Покров Пятница 17.05.24, 14:18
Сайт
Главная » 2014 » Сентябрь » 23 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
15:14
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

Ігор Білоус: Малому й середньому бізнесу пропонуються величезні преференції, співставні із податковими канікулами

«Малому й середньому бізнесу пропонуються величезні преференції, співставні із податковими канікулами. Уряд має намір посилити підтримку малого й середнього бізнесу - зменшити максимальні ставки єдиного податку та заборонити перевірки платників єдиного податку й суб’єктів господарювання із річним доходом до 20 млн. грн. Це стимулюватиме розвиток існуючих та відкриття нових бізнесів, а головне - створенню нових робочих місць. Отже парламент через голосування за урядовий пакет реформ матиме шанс підтримати розвиток економіки, розвиток національного бізнесу, боротьбу із корупцією», - заявив Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус 15 вересня в прямому ефірі «Радіо «Вести», коментуючи пакет законодавчих ініціатив Уряду із реформування податкової системи, внесений сьогодні у Верховну Раду.

Законопроекти мають на меті скорочення числа податків, зниження ставок та спрощення процедури адміністрування. В такий спосіб Уряд має намір подолати корупцію, вивести з тіні податок на додану вартість, мотивувати бізнес до легалізації зарплат та їхнього подальшого зростання.

«Ринку будуть запропоновані прозорі, зрозумілі правила гри, однакові для всіх платників податків. Започаткуємо рівноправні партнерські відносини між податковими органами та платниками податків. Зокрема, передбачається значне скорочення, з 22 до 9, кількості податків і зборів. Збільшиться ресурсна бази місцевих бюджетів, що сприятиме ефективному втіленню програми децентралізації влади. Буде реформовано податок на прибуток з одночасним скороченням пільг із податку», - наголосив Ігор Білоус.

Вже ухвалено і з початку наступного року буде введено в дію закон щодо електронного адміністрування податку на додану вартість. Це дозволить детінізувати ПДВ, котрий досі вважався найбільш корупційним податком. Також передбачається суттєве скорочення єдиного соціального внеску, що стимулюватиме роботодавців відмовитися від зарплат «в конвертах» та збільшувати оплату праці.

«Зрозуміло, що економічне зростання не почнеться наступного дня після введення в дію законів. Так само, корупцію неможливо буде подолати за одну ніч. Але важливо розпочати цю роботу і не припиняти», - сказав Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус. – «Завдяки змінам у податковій системі буде суттєво спрощено адміністрування податків – значно збільшиться число електронних сервісів, зменшиться кількість звітних періодів, скоротиться кількість звітів, платежів, перевірок. Перед фіскальними органами постануть принципово нові завдання».

 

Недитячі роздуми школярів України отримали нагороди на Всеукраїнському дитячому конкурсі «Очима дитини про бюджет країни»

Керівництвом Державної фіскальної служби України в режимі відеоселекторної наради з Головними управліннями в областях проведено нагородження переможців Всеукраїнського дитячого художнього конкурсу «Очима дитини про бюджет країни».

На конкурс з усіх куточків України надійшло близько 13 тисяч творчих робіт: малюнків, художніх творів та комп’ютерної графіки. За словами Ігоря Білоуса, голови ДФС України, який був присутній на нагородженні: «Усі творчі доробки подані на конкурс настільки майстерно виконані і мають такий глибокий сюжет, що ми дорослі, затамувавши подих дивувались наскільки діти чудово усвідомлюють сутність і важливості сплати податків». Не дивлячись на те, що тема податків та митних платежів дуже серйозна і вимагає не лише творчого підходу, але і розуміння принципів та переваг роботи Державної фіскальної служби України. «В кожному куточку України народжуються талановиті діти, і все це ми побачили на конкурсі. Вони показують величезний хист і талант у такому непростому конкурсі! І якщо діти змогли зробити казку з такої складної і дуже важливої теми, то українські таланти просто безмежні!» - зазначив директор видавництва дитячих книг «А-Баба-Гала-Мага» Іван Малкович.

На нагороджені було відмічено, що школярі, переможці і лауреати конкурсу з областей України в своїй переважній більшості, змогли справитися з нелегким завданням. Так, три роботи представлені на Всеукраїнський конкурс школярами Дніпропетровщини стали переможцями конкурсу, чотири – лауреатами. Для області, це в першу чергу, визнання творчого і інтелектуального потенціалу регіону. Великої і так необхідної для держави роботи з підростаючим поколінням, яка активно ведеться в Дніпропетровській області.

Діти - переможці конкурсу в областях України у визнання своїх талантів отримали дипломи та подарунки. Але головним стало єднання всіх школярів – переможців конкурсу на єдиній творчій і громадській позиції, так необхідної для розбудови на Україні щасливого і заможного суспільства та мирного неба!


 

Шановні платники!

Повідомляємо, що 15 вересня 2014 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проведено державну реєстрацію Головного управління ДФС у Дніпропетровській області за адресою:

49000, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, вулиця Сімферопольська, будинок 17-А.

Керівник – Андрухів Василь Михайлович.

 

Юристи Міндоходів Дніпропетровщини виграли у судах 1735 справ

З розглянутих судами у поточному році 2981 справи на користь органів Міндоходів Дніпропетровської області задоволено 1735 позовів на суму майже 985 млн. гривень.

За словами начальника управління правової роботи Олега Басана у переважній більшості випадків фахівці органів Міндоходів у судовому порядку доводять обґрунтованість своїх вимог до платників податків та постійно працюють над удосконаленням механізму застосування апеляційних процедур.

Крім того, у звітному періоді у судах знаходилось на розгляді 2237 справ за позовами органів Міндоходів до суб’єктів господарювання - боржників про стягнення сум податкового боргу на суму 540,1 млн.грн. З розглянутих судами у поточному році 564 справи на суму 104,4 млн.грн., задоволені позовні вимоги територіальних органів Міндоходів по 548 справах на суму 75,9 млн.грн. (у т.ч. по справах, порушених в минулих періодах), що складає 98% від кількості та 88% від суми розглянутих судом справ.

 

ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області проведено семінар для представників профспілкових організацій області

18 вересня 2014 року у Будинку професійних спілок Дніпропетровської області за участю начальника інформаційно-комунікаційного управління ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Манушак Осипової проведено семінар з платниками податків Дніпропетровської обласної організації підприємств харчової промисловості Профспілки працівників агропромислового комплексу України.

На семінарі висвітлено порядок ведення податкового обліку, складання та подання податкової звітності до контролюючих органів. Також, обговорено особливості оподаткування профспілкових виплат переселенцям з тимчасово окупованих територій та учасникам бойових дій в зоні АТО, зміни до податкового законодавства тощо.

Начальник інформаційно-комунікаційного управління повідомила присутніх про електронні сервіси Міністерства доходів і зборів України, зокрема, про Електронний кабінет платника податків та зауважила, що кожен платник може скористатися цим сервісом за допомогою безкоштовного електронно-цифрового підпису, який можна отримати звернувшись у Акредитований центр сертифікації ключів Державної фіскальної служби України. Також під час проведення семінару платникам податків доведено про хід операції «Урожай -2014» у Дніпропетровському регіоні.

 

Результати роботи митних підрозділів Дніпропетровської митниці Міндоходів

Днями у студії Дніпропетровської телерадіокомпанії "Регіон" відбулося телеінтерв’ю Дєдушевої Ольги Павловни - начальника відділу заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності управління митної вартості, класифікації товарів та заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності Дніпропетровської митниці Міндоходів на тему: "Результати роботи митних підрозділів Дніпропетровської митниці Міндоходів".

За її словами: "Дніпропетровська область - одна з найбільш економічно розвинених в Україні і роботу більшості крупних підприємств області орієнтовано на зовнішньоекономічну діяльність. Тож, основним завданням Дніпропетровської митниці Міндоходів є створення сприятливих умов для ритмічного функціонування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності регіону".

Ольга Дєдушева окремо зупинилась на основних макроекономічних показниках роботи митної служби області. "Щодо розподілу експорту та імпорту, то експорт у Дніпропетровській митниці Міндоходів по оформленим вантажам у ваговому показнику з початку року склав 84,19 відс., імпорт – 15,81 відс. Основні товарні групи експорту – це руди, шлаки і зола; чорні метали; вироби з чорних металів; залізничні локомотиви та їх частини; папір і картон, а імпорту – промислове устаткування, енергетичні матеріали; пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них; чорні метали, фармацевтична продукція.

За серпень 2014 року митницею перераховано до бюджету 850,8 млн.грн. Сума перерахування більша, ніж за аналогічний період минулого року на 59,5%. Сума додаткових надходжень при контролі за визначенням країни походження склала 655,57 тис. грн., що по відношенню з 2013 роком збільшилась в 2,6 рази. Тож, головне завдання Дніпропетровської митниці Міндоходів – забезпечити високу ефективність і швидкість митного оформлення, підтримуючи баланс інтересів держави та бізнесу".

 

Заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський провів сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Днями заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський провів сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації в податковому законодавстві стосовно введення військового збору. Трудові відносини. Легалізація заробітної плати».

Актуальні питання – відповіді наведено нижче.

Яка відповідальність за ненарахування, неутримання та несплату військового збору?

За ненарахування, неутримання та/або несплату військового збору до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність та адміністративна відповідальність.

Ненарахування, неутримання та/або несплата податків тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Дії, вчинені протягом 1095 днів втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

У день настання строку погашення податкового зобов'язання, визначеного податковим агентом при виплаті (нарахуванні) доходів на користь платників податків - фізичних осіб, та/або контролюючим органом під час перевірки такого податкового агента нараховується пеня.

Крім того, неутримання або неперерахування до бюджету сум податку тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як впливає зарплата в «конверті» на розмір пенсії?

У разі, коли працівник отримує зарплату в „конверті” і роботодавець не сплачує за такого працівника податки до бюджету та страхові внески до Пенсійного фонду, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не зарахується при визначенні розміру пенсії, через що вона буде меншою, ніж повинна бути.

Сьогодні існує багато випадків, коли працівники отримують офіційну зарплату на рівні або меншу за мінімальну, а решту зарплати – у „конверті”. Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові відносини з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Від несплати податків і внесків з тіньових доходів країна втрачає мільярди гривень доходів до бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

Наймані працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати податків до бюджету і внесків до Пенсійного фонду України з усієї суми отриманого заробітку.

 

Рада з кадрових питань ДФС України проводить прийом документів від кандидатів на зайняття посад начальників ГУ ДФС України у Житомирській та Львівській областях

Рада з кадрових питань Державної фіскальної служби України повідомляє про прийом документів від кандидатів, які мають намір зайняти посади начальників головних управлінь Державної фіскальної служби України у Житомирській та Львівській областях.

Перелік інформації про кандидатів на керівні посади у територіальних органах ДФС, яка буде використовуватися Радою під час прийняття рішень, розміщено на веб-порталі ДФС у розділі «Міністерство» (підрозділ «Робота з персоналом» рубрика «Рада з кадрових питань Державної фіскальної служби України»).

Приймання документів та інформації про кандидатів буде здійснюватись протягом 10 календарних днів з 18 по 28 вересня 2014 року включно.

У паперовому вигляді інформацію та документи можна подати за адресою: м. Київ, пров. Киянівський, 2, кімн. 106, з 9 год. 30 хв. до 17 год. 30 хв. (крім суботи та неділі).

В електронному вигляді інформацію та документи можна подати за адресою: email:rada@minrd.gov.ua.

Форми документів та зразки їх заповнення для кандидатів на керівні посади в територіальних органах ДФС.

 

Користувачі мережі Facebook визначили кращу художню роботу

У рамках Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Очима дитини про бюджет країни» у мережі Facebook було розміщено 24 художніх твори, автори яких – діти віком від 12 до 15 років.

Протягом місяця користувачі соціальної мережі мали змогу ознайомитися та проголосувати за кращу роботу.

Отже, найбільшу кількість голосів отримав художній твір «У сумлінної громади із бюджетом все до ладу». Автором цієї роботи є Бадуліна Юлія, яка проживає у смт. Підволочиськ, Тернопільської області.

Переможець отримає чудовий набір книг від видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Тож, вітаємо переможця!!!

 

На Дніпропетровщині майже половина ПДВ відшкодовується "автоматом"

З початку поточного року суб’єктам господарювання Дніпропетровського регіону відшкодовано майже 296 мільйонів гривень податку на додану вартість, з них майже 132 мільйонів гривень - в автоматичному режимі, або 44,6%.

Динаміка узгоджених сум податку на додану вартість за процедурою автоматичного відшкодування по відношенню до 2013 року збільшено майже в 1,5 рази, до 2012 року - більш, як у двічі. Тобто, станом на 01.09.2013 року підприємствам "автоматом" повернуто 94,55 млн. грн., а станом на 01.09.2014 - 61,97 млн. грн.

Тож, відшкодування податку на додану вартість – один з пріоритетів у роботі Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області. Адже стабільна робота підприємств, оперативність та зручність механізму відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, збільшення «автоматичних відшкодуванців» - це запорука соціальної та економічної стабільності у регіоні.

 

Сільгоспвиробники Дніпропетровщини додатково сплатили до бюджету майже 1,4 мільйони гривень орендної плати за землю

Податковими органами Дніпропетровської області, в рамках проведення операції «Урожай - 2014» забезпечено відпрацювання сільгоспвиробників з питання наявності сільськогосподарських угідь, правильності декларування платежів за землекористування, податку на додану вартість. Додаткові надходження склали майже 1,4 мільйони гривень.

Так, на території області сільгоспвиробниками використовуються землі сільськогосподарського призначення на підставі 3983 договорів оренди, з яких , зокрема складено 74 договори оренди землі на загальну площу 628,26 га. та 1019 договорів з громадянами – власниками земельних частин (паїв) загальною площею 5039,24 га.

Переглянуті умови 57 договорів оренди землі на загальний об’єм площ 3286,1 га.

Крім того, на даний час, за наслідками проведеної роботи з платниками податків приведено у відповідність 411 договорів оренди землі по яких задекларовані грошові зобов'язання в сумі 9,1 млн.грн.

 

Слідчі Міндоходів Дніпропетровщини борються з економічним шахрайством

Цього року за матеріалами слідчих слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 579 кримінальних провадження, з них 319 - за ознаками тяжких злочинів.

На розгляд до суду направлено 58 кримінальних проваджень, серед яких: 45 з обвинувальним актом та 13 для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Наразі слідчі Міндоходів застосовують нові ефективні методи боротьби зі злочинністю у сфері оподаткування. Насамперед, це пов’язано з широким використанням інформаційних ресурсів, оперативним виявленням та відпрацюванням ризиків фінансово-господарської діяльності платників та вживають необхідні заходи для відшкодування державі завданої цими злочинами шкоди.

 

Понад 3 млн. грн. надійшло до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від оподаткування «тіньової» зарплати

Особлива увага працівників органів Міндоходів Дніпропетровської області приділена необхідності дотримання вимог трудового і податкового законодавств при використанні найманої праці та недопущенні «тіньової зайнятості». За рахунок оформлення трудових відносин з найманими особами роботодавцями з початку року забезпечено додаткові надходження  3 мільйонів 337 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

Так, за результатами вжитих заходів з початку року, у відповідності з вимогами чинного законодавства, 4070 суб’єктів господарювання Дніпропетровщини зареєстрували 10 тисяч 67 найманих працівників.

Це результат систематичного проведення комплексу заходів, спрямованих на виявлення бізнесменів, які здійснюють виплату зарплати «у конвертах», а також активної роботи з детінізації ринку праці, в тому числі ліквідації джерел походження «тіньових» коштів для виплати зарплати.

 

За фактами фіктивних господарських операцій підприємство Дніпропетровщини сплатило до бюджету 800 тисяч гривень

Про це свідчить проведена перевірка фахівцями ГУ Міндоходів області підприємства машинобудівної галузі ПАТ "Д", основним видом діяльності якого є виробництво машин і устаткування для металургійної промисловості.

Так, перевіркою виявлено, що підприємством ПАТ "Д" придбано товари та послуги від сумнівних контрагентів, по яких зустрічними звірками встановлено відсутність факту реального вчинення господарських операцій з контрагентами-постачальниками. А саме, згідно податкової звітності контрагентів та проведених заходів встановлено відсутність виробничого обладнання, складських та торгівельних приміщень, транспорту та торгівельного обладнання, сировини, матеріалів для здійснення основного виду діяльності.

Крім того, встановлено проведення транзитного фінансового потоку, спрямованого на здійснення операцій надання податкової вигоди з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов’язання, зокрема, у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування витрат та податкового кредиту, не мають реального товарного характеру.

Внаслідок не підтвердження реального здійснення господарських операцій по контрагентах з придбання товарів, отримання яких документально не підтверджено, а також відсутності податкових накладних по них, ПАТ "Д" завищено валові витрати та податковий кредит.

Перевіркою донараховано понад 800,0 тис.грн. податкових зобов’язань, які сплачені ПАТ "Д" до бюджету в повному обсязі.

 

Виробники підакцизної продукції Дніпропетровщини сплачують до бюджету більше 99% загальних надходжень акцизного податку

За вісім місяців 2014 року платниками підакцизних товарів Дніпропетровщини до Державного бюджету України направлено понад 238 мільйонів гривень акцизного податку. З них понад 217 мільйонів гривень – від вітчизняних виробників підакцизної продукції і майже 21 мільйон гривень – імпортери.

Два найбільших виробника підакцизної продукції в області, ТОВ «Сімферопольський вино-коньячний завод» і ТОВ «Атлантіс» направляють до бюджету більше 99 відсотків загальних надходжень акцизного податку. В той же час, в Дніпропетровській області зареєстровано чотири виробника лікеро-горілчаної продукції, один виробник тютюнової продукції, сім виробників пива, шість імпортерів алкогольних напоїв та один імпортер тютюнових виробів.

З початку року до Державного бюджету мобілізовано 35 мільйонів гривень збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

 

22 вересня 2014 року – останній день подання декларації з ПДВ за серпень

Нікопольська ОДПІ нагадує, що суб’єкти господарювання, які звітують з податку на додану вартість помісячно, податкову декларацію з цього податку та копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді подають протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця. У зв’язку з вихідними днями, останнім днем подання звітності з ПДВ за серпень є 22 вересня 2014 року.

Нагадаємо, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день.

Відповідна норма визначена п.49.18, п.49.20 ст.49 розділу II та п.201.15 ст.201 розділу V Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

 

Сума коштів, що перераховується працедавцем для лікування працівника на рахунок закладу охорони здоров’я, не оподатковується військовим збором

Нікопольська ОДПІ нагадує, що у разі якщо сума коштів на лікування працівника та придбання лікарських засобів не виплачується (не компенсується) працівнику, а перераховується працедавцем на рахунок закладу охорони здоров’я, то такий дохід слід розглядати як надання працедавцем цільової благодійної допомоги разового характеру. Тобто, така сума коштів військовим збором не оподатковується.

Нагадаємо, об’єктом оподаткування військовим збором є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями).

Більш детально з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 132).

 

Підпис податкових декларацій

Нікопольська ОДПІ нагадує, що при поданні податкової звітності до органів Міндоходів підприємствами, бюджетними установами, податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації.

У разі, коли штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, то така податкова декларація може бути підписана лише керівником.

 

Строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання становлять 3 роки

Нікопольська ОДПІ нагадує, що строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій становлять 1095 днів, з дня, що настає  за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання.

Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

Зазначена норма  визначена статтею 102 Податкового кодексу України.

 

За якими ставками нараховуються митні платежі при незаконному переміщенні товарів на територію України

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що у разі незаконного ввезення товарів на митну територію України або вивезення їх з цієї території суми належних до сплати митних платежів нараховуються за ставками, встановленими на день переміщення цих товарів через митний кордон України, а якщо такий день встановити неможливо, - на день виявлення факту такого ввезення (вивезення).

У разі втрати, недоставки чи видачі без дозволу органів доходів і зборів товарів, що перебувають під митним контролем та переміщуються транзитом або знаходяться на тимчасовому зберіганні, митні платежі нараховуються за ставками, встановленими на день прийняття цих товарів для перевезення або розміщення їх на тимчасове зберігання

Якщо визначити суму належних до сплати митних платежів неможливо внаслідок ненадання органу доходів і зборів точних відомостей про характер товарів, їх назву, кількість, країну походження і митну вартість, сума таких  платежів визначається виходячи з найбільшої величини ставок митних платежів, кількості чи вартості товарів, що можуть бути визначені на підставі наявних відомостей

При нецільовому використанні товарів, щодо яких було надано умовне звільнення від оподаткування, а також порушення умов митних режимів, поміщення в які передбачає умовне звільнення від оподаткування, застосовуються ставки митних платежів, що діють на день прийняття органом доходів і зборів митної декларації для митного оформлення.

Відповідна норма визначена ст. 296 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

Оподаткування військовим збором після 03.08.2014

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що суми доходів, що нараховані після 03.08.2014 за періоди до 03.08.2014, підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

При цьому ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Зазначена норма визначена п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 132).

 

Продаж нерухомого майна отриманого у спадщину

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення і за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадщину. Якщо фізична особа - нерезидент продала нерухоме майно за умови перебування його у власності понад три роки, то такий продаж не підлягатиме оподаткуванню, а у разі недотримання зазначених вимог підлягатиме оподаткуванню за ставками 15 % та 17 %.

 

Електронна форма Книги обліку доходів і витрат

Нікопольська ОДПІ нагадує, що фізичні особи-підприємці у разі обрання електронної форми ведення Книги обліку доходів і витрат зобов’язані укласти договір з територіальним органом Міндоходів за місцем обліку на отримання посиленого сертифіката відкритих ключів. За допомогою електронного цифрового підпису у сервісі «Електронний кабінет платника податків» у режимі «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» необхідно сформувати заяву на отримання Книги та надіслати її до територіального органу Міндоходів за місцем обліку.

Територіальний орган Міндоходів протягом трьох робочих днів формує та надсилає повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера та дати реєстрації.

Після отримання фізичною особою – підприємцем повідомлення про реєстрацію Книги підсистема надає користувачу повний доступ до Книги обліку доходів і витрат.

В сервісі «Електронний кабінет платника податків» запроваджено режим формування Податкової декларації про майновий стан і доходи на підставі даних Книги, яким передбачено передачу зазначеної декларації у режимі реального часу до територіального органу Міндоходів у підсистему «Обробка податкової звітності та платежів» інформаційної системи «Податковий блок» для формування квитанції про прийняття декларації та направлення зазначеної квитанції фізичній особі – підприємцю.


 

Працівниці - декретниці в Звіті по ЄСВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що під час заповнення реквізиту «Штатна чисельність працівників» таблиці 1 додатка 4 Звіту по ЄСВ враховуються як працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (по догляду за дитиною до 3-х років), так і інші особи, працевлаштовані на їх місця. Це передбачено Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286, дія якої поширюється на всіх юридичних осіб, їхні філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, а також на фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю.

 

Податкова соціальна пільга на кожну дитину

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму (1218 грн.), діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень  ( 1218 х 1,4= 1710грн.).

Розмір податкової соціальної пільги протягом 2014 року становить 609 грн. (1218грн. х 50 %).

Будь-який платник податку, чия заробітна плата за місяць не перевищує встановленого рівня та який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, має право на ПСП у розмірі 609 грн. на кожну таку дитину.

Якщо у працівника кілька місць роботи, де йому виплачують заробітну плату, він має самостійно вибрати тільки одне з них для застосування ПСП.

Крім заяви про її застосування, платник податку подає роботодавцю копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження. дітей або документ, що підтверджує встановлення батьківства, або документи, що підтверджують вік дітей, або копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування, якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник (пп. 3 п. 5 Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги).

 

Прозорість та відкритість – запорука розвитку регіону

Одним із основних завдань територіальних органів Міндоходів є стабілізація надходжень платежів до бюджету. Своєчасна сплата податків обов’язкова для всіх. Наповнення бюджету та підвищення добробуту суспільства - головні пріоритети в роботі органів Міндоходів.

Нікопольська ОДПІ закликає долучіться до податкової культури – своєчасно сплачувати податки!

 

Чи потрібно пред’являти документи, що посвідчують особу при особистому поданні звітності

Нікопольська ОДПІ нагадує, що якщо суб’єкт господарювання або уповноважена особа особисто подає податкову звітність до контролюючих органів, то пред’являти документи, що посвідчують особу (паспорт, наказ, довіреність тощо) не потрібно. Це не передбачено Податковим кодексом України.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку, така податкова декларація підписується таким керівником. Відповідна норма визначена пп.48.5.1 п.48.5 ст.48 Податкового кодексу України.

 

Отримав ліцензію – здай розрахунок

Нікопольська ОДПІ нагадує, що платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти господарювання незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Такі платники подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, розрахунок суми збору. Він подається до органу доходів і зборів за місцем перебування платника на податковому обліку.

Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства подається незалежно від наявності у платника об’єкта оподаткування. Тобто, суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але діяльність з продажу алкогольних напоїв з моменту отримання ліцензії не здійснював, повинен подавати розрахунок суми збору.

 

Платник єдиного податку та орендна плата

Нікопольська ОДПІ нагадує, що платники єдиного податку (як юридичні, так і фізичні особи) не сплачують земельний податок за земельні ділянки, якщо вони використовують їх для ведення власної господарської діяльності.

Але, якщо суб’єкт господарювання - платник єдиного податку уклав договір оренди землі з органами місцевої (державної) влади – то такий платник єдиного податку зобов’язаний сплачувати орендну плату на загальних підставах.

 

Які передбачені пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.п. 265.3.1 п. 265.3 ст. 265 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток.

Пунктом 265.4 ст. 265 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 250 кв. метрів;

в) для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 370 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб або релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями) (абзац перший п.п. 265.4.2 п. 265.4 ст. 265 ПКУ).

Органи місцевого самоврядування до 1 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно пільг, наданих ними відповідно до абзацу першого цього підпункту.


Інформаційно – комунікаційний відділ

Категория: Город | Просмотров: 926 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar