Покров Пятница 17.05.24, 13:59
Сайт
Главная » 2014 » Сентябрь » 5 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
18:07
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

Ігор Білоус: Розхитування економічної стабільності в Україні сьогодні – це злочин!

«Розхитування економічної стабільності в Україні сьогодні – це злочин. Економіка Держави – це другий фронт. Незважаючи на те, що минула влада вивезла з країни все, що можна було вивезти, криміналізувала економіку та зруйнувала Збройні Сили, ми втримали і тримаємо ситуацію під контролем», - заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

Голова Державної фіскальної служби зазначив, що у нинішній складній ситуації позиція ДФС відкрита, прозора та конструктивна. Тому що лише за таких умов вдасться зберегти функціонування державних інститутів, створити стимули для відродження економіки та обороноздатності країни.

«Нині певні сили докладають максимум зусиль, щоб зруйнувати національну економіку. Це роблять і ті, хто бомбить українські підприємства та затоплює шахти на Сході Держави, і ті, хто робить усе, аби загальмувати та зупинити наші реформи. Ми оголосили війну корупції і будемо вести її до повної перемоги. Для нас головний резерв наповнення бюджету – це гроші, виведені з тіні, та відродження бізнесу, пограбованого та знищеного попередньою владою», – наголосив Ігор Білоус.

 

Ігор Білоус: Ви маєте чітко розуміти яким чином кожен з вас зробить внесок в побудову нашої держави

З такими словами звернувся сьогодні Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус до студентів та курсантів Національного університету Державної податкової служби України під час урочистостей з нагоди «Дня знань» та посвяти в студенти.

Він зазначив, що історично цей день є приємним та непростим водночас, адже цьогорічне свято проходить у складних умовах збройного протистояння на Сході країни. Отже, розпочинаючи церемонію посвяти в першокурсники, всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять бійців та мирних жителів, загиблих під час бойових дій.

Звертаючи увагу на важливість підготовки кваліфікованих кадрів, а саме економістів, фінансистів та податківців, які сьогодні так необхідні суспільству, керівник ДФС звернув увагу на процес оновлення кадрового складу Державної фіскальної служби: «Створена і працює Рада з кадрових питань – пілотний проект конкурсного відбору кандидатів на керівні посади. Це унікальний шанс оновити команду. Отже я покладаю надію на студентів та курсантів університету, які в майбутньому поповнять лави податківців та митників».

Зі свого боку в.о. ректора Національного університету ДПС України Леся Савченко подякувала всім гостям свята за підтримку і довіру та запевнили присутніх, що випускники ВУЗу стануть гідними працівниками Державної фіскальної служби України.

«Дорогі першокурсники, плідно використовуйте кожну вільну хвилину, шануйте себе та інших, гордіться собою та тим, що ви є студентами нашого університету», - зазначила Леся Савченко.

Звертаючись до майбутніх колег Ігор Білоус побажав їм любити свою Батьківщину та пишатися тим, що вони українці. «Завжди пам’ятайте, що головне в житті – творити добро, допомагати людям, дарувати радість, шанувати вчителів, працювати наполегливо та натхненно», - наголосив він.

 

Ігор Білоус: Середньомісячні очікування надходжень військового збору до бюджету - понад 500 млн. грн.

«За серпень 2014 року до бюджету надійшло 287,1 млн. грн. військового збору. Середньомісячні надходження військового збору до бюджету з вересня очікуються в обсягах понад 500 млн. гривень», - заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

Нарахування військового збору до Державного бюджету запроваджено Законом України від 31.07.2014 року №1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» та було розпочато з 3 серпня 2014 року.

«Враховуючи, що збір запроваджений вперше, а заробітна плата за серпень по багатьох підприємствах сплачується у перших числах наступного за звітним місяцем, тому частково сплата збору за серпень буде проведена у вересні із заробітної плати за серпень», – наголосив Ігор Білоус.

Голова Державної фіскальної служби зазначив, що наразі фіскальна служба повністю контролює ситуацію зі збору податків у державі.

 

Ігор Білоус: За кошти, залучені від введення в дію «податкового компромісу», можна було фактично забезпечити новою військовою технікою українську армію

«У разі ухвалення Верховною Радою «податкового компромісу» можна було забезпечити новою військовою технікою українську армію в зоні проведення антитерористичної операції. Проте, народні депутати не проголосували за включення до порядку денного закону про податковий компроміс, який вже декілька місяців опрацьовується у парламенті», - заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус зазначив: «За підрахунками спеціалістів ДФС України надходження від реалізації цієї ініціативи Уряду мали скласти близько 5 млрд. гривень. За ці гроші можна було фактично забезпечити новою військовою технікою українські сили АТО. За 5 млрд. грн. можна придбати 100 танків. За 5 млрд. грн. можна купити 15 військових літаків, за ці гроші армія могла отримати 300 нових БТР, але депутати, які не голосували за внесення цього законопроекту до порядку денного, мабуть вважають, що ця техніка не потрібна нашій армії».

Суть «податкового компромісу» полягає у добровільній акції декларування недоплачених платежів до бюджету, що є певним компромісом між державою та платниками податків, результатом якого є взаєморозуміння та як результат надходження коштів до бюджету і детінізація економіки.

Основні положення законопроекту передбачають звільнення платника податків від відповідальності за умови добровільного декларування недоплачених податків з податку на додану вартість та податку на прибуток і сплати лише 10%  від задекларованої суми. Інша частина (90%) вважається погашеною, при цьому штрафи та пеня до платника податків не застосовуються.

 

До держказни Нікопольщини з початку року надійшло майже 480 млн. гривень

Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Геннадій Ткачук. За його словами за січень - серпень 2014 року податківці Нікопольщини спрямували до бюджетів всіх рівнів 479,4 млн. гривень.

Зокрема, в січні – серпні 2014 року до загального фонду держбюджету від платників Нікопольщини надійшло 98,3 млн. гривень. Найбільшу питому вагу у структурі податкових зборів, як і раніше, мають два податки – ПДВ – 48,6% від загальної суми надходжень до Державного бюджету та податок на прибуток – 16,6%.

Місцевий бюджет у січні – серпні 2014 року отримав 381,1 млн. гривень. Основними джерелами наповнення місцевого бюджету є податок з доходів фізичних осіб (69,9% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), плата за землю (17,5% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів) та єдиний податок (4,6% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів).

Геннадій Ткачук зазначив, що головним завданням Державної фіскальної служби України є забезпечення прогнозованого, ритмічного і стабільного наповнення державного та місцевого бюджетів. Робота Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області націлена на розвиток та зміцнення партнерських відносин з представниками бізнесових структур міста та району. Конструктивна співпраця з платниками податків на засадах довіри та взаємодопомоги, покращення якості їх обслуговування, зниження адміністративного тиску, сприяють наповненню бюджетів та забезпеченню соціального захисту громадян.

 

Місцевий бюджет отримав від ліцензування більше 2 млн. грн.

Як повідомив перший заступник начальника Нікопольська ОДПІ Віктор Ковальчук, за вісім місяців поточного року місцева казна Нікопольщини поповнилася на 2,4 млн. грн. від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Станом на 01.09.2014 року на Нікопольщини діє 529 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, з них: 292 ліцензій на алкоголь та 237 - на тютюн.

В той же час, Нікопольська ОДПІ нагадує, що суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але діяльність з продажу алкогольних напоїв з моменту отримання ліцензії не здійснював, повинен подавати розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Такі платники подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, розрахунок суми збору. Він подається до органу доходів і зборів за місцем перебування платника на податковому обліку.

 

Шановні підприємці!

Керівництво Нікопольської ОДПІ щиро вітає вас із Днем підприємця!

Сьогодні працюючий бізнес – це не лише основа нашої національної економіки, а гарантія безпеки України від внутрішніх терористичних та зовнішніх військових загроз. Саме завдяки вам є впевненість в економічній стабільності нашого регіону.

Країна працює практично у військовому стані, а деякі підприємства – майже на передовій. Ваша допомога воїнам, які боронять нашу рідну землю на Сході, – неоціненна! Результати вашої діяльності – значний внесок у бюджет Нікопольщини у вигляді сплачених податків, підтримка її обороноздатності та соціальних програм, доброчинна діяльність.

Бажаємо вам невичерпної ділової енергії, вдачі у добрих справах, реалізації нових проектів та здійснення мрій.

Щастя, миру, добробуту та благополуччя вам і вашим родинам!

 

Працівники ДФС зібрали та передали допомогу для українських військових, які відправляються в зону АТО

Працівники центрального апарату Державної фіскальної служби України зібрали допомогу для військових, які відправляються в зону АТО. Допомогу передали 2 вересня 2014 року у 90-й окремий батальйон у складі 95-ої Житомирської окремої аеромобільної бригади за участю керівників та фахівців ДФС, а також представників ГО «Всеукраїнська організація сприяння Збройним Силам України» ім. Гетьмана Сагайдачного.

Благодійна акція «ДФС в підтримку Сходу» була започаткована з ініціативи Голови ДФС України Ігоря Білоуса. За час її проведення фахівці фіскальної служби та ветерани податкової служби зібрали не лише теплі речі, одяг, продукти, медикаменти, а й методичну літературу з вогневої та тактичної підготовки.

«Сьогодні підтримка військових та воїнів-добровольців, які захищають Україну від агресора є основним завданням кожного патріота України. Тому ми не лише наповнюємо бюджет чи співпрацюємо з громадськістю, але й надаємо посильну допомогу тим, хто зі зброєю в руках захищає наш суверенітет на сході України», - зазначив під час передачі допомоги директор Інформаційно-комунікаційного департаменту Державної фіскальної служби України Віктор Косарчук.

«Ми дякуємо всім працівникам Державної фіскальної служби. Для нас це не просто одяг, продукти та медикаменти, – сказав начальник 90-го окремого батальйону, підполковник Т., - це значно більше, бо свідчить про всенародну підтримку та мобілізацію всього суспільства для допомоги армії, яка обов’язково переможе!»

Варто зауважити, що Державна фіскальна служба України не лише продовжує благодійну акцію «ДФС в підтримку Сходу», але й створює батальйон для участі у воєнних діях на сході України.

Також додамо, що 2 вересня 2014 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні та в цілому законопроект № 4514а "Про внесення змін до статті 7 закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", відповідно до якого "особи, які перебувають на державній або іншій публічній службі та особи, які діють від імені осіб, які перебувають на державній або іншій публічній службі" можуть здійснювати публічний збір благодійних пожертв на функціонування Збройних сил України у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

 

Увага - операція «Урожай-2014»!

ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області повідомляє, що з 08.07.2014 по всій території Дніпропетровщини проводиться операція «Урожай – 2014». Націлена вона на виявлення працівників, які неофіційно, без законних на те підстав працюють у фермерів та інших сільгоспвиробників на зборі врожаїв. Особливої актуальності набуває це в жнива, коли для збирання врожаю додатково залучаються комбайнери, механізатори і ті, хто безпосередньо працює в полях.

Добрий господар не дасть пропасти своєму врожаю, а тому якщо члени фермерського господарства самі фізично не можуть обробити наявну кількість землі і зібрати сільгосппродукцію, вони мають офіційно залучити до цієї роботи найманих працівників. Адже статтею 27 Закону України «Про фермерське господарство» визначено, що трудові відносини у ньому базуються на основі праці його членів. У разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом). При цьому трудові відносини членів фермерського господарства регулюються Статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), - законодавством України про працю. І тут важливо не тільки не допустити врожайних втрат, але й реально показати свої доходи.

І хоча проведення операції «Урожай-2014» у самому розпалі, вже можна підбити перші підсумки. В ході проведення операції «Урожай - 2014» ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області опрацьовано планово-картографічні матеріали, в результаті чого встановлено, що картографічні матеріали, землі запасу (землі не виділені для використання) мають загальну межу із землями, які використовуються. У зв'язку з цим, існує вірогідність використання земель запасу землекористувачами, земельні ділянки яких граничать з ними, і відповідно можливість ухилення від оподаткування.

За підсумками сумісних заходів з органами місцевого самоврядування, управліннями праці і іншими держустановами, сільгоспвиробниками 1788 працівникам підвищена зарплата, в результаті чого сума виплачуваної зарплати збільшена на 2200,93 тис.грн., внаслідок чого забезпечено додаткові щомісячні надходження до бюджету ПДФО - 314,39 тис.грн., єдиного внеску - 1007,71 тис.грн.

В ході операції «Урожай - 2014» сільгоспвиробниками добровільно оформлено 1337 найманих працівників, яким нарахована зарплата на загальну суму, – 2667,0 тис.грн. Додаткові надходження за рахунок добровільних оформлених найманих працівників склали:  ПДФО - 352,2 тис.грн., ЄСВ – 952,03 тис.грн. За результатами контрольно-перевірочної роботи проведено перевірки 69 СГ, у т.ч.:

- планові перевірки – 32 (в т.ч. юридичних осіб - 31, фізичних осіб – підприємців - 1);

- позапланові перевірки – 19 (всі перевірки - юридичних осіб);

- фактичні перевірки - 31 (в т.ч. юридичних осіб - 27, фізичних осіб – підприємців - 1);

За результатами КПР виявлені порушення у 65 сільгоспвиробників (в т.ч. юридичних осіб - 60, фізичних осіб – підприємців - 5).

Всього по перевірках донараховано – 18228,97 тис.грн. (у т.ч по юридичних особах – 18149,47 тис.грн., фізичних особах– підприємцях – 79,5 тис.грн.) у т.ч.:

- ПДФО- 175,1 тис.грн.;

- ЄСВ – 8,9 тис.грн.;

- ПДВ – 16942,11 тис.грн. (по юридичних особах – 16877,1 тис.грн., фізичних особах – підприємцях – 71,4 тис.грн.);

- фіксований сільськогосподарський податок – 0,6 тис.грн.;

- інші податки і збори – 1101,8 тис.грн.

По донарахованих сумах в бюджет надійшло – 7765,5 тис.грн., у т.ч. по юридичних особах – 7686,0 тис.грн., фізичних особах – підприємцях – 79,5 тис.грн. Виявлено 89 неоформлених працівників, які сільгоспвиробниками  використовувалися в сільгоспроботах.

Робота щодо відпрацювання сільгоспвиробників в рамках операції «Урожай - 2014» триває.

Шановні фермери та сільгосптоваровиробники! ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області звертається до вас з вимогою не нехтувати нормами трудового та податкового законодавства. «Операція «Урожай - 2014» триватиме до повного збору врожаю, а разом з нею триватиме і робота органів фіскальної служби в напрямку легалізації використання праці тих людей, які важко працюють, а натомість позбавлені соціальних гарантій.

 

Понад 17 мільярдів гривень забезпечено в бюджети всіх рівнів податковою службою Дніпропетровської області

За січень - серпень 2014 року податковою службою області забезпечено в бюджети всіх рівнів 17 мільярдів 726 мільйонів гривень податків і зборів, що на 2,2 мільярда гривень або на 14 відсотків більше, ніж за 8 місяців 2013 року.

У державний бюджет мобілізовано 11 мільярдів 609 мільйонів гривень, що на 1,8 мільярдів гривень більше (18 відсотків) ніж за 8 місяців 2013року.

Доходи місцевого бюджету у порівнянні з 8 місяцями 2013 року зросли на 421,5 мільйони гривень, або 7,4 відсотки та склали 6 мільярдів 118 мільйонів гривень.

Єдиного соціального внеску зібрано 11 мільярдів 609 мільйонів гривень, що на 492 міліонна гривень більше (4,3 відсотка) у порівнянні з аналогічним періодом 2013року.

Крім того, із серпня 2014 року стягується військовий збір, надходження склали майже 29 мільйонів гривень.

 

Понад 84 відс. оформлених за 7 місяців поточного року митних декларацій – електронні

З початку року митницями Державної фіскальної служби оформлено 1 757 тис. митних декларацій, з яких 1 480,7 тис. – в електронній формі.

Серед загальної кількості електронних митних декларацій, оформлених протягом 7 місяців, більшість складають імпортні – 460,3 тис. шт. Експортних декларацій оформлено за цей період 422,8 тис. шт., транзитних – 83,8 тис. шт., інших – 513,8 тис. шт.

Крім того, з травня 2013 року митниці Державної фіскальної служби запровадили оформлення товарів за електронними попередніми митними деклараціями типа „ЕА”. За січень – липень 2014 року було оформлено 19,9 тис. таких митних декларацій.

Нагадаємо, що електронні попередні митні декларації типу „ЕА” використовуються для випуску у вільний обіг товарів, що ввозяться в Україну одразу після перетину ними державного кордону без пред`явлення цих товарів внутрішній митниці.

При оформленні таких товарів використовується автоматизована система, за допомогою якої митні процедури та взаємодії з декларантами максимально автоматизовані.

Автоматизація здійснення митних процедур мінімізує так званий „людський фактор” а також прискорює та спрощує процес проходження митного контролю й оформлення.

Електронна попередня декларація  типу „ЕА” дозволяє випуск у вільний обіг товарів, окрім підакцизних, поштових, а також тих товарів, умови ввезення яких відмінні від вищезазначених режимів, або товарів, ввезення яких відбувалося частинами (у т.ч. у зв`язку з переміщенням у декількох транспортних засобах чи контейнерах).

 

З початку року Дніпропетровською митницею Міндоходів оформлено 96% електронних декларацій

У Дніпропетровській митниці Міндоходів наявна позитивна динаміка збільшення обсягів електронного митного декларування.

Так, у серпні 2014 року кількість електронних митних декларацій складає 12123 або 96% від їх загальної кількості.

З початку ж року кількість оформлених електронних митних декларацій також становить 96% від їх загальної кількості, а саме 92529 декларацій з 96787. Зазначене свідчить про збільшення електронного декларування, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 13%.

 

За 7 місяців через територію України транзитом було переміщено 64,3 млн. тонн вантажів

Протягом січня-липня 2014 року обсяги транзитних переміщень вантажів через територію України склали 64,3 млн. тонн. У переважній більшості транзитом перевозили паливно-енергетичні товари – 76% від загальних обсягів.

Основний напрям руху транзитних товарів через територію України здійснювався  з країн Митного союзу (91% загальних обсягів) до країн ЄС (66%)  та Азії (18%).

Так, зокрема, з Росії переміщувалось 86% загальних обсягів (55,4 млн. тонн) транзитних вантажів. Це паливно-енергетичні товари (83%), руди (19%), продукти неорганічної хімії (3%), що направлялись до Словаччини, Туреччини, Угорщини, Польщі та Чехії (81% обсягів за вказаними країнами).

З Білорусі транзитом транспортували 3% (2,1 млн. тонн) вантажів з паливно-енергетичними товарами (61%), чорними металами (14%), добривом (13%). Ці вантажі спрямовувались до Італії, Молдови, Туреччини, Єгипту та Сербії (76% за наведеними країнами).

Транзитні вантажі з Казахстану склали 2% (1,6 млн. тонн). Це паливно-енергетичні товари (53%), які прямували переважно до Туреччини, Польщі, Нідерландів, та сірка, азбест, глина (44%) – до Бермудських островів.

З європейських країн до країн Митного союзу транзитувалось 1,3 млн. тонн вантажів (до Росії – 87%, Білорусі – 7%, Казахстану – 6%). У переважній більшості це – продовольчі товари (31%), запчастини та складові компоненти транспортних засобів (22%), продукція хімічної промисловості (15%).

 

Посилення спільної роботи у митній галузі Державної фіскальної служби України з Республікою Польща

Обговоренню поточного стану співробітництва та виробленню подальших спільних дій, спрямованих на створення комфортних умов під час перетину державного кордону була присвячена зустріч заступника Голови Державної фіскальної служби України Анатолія Макаренка та заступника Міністра фінансів – керівника Митної служби Республіки Польща Яцека Капіци 27 серпня 2014 року.

Одними з пріоритетних напрямів взаємодії між Україною та Польщею в митній сфері залишається боротьба з контрабандою та незаконним переміщенням тютюнових виробів. Так, з початку 2014 року на українсько-польському кордоні попереджено 593 факти незаконного переміщення понад 350 тис. пачок цигарок. Це складає 37% від загальної кількості фактів незаконного переміщення тютюнових виробів на всій ділянці українського кордону. Така спільна робота українських та польських колег зупинила їх подальше протиправне ввезення назад  до ЄС та транзиту до Придністровського регіону Республіки Молдова.

Також під час зустрічі розглядалися питання впровадження пілотного проекту з обміну інформацією про транспортні засоби, які переміщуються в МАПП «Рава-Руська - Хребенне» з використанням системи TCS (за допомогою електронних повідомлень). Зважаючи на його ефективну реалізацію, українською стороною запропоновано поширити зазначений проект на інші пункти пропуску на спільній ділянці кордону.

Наприкінці заходу сторони надали високу оцінку стану митного співробітництва між Україною та Польщею та висловили сподівання на його подальший розвиток.

 

Не залишайтеся віч-на-віч з корупцією

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці.

Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:

труднощі в спілкуванні;

некоректне ставлення;

перевищення повноважень;

неякісне обслуговування;

та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

Чи звільняються від подання податкової звітності суб’єкти господарювання у зв’язку з мобілізацією до Збройних сил України

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період не припиняється реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб –підприємців (частина третя статті 39 Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”).

З  8 червня 2014 року набрав чинності Закон України від 20 травня 2014 року № 1275-VІІ „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації” (далі – Закон № 1275). Згідно із зазначеним Законом № 1275 тимчасово мобілізовані на військову службу підприємці і самозайняті особи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) або єдиного податку, а також єдиного внеску (далі – ЄСВ) за себе на весь період такої служби.

Мобілізовані підприємці чи самозайняті особи, що використовують у своїй господарській діяльності працю найманих працівників, які продовжують працювати по найму під час мобілізації такого підприємця, зобов’язані  уповноважити іншу особу на виплату заробітної плати або інших доходів найманим працівникам. У такому випадку обов'язок з нарахування та утримання ПДФО і ЄСВ з таких виплат на термін військової служби підприємця несе уповноважена особа.

Обов'язок зі сплати ПДФО та ЄСВ за найманих працівників повинен здійснити демобілізований підприємець чи самозайнята особа протягом 180 календарних днів з першого дня його демобілізації без нарахування штрафних та фінансових санкцій.

Для отримання зазначених пільг демобілізований підприємець чи самозайнята особа зобов’язані протягом 10 днів після демобілізації надати органу Міндоходів за місцем податкової реєстрації такі документи:

заяву про надання пільги в довільній формі;

копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу під час мобілізації.

Крім того зазначаємо, що Законом № 1275 внесено зміни до законодавчих актів, згідно з якими за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Вказані вище норми Закону № 1275 застосовується з першого дня мобілізації і протягом всього періоду мобілізації відповідно до Указу Президента України від 17 березня 2014 року №303 «Про часткову мобілізацію».

 

У разі затримки з відкриття рахунків податкові агенти не притягуються до відповідальності за порушення терміну сплати військового збору

У разі затримки з відкриттям рахунків для сплати військового збору податковим агентам рекомендується акумулювати суми коштів, призначених для сплати військового збору, з метою їх подальшого перерахування на відповідні рахунки.

У разі виконання зазначених дій податкові агенти не будуть притягуватись до відповідальності за порушення терміну сплати військового збору.

Відкриття та закриття рахунків поточного бюджетного періоду, а також відкриття рахунків наступного бюджетного періоду здійснює Державна казначейська служба України відповідно до покладених завдань.

Нагадуємо, з 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» (далі – ПКУ), яким, зокрема, встановлено військовий збір.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 132).

 

Втручання у діяльність суб'єктів господарювання обмежено!

Нікопольська ОДПІ звертає увагу всіх суб'єктів господарювання, що Законом України від 22.07.2014 №1600-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання», внесено зміни до деяких законодавчих актів щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання, зокрема:

- здійснення органом державного нагляду (контролю) щодо одного суб'єкта господарювання планових заходів державного нагляду (контролю) протягом одного планового періоду заборонено, якщо в цьому плановому періоді такий суб'єкт господарювання включений до плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) іншого органу державного нагляду (контролю);

- у разі якщо суб'єкт господарювання на відповідний плановий період включений до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) одночасно кількох органів державного нагляду (контролю), відповідні планові заходи здійснюються органами державного нагляду (контролю) комплексно – одночасно всіма органами державного нагляду (контролю), до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) яких включено суб'єкта господарювання;

- під час проведення заходів державного нагляду (контролю) не допускається вилучення у суб'єктів господарювання оригіналів фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, а також комп'ютерів, їх частин, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством;

- не допускається проведення протягом одного року більш як одного планового заходу державного нагляду (контролю) щодо одного суб'єкта господарювання.

Крім цього, встановлено адміністративну відповідальність за порушення порядку здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, а саме Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено новими статтями:

- стаття 16621 – за порушення встановленого порядку проведення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності накладається штраф на посадових осіб, які здійснюють такий контроль, в розмірі від 50 до 100, при повторному порушенні – від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- стаття 18845– невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку підприємництва, на посадових осіб накладається штраф у розмірі від 50 до 100, при повторному порушенні – від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Сільгоспвиробникам до уваги!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 жовтня 2014 року більшість сільгоспвиробників, які вирощують зернові і технічні культури, матимуть можливість оподатковувати експорт сільськогосподарських культур за нульовою ставкою ПДВ. Зміни передбачені Законом України від 31.07.2014 №1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».

 

Підвищення ставок акцизних податків

Шановні суб'єкти господарювання, які займаються виробництвом та реалізацією алкогольних та тютюнових виробів, Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 листопада поточного року до числа алкогольних будуть зараховані напої зі вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць і більше, які зазначені в товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД. Для таких товарів встановлюється ставка акцизного податку в розмірі 70,53 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту і вводиться маркування марками акцизного податку. До таких напоїв відносяться настоянки і бальзами, які реалізують аптечні заклади, а також есенції, добавки, що використовуються в кондитерській промисловості.

З 1 вересня підвищились на 5 відсотків специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники. У такому самому розмірі збільшилось мінімальне акцизне податкове зобов’язання на сигарети з фільтром та без фільтра.

 

Роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами

Нікопольська ОДПІ нагадує, що ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники підвищено на 5%.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами видаються Головним управлінням Міндоходів у Дніпропетровській області або ЦОПП за місцем торгівлі такого суб’єкта господарювання, а в поїздах, на морських або річкових суднах – за місцем формування поїзда (приписки судна) за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на один рік і підлягають обов’язковій реєстрації в органі доходів і зборів, а у сільській місцевості - і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта господарювання.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі.

Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі становить 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

Ліцензії на виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються терміном на п’ять років, а плата за них справляється щорічно. Плата за ліцензії справляється до початку виробництва зазначеної продукції і зараховується до місцевих бюджетів. Річна плата за ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів встановлено в розмірі 780 гривень.

 

Змінено порядок передачі слідчим підрозділам фінрозслідувань матеріалів перевірок для початку досудового розслідування

ДФС України затверджено у новій редакції Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків.

Нововведенням цих Методичних рекомендацій є зміна порядку передачі слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріалів перевірок для прийняття рішень про початок досудового  розслідування (ст. 214 КПК України).

Відповідно до нововведень, матеріали перевірок передаються протягом 10 робочих днів з дня прийняття податкового повідомлення-рішення (або відповідних вимог та рішень про застосування штрафних санкцій та нарахування пені – при проведенні перевірок єдиного внеску). Однак у разі проведення адміністративного оскарження прийнятих рішень, зазначена документація передається протягом 10 робочих днів з дня завершення процедури такого оскарження.

Водночас зазначені норми не стосуються процедури судового оскарження, а дата завершення адміноскарження визначається відповідно до ст. 56 Податкового кодексу.

У попередній редакції Методичних рекомендацій, яка діяла до 31 липня поточного року, матеріали перевірок слідчим підрозділам фінрозслідувань передавалися незалежно від оскарження платником в адміністративному чи досудовому порядку зменшених до відшкодування сум податку на додану вартість або нарахованих податкових зобов’язань.

Викладені новації дозволять зменшити кількість порушених досудових розслідувань у разі скасування прийнятих податкових повідомлень-рішень, що сприятиме налагодженню діалогу між владою і бізнесом.

 

Проводиться семінар

Вісник Міністерства доходів і зборів України запрошує на семінар 24 вересня на тему «Нововведення та останні зміни до Податкового кодексу України».

Семінар проводиться за участі провідних спеціалістів ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області. Учасники семінару отримують презентаційні номери журналу та бухгалтерський практикум з серії «Професійна бібліотека бухгалтера та підприємця».

Час проведення: з 11-00 до 14-30 години (реєстрація з 10:30).

Місце проведення: м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса, 93, (Будинок Спілок, 5 поверх, актова зала, к. 510).

Усі питання, пов’язані із участю у семінарі: за тел. (0562)33-73-41, 33-73-42 або 067-506-58-92 або за e-mail svc_04@ukr.net або за адресою філії м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса, 93, к.403.

 

Перехід на спрощену або загальну систему оподаткування

Нікопольська ОДПІ нагадує, що 15 вересня – останній термін подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з ІV кварталу та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

Одночасно, якщо ви бажаєте відмовитись від спрощеної системи оподаткування з ІV кварталу, таку заяву ви маєте можливість подати до 19 вересня включно.

 

Про термін виплати заробітної плати

Нікопольська ОДПІ нагадує, що згідно Кодексу законів про працю України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

В цей час податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Нікопольська ОДПІ звертається до роботодавців: дотримуйтеся норм трудового законодавства та вчасно сплачуйте податок на доходи фізичних осіб із заробітної плати.

 

Податок на прибуток підприємств – виробників сільськогосподарської продукції

Нікопольська ОДПІ нагадує, що особливості оподаткування податком на прибуток підприємств – виробників сільськогосподарської продукції встановлено статтею 155 Податкового кодексу України.

Враховуючи особливий податковий звітний період у сільгоспвиробників (з 01.07.2013 р. по 30.06.2014 р.) для визначення податкового зобов’язання у 2013–2014 рр. слід застосовувати такі ставки податку:

з 01.07.2013 р. по 31.12.2013 р. —  19%,

з 01.01.2014 р. по 30.06.2014 р. — 18%.

В зв’язку з тим, що протягом 2012–2013 рр. до Податкового кодексу внесено зміни та доповнення, 30.12.13 затверджено нову форму декларації.

Отже, платникам податку – сільгоспвиробникам необхідно надавати дві декларації:

– за період з 01.07.2013 р. по 31.12.2013 р. – декларацію №1213 (ставка податку 19%);

– за період з 01.01.2014 р. по 30.06.2014 р. – декларацію №872 (ставка податку 18%).

Такі декларації надаються до 29.08.2014 р., а останній день сплати податкового зобов’язання, визначеного сільгоспвиробниками у обох деклараціях – 08.09.2014 р. Разом з деклараціями підприємство повинно надати фінансову звітність за 2013 рік та за І півріччя 2014 року.

 

Новації по ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з січня 2015 року запроваджується електронне адміністрування ПДВ. При цьому реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних будуть підлягати усі податкові накладні незалежно від суми податку на додану вартість, зазначеного в податковій накладній.

 

Військовий збір

Нікопольська ОДПІ нагадує, що тимчасово до 1 січня 2015 року введено військовий збір. Збір справляється у розмірі 1,5 відсотка від доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку із трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної грн.

 

Скасовані пільги

Нікопольська ОДПІ нагадує що з 03.08.2014 скасовано ряд податкових пільг щодо:

- звільнення від оподаткування прибутку, отриманого від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009: 2005) в готелях категорій «п'ять зірок», «чотири зірки» і «три зірки»;

- звільнення від оподаткування прибутку, отриманого від основної діяльності підприємств галузі електроенергетики (клас 40.11 група 40 КВЕД ДК 009 : 2005), які виробляють електричну енергію виключно з поновлюваних джерел енергії;

- оподаткування за нульовою ставкою ПДВ послуг із перевезення пасажирів швидкісними потягами Інтерсіті+;

- спеціального режиму по ПДВ на операції по лісозаготівлі, рубці лісу і виробництву ділової деревини (колод, стовпів, жердин), отриманню паливної деревини; вирубуванню (дерев) лісу з метою приведення земель в придатність для сільськогосподарського виробництва.

- оподаткування за зниженою ставкою (10%) прибутку, отриманого від операцій із цінними паперами та деривативами.

 

Заповнення документів у разі сплати податків

Нікопольська ОДПІ нагадує, що відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 №609 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» при заповненні платіжного документа у полі №3 вказується один з власних реквізитів платника податку, який здійснює перерахування:

код ЄДРПОУ платника податку (повинен мати 8 цифр, якщо цифр менше 8, то зліва доповнюється нулями до 8 цифр). У разі здійснення юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата;

реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови платника податків від одержання реєстраційного номера);

реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів (завжди має 9 цифр).

Інформаційно – комунікаційний відділ

Категория: Город | Просмотров: 1264 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar