Покров Суббота 04.05.24, 19:43
Сайт
Главная » 2015 » Апрель » 15 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
11:35
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує

Березневі надходження збагатили місцеві бюджети Дніпропетровщини більш, як на мільярд гривень

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за березень 2015 року склали 1 млрд. 087 млн. грн., що на 56,6%, або на 392,9 млн. грн. більше рівня 2014 року.

З початку ж року до місцевих скарбниць Дніпропетровського регіону фіскальні органи області зібрали 2 млрд. 785,2 млн. грн. Це на 550,3 млн. грн., або на 24,6%, більше надходжень першого кварталу 2014 року.

Найбільшу питому вагу в доходах місцевих бюджетів Дніпропетровщини займає податок на доходи фізичних осіб – понад 45 відсотків, якого з початку року зібрано 1млрд. 269,4 млн. грн. За рахунок плати за землю кошики місцевих бюджетів області поповнилися на 541,0 млн. грн., його частка в доходах місцевих бюджетів складає майже 20 відсотків. Податку на прибуток суб’єктами господарювання сплачено 393,3 млн. грн., питома вага платежу становить 14,1 відсотків.

«В області позитивні тенденції щодо стабільності фінансування місцевих громад вдається зберегти завдяки сумлінності дніпропетровських платників та їх розумінню, що для реального здійснення економічних перетворень, насамперед, необхідні фінансові ресурси», - зазначив начальник Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Василь Андрухів.

 

Змінено порядок отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем

На семінарі для платників податків заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський зазначив, що наказом ДФС України від 14 лютого 2015р. № 85 до Порядку отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями внесені зміни, а саме: довідка про наявність у місцях торгівлі реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), не потрібна.

Для отримання ліцензії платники мають надати:

- заяву;

- платіжне доручення з відміткою банку;

- документ, що посвідчує особу (для фізичних осіб);

- довіреність, що уповноважує представника заявника на отримання ліцензії.

Згідно із ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, а на території сіл і селищ - 500 гривень.

Володимир Малиновський звернув увагу, що з початку року Нікопольською ОДПІ видано понад 230 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

На завершення посадовець нагадав , що прийом документів для оформлення ліцензій та видача ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами здійснюється в Центрі обслуговування платників податків Нікопольської ОДПІ за адресою: м. Нікополь, пр. Трубників,27 ,І поверх, зал № 2. Консультації можна отримати за телефоном 4-54-29, або в залі № 3.

 

Про хід кампанії декларування доходів громадян йшлося на брифінгу

На брифінгу для представників ЗМІ начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Юлія Пушко розповіла про хід кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році.

Зокрема, Юлія Пушко зазначила, що з початку деклараційної кампанії 2015 року до Нікопольської ОДПІ надійшло 1621декларації про майновий стан і доходи.

Подано 162 декларації від громадян, які отримали дохід у вигляді спадщини, 13 громадян, які надавали в оренду житлові приміщення, 14 громадянин, які отримали доходи від продажу нерухомого та рухомого майна, 581 громадян, які отримали інші доходи. Самостійно громадяни зобов’язані сплатити майже 960 тис. грн. податку.

Особливо активно громадяни декларують свої доходи з метою отримання податкової знижки – 851 декларація. При цьому, до повернення з бюджету підлягає майже 870 тис. грн.

Також начальник управління нагадала, що кампанія декларування доходів громадян триває до 1 травня 2015 року. Подати декларації мають усі, хто протягом 2014 року отримував дохід не від податкового агента та ті, хто отримував дохід, який виплачувався двома або більше податковими агентами. Зокрема, це стосується тих громадян, які здавали в оренду нерухоме майно, а також майнові або земельні паї не суб’єктам господарської діяльності.

Окрім них, задекларувати доходи мають громадяни, які працювали за кордоном і отримували там доходи та ті, хто виїжджає за кордон на постійне місце проживання.

На завершення Юлія Пушко нагадала, що часу залишилось дуже мало і тому не відкладайте на останні дні, поспішайте задекларувати доходи до 1 травня.

 

Про нюанси оподаткування та декларування розповіли мешканцям податківці

Саме ці питання розглядалися днями на спільному семінарі, проведеному Нікопольською ОДПІ та міськрайонним центром зайнятості.

Громадяни дізналися про порядок реєстрації підприємницької діяльності, особливості загальної та спрощеної системи оподаткування, про електронні сервіси ДФС. Особливу увагу було приділено питанню декларування. Начальник інформаційно-комунікаційного відділу Людмила Кругляк ознайомила присутніх з особливостями деклараційної кампанії 2015 року.

Серед слухачів семінару виявилися громадяни, що мають земельний пай та здають в оренду житло. Принаймні, частина присутніх зрозуміла необхідність подання декларації про майнових стан і доходи за 2014 рік.

Не зайвою була інформація про можливість одержати податкову знижку за результатами минулого року.

Семінар вийшов досить змістовним, допоміг слухачам зорієнтуватися у полі податкових відносин. Відтак, фахівці фіскальної служби і надалі планують плідно співпрацювати з місцевим центром зайнятості задля підвищення податкової грамотності земляків.

 

На виїзних тренінгах платники Нікопольщини скористалися можливістю задекларувати свої доходи

В рамках проведення «Деклараційної кампанії 2015» в березні 26 та 31 березня поточного року фахівцями Нікопольської ОДПІ в актових залах Південної та Криничуватської сільських рад проведені виїзні практикуми (тренінги) з питань правильності заповнення та подання громадянами податкової декларації про майновий стан та доходи, отримані в 2014 році та додатків до неї.

Нагадуємо, що до 1 травня 2015 року триває Кампанія з декларування громадянами майнового стану і доходів, отриманих у минулому році.

До доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню громадянами відносяться: вартість успадкованого майна та подарунків; дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду або від її продажу; іноземні доходи; інвестиційний прибуток; додаткові блага отримані від третіх осіб та інші доходи, з яких не сплачувався в минулому році податок на доходи фізичних осіб.

В ході практикумів (тренінгів) податківці звернулися до громадян виконати свій конституційний обов’язок та задекларувати доходи, адже сплачені податки використовуються місцевими громадами на розвиток освіти, медицини, підвищення соціального захисту незаможних верств населення.

Платникам надана роз’яснювальна друкована продукція, в якій міститься корисна інформація щодо:

- основних випадків подання декларації;

- порядку оформлення декларації з додатками;

- перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки;

- способів подання декларації.

Громадяни, які прослухали інформацію про декларування скористалися можливістю задекларувати свої доходи, отримані в 2014 році. Так, до сільських рад завітали понад 150 громадян, які відзвітували про свої доходи, отримані в минулому році та задекларували понад 100 тисяч гривень доходу, отриманого у вигляді спадщини, від продажу рухомого та нерухомого майна, надання майна в оренду. Водночас сума самостійно нарахованих платниками податкових зобов’язань становить більше 15 тисяч гривень.

 

Єдинники третьої групи вже з липня мають працювати з касовими апаратами

В Нікопольському регіоні наразі нараховується майже 1 тис. фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку третьої групи.

Відповідно згідно з п. 296.10 Податкового кодексу України з 01.07.2015 платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної роздрібної мережі, зобов’язані проводити готівкові розрахунки із застосуванням РРО. Для єдинників другої групи цей термін настане 1 січня 2016 року.

Але чекати цього терміну зовсім не обов’язково, адже законодавець передбачив мораторій на перевірки (до 1 січня 2017 року) для платників єдиного податку другої і третьої груп (фізичних осіб-підприємців), які з 01 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

Обов’язково працювати з РРО мають суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг. Відтепер ця вимога стосується також інтернет-торгівлі та купівлі-продажу валюти.

Розширюється сфера застосування РРО також суб’єктами, які надають послуги (перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки тощо), що сприятиме захисту прав споживачів у разі отримання недоброякісних послуг і створить можливість звернення до судових органів для захисту прав, унеможливить обіг контрафактних і контрабандних товарів та забезпечить належний контроль обігу готівки.

Реєстрація РРО здійснюється в органі ДФС за основним місцем обліку суб'єкта господарювання як платника податків. Для цього платник подає:

- заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО;

- копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО;

- копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;

- копію договору суб'єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Детальну інформацію можна отримати в Центрах обслуговування платників.

 

З початку року до місцевих бюджетів надійшло понад 21 млрд. гривень

Протягом січня-березня поточного року надходження до місцевих бюджетів склали понад 21 млрд. грн.

Так, зокрема, акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів надійшло 1,2 млрд. грн.

Податок на майно поповнив місцеві бюджети на 3,4 млрд. грн., у тому числі транспортного податку сплачено 7,8 млн. грн., податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – 46 млн. грн., земельного податку – 3,3 млрд. гривень.

Нагадуємо, що для підвищення фінансової спроможності місцевих рад внесено зміни до Податкового та Бюджетного кодексів. Найбільш значущими змінами для місцевих бюджетів є:

впровадження акцизного податку з реалізації через роздрібну торгівельну мережу підакцизних товарів. Додатковий ресурс для місцевих бюджетів розрахунково становить 8,1 млрд. грн.;

розширення бази оподаткування податком на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки (оподаткування як житлової так і нежитлової нерухомості). Додатковий ресурс – 0,4 млрд. грн.;

введення оподаткування розкішних авто. Додатковий ресурс – 0,4 млрд. грн.

 

В Україні 683 громадянина задекларували понад 1 млн. гривень

Протягом перших трьох місяців поточного року громадянами України подано майже 194 тис. декларацій про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих доходів склала 13,8 млрд. грн., визначено до сплати податку на доходи фізичних осіб – 289,8 млн. грн. Порівняно з минулим роком ці показники збільшились на 18% та 12% відповідно.

Найбільшу кількість декларацій подано у Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській та Харківській областях. Суттєво підвищився рівень декларування доходів громадян у Кіровоградській, Сумській та Полтавській областях.

За видами доходів найбільше громадянами декларувались доходи від заробітної плати (4,2 млрд. грн.), від успадкованого або отриманого в дарунок майна (3,7 млрд. грн.), інші доходи (3,5 млрд. грн.) та від продажу нерухомого (рухомого) майна (1,1 млрд. грн.).

Станом на 1 квітня 2015 року дохід понад 1 млн. грн.. задекларували 683 громадянина, що на 3% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Правом на отримання податкової знижки скористалися понад 53 тис. осіб, сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню, складає 71,9 млн. грн.

 

Сформовано нові технологічні сертифікати Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС

У зв’язку зі зміною найменування АЦСК ІДД ДФС сформовано нові технологічні сертифікати центру та серверів центру, які необхідно додати до файлового сховища програмного забезпечення, що використовується для накладення електронного цифрового підпису на електронні документи.

Завантажити нові технологічні сертифікати можна за посиланням http://acskidd.gov.ua/ca-certificates.

Завантажити повний перелік актуальних технологічних сертифікатів АЦСК ІДД ДФС можна у розділі «Сертифікати АЦСК» офіційного інформаційного ресурсу.

 

У світ податкових новацій разом із «ЗІР»

В податковому законодавстві України відбувається чимало змін, які стосуються як і суб'єктів господарювання так і пересічних громадян. Тож, Нікопольська ОДПІ радить користуватися електронним сервісом ДФС України «ЗІР» для своєчасного та оперативного отримання необхідної інформації. Користувачі ресурсу можуть надавати свої пропозиції звернувшись за «формою зворотного зв’язку» в рубриці «Про ресурс».

Скористатися послугою «ЗІР» можна на веб-порталі ДФС України за адресою http://zir.minrd.gov.ua/ у розділі «Інформаційно-довідковий ресурс».

 

Переваги подання податкової звітності електронному вигляді

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що подання податкової звітності в електронному вигляді надає платникам податків істотних переваг, а саме:

- забезпечується спрощення процедури подання податкових документів до органів ДФС та економія робочого часу, оскільки відпадає необхідність відвідування платниками податків органів ДФС;

- зменшується паперовий документообіг, так як звітність, надіслана до податкового органу електронною поштою через мережу Інтернет із застосуванням посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису, не потребує дублювання на паперових носіях;

- скорочуються витрати на придбання паперових форм податкової звітності;

- забезпечується конфіденційність інформації;

- забезпечується виявлення помилок в податковій звітності в автоматичному режимі;

- забезпечується гарантія оперативного відновлення форматів подання інформації в електронному вигляді;

- забезпечується оперативність обробки отриманої інформації у податковому органі;

- скорочуються терміни проведення перевірок щодо правомірності заявлених платниками податків до відшкодування сум ПДВ та своєчасність відшкодування ПДВ.

 

Шановні платники надавайте звітність в електронному вигляді!

При Нікопольській ОДПІ працює Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС у Центрі обслуговування платників, який працює з 9.00 до 18.00, крім суботи та неділі.

Ви можете безкоштовно отримати ключі електронного цифрового підпису в Акредитованому центрі в каб. 112 (тел. 2-23-18).

Бажаючим, буде надано консультації та практична допомога.

За довідками звертатися за тел. 2-23-18 або 4-54-29.

 

Майже 2,6 тис. платників податків звернулися до ДФС із заявами щодо податкового компромісу

Протягом січня-березня поточного року майже 2,6 тис. платників податків вирішили скористатися законодавчим механізмом щодо досягнення податкового компромісу. Вони подали до органів ДФС понад 3,2 тис. заяв.

В результаті досягнення податкового компромісу до бюджету вже надійшло 261,5 млн. гривень.

Нагадуємо, що скористатися податковим компромісом платники податків можуть до 16 квітня поточного року включно. Отримати роз’яснення щодо особливостей застосування цього механізму можна в контакт-центрі ДФС України. Протягом січня-березня фахівцями центру вже надано 931 відповідь на запитання платників податків щодо зазначеної тематики.

Довідково:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на  додану вартість у разі застосування податкового компромісу», який Верховна Рада України  ухвалила 25 грудня 2014 року, набув чинності 17 січня 2015 року.

Відповідно до закону, при застосуванні процедури податкового компромісу платник має сплатити 5% від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. При цьому інші 95 відс. такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться.

 

З початку року 85,3 тис. платників отримали безкоштовні цифрові підписи від ДФС

З початку поточного року Акредитованим центром сертифікації ключів ДФС безкоштовно видано 244 тис. посилених сертифікатів відкритих ключів. Їх власниками стали 85,3 тис. платників податків.

Понад 132 тис. електронних ключів отримали фізичні особи. За вказаний період клієнтами Центру стали 60 тис. таких платників.

Власниками цифрових підписів від ДФС серед юридичних осіб стали 25,3 тис. осіб, яким видано 111,8 тис. посилених сертифікатів.

Нагадаємо, що у зв’язку зі зміною найменування АЦСК ІДД ДФС сформовано нові технологічні сертифікати центру та серверів центру, які необхідно додати до файлового сховища програмного забезпечення, що використовується для накладення електронного цифрового підпису на електронні документи.

Завантажити повний перелік актуальних технологічних сертифікатів АЦСК ІДД ДФС можна у розділі «Сертифікати АЦСК» офіційного інформаційного ресурсу.

 

На Запоріжжі працівниками підрозділу власної безпеки ДФС викрито групу хабарників

Працівники підрозділу власної безпеки Державної фіскальної служби України викрили змову службовців ГУ ДФС у Запорізькій області, які намагалися отримати хабар від підприємців.

Гроші у розмірі 30 тис. гривень зажадали начальник одного з відділів Головного управління області разом зі своїми підлеглими - державними ревізорами-інспекторами.

Оперативниками підрозділу власної безпеки ДФС України у ході обшуку вилучено кошти, отримані в якості хабара.

Зловмисників затримано.

 

Про сервіс ДФС України «Пульс»

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співро- бітників податкової безпосере- дньо керівництву служби. Завдяки «Пульсу» представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Державної фіскальної служби керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

Разом з тим, управлінням власної безпеки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області в ході профілактичних заходів щодо недопущення корупційних дій працівниками ДФС області проведено 137 лекцій та співбесід зі співробітникми та кандидатами на вступ до лав служби, матеріали про функціонування сервісу «Пульс» транслювались на 60 теле- та радіопрограмах. Перевірено 135 кандидатів на зайняття посад в підрозділах Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, з яких 3 відмовлено у призначенні на посаду.

 

Про недопущення корупційних дій працівниками Державної фіскальної служби Дніпропетровської області

У адміністративному приміщенні Головного управління ДФС у Дніпропетровській області 4 квітня 2015 року відбулася нарада керівника слідчого та оперативного управлінь Держав- ної фіскальної служби області Валентина Титаренко з підлеглим особовим складом.

Серед нагальних питань, які було розглянуто в ході наради основну увагу було приділено антикорупційному законодавству та акцентовано на усвідомлення того факту, що боротьба з корупцією є завданням всього колективу і, водночас, сферою персональної відповідальності кожного окремого співробітника і керівника.

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що сервіс ДФС України «Пульс» дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової безпосередньо керівництву служби. Завдяки «Пульсу» представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Державної фіскальної служби керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Номер цілодобової телефонної лінії «Пульс»: (044) 284-00-07.

 

УВАГА ПЛАТНИКІВ!

Нікопольська ОДПІ в зв’язку з внесеними змінами до Податкового кодексу України починаючи з першого звітного періоду 2015 року (січень, І квартал) формування податкового кредиту у платників ПДВ відбувається на підставі електронних податкових накладних та обмежених випадках готівкових розрахунків/ документів (п.198.6 ст. 198 Кодексу) і податкових накладних, які складені постачальником товарів/ послуг у січні 2015 року.

Податкові накладні, складені з 1 січня 2015 року та своєчасно зареєстровані в ЄРПН, включаються до складу податкового кредиту того звітного періоду, на який припадає дата їх складання (п.198.3 ст.198 Кодексу).

Податкові накладні, складені з 1 січня 2015 року, зареєстровані в ЄРПН з порушенням терміну їх реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому податкову накладну зареєстровано в ЄРПН, але не більше ніж 180 календарних днів з дати їх складання.

З урахуванням змін, внесених до пункту 198.6 статті 198 розділу V Кодексу, з 1 січня 2015 року втратила чинність норма щодо збереження права на включення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі отриманих податкових накладних протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Платники, які не включили податкові накладні, складені до 1 січня 2015 року, до складу податкового кредиту відповідних періодів, можуть реалізувати своє право на формування податкового кредиту виключно шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди, з урахуванням вимог пункту 198.2 статті 198 розділу V Кодексу.

Таким чином, до складу податкового кредиту декларації з ПДВ за січень п. р. платник не має права включити суми ПДВ по податкових накладних минулих періодів.

Приклади виправлення показників січня 2015 року:

Якщо платником податку податковий кредит січня 2015 року сформовано за рахунок податкових накладних минулих звітних періодів (наприклад: вересня 2014 року у сумі ПДВ 20 000 грн.) приведення у відповідність показників січня п.р. із позитивним значенням декларування ПДВ  відбувається двома способами:

- самостійно платником;

- за результатами перевірки контролюючого органу.

У разі самостійного виправлення показників шляхом  подання уточнюючого розрахунку за січень п.р. (ст. 50 Кодексу):

платник сплачує ПДВ всього 20 600 грн., з якої

- сума недоплати - 20 000 грн.

- штраф у розмірі 3 відсотки -  20 000 *3% = 600 грн.

У разі перевірки контролюючого органу:

платник сплачує ПДВ всього 25 000 грн., з якої

- донараховану суму ПДВ -  20 000 грн.

- штраф у розмірі 25 відсотків - 20 000 грн. *25% =   5000 грн.

Таким чином, оптимальний варіант збереження обігових коштів платника – самостійне виправлення помилки.

 

Які реквізити слід зазначати у полях платіжного доручення на поповнення рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 2 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 «Деякі питання електронного адміністрування податку па додану вартість» електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ - рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який платником перераховуються кошти з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в ЄРПН, а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку.

Рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ відкриваються платникам автоматично. Для їх відкриття центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає банку, в якому відкриваються ці рахунки, реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, код ЄДРПОУ та індивідуальний податковий номер платника.

Платіжне доручення оформляється платником за формою, наведеною в додатку 2 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженій Постановою Національного банку України № 22 від 21.01.2004 із змінами (далі - Інструкція № 22).

Реквізити у полях платіжного доручення на поповнення рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ заповняються згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, що викладені в додатку 8 до Інструкції № 22.

 

Шановні платники ! Скористайтесь податковим компромісом!

Нікопольська ОДПІ звертає увагу суб'єктів господарювання на те, що до граничного терміну подачі платниками уточнюючих розрахунків або заяв з метою застосування податкового компромісу залишилось менше 9 календарних днів.

Податковий компроміс – режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року. Податкові зобов’язання суб’єкту господарювання доведеться сплатити до бюджету у розмірі 5 відсотків від суми заниження податкового зобов’язання. Інша частина 95 відсотків вважається погашеною за наслідками досягнення податкового компромісу. При цьому штрафні санкції до платника податків не застосовуються, а пеня відповідно не нараховується.

 

До уваги платників єдиного податку!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до прийнятого Закону України від 02 березня 2015 №211-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України” (далі – Закон №211) внесено доповнення підпунктом 1.7 до пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі – Кодекс), яким тимчасово запроваджено військовий збір.

Зокрема, згідно з п.п. 1.7. “Звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.51, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 Кодексу”.

Оскільки, підпунктом 165.1.36 пункту 165.1 статті 165 Кодексу встановлено що, дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, то відповідно категорія осіб, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування звільняються від нарахування та сплати військового збору.

 

До уваги фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку третьої групи!

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що згідно із абз.2 п.46.6 ст.46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

З урахуванням зазначеної норми, звертаємо увагу фізичних осіб -платників єдиного податку 3 групи, що декларація за 1 квартал 2015 року подається за діючою формою, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року № 1688 (у редакції  наказу Міністерства фінансів України від 07 листопада 2012 року № 1159, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 листопада 2012 року за № 1998/22310).

У зв’язку із зміною з 01.01.2015 року розміру ставок єдиного податку для платників спрощеної системи 3 групи, підприємці при заповненні декларації зазначають дохід, що оподатковується за ставкою 2 або 4 відс., у рядках, в яких передбачено відображення доходу за  ставкою 3 або 5 відс. відповідно, аналогічно зазначається сума податку.

Крім того, нагадуємо, що граничним терміном подання декларації платника єдиного податку за І квартал 2015 року є 12 травня 2015 року. Граничний термін сплати податкових зобов’язань по єдиному податку за результатами І кварталу 2015 року – 20 травня 2015 року.

 

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись ФОП

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.

 

Дохід, отриманий від надання власного авто в оренду, підлягає оподаткуванню

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що громадяни, які протягом 2014 року отримували доходи від надання в оренду рухомого майна зобов'язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2015 року.

Дохід від надання в оренду власного рухомого майна у минулому році підлягав оподаткуванню за ставками 15% та 17%.

Ставка 15% застосовувалася, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищувала десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, тобто 12180 грн. Ставка 17 % застосовувалася до суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

Якщо фізична особа – орендар не є суб'єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату податку до бюджету несе орендодавець, тобто той, хто здавав майно в оренду. Такий орендодавець зобов’язаний самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Якщо дохід фізичній особі-орендодавцю виплачує орендар – юридична особа чи фізична особа – підприємець, то такий орендар зобов’язаний нарахувати, утримати і сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та відобразити дану виплату у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ.

Крім того, нагадуємо, що з 1 січня 2015 року ставки податку на доходи з фізичних осіб, визначені статтею 167 Податкового кодексу України, змінено з 15% та/або 17% на 15% та/або 20%.

 

Декларування доходів за 2014 рік триває до 1 травня

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що фізична особа, яка здавала в оренду квартиру (чи іншу нерухомість) фізичній особі, що не є суб’єктом господарювання, зобов‘язана самостійно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету.

Суми отриманого доходу за результатами минулого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи і подається така декларація до податкової інспекції за місцем податкової адреси (місцем реєстрації у паспорті) до 1 травня 2015 року. Ставка податку становить 15% чи 17% суми отриманого доходу. Податок зазначений в декларації сплачується до 1 серпня 2015 року. Для швидкого та зручного подання декларацій громадяни можуть користуватися електронними сервісами «Декларування он-лайн» та «Електронний кабінет платника». З їх допомогою громадянин має можливість заповнити декларацію в електронному вигляді, отримавши в органах ДФС безкоштовно електронний ключ та відповідне програмне забезпечення.

Слід зазначити, що ріелтори також надають до органу ДФС інформацію про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості.

Детальна інформація з питань декларування доходів громадян розміщена на офіційному порталі ДФС України в окремому розділі „Декларування доходів громадян - 2015”. Зокрема, нормативно-правові акти, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форма річної податкової декларації, зразок її заповнення, консультації, коментарі з питань декларування доходів та відеороз’яснення.

 

Яка спадщина оподатковується військовим збором

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу Законом України від 02.03.2015 року №211, доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб, тобто не підлягають оподаткуванню, або оподатковуються за нульовою ставкою, звільняються від оподаткування військовим збором. Вказана норма набула чинності 13 березня 2015 року.

Поряд з цим, дохід платника податку, отриманий у вигляді спадщини, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5% або 15% (20%), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Відзвітувати та сплатити ЄСВ самозайнятим особам необхідно до 1 травня

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платниками ЄСВ є, зокрема, особи, що провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, медичну чи юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, а також особи, що провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують від неї дохід.

Законодавством визначено, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний звітний рік, до 1 травня наступного року.

Відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування самозайняті особи самі за себе формують та подають до податкової інспекції звіт один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним.

Враховуючи вищезазначене, граничний термін подання звіту та сплати єдиного внеску особами, які провадять незалежну професійну діяльність, за 2014 рік – 30 квітня 2015 року.

 

Сплата військового збору підприємцями на загальній системі оподаткування

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що об'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Фізичні особи - підприємці (крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування) за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу.

При цьому підприємці відображають суму військового збору в річній податковій декларації та сплачують в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб - підприємців є 2015 рік, отже терміни сплати військового збору для підприємців на загальній системі оподаткування - до 19 лютого 2016 року.

Порядок сплати військового збору визначений п. 16- 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України.

 

Військовий збір з пенсії та дарунків: і так, і ні

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що нарахування військового збору передбачено законодавством з тих видів доходів, які підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб. До 1 січня 2015 року виплата пенсії не включалася до переліку доходів які підлягали оподаткуванню. Проте в 2015 році ситуація змінилася і суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб а відтак і військовим збором. Схожа ситуація і з оподаткуванням вартості дарунків. Тож в листі ДФС  України від 13.03.2015 р.за N5346/6/99-99-17-03-03-15 роз’яснено порядок оподаткування військовим збором в 2015 році зазначених виплат.

Зокрема, оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у 2015 році не включається сума пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), у розмірі 3654 грн. (1218 гривень х 3), вартість дарунків, яка не перевищує розмір 609 грн., та сума виплат, що здійснюються за рішенням професійної спілки на користь члена такої професійної спілки, яка не перевищує розмір 1710 грн., то сума таких доходів не є об'єктом оподаткування військовим збором.

Разом з цим, якщо сума пенсії (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), вартість дарунків та сума виплат, що здійснюються за рішенням професійної спілки на користь члена такої професійної спілки, перевищує у 2015 році зазначені розміри, то частини таких перевищень включаються до загального місячного (річною) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.


 

Звітуємо за новою формою 1ДФ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (діє з 01.04.2015 року).

Новий податковий розрахунок складається з двох розділів:

- у розділі І - податкові агенти відображають, як і раніше, суми нарахованих (виплачених) доходів (як оподатковуваних, так і неоподатковуваних) та суми нарахованого (перерахованого) податку на доходи фізичних осіб;

- у розділі II - податкові агенти зазначають загальну суму доходів у вигляді процентів, виграшів (призів) у лотерею, загальну суму нарахованого податку на доходи фізичних осіб, а також інформацію про військовий збір.

У рядку "Військовий збір" розділу ІІ форми №1ДФ відображається загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

За новою формою Податковий розрахунок подається податковими агентами за I квартал 2015 року. Тобто, кінцевий термін подання Податкового розрахунку (форма №1ДФ) за І квартал 2015 року - 12 травня 2015 року.

Нагадуємо, що податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

 

Оподаткування відсотків за депозитами

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що змінами до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), внесеними Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII, передбачено підвищення ставки оподаткування пасивних доходів з 15 до 20 відсотків (крім дивідендів по акціях та корпоративних прав, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств).

Так, п. 167.1 ст. 167 Кодексу встановлено ставку оподаткування у розмірі 15 відсотків бази оподаткування щодо нарахованих (виплачених, наданих) доходів, крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.5 цієї статті Кодексу.

Відповідно до пп. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 Кодексу ставку податку до бази оподаткування встановлено у розмірі 20 відсотків для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у пп. 167.5.2 цього пункту).

Згідно з пп. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 Кодексу для цілей розділу IV Кодексу термін «пасивні доходи» означає, зокрема, такі доходи:

проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;

проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках;

інші проценти (у тому числі дисконтні доходи);

процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки.

 

Який порядок заповнення розрахункових документів при погашенні заборгованості

Нікопольська ОДПІ наголошує на правильність заповнення розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів, митних платежів, єдиного соціального внеску тощо відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів від 22.10.2013 №609.

Зокрема при сплаті податків зборів, митних платежів, єдиного соціального внеску тощо в рахунок погашення податкового боргу в розрахунковому документі у полі «Призначення платежу» зазначається код виду платежу-140 (надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу).

Нікопольська ОДПІ звертає увагу  на приклад заповнення платіжного документа.

Поле: призначення платежу *; 140; код ЄДРПОУ; призначення платежу.

У разі необхідності для звірки розрахунків з бюджетом ви можете звернутись до Центру обслуговування платників за адресою; м. Нікополь, пр. Трубників,27 , зал №2.

 

Ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску для підприємців

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України «Про Державний бюджет на 2015 рік» з 01.01.2015р. встановлена мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум для працездатних осіб на рівні минулого року - 1218 грн., а з 01.12.2015р. – 1378 грн. Таким чином, сума єдиного податку становитиме:

  • для  платників 1 групи (торгівля на ринку та надання побутових послуг населенню) - з січня по грудень 2015 року – щомісяця до 121,80 грн. залежно від обраного виду діяльності та ставки єдиного податку, встановленої міською чи сільською радами;

  • для платників 2 групи - з січня по грудень 2015 року – щомісяця до 243,60 грн. залежно від обраного виду діяльності та ставки єдиного податку, встановленої міською чи сільською радами;

  • для платників 3 групи ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:

- 2 відсотки доходу - у разі сплати ПДВ згідно з ПКУ;

- 4 відсотки доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ст. 293 ПКУ).

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку (п. 293.7 ст. 293 ПКУ).

Крім цього, фізичні особи – підприємці всіх груп повинні сплатити єдиний соціальний внесок щокварталу не пізніше 20 числа, наступного за звітним, а саме:

  • за січень – березень 2015 року – до 20.04.2015р. в сумі не менше 1267,95 грн. та не більше 7184,98 грн.

  • за квітень – червень 2015 року - до 20.07.2015р. в сумі не менше 1267,95 грн. та не більше 7184,98 грн.

  • за липень – вересень 2015 року - до 20.10.2015р. в сумі не менше 1267,95 грн. та не більше 7184,98 грн.

  • за жовтень – грудень 2015 року – до 20.01.2016 року. в сумі не менше 1434,50 грн. та не більше 8128,82 грн.

 

Чи можливе розстрочення заборгованості по ЄСВ?

Закон України від 08.07.2010 N2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачає розстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску. До того ж, відповідно до ч.12 ст.9 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

 

Інформаційно – комунікаційний відділ

Категория: Область | Просмотров: 966 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar