збут.

Компенсацію комунальних послуг оподатковуємо ПДВ
Нікопольська ОДПІ нагадує, що кошти, що надійшли орендодавцю у вигляді компенсації комунальних послуг та послуг на поточне утримання приміщень від орендаря, включаються до бази оподаткування податком на додану вартість та підлягають оподаткуванню на загальних підставах за основною ставкою.

Що робити з помилково зарахованими коштами?
Нікопольська ОДПІ нагадує, що неналежний отримувач перерахованих коштів зобов’язаний протягом трьох робочих днів від дати надходження повідомлення банку-порушника про здійснення помилкового переказу ініціювати переказ еквівалентної суми коштів банку-порушнику, за умови отримання повідомлення цього банку про здійснення помилкового переказу та повернути суму переказу, а також сплатити банку-порушнику пеню в розмірі 0,1 відсотка цієї суми за кожний день починаючи від дати завершення помилкового переказу до дня повернення коштів включно, яка не може перевищувати 10 відсотків суми переказу.
Оскільки об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, то кошти, що не пов’язані з такими взаємовідносинами між суб’єктами господарювання та які повернуто в належні терміни, не підпадають під об’єкт оподаткування.
У разі якщо повернення відбулося у наступному звітному періоді протягом встановленого терміну, платник податку повинен включити їх до складу інших доходів у звітному періоді, у якому відбулось зарахування таких коштів, та відобразити їх повернення шляхом перерахунку доходів у наступному періоді або подати в установленому порядку уточнюючий розрахунок.

Інформаційно – комунікаційний сектор
Категория: Город | Просмотров: 1158 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar