Покров Суббота 04.05.24, 01:07
Сайт
Главная » 2015 » Январь » 20 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
07:14
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

Про початок кампанії декларування доходів громадян

6 січня 2015 року в ІА "Мост-Днепр" відбулася прес-конференція на тему: "Про початок кампанії декларування доходів громадян".

У прес-конференції взяла участь начальник управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.

Начальник управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області відзначила, що з 01 січня 2015 р. почалася кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і про доходи, отримані громадянами в 2014 році подається до 1 травня 2015 року за місцем реєстрації. З кожним роком на Дніпропетровщині зростає свідомість громадян, зобов'язаних декларувати свої доходи.

За словами Манушак Осипової: "Громадяни зобов'язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо в 2014 роки отримували доходи:

1) від осіб, які не є податковими агентами;

2) які не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування або виплати, але не звільнені від оподаткування;

3) отримані від двох або більш податкових агентів у вигляді заробітної плати або по цивільно-правових договорах, і при цьому загальна річна сума таких доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році - 146 160 грн.).

4) спадок, окрім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення спадку і спадкоємців першого ступеня спорідненості (нульова ставка) або інших спадкоємців, якщо ними податок був сплачений до нотаріального оформлення спадку;

5) дохід від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;

6) дохід від операцій з продажу нерухомого або рухомого майна;

7) іноземні доходи;

8) інвестиційний дохід;

9) нецільова матеріальна допомога понад встановлену норму (у 2014 році - 1710 грн.).

Також, подати декларацію можуть фізичні особи, що бажають реалізувати своє право на податкову знижку за результатами 2014 року. У такому разі податкову декларацію можна подавати протягом року».

Крім того, за даними ДФС у Дніпропетровської області в регіоні у 2014 році було 407 мільйонерів, що на 134 більше, ніж за попередній рік: «Щороку кількість поданих в податкову декларацій про доходи зростає. Так, у 2014 році до органів ДФС області було подано 49 215 декларацій про доходи громадян, що на 346 більше, ніж у  2013 році. За результатами декларування до бюджету надійшло 52,2 млн грн. Торік 407 жителя Дніпропетровської області задекларували доходи понад 1 млн грн., а це на 134 декларації більше попереднього», - зазначила Манушак Осипова.

 

Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році»

Сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році».

Питання 1. В цьому році я отримав у спадщину від матері будинок за межами країни. В якому порядку декларується та оподатковується отриманий дохід?

Відповідь. Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Термін подання річної декларації за підсумками 2014 року - до 1 травня 2015 року.

Сума отриманого доходу оподатковується за ставкою 15 відсотків якщо загальна сума отриманого у звітному місяці доходу, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Якщо дохід перевищує зазначений показник - ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Сплата податкового зобов'язання повинна бути здійснена до 1 серпня 2015 року.

Питання 2. Восени були продані акції, одержані у власність в процесі приватизації. Чи оподатковується отриманий дохід податком на доходи фізичних осіб?

Відповідь. У разі придбання громадянином акцій за приватизаційні сертифікати, набуті в іншому порядку, а саме за договорами дарування, угодами купівлі – продажу тощо, дохід від продажу таких акцій оподатковується на загальних підставах.

Питання 3. У цьому році я отримував доходи від надання послуг з ремонту квартир іншим громадянам. Чи потрібно оподатковувати зазначені доходи?

Відповідь. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року доходи не від податкових агентів, зобов’язані до 1 травня року, що настає за звітним, надати податкову декларацію в якій відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного року податку та податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Питання 4. Хто звільняється від обов’язку подання декларації?

Відповідь. Відповідно до п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України платники податку звільняються від обов'язку подання податкової декларації в таких випадках незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

 

Прийняття рішень сільськими та селищною радами ставок згідно з новаціями у справлянні податків і зборів з урахуванням останніх змін, внесених до Податкового кодексу України.

Заступники начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський, та Вікторія Радецька прийняли участь у нараді з головами сільських та селищної ради Нікопольського району, яка відбулась 14 січня 2015 року в приміщенні Нікопольської райдержадміністрації.

Були розглянуті питання прийняття рішень сільськими та селищною радами ставок згідно з новаціями у справлянні податків і зборів з урахуванням останніх змін, внесених до Податкового кодексу України.

Вікторія Радецька наголосила, що в місячний термін органам місцевого самоврядування необхідно прийняти та оприлюднити рішення щодо встановлення на 2015 рік:

- податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) для об’єктів житлової нерухомості

- податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) для об’єктів нежитлової нерухомості;

- податку на майно (в частині транспортного податку);

- акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Крім того, необхідно прийняти ставки по земельному податку.

Місцеві ради вирішують питання відповідно до вимог Податкового Кодексу щодо встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору, зауважила заступник начальника.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів та акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що є обов’язковими згідно з нормами Податкового Кодексу, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм Кодексу із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю».

Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

В завершенні Вікторія Радецька нагадала, що з 1 січня 2015 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2014 року.

Декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податків вимог Податкового кодексу, згідно з якими окремі категорії громадян відповідно до законодавства зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію для отримання податкової знижки, та спрямовано на налагодження партнерських відносин з платниками податків, створення сприятливих умов для виконання громадянського обов’язку перед державою та суспільством.

В Центрі обслуговування платників, який розташовано на 1 поверсі Нікопольської ОДПІ, за адресою просп. Трубників, 27, облаштовано місця для заповнення декларацій, тут відвідувачі можуть ознайомитися на стендах з усією необхідною інформацією, що стосується питань декларування доходів, а також отримати консультації досвідчених фахівців.

Також громадяни мають змогу заповнювати та направляти до податкових інспекцій  декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет.

Тож, наголосила Вікторія Радецька, виконайте свій конституційний обов’язок – задекларуйте доходи, отримані у 2014 році!

 

У 2014 році на Дніпропетровщині власниками електронних ключів стали майже 30 тисяч клієнтів

У минулому році послугами дніпропетровських пунктів Акредитованого центру сертифікації ключів Державної фіскальної служби скористалися 29,4 тисячі клієнтів. Їм безкоштовно видано більше 93 тисяч цифрових підписів.

Найактивнішими користувачами даної послуги є фізичні особи, кількість яких сягнула понад 20 тисяч осіб. Вони отримали 47,3 тисячі посилених сертифікатів відкритих ключів. Кількість юридичних осіб дещо менша – 9,3 тисячі осіб, яким видано 45,8 тисячі ключів.

Нагадаємо, що в Дніпропетровському регіоні отримати посилений сертифікат та скасувати його можна в будь-якому з п’яти пунктів Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС, які знаходяться в Лівобережній ОДПІ та ДПІ Бабушкінського району міста Дніпропетровська, а також у містах Нікополь, Кривий Ріг та Павлоград.

Електронні ключі, видані Центром, дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики України та Пенсійного фонду.

 

Протягом 2014 року Контакт-центр ДФС надав майже 1,2 мільйона відповідей на запитання платників

Протягом минулого року Контакт-центр Державної фіскальної служби України відповів на понад 1,2 мільйона запитань суб`єктів господарювання та громадян.

Більшість відповідей, а саме 1 133,2 тис., було надано телефоном. Крім того відповіді надавались електронною поштою та факсом – майже 23 тис. відповідей. У письмовій формі з використанням Бази знань було надано 465 консультацій, а з використанням автовідповідача - 108 відповідей.

Найчастіше суб`єктів господарювання та громадян цікавили питання оподаткування податком на додану вартість, сплати податку на доходи фізичних осіб та оподаткування прибутку підприємств.

Для уникнення множинного трактування законодавства та надання заявнику максимально конкретної та повної відповіді використовується База знань.

Це автоматизована база, яка містить найбільш типові питання, які виникають у платників податків та громадян, та відповіді на них. Станом на 1 січня 2015 року База знань налічує 13 тис. запитань – відповідей, що постійно оновлюються та підтримуються в актуальному стані.

Скористатися Базою знань можна на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України або звернутися до Контакт – центру за телефоном 0-800-501007.

 

Порталом Державної фіскальної служби України користується майже 1,2 млн. платників податків

За даними ДФС України протягом січня-листопада поточного року Інформаційним порталом відомства скористувались майже 1,2 млн. суб`єктів господарювання.

Найбільше платники цікавилися сервісом з укладання договору з територіальними органами ДФС України „Про визнання електронних документів” в електронній формі. Протягом зазначеного періоду було оформлено понад 1 мільйон таких документів.

Також залишається запитуваним надання відповідей на електронні запити платників податків щодо отримання інформації з реєстру платників ПДВ стосовно наявності платників ПДВ у зазначеному реєстрі. З початку року опрацьовано понад 12 тис. таких запитів.

Не менш актуальною була послуга надання виписки з Єдиного реєстру податкових накладних як покупцю, так і продавцю. За 11 місяців поточного року було опрацьовано понад 2,7 тис. запитів стосовно цієї теми.

Крім того, користувачів порталу продовжує цікавити наявність податкових ризиків та заходи щодо їх усунення. Для інформування платників стосовно цього питання використовується автоматизоване програмне забезпечення з формування електронних повідомлень „Податковий асистент”. За його допомогою з початку поточного року на електронні адреси майже 36 тис суб`єктів господарювання було здійснено персоніфіковану розсилку ознак ризиковості.

Також для інформаційної підтримки та технічної допомоги платникам податків у ДФС України функціонує call-центр, яким з початку 2014 року надано понад 149 тис. консультацій з питань подання в електронному вигляді податкової звітності та реєстрації податкових накладних.

 

Україна та ГУАМ зміцнюють співробітництво у митній сфері

Питання розвитку взаємодії у митній сфері обговорили заступник Голови ДФС України Анатолій Макаренко та Генеральний секретар Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ Валерій Чечелашвілі під час робочої зустрічі 26 грудня.

«Це перша зустріч керівництва митних органів України та Генерального секретаря ГУАМ, і вона, безумовно, має започаткувати новий етап в наших відносинах», – підкреслив Анатолій Макаренко.

Генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі подякував Державній фіскальній службі за успішну організацію та проведення 21-го засідання Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню ГУАМ, під час якого митники та прикордонники України, Азербайджану, Грузії та Молдови розглянули широке коло питань, спрямованих на розвиток торгівельно-економічних відносин між країнами об’єднання.

Учасники зустрічі висловили спільну думку щодо зростання ролі ГУАМ в інтеграційних процесах в регіоні, особливо у світлі останніх подій в Україні, а головування України в ГУАМ у 2015 році забезпечить збереження цієї тенденції.

Генеральний секретар ГУАМ підтримав ініціативу Державної фіскальної служби, що ГУАМ має стати площадкою для співпраці України, Грузії та Молдови з питань реалізації Угоди про асоціацію з ЄС, яка була підписана цими країнами нещодавно.

Довідково:

Організація за демократію і економічний розвиток – ГУАМ – регіональна організація, створена в 1997 році Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Україною (з 1999 по 2005 роки в ГУАМ входив Узбекистан).

До складу Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню входять представники митних та прикордонних служб держав-учасниць ГУАМ.

 

У ДФС обговорили особливості здійснення волонтерської діяльності в Україні

Актуальні питання щодо здійснення волонтерської допомоги в Україні обговорили сьогодні представники ДФС України та волонтери під час Всеукраїнського семінару-форуму «Волонтерська діяльність в Україні», який відбувся в ДФС у режимі відеоселектору з усіма регіонами України.

Під час заходу фахівці ДФС роз’яснили порядок включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції, особливості подання звітності та сплату податків волонтерами

Так, зокрема, відповідно до діючого законодавства платники податків, які здійснюють волонтерську діяльність, звільняються від оподаткування. Основними умовами такого звільнення є включення до Реєстру волонтерів АТО та цільове використання отриманої благодійної допомоги на користь окремих категорій громадян.

Право на отримання неоподатковуваної благодійної допомоги мають учасники бойових дій АТО, масових акцій громадського протесту, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження (під час акцій, які тривали з 21 листопада по 28 лютого 2014 року та 2 травня 2014 року в Одесі), члени їх сімей, фізичні особи, які мешкають або мешкали на території проведення АТО або в Автономній Республіці Крим та були вимушені залишити такі місця проживання.

Благодійні кошти, які акумульовані волонтерами на рахунках та передані на цільове використання, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Враховуючи це, волонтери не повинні декларувати такі отримані доходи в податковій декларації про майновий стан і доходи, а отже – і подавати таку декларацію.

Водночас, за словами фахівців Служби, якщо до ДФС будуть надходити скарги щодо неправомірного використання благодійних коштів, діяльність відповідних волонтерів буде перевірятися.

Підтвердженням факту понесення витрат волонтером при придбанні матеріальних цінностей та послуг у юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців є наявність первинних документів, до яких, зокрема, (але не виключно) відноситься договір, платіжне доручення, касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, накладна, акт прийому-передачі тощо.

Факт придбання  матеріальних цінностей у фізичних осіб повинен бути зафіксований у письмовому вигляді та підписаний сторонами, який підтверджує  факт придбання товару та понесені грошові витрати волонтера.

Надання допомоги отримувачу благодійної допомоги може здійснюватися як безпосередньо фізичним особам, так і через уповноважені органи. Підтвердженням факту надання такої допомоги фізичним особам є документ складений у письмовому вигляді, зокрема, але не виключно, акт прийому-передачі.

Під час семінару фахівці ДФС також наголошували, що до Реєстру волонтерів антитерористичної операції включаються лише фізичні особи за заявницьким принципом. У заяві мають бути зазначені категорії фізичних осіб, на користь яких надається благодійна допомога волонтером, та дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО. При цьому дата початку такої діяльності не може бути раніше 21 листопада 2013  року та раніше дати відкриття рахунків, призначених для здійснення благодійної діяльності.

Крім того, учасників семінару поінформували про правила митного оформлення та пропуску товарів. Так, зокрема, для оперативного проведення митного контролю гуманітарних вантажів, які надходять в Україну, на митницях ДФС організовано роботу «гарячої лінії». Фахівці митниць у цілодобовому режимі надають консультації волонтерам щодо митного оформлення товарів.

 

Оприлюднено конкурсну документацію щодо проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку, через який здійснюватимуться розрахунки з державним бюджетом за митними платежами

Державна фіскальна служба України відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку на здійснення розрахунків з державним бюджетом за митними платежами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2014 № 984, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.11.2014 за № 1514/26291, наказу ДФС від 16.12.2014 № 372 «Про проведення конкурсу» та Оголошення про проведення конкурсу з визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюватись розрахунки з державним бюджетом за митними платежами, з метою організації Конкурсу з визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюватись розрахунки з державним бюджетом за митними платежами (далі – Конкурс) оприлюднює конкурсну документацію (додається).

Разом з тим, у зв’язку з перенесенням робочих днів у січні 2015 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 1084-р «Про перенесення робочих днів у 2015 році» та розпорядження ДФС від 19.12.2014 № 152-р «Про перенесення робочих днів у 2015 році та організацію чергування керівних працівників», для підготовки банками-претендентами конкурсних пропозицій проведення Конкурсу переноситься на 26 січня 2015 року.

Кінцева дата подання конкурсних пропозицій – 23 січня 2015 року.

 

Майже 46 мільярдів гривень забезпечено надходжень до бюджетів усіх рівнів фіскальною службою Дніпропетровщини

Державною фіскальною службою області до бюджетів усіх рівнів за січень-грудень 2014 року зібрано 45 млрд. 980,2 млн.грн. платежів (з урахуванням ЄСВ), у тому числі:

- до державного бюджету – 17 млрд. 529,4 млн.грн.;

- до місцевих бюджетів –  10 млрд. 196,0 млн.грн.;

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 18 млрд. 254,8 млн.грн.

Порівняно з 2013 роком збір платежів до бюджетів усіх рівнів зріс на 4 млрд. 503,8 млн.грн.: з 41,5 млрд.грн. у 2013 році до 46 млрд.грн. у 2014 році, у тому числі:

- до державного бюджету – зростання на 2 млрд. 723,2 млн.грн., або на 18,4 відс. (з 14,8 млрд.грн. у 2013 році до 17,5 млрд.грн. у 2014 році);

- до місцевих бюджетів – зростання на 847,0 млн.грн., або на 9,1 відс. (з 9,3 млрд.грн. у 2013 році до 10,2 млрд.грн. у 2014 році);

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - зростання на 933,6 млн.грн., або на 5,4 відс. (з 17,3 млрд.грн. у 2013 році до 18,3 млрд.грн. у 2014 році).

Надходження військового податку станом на 01.01.2015 скали 265,0 млн.грн.

 

Cлідчі ДФС у Дніпропетровській області повернули до бюджету понад 28,5 млн. грн.

Протягом січня – листопада поточного року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області розслідувалось 759 кримінальних проваджень за порушення у сфері податкових відносин.

Досудове розслідування закінчено з 332 кримінальних проваджень, з яких до суду скеровано 84. З них з обвинувальним актом - 64, для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності - 20, з яких 12 проваджень - на підставі ч.4 ст.212 КК України, у зв’язку із відшкодуванням збитків під час досудового розслідування.

Крім того, протягом одинадцяти місяців 2014 року за підслідністю слідчими направлено 136 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень – 112.

Завдяки розслідуваним справам слідчими ГУ ДФС Дніпропетровщини з початку року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 28 мільйонів 655 тисяч гривень. Також, накладено арешт на майно порушників на суму 8 мільйонів 234 тисячі гривень.

 

У 2014 році ДФС виявлено 527 кримінальних правопорушень у сфері держзакупівель

Протягом минулого року оперативні підрозділи Державної фіскальної служби виявили 527 кримінальних правопорушень у сфері державних закупівель. З них переважна кількість, а саме 340, відносно переможців державних тендерів, 107 – відносно службовців замовників державних закупівель та 47 – відносно постачальників переможців.

За виявленими кримінальними правопорушеннями державі нанесено збитків на суму 3,5 млрд. грн., відшкодовано до держбюджету 1,6 млрд. грн. У сфері боротьби з легалізацією злочинних доходів до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 55 кримінальних правопорушень. Сума виявленого у 2014 році легалізованого доходу склала 1,4 млрд. грн.

 

У 2014 році Дніпропетровська митниця ДФС збагатила Держбюджет майже на 11 мільярдів гривень

Протягом минулого року Дніпропетровською митницею ДФС спрямовано до Державного бюджету України 10 млрд. 885,3 млн. грн. При цьому, порівняно з січнем – груднем 2013 року надходження коштів в 2014 році збільшились на 2 млрд. 369,5 млн. грн., або на 27,8%.

Так, у середньому Дніпропетровська митниця ДФС в минулому році щодня перераховувала до держскарбниці 43,5 млн. грн., тоді як в 2013 році щоденні надходження складали 34,1 млн. грн.

Слід відзначити зростання на 40,8% відносно 2013 року вагових обсягів оподаткованого імпорту за рахунок збільшення ввозу коксу, залізної руди, вугілля, марганцевої руди, вапняку.

 

У 2014 році до зведеного бюджету зібрано 425 млрд. грн. податків та зборів

За оперативними даними протягом 2014 року до зведеного бюджету зібрано 425 млрд. грн., що на 12,2 млрд. грн., або на 3 відс. більше показника попереднього року, у т.ч. до державного бюджету – 336,7 млрд. грн., що на 16,2 млрд. грн. більше відповідного показника 2013 року, до місцевих бюджетів – 88,3 млрд. грн., що на 3,9 млрд. грн., або на 4,3 відс. менше показника 2013 року.

Протягом 2014 року до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 381,7 млрд. грн., що на 22,4 млрд. грн., або на 6,2 відс. більше показника попереднього року, у т.ч. до державного бюджету – 293,4 млрд. грн., що на 26,3 млрд. грн. більше відповідного показника 2013 року.

До загального фонду державного бюджету надходження (сальдо) склали 271,7 млрд. грн., що на 20,1 млрд. грн., або на 8,0 відс. більше показника 2013 року.

У розрізі основних платежів у 2014 році приріст до 2013 року забезпечено з податку на доходи фізичних осіб – на 67,2 відс. (+ 5,1 млрд. грн.), податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів – на 11,1 відс. (+ 10,7 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (сальдо) – на 21,4 відс. (+ 6,6 млрд. грн.), платежів за користування надрами – на 39,8 відс. (+ 5,2 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 6,7 відс. (+ 1,6 млрд. грн.), рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України – на 37,3 відс. (+ 0,3 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – на 32,0 відс. (+ 0,7 млрд. грн.), збору за користування радіочастотним ресурсом – на 42,6 відс. (+ 0,4 млрд. грн.), вивізного мита – у 2,8 раза (+ 0,1 млрд. грн.)тощо.

У повному обсязі виконано бюджетний розпис Міністерства фінансів України з податку на прибуток підприємств – 100,1 відс. (+ 0,05 млрд. грн.), вивізного мита – 275,2 відс. (+ 0,1 млрд. грн.), цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію –102,3 відс. (+ 0,06 млрд. грн.), рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України – 110,9 відс. (+ 0,009 млрд. грн.), акцизного податку із ввезених на митну територію України підакцизних товарів – 101,6 відс. (+ 0,05 млрд. грн.) тощо.

Платникам податків на рахунки відшкодовано 43,3 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 181,1 млрд. гривень.

Протягом 2014 року відбулось зменшення надходжень (збір) до зведеного бюджету по Донецькій та Луганській областях порівняно з минулим роком на 13,2 млрд. грн. (71,3 відс.), зокрема: по Донецькій обл. – на 10,0 млрд. грн., по Луганській обл. – на 3,2 млрд. грн.

 

В минулому році підприємці Дніпропетровщини отримали понад 10 тисяч ліцензій на право торгівлі алкоголем та тютюном

Протягом 2014 року суб'єктам господарювання Дніпропетровського регіону видано 10211 ліцензій, з них 5047 – на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 5164 – тютюновими виробами.

Разом з тим, в 2014 році призупинено дію 1000 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу та анульовано 1236 ліцензій, в тому числі - 68 за порушення законодавства в частини продажу алкогольних та тютюнових товарів особам, які не досягли 18 років.

Загалом, до місцевих бюджетів Дніпропетровської області впродовж минулого року надійшло 51,7 млн. грн. плати за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

З 1 січня 2015 року до відкриття нових рахунків в органах Казначейства сплата податків здійснюється на рахунки, відкриті у 2014 році

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та внесенням змін до Бюджетного та Податкового кодексів України Державна фіскальна служба повідомляє, що з 1 січня 2015 року до відкриття в органах Казначейства нових рахунків з обліку надходжень до бюджетів сплата податків і зборів продовжує здійснюватися на казначейські рахунки, відкриті у 2014 бюджетному році.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків за надходженнями, які будуть відкриті в органах Казначейства відповідно до змін в податковому та бюджетному законодавстві, територіальними органами ДФС буде своєчасно доведена до платників у встановленому порядку, зокрема, розміщена на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці «Бюджетні рахунки».

Відповідно до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 №768, в органах Казначейства щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до Бюджетного кодексу України, закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети та бюджетної класифікації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року №11, відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів протягом 45 днів з дня прийняття закону по Державний бюджет України.

 

Податкова соціальна пільга в 2015 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що до 31.12.2015 р. податкова соцпільга надається в розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи 609 грн.

Граничний розмір доходу для застосування податкової соцпільги в 2015 році дорівнює 1710 грн.

Відповідні зміни до ПКУ внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII. Застосування податкової соцпільги в розмірі, що дорівнює 100% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, передбачено ввести з 01.01.2016 р.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» мінімальна заробітна плата встановлена у розмірі:

з 1 січня по грудень — 1218 грн;

з 1 грудня — 1378 грн.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць в розмірі з 1 січня 2015 року становитиме 1176 грн, з 1 грудня — 1330 грн.

 

Розпочалася кампанія декларування доходів громадян

Нікопольська ОДПІ вітає всіх з новорічними святами та нагадує не забувати про конституційний обов'язок кожного громадянина, а саме: з 1 січня до 1 травня 2015 року триває кампанія декларування майнового стану і доходів громадян, одержаних у 2014 році.

Громадяни зобов'язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), якщо протягом 2014 року, отримували:

- доходи з яких при нарахуванні або виплаті податок не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

- нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2014 році перевищувала 1710 грн.;

- доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2014 рік перевищила 146160 гривень;

- спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2014 році перевищує 1710 грн.;

- іноземні доходи.

Також фізичні особи – платники податку зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи за 2014 рік, якщо отримували окремі види оподатковуваних доходів, які не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування. В такому випадку платник зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.

За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники). Річна податкова декларація подається до територіального органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації громадянина.

Студентам нагадуємо, що подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2015 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року. Разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

 

З 1 січня розпочалася деклараційна кампанія - 2015

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з початку 2015 року стартувала кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2014 року.

Декларації про майновий стан і доходи платники податків повинні подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси.

Граничний термін для платників, які зобов’язані подавати таку декларацію, –30 квітня 2015 року, які хочуть отримати податкову знижку – 31 грудня 2015 року.

При декларуванні доходів у поточному році застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діяли на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2014 року.

Бланк податкової декларації та порядок її заповнення розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України.

Нагадуємо, форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами і доповненнями).

 

З 1 січня 2015 року збільшено ставку податку для пасивних доходів

Як відомо, з серпня 2014 року відповідно до законодавства оподатковуються проценти, нараховані на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку. У 2014 році нараховані проценти підлягали оподаткуванню за єдиною ставкою 15%, незалежно від суми, яка розміщена на депозиті.

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 28.12.2014 року № 71-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” з 1 січня 2015 року ставку податку для пасивних доходів збільшено з 15% до 20%.

Податок на дивіденди встановлено на рівні 5% - для підприємств, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, і 20% - для підприємств, які не сплачують податок на прибуток.

Нагадуємо, що обов'язок із нарахування та перерахування податку до бюджету покладено на податкового агента, тобто особу, яка нараховує такий дохід. Всі фінустанови, у тому числі банки та кредитні спілки, при нарахуванні процентів виконують роль податкових агентів. Вони зобов'язані самостійно утримувати з нарахованих доходів податок та перераховувати до бюджету суми нарахованого (утриманого) з процентів податку на доходи.

 

В 2014 році я отримав у спадщину від матері будинок за межами країни. В якому порядку декларується та оподатковується отриманий дохід?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Термін подання річної декларації за підсумками 2014 року - до 1 травня 2015 року.

Сума отриманого доходу оподатковується за ставкою 15 відсотків якщо загальна сума отриманого у звітному місяці доходу, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Якщо дохід перевищує зазначений показник - ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Сплата податкового зобов'язання повинна бути здійснена до 1 серпня 2015 року.

 

У 2015 році до РРО діють нові вимоги

Нікопольська ОДПІ доводить до відома користувачів РРО, що згідно Закону України від 06.07.1995 року  №265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" з 1 січня 2015 року набула чинності наступна вимога: «Суб'єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти) повинні подавати до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам'яті модемів, які до них приєднані.»

Це означає, що всі електронні контрольно-касові апарати (ЕККА) повинні відправляти до податкового органу копії кожного фіскального чека та кожний Z-звіт. На виконання вимог, що набрали чинності 01.01.2015 року, виробниками касової техніки розроблено та внесено до реєстру РРО нові версії програмного забезпечення для РРО та ЕККА.

Для виконання вимог чинного законодавства користувачам РРО необхідно зробити доопрацювання, налаштування та оновлення програмного забезпечення комплекта  «РРО+Модем» для передачі електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків до Системи зберігання та обробки даних РРО Державної Фіскальної Служби України.

Актуальний реєстр РРО знаходиться на офіційному веб-порталі ДФС України за адресою www.sfs.gov.ua.

 

Контроль за переміщенням спирту

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що нові зміни до Податкового кодексу України, які внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм» від 12.08.2014 р № 1638-VII, посилюють контроль за обігом спирту та процедурою документального оформлення операцій із ввезення/вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів на/з території акцизних складів.

Законом передбачено зміни ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00):

59,96 грн за 1 літр 100% -го спирту - з 1 січня по 31 грудня 2015 року;

63,50 грн за 1 літр 100% -го спирту - з 1 січня по 31 грудня 2016 року;

з 1 січня 2017 застосовується ставка акцизного податку, визначена пп. 215.3.1 ПКУ (70,53 грн за 1 літр 100% -го спирту).

Ставка 56,42 грн за 1 л 100% -го спирту діє до 31 грудня 2014 року.

Відповідно до Постанови КМУ від 19.11.2014 року № 627 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв та тютюнових виробів» з 1 січня 2015 вводяться марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв та тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва.

Розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв знижено з 0,27 грн до 0,1926 грн, для тютюнових виробів - з 0,142 грн до 0,091 грн.

 

Екологічний податок за пересувні джерела забруднення

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2015 року екологічний податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення не сплачується.

Відповідні зміни внесено до розділу VIII Податкового кодексу України Законом про податкову реформу від 28.12.2014 р № 71-VIII.

За результатами діяльності за останній період 2014 року платники, зокрема, екоподатку за викиди пересувними джерелами забруднення подають декларацію в порядку, установленому ПКУ.

 

Військовий збір продовжено

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Верховною Радою України продовжено адміністрування військового збору до завершення реформи Збройних Сил. Про це йдеться в законі "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", оприлюдненому в газеті "Голос України".

Військовий збір у розмірі 1,5% з доходів фізичних осіб мав діяти до 1 січня 2015 року. Згідно зі змінами збір буде діяти до набрання чинності рішенням Верховної Ради про завершення реформи Збройних Сил.

 

Про зниження ставки з ЄСВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 3 р. ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 77, із 1 січня 2015 року при нарахуванні зарплати (доходів) фізособам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки ЄСВ, установлені ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2014 р. № 2464-VI для платників ЄСВ, визначених в абзацах 2 і 3  п. 1 ч. 1 ст. 4 застосовуються із коефіцієнтом 0,4 (за винятком випадків, визначених ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ), якщо платником виконуються одночасно такі умови:

1) загальна база нарахування ЄСВ за місяць, за який нараховується зарплата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, у 2,5 рази або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік; або якщо загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази або більше загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

2) середня зарплата по підприємству збільшилася мінімум на 30% порівняно із середньою зарплатою за 2014 рік;

3) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта становитиме не менше 700 гривень;

4) середня зарплата по підприємству становитиме не менше трьох мінімальних зарплат.

Коефіцієнт застосовується тільки для ставок нарахування ЄСВ, визначених ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, а для утримання ЄСВ ― ні.

 

Пенсійний збір при купівлі валюти

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР з 01.01.2015 р. фізичні та юридичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, що здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів), є  платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Розмір пенсійного збору становить 2%.

Безготівкова ж купівля інвалюти з 01.01.2015 р. звільнена від обкладення пенсійним збором.

 

Для „розкішних” авто новий податок

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що згідно з нововведеннями, які набрали чинності з 01 січня 2015 року тепер власники "розкішних" автомобілів з об'ємом бензинового або дизельного двигуна більше 3 тисяч куб см і не старше 5 років будуть зобов'язані сплачувати річний податок у розмірі 25 тисяч гривень.

Так, з 01 січня 2015 року набувають чинності поправки до Податкового кодексу України, згідно з якими вводиться транспортний податок, новий акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, акциз на електродвигуни, а також відновлено акцизний збір на переобладнання автомобілів.

З 1 січня вводиться новий акциз на автобуси і вантажні автомобілі. На нові автобуси акциз встановлений у розмірі 0,003 євро за 1 куб см двигуна, на старі - у розмірі 0,007 євро за 1 куб см. Причому на автобуси, які експлуатувалися більше 8 років, ставка податку підвищується в 20 разів.

На нові вантажівки, залежно від тоннажу, ставка акцизу встановлюється на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб см. На автомобілі, які використовувалися не більше 5 років, ставка акцизу зростає удвічі, а понад 8 років - в 20 разів.

В якості компенсації зростання податків уряд скасував збір за першу реєстрацію автомобіля, який в залежності від об'єму двигуна становив від 3,82 до 69,99 гривні за 100 куб см.

 

Податок на нерухоме майно: змінилися пільги

Як відомо, в Україні власники об’єктів житлової нерухомості (фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти) є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, а саме: будівлі, віднесені згідно з нормативно-правовими актами до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Для фізичних осіб при нарахуванні даного податку передбачені пільги. Їх суть полягає в тому, що база оподаткування податком на нерухоме майно, один раз на звітний рік може бути зменшена.

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 28.12.2014 року № 71-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” з 1 січня 2015 року встановлено мінімальні пороги оподаткування податком на нерухомість, а саме: не оподатковуються квартири площею до 60 кв. м. та будинки площею до 120 кв. м. Крім того, у разі одночасного перебування у власності платника податку декількох об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, пільгова площа складає180 кв. м.

 

Єдиний податок з 1 січня 2015 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ставки єдиного податку для платників груп 1–2 встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом станом на 1 січня податкового (звітного) року, а для групи 3 (до якої ввійшли як фізособи, так і юрособи) — у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Для платників єдиного податку 1 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється в межах до 10% від розміру мінімальної зарплати, тобто до 121,80 грн. за календарний місяць.

Для платників єдиного податку 2 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється  в межах до 20% розміру мінімальної зарплати, тобто дo 243,60 грн. за календарний місяць.

Для платників єдиного податку 3 групи відсоткові ставки зменшилися майже вдвічі і з 01.01.2015 року становлять:

2% доходу — за умови окремої сплати ПДВ;

4% доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Для платників єдиного податку 4 групи (сільгоспвиробники) розмір ставок податку з 1 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування й становить (у відсотках бази оподаткування):

для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) — 0,45;

для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, — 0,27;

для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) — 0,27;

для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, — 0,09;

для земель водного фонду — 1,35;

для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, — 3.

 

Шановні підприємці - платники єдиного податку (спрощена система)!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що податкова звітність до ДПІ подається:

  • Платниками І та ІІ груп протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового року) - граничний термін подачі 02.03.2015 року,

  • Платники єдиного податку ІІІ та V груп протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) - граничний термін подачі 09.02.2015 року

  • Звіт з ЄСВ за підсумками 2014 року (без найманих працівників), граничний термін 09 лютого 2015 року.

Інформаційно – комунікаційний відділ

Категория: Город | Просмотров: 1346 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar