Покров Воскресенье 28.04.24, 12:42
Сайт
Главная » 2015 » Март » 17 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
20:48
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

На Дніпропетровщині більше половини ПДВ відшкодовується в автоматичному режимі

Протягом двох місяців нинішнього року дніпропетровським платникам відшкодовано з бюджету 101 млн. грн. податку на додану вартість, з яких 64,5 млн. грн. (63,9%) – грошовими коштами, а майже 36,5 млн. грн. (36,1%) підлягають відшкодуванню в рахунок їх майбутніх платежів.

Загалом, за останні два роки сума податку на додану вартість, що відшкодовується в автоматичному режимі, збільшилась майже в 2 рази. В регіоні у 2013 році за січень - лютий «автоматом» відшкодовано ПДВ на суму 28,4 млн. грн., тоді як цього року ця сума складає вже 51,7 млн. грн.

«З початку року за допомогою автоматичного відшкодування бюджетну компенсацію своєчасно отримали двадцять платників Дніпропетровської області. Прагнення реального сектору економіки будувати стосунки з державою цивілізовано – з дотриманням визначених законом норм цілком зрозуміле: сумлінний бізнес зацікавлений у тому, щоб отримувати відшкодування з держбюджету якнайшвидше», - зазначив начальник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Василь Андрухів.

 

Введення додаткового імпортного збору

11 березня 2015 року в Інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція на тему «Введення додаткового імпортного збору». У прес-конференції взяла участь начальник відділу митних платежів управління адміністрування митних платежів і митно-тарифного регулювання Дніпропетровської митниці ДФС Ольга Дєдушева.

Ольга Дєдушева повідомила, що в середині лютого цього року завершилися консультації Кабінету Міністрів України з міжнародними фінансовими організаціями про введення тимчасових заходів по стабілізації платіжного балансу України, таким чином виконавши умову для впровадження додаткового імпортного збору в 2015 році. «Даний збір стягується з товарів, що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту, незалежно від країни походження цих товарів і увязнених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю. Виключенням є життєво необхідні товари» - сказала вона.

Також Ольга Дєдушева розповіла про те, якою податковою ставкою обкладаються імпорті товари і які товари вважаються життєво необхідними. Додатковим імпортним збором по ставці 10% обкладаються: готові харчові продукти; продукти, жири і масла тваринного і рослинного походження; алкогольні і безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 по УКТ ВЕД). Під 5% збір підпадуть всі інші товари за винятком «життєво важливих», до яких віднесено більшість енергоносіїв, а також медикаменти.

 

Нікопольщина підтримала армію на 7 мільйонів гривень

За два місяці цього року від мешканців регіону надійшло 7,2 млн. грн. військового збору до державного бюджету.

Левову частку надходжень в загальний вклад внесли жителі міста Нікополь, вони спрямували в державну скарбницю 4,7 млн. гривень. Не менш активними у підтримці української армії були платники міст Орджонікідзе та Марганець, які перерахували до бюджету 2,3 млн.грн., 1,2 млн.грн. та 1,0 млн. грн. збору.

«Не словом, а ділом доводять свою небайдужість до долі країни нікопольчани. Призначення цього збору покладає особливу відповідальність на платників – кожна гривня має вчасно потрапити за призначенням», - зазначив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Нагадаємо, з 2015 року військовим збором обкладаються зарплата та інші платежі, які входять до фонду оплати праці, а також виграші в лотерею тощо. Ставка оподаткування залишилась на рівні 1,5% об’єкта оподаткування.

 

У січні - лютому платники Нікопольщини єдиного податку сплатили до бюджету 7,1 млн. гривень

Як повідомив заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський, протягом січня - лютого поточного року платники податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевого бюджету 7,1 млн. грн., зростання проти минулого року на 2,2 млн.грн., темп росту 143,7 відсотків.

Нагадаємо, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)” зменшено з 6 до 4 кількість груп платників єдиного податку.

Так, до 1 групи включено підприємців, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках або здійснюють господарську діяльність по наданню побутових послуг населенню. Це платники, у яких обсяг доходу до 300 тис. грн. на рік та відсутні наймані працівники.

Друга група – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку або населенню, здійснюють виготовлення або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Обсяг доходу у таких платників визначено у розмірі до 1,5 млн. грн. та кількість найманих працівників – до 10 осіб.

У третій групі працюватимуть фізичні особи-підприємці та юридичні особи з обсягом доходу – до 20 млн. грн.., при цьому кількість найманих працівників необмежена.

У четвертій групі перебуватимуть сільгоспвиробники, в яких доля сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75 відс. Кількість найманих працівників для них та обіг коштів необмежені.

 

Березневими днями відбулося засідання "круглого столу" з питань бюджетної децентралізації

Питання бюджетної децентралізації та проблемні питання адміністрування місцевих податків та зборів протягом 2015 року активно обговорювалися на засідання «круглого столу» у виконкомі Марганецької міської ради, яке відбулося 11 березня 2015 за участі фахівців Марганецького відділення Нікопольської ОДПІ.

Учасники засідання обговорили прийняті Верховною Радою у грудні 2014 року зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України у напрямі бюджетної децентралізації.

Так, нове бюджетне законодавство розширює права місцевих органів влади та надає їм бюджетну самостійність, а також розширює джерела наповнення місцевих бюджетів.

За словами заступника начальника – начальника Марганецького відділення Нікопольської ОДПІ Тетяни Левченко, внаслідок внесення змін до Бюджетного кодексу відбулося скорочення як загальнодержавних, так і місцевих зборів, наприклад, скасований фіксований сільськогосподарський податок. Разом з цим була реформована система місцевих податків, до яких тепер входить плата за землю, податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, транспортний збір. Суттєвим надходженням до місцевих бюджетів також стануть 5% від реалізації підакцизних товарів.

За результатами проведення засідання «круглого столу» було запропоновано продовжити співпрацю з органами місцевого самоврядування щодо залучення більшого кола фізичних та юридичних осіб до оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, податку з доходів фізичних осіб, земельного податку та акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Досягнуто домовленості щодо надання методологічної допомоги органам місцевого самоврядування при прийнятті рішень місцевих рад.

 

Увага телефони «гарячої» лінії з актуальних питань податкового законодавства!

Головним управлінням державної фіскальної служби у Дніпропетровській області запроваджено роботу «гарячої» лінії у кожному Центрі обслуговування платників ДПІ області для надання консультацій з питань оподаткування, єдиного внеску та іншого податкового законодавства.

За телефоном «гарячої» лінії у Центрі обслуговування платників фахівці Державної податкової інспекції області надаватимуть консультації, а також сприятимуть оперативному вирішенню будь-яких питань, які виникають у платників з питань податкового законодавства.

Консультації у Центрі обслуговування платників будуть надаватись платникам відповідно до місця їх реєстрації (обліку).

 

У ДФС призначено службове розслідування та відсторонено від займаних посад майора податкової міліції, підозрюваного в отриманні хабара, та його керівника

5 березня 2015 р. в м. Києві працівниками прокуратури Київської області спільно з ГУБОЗ МВС України в рамках розслідування кримінального провадження від 23.02.2015 № 42015110000000083 за ч.3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України затримано заступника начальника першого відділу управління організації викриття економічних злочинів ГОУ ДФС України майора податкової міліції Хмеленка Віталія Володимировича та одного з прокурорів прокуратури м.Києва, які нібито вимагали та отримали від представників ТОВ «Н» неправомірну вигоду в розмірі 50 тис. дол. США.

Державною фіскальною службою призначено та проводиться службове розслідування відносно безпосереднього керівника підрозділу, в якому працював затриманий Хмеленко В.В.

На час проведення службового розслідування відсторонено від займаної посади заступника начальника управління – начальника першого відділу управління організації викриття економічних злочинів ГОУ ДФС України полковника податкової міліції Щербака Андрія Івановича та заступника начальника першого відділу управління організації викриття економічних злочинів ГОУ ДФС України майора податкової міліції Хмеленка Віталія Володимировича.

 

Слідчі ГУ ДФС у Дніпропетровській області забезпечили відшкодування понад 10,8 млн. грн. збитків, завданих державі

Протягом січня – лютого 2015 року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області розслідувалось 255 кримінальних проваджень, з яких 119 - прийнято до провадження у поточному році.

Із загальної кількості кримінальних проваджень, які розслідувались працівниками слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС області, закінчено 30 кримінальних проваджень, із яких до суду скеровано 17 кримінальних проваджень, в тому числі: 12 - з обвинувальним актом, а 5 - для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровської області впродовж двох місяців поточного року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 10 мільйонів 818 тисяч гривень, що складає 68,3% до донарахованих платежів у скерованих до суду кримінальних провадженнях.

 

Слідчими ДФС забезпечено відшкодування 194,4 млн. грн. збитків, завданих державі порушниками податкового законодавства

У січні – лютому поточного року в провадженні слідчих фінансових розслідувань Державної фіскальної служби перебувало 3 417 кримінальних проваджень, з яких 1 743 – про тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Безпосередньо у поточному році розпочато 1 420 проваджень. У свою чергу, протягом зазначеного періоду 503 провадження закінчено, 208 – направлено до суду.

У направлених до суду кримінальних провадженнях порушниками податкового законодавства держбюджету завдано збитків у сумі 265 млн. грн. Слідчими фінансових розслідувань ДФС забезпечено відшкодування 63 відс. від зазначеної суми, а саме – 194,4 млн. грн.

У зв`язку зі сплатою податків, зборів (обов`язкових платежів), а також відшкодуванням шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня) у січні – лютому 2015 року на підставі ч. 4 ст. ст. 212 і 212-1 ККУ до суду направлено 49 кримінальних проваджень. Сума відшкодованих по ним збитків складає 156,5 млн. грн.

У закінчених провадженнях арештовано коштів та майна в розмірі 119,6 млн. грн.

 

Юристи ДФС Дніпропетровщини відстояли у судах для бюджету 313,6 млн. грн.

З початку 2015 року на розгляді у судах різних інстанцій за участю органів ДФС Дніпропетровської області перебувало 11053 справи на загальну суму позовних вимог 9,1 млрд. грн.

З розглянутих судами впродовж двох місяців поточного року 315 справ на суму 478,2 млн. грн., на користь держави вирішено 139 справ на суму 313,6 млн. грн., що складає 66% від суми розглянутих судами справ.

Наприклад, у адміністративному суді заслуховувалась справа за позовом ТОВ «О» про скасування податкового повідомлення - рішення, яким позивачу донараховано податок на прибуток від операцій із торгівлі цінними паперами та іншими, ніж цінні папери корпоративними правами, а також інших занижених доходів, що враховуються при визначенні об‘єкту оподаткування, на загальну суму 72,6 млн. грн. Адміністративний суд повністю підтримав правову позицію органу ДФС, оскільки вважає, що відсутність реально вчиненої господарської операції, та як наслідок, юридична дефектність відповідних первинних документів за змістом статті 44 пункту 44.1 Податкового Кодексу України не дозволяє формувати дані податкового обліку незалежно від спрямованого умислу платників податків - учасників відповідної операції.

 

За минулі вихідні митники ДФС вилучили понад 67 тис. дол. США

За останні дні (з 8 по 10 березня) посадовими особами Київської митниці ДФС припинено 7 спроб переміщення через «зелений коридор» валюти в обсягах, що перевищували встановлену законодавством України норму (понад 10 000 Євро). Загалом вилучено майже 67,7 тис. доларів США, 6,6 тис. Євро та 40 тис. російських рублів, що за курсом НБУ становить понад 1,7 млн. грн. В усіх випадках складено протоколи про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України.

Посадовими особами Закарпатської митниці ДФС припинено спробу переміщення іноземної валюти у кількості 20 тис. доларів США (за курсом НБУ становить понад 460 тис. грн.) з приховуванням від митного контролю. Правопорушник намагався перемістити валюту через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом розміщення у конструктивних порожнинах транспортного засобу – під сидінням водія та пасажира. За даним фактом Закарпатською митницею ДФС 07.03.2015 складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

 

Більше 600 тисяч гривень довелося сплатити підприємству Дніпропетровщини за результатами перевірки

Майже 30 мільйонів гривень, лише за січень 2015 року сплатили після проведення контрольно-перевірочних заходів фахівцями ГУ ДФС у Дніпропетровській області недобросовісні платники податків.

Так, під час перевірки одного з підприємств області, яке спеціалізується на виготовлені кондитерських виробів з давальницької сировини, фахівцями аудиту ГУ ДФС у Дніпропетровській області встановлено проведення технологічних операцій без фактичного підтвердження реального здійснення господарських робіт: ремонту технологічних трубопроводів, демонтажу обладнання та інше. Під час проведення перевірки відсутні будь-які акти приймання будівельних робіт, довідки про вартість проведених робіт та пов’язаних з проведеними роботами витратами.

Крім цього, на перевіреному кондитерському підприємстві встановлено факти завищення валових витрат за рахунок віднесення до їх складу втрат, пов’язаних з благодійними виплатами деяким громадським організаціям. При цьому, будь які листи з проханням про благодійну допомогу та копії свідоцтв громадських організацій про віднесення їх до неприбуткових організацій взагалі були відсутні.

Тож, за результатами перевірки підприємством донараховано та сплачено до державного бюджету майже 615 тисяч гривень податкових зобов’язань та фінансових санкцій.

 

За два місяці поточного року до бюджету сплачено 25,8 млрд. грн. єдиного внеску

Протягом січня – лютого 2015 року фіскальні органи забезпечили надходження єдиного внеску на загальну суму 25,8 млрд. гривень.

Єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”.

Відповідно до прийнятих змін, з початку поточного року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску (середньозважена ставка – 41%), застосовуються з коефіцієнтом 0,4 (середньозважена ставка – 16,4%) при виконанні платником одночасно таких умов:

1) загальна база нарахування єдиного соціального внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, в 2,5 раза або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного соціального внеску платника за 2014 рік;

(якщо загальна база нарахування єдиного соціального внеску не перевищує в 2,5 рази середньомісячну базу нарахування єдиного соціального внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує розрахунковий коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного соціального внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного соціального внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода, за цивільно - правовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

2) середня заробітна плата по підприємству збільшилася мінімум на 30% у порівнянні з середньою заробітною платою за 2014 рік;

3) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта складе не менше ніж 700 гривень;

4) середня заробітна плата по підприємству складе не менше трьох мінімальних заробітних плат (у 2015 році – 3 654 грн.).

Детальніше зі змінами у справлянні єдиного внеску можна ознайомитися на веб-порталі ДФС України.


 

Сервіс «Пульс»

Нікопольська ОДПІ нагадує, що сервіс «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової безпосередньо керівництву служби. Завдяки «Пульсу» представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Державної фіскальної служби керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

 

Кількість документів, наданих платниками за допомогою «Електронного кабінету», перевищила 96 тисяч

З початку 2015 року кількість користувачів електронного сервісу ДФС «Електронний кабінет платника податків» склала понад 48 тис. осіб. Протягом січня – лютого поточного року за допомогою зазначеного сервісу до органів Державної фіскальної служби надано понад 96 тис. звітів та інших документів.

Також розширено функціональні можливості «Електронного кабінету». Відтепер, за допомогою цього сервісу, платник може подавати заяву щодо отримання довідки про відсутність заборгованості та отримувати її в електронному вигляді. Крім цього, можна заздалегідь визначити розмір пені, що буде нарахована після погашення суми боргу.

Нагадаємо, що електронний сервіс ДФС «Електронний кабінет платника податків» дає платникам можливість надавати податкову звітність до органів доходів і зборів в електронній формі, що економить час та унеможливлює втручання людського фактору у взаємодію між платником податків та державним фіскальним органом.

Довідково: У 2014 році користувачами «Електронного кабінету платника податків» стали понад 77,6 тис. осіб. Кількість звітів та документів, наданих платниками до органів доходів і зборів з його використанням, минулого року перевищила 281 тис.

 

Сервіс фіскальної служби, який «знає все»

Нікопольська ОДПІ звертає увагу платників, що інформаційно-довідковий ресурс ДФС України – «ЗІР» доступний кожному. Він дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, використовуючи ключові слова.

За допомогою ресурсу «ЗІР» можна переглянути інформацію за певні періоди, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань. Також, функціонал ресурсу передбачає можливість надання пропозицій з технічних питань його роботи шляхом використання «Форми зворотного зв’язку», розміщеної в рубриці «Про ресурс».

Скористатися ресурсом «ЗІР» можна через веб - портал ДФС України (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

Зініціюйте податковий компроміс

Нікопольська ОДПІ звертає увагу суб'єктів господарювання на те, що до граничного терміну подачі платниками уточнюючих розрахунків або заяв з метою застосування податкового компромісу залишилось менше 36 календарних днів.

Податковий компроміс – режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року. Податкові зобов’язання суб’єкту господарювання доведеться сплатити до бюджету у розмірі 5 відсотків від суми заниження податкового зобов’язання. Інша частина 95 відсотків вважається погашеною за наслідками досягнення податкового компромісу. При цьому штрафні санкції до платника податків не застосовуються, а пеня відповідно не нараховується.

 

Щодо приймання Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних

Шановні платники!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що починаючи з 1 січня 2015 року, скасована норма Податкового кодексу України, згідно з якою платники податку зобов’язані були подавати до органу державної податкової служби копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних (пункт 201.15 статті 201 розділу V Кодексу).

Тобто, реєстр виданих та отриманих податкових накладних до контролюючого органу, починаючи із звітності за січень 2015 року, не подається.

Посилання на роз'яснення ДФС:

http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63549.html

Враховуючи зазначене, доводимо до Вашого відома, що приймання Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних за формами:

J1200808 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних (скорочена перероб. пiдпр.) п. 11.21;

J1201508 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних;

J1209008 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних;

J1209408 Реєстр отриманих та виданих податкових накладних (до декларацiї з ПДВ (спецiальної),

Державною фіскальною сужбою України будуть прийматися виключно за звітний період до 01 січня 2015 року.

 

Чи зобов’язані банківські установи застосовувати РРО при виконанні банківських послуг

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні усіх банківських послуг, крім операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу.

Відповідна норма визначена п. 2 ст. 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95 – ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

 

З 1 березня діють нові форми звітності з ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 березня 2015 року, починаючи за звітні періоди лютий 2015 року та І квартал 2015 року, податкові декларації з ПДВ та уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, подаватимуться за формами у редакції наказу МФУ від 23.01.15 №13 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

 

Затверджено нову форму податкового розрахунку 1 ДФ

Нікопольська ОДПІ доводить до відома платників податків, що згідно з наказом Мінфіну України; від 13.01.2015 N4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу; нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого) з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум. утриманого з них податку», що набере чинності з 01.04.15, затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого» (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1 ДФ), а також, Порядок його заповнення та подання податковими агентами.

Вперше оновлена форма" № 1ДФ подається за звітний період - І квартал 2015 року та відтепер складається з двох розділів:

розділ І - суми нарахованих (виплачених) доходів (як оподаткованих, так і неоподаткованих) та суми нарахованого (перерахованого) ПДФО;

розділ ІІ - визначена загальна сума доходів у вигляді процентів; виграшів (призів) у лотерею та загальну суму податку. Відомості про кожну фізичну особу, якій нараховані такі доходи, не зазначаються.

Також повідомляємо, відтепер у розділі ІІ форми №1ДФ податкові агенти зможуть відображати інформацію про військовий збір (у гривнях з копійками).

Уточнюючі податкові розрахунки за ІІІ та IV квартали 2014 року з метою відображення військового збору, утриманого (перерахованого) у цих кварталах, подавати не потрібно.

 

Чи може фізична особа, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю, бути зареєстрована ФОП?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (ч.4 ст.35 ЦКУ).



 

Чи потрібно реєструватися ФОП фізичній особі, яка встановлює генератор на вітер (вітряк) для власних потреб?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, якщо фізична особа, яка встановлює генератор на вітер, планує використовувати його для власних потреб і не передбачає отримувати прибуток, то вона має право не реєструватися як фізична особа - підприємець.

 

Які документи необхідно подавати для повідомлення про зміни в облікових даних?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що при виникненні змін в облікових даних суб’єкт господарювання подає до контролюючих органів реєстраційну заяву за формою № 1-РПП з позначкою «Перереєстрація, зміни» з уточненими документами в такому самому порядку, як і при взятті на облік.

 

Чи потрібно повідомляти контролюючі органи про зміну засновників юридичної особи?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що інформація про зміну засновників юридичної особи оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. Платники податків, які не включаються до Єдиного державного реєстру, у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно главою 6 ПКУ та Порядком, крім змін, які вносяться до ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, зобов’язані протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати контролюючому органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формою № 1-ОПП, формою № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП - з позначкою «Перереєстрація, зміни».

 

Який порядок сплати ПДФО при продажу рухомого майна?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що при отримані фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда визначеного п.173.1 ст. 173 ПКУ або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа - продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору за ставками: для резидентів - 5%, нерезидентів -15(20)%.

 

Хто відноситься до членів сім’ї першого ступеня споріднення?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

 

Чи оподатковуються аліменти від батька - нерезидента?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платник податку – отримувач аліментів від нерезидента, зобов’язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу (подати річну податкову декларацію) та сплатити податок до бюджету за ставками 15% та/або 20% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

 

Задекларуйте свої доходи!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що триває кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і про доходи, отримані громадянами в 2014 році подається до 1 травня 2015 року за місцем реєстрації.

Також, подати декларацію можуть фізичні особи, які бажають отримати податкову знижку. У такому разі податкову декларацію можна подавати протягом року.

Шановні громадяни! Не відкладайте свій візит до податкової інспекції на останній день подання декларацій.

Нікопольська ОДПІ закликає платників сумлінно виконати свій громадянський обов’язок та своєчасно подати декларації.

 

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до державної податкової інспекції, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки:

кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.

Платники податку зобов’язані на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.

 

Податковий календар на березень

Нікопольська ОДПІ нагадує, що:

20.03.2015 – граничний термін подання:

- податкової декларації з ПДВ за лютий 2015 року платниками, у яких базовий податковий період дорівнює календарному;

- декларації акцизного податку за лютий 2015 року;

- звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (форма № Д4 (місячна)) роботодавцями за лютий 2015 року;

- заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з II кварталу 2015 року платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп;

- податкової декларації зі збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за лютий 2015 року;

- податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за лютий 2015 року платниками, які обрали місячний період для звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у лютому 2015 році.

20.03.2015 – граничний строк авансового внеску з єдиного податку за березень 2015 року платниками, віднесеними до першої та другої груп.

 

Чи мають право суб’єкт господарювання з 01 січня 2015 року використовувати РРО, які створюють контрольну стрічку виключно в друкованому вигляді

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація лише реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Дозволяється до 1 січня 2016 року використання електронних контрольно-касових апаратів, введених в експлуатацію до 1 січня 2015 року, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді та подають до органів ДФС України по дротових або бездротових каналах зв’язку тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, яка міститься в їх фіскальній пам’яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів.

Таким чином, користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 електронних контрольно-касових апаратів, що подають до фіскальних органів тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій (Z – звіти), встановлено перехідний період тривалістю 1 рік для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, яка забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Інформаційно – комунікаційний відділ

Категория: Область | Просмотров: 1156 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar