Покров Понедельник 29.04.24, 12:44
Сайт
Главная » 2021 » Март » 23 » Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області
14:30
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Адміністративні послуги мобільного ЦОП для Томаківської громади

Для реалізації якісного податкового сервісу і надання адміністративних та інших послуг 11 березня 2021 року здійснено виїзд мобільного Центру обслуговування платників Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ЦОП ГУ ДПС) до мешканців Преображенського старостинського округу Томаківської територіальної громади с. Преображенка.

Преображенський старостинський округ має загальну територію 7765,3 га ріллі та налічує 1211 мешканців (з них 144 одноосібників, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї)).

Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Томаківської ДПІ ГУ ДПС, фахівця Нікопольського відділу організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС та за сприянням старости Преображенського старостинського округу Томаківської об’єднаної громади Жук Любові.

Під час роботи мобільного ЦОПу начальник Томаківської ДПІ ГУ ДПС Рибка Руслана повідомила присутнім, що мобільний ЦОП – це крок на зустріч нашим платникам, громадянам для надання адміністративних послуг, що проживають у віддалених куточках громади та ознайомила з переліком послуг, які можна отримати у мобільному ЦОПі, та переліком документів, потрібних для їх отримання.

Вона звернула увагу на те, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року, надала роз’яснення щодо декларування, строків подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік, граничних термінів сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, підстави для нарахування податкової знижки у річній декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Преображенський старостинський округ є сільськогосподарським регіоном, тому особлива увага приділяється декларуванню доходів одноосібників, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) та громадян, що мають у власності сільськогосподарську техніку та надають послуги з обробітку землі.

Фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС ознайомили присутніх з графіком роботи мобільного ЦОПу, контактними номерами телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг .

Платники отримали примірники брошур «Електронний кабінет» – зручний електронний сервіс Державної податкової служби», «Стартувала деклараційна кампанія 2021», «Податкова знижка для фізичних осіб», «Єдиний внесок: звільнення від сплати», «Щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ коштів на єдиний рахунок», «Види розрахунків: застосування РРО», «РРО: до уваги ФОП «єдинників».

Крім того, податківцями надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема, Електронним кабінетом, перевагами звітування в електронному вигляді, надано консультаційну допомогу громадянам, які потребують в отриманні безкоштовних КЕП, надано відповіді на актуальні питання щодо сплати земельного податку, орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Вручено 5 податкових повідомлень-рішень про нарахування податкових зобов’язань по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам фізичним особам-підприємцям.

Також, присутніх ознайомлено зі сторінками ДПС України на Facebook та YouTube, Telegram-каналом, сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» на Facebook.

Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу в с. Преображенка, від громадян прийняті:

- заяви за формою № 1-ДР – 2шт.;

- заяви за формою № 5-ДР – 16шт.;

- заяви за формою № 10-ДР – 15шт.;

- заяви про проведення звірки даних з земельного податку – 5 шт.;

- заяви про видачу довідки про подану податкову декларацію про майновий стан і доходи – 5 шт.

Від громадян отримано 42 податкові декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих доходів по поданих деклараціях про майновий стан і доходи – 233,5 тис. грн, як результат до бюджету надійде 42,0 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 3,5 тис. грн військового збору.

Староста Преображенського старостинського округу Томаківської об’єднаної територіальної громади Жук Любов подякувала за надані послуги та відповідні консультації мешканцям округу, за забезпечення зручних, доступних умов для громадян і платників щодо отримання сервісів та послуг від ДПС, та висловила бажання співпрацювати у питаннях отримання адміністративних послуг і у подальшому.

 

Під час засідання «круглого столу» платникам роз'яснили нюанси податкових новацій

Днями в Томаківській ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області було проведено засідання «круглого столу» на тему «Щодо новацій податкового законодавства, внесених Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» для платників спрощеної системи оподаткування.

Начальник Томаківської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Рибка Руслана розповіла, що з 01 січня 2021 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо удосконалення форми податкового повідомлення – рішення у зв’язку з реформуванням інституту відповідальності платника податків.

Так, податкове повідомлення – рішення доповнено обов’язковим елементом – мотиваційною частиною, в якій контролюючий орган не тільки обґрунтовує свою позицію, а також спростовує аргументацію платника податків.

Ці нововведення спрямовані на захист прав платників податків. Результатом їх застосування має стати зменшення зловживань з боку контролюючих органів під час проведення перевірки. У подальшому це значно спростить процедуру судового оскарження для платників податків.

Зазначені зміни до ПКУ внесені Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» із змінами (далі – Закон № 466).

Також Законом № 466 п. 17.1 ст. 17 ПКУ доповнено новим п.п. 17.1.16, відповідно до якого платник податків має право надавати за власною ініціативою письмові пояснення та/або документи щодо обставин, які підтверджують відсутність його вини у вчиненому податковому правопорушенні, в порядку, встановленому ПКУ.

Крім того Законом № 466 ПКУ доповнено новою ст. 1121.

Так, відповідно до ст. 1121 ПКУ до обставин, що пом’якшують відповідальність особи за вчинення правопорушень, належать:

► вчинення діяння під впливом погрози, примусу або через матеріальну, службову чи іншу залежність;

► вчинення діяння при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин;

► самостійне повідомлення платником податків про вчинене ним правопорушення (крім складів правопорушень, передбачених статтями 123 та 1251 ПКУ).

Під час засідання платники податків отримали відповіді на запитання та друковану продукцію зазначеної тематики.

 

ОТД Казначейства США: ДПС досягла значного прогресу в управлінні проектами

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/457616.html повідомила наступне.

Офіс технічної допомоги Казначейства США високо оцінив прогрес, досягнутий ДПС в управлінні проектами.

Такими є результати аналізу впровадження ДПС комплексної програми управління змінами, який здійснила консультативна група ОТД Феріс Фінк, Філ Бренд та Дон Мейнворінг.

Експерти ОТД підкреслили, що управлінням відомчих реформ ДПС було розроблено детальний План проекту, який охоплює велику кількість заходів, необхідних для впровадження як єдиної юридичної особи, так і нових організаційних структур. Розробка такого поглибленого проектного плану є важливою передумовою успішного переходу до єдиної юридичної особи та пов'язаного з цим функціонального підпорядкування.

ДПС вдалося не лише розробити надійний план, а й майстерно втілити його у життя.

Як зазначено у звіті, завдяки об’єднанню усіх раніше існуючих юридичних осіб в єдину уніфіковану юридичну особу ДПС прийняла стандартну операційну модель, що використовується прогресивними податковими органами в усьому світі. Впровадження єдиної юридичної особи, зі свого боку, забезпечило основу для трансформаційних реформ як організаційної структури, так і бізнес-процесів. Водночас значна увага приділяється і усуненню корупції та підвищенню прозорості діяльності служби.

Консультативна група ОТД також надала рекомендації ДПС щодо більш повного використання інструментів та методів управління змінами.

 

Дистанційні комунікації з бізнесом: на онлайн зустрічі про актуальні зміни в податковому законодавстві

17 березня 2021 року, проведено зустріч у форматі онлайн для представників Спілки українських підприємців (далі – СУП) на тему «Актуальні зміни в податковому законодавстві та єдиному внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Захід відкрив в. о. заступника начальника ГУ ДПС Леонов Валерій, який привітав присутніх та подякував за виділений час на спілкування.

Він зазначив, щоб бути обізнаними у новаціях законодавства, які запроваджуються, зокрема у 2021 році, податкова служба області вважає за необхідне проводити обговорення нововведень з платниками податків.

«Позитивно, що традицію зворотнього зв’язку між податковою службою і Спілкою українських підприємців, започатковану ще минулого року, продовжуємо і у поточному році. Переконаний, що наша робота сьогодні буде продуктивною та корисною і кожен отримає необхідну інформацію», – звернувся до присутніх в. о. заступника начальника ГУ ДПС Леонов Валерій.

У заході прийняли участь заступник начальника управління – начальник відділу пресслужби та адміністрування субсайту організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС Осипова Манушак, заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС Бохан Вікторія, начальник відділу адміністрування ПДВ управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС Добросовістна Неля; головний державний ревізор – інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Воробйова Лариса та представники СУП.

Добросовістна Неля ознайомила присутніх з новинами податкового законодавства щодо адміністрування ПДВ.

Бохан Вікторія особливу увагу приділила питанням, пов’язаним із зупиненням податкових накладних, а також зупинилась на деяких особливостях заповнення Таблиці даних платника податку на додану вартість і алгоритмі дій платника ПДВ у разі отримання ним квитанції про блокування податкових накладних/розрахунків коригування з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Про об’єднану звітність з податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування розповіла Воробйова Лариса.

У ході проведення заходу учасники енергійно обговорювали новації законодавства, задавали питання, які їх цікавили, активно спілкувались з представниками податкової служби.

Завершуючи зустріч, Валерій Леонов зазначив, що започаткована минулого року традиція спілкування податківців і платників за допомогою мережі Інтернет – це особлива форма комунікацій, яка виправдовує себе: платникам зручно отримувати необхідну інформацію дистанційно, з новаціями законодавства суб’єкти господарювання мають можливість ознайомитись оперативно і без особливих затрат часу.

Представники СУП подякували податківцям за організацію заходу, на якому вони отримали важливу інформацію та висловили побажання на подальшу співпрацю, адже необхідність проведення таких заходів у подальшому очевидна.

 

За два місяці громадянами Дніпропетровській області задекларовано 832,7 млн грн доходів за минулий рік

У рамках деклараційної кампанії, що розпочалася 1 січня та триватиме до 1 травня поточного року, громадянами та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подано 5 328 податкових декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік. Загальна сума задекларованого ними доходу становить 832,7 млн гривень. Податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб складає 17,7 млн грн, сума військового збору до сплати складає 3,1 млн грн, що на 0,6 млн гривень.

Доходи у сумі понад 1 млн грн задекларували 56 мешканців Дніпропетровщини. Сума задекларованого ними доходу склала 462,3 млн гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб до сплати складає 4,1 млн грн, сума військового збору до сплати – 0,5 млн гривень.

Окрім того, 995 декларантів звернулися до податкових органів Дніпропетровської області за податковою знижкою. Відтак з казни громадянам області буде повернуто 3,1 млн гривень.

«Результати першої половини деклараційної кампанії свідчать про зростання рівня громадянської свідомості до добровільного процесу чесно декларувати доходи та не приховувати свій здобуток. Саме така активність і є показником справжньої економічної зрілості суспільства», – зазначила начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгенія Самсоненко.

 

З початку року Центрами обслуговування платників Дніпропетровської області надано майже 41,2 тис. адміністративні послуги

В органах Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) працюють 35 центрів обслуговування платників (ЦОП) при ДПІ та мобільний ЦОП. Адміністративні послуги надаються у 36 ДПІ, мобільному ЦОП та ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

В ЦОП платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних.

Центрами забезпечується надання 40 видів адміністративних послуг, 30 з яких надаються безкоштовно.

«Загалом працівниками ЦОП протягом січня – лютого 2021 року опрацьовано 42 019 звернень у сфері надання адміністративних та інших послуг; платниками податків отримано 41 194 адміністративні послуги,- підкреслив в.о. заступника начальника ГУ ДПС Валерій Леонов.

З переліком адміністративних послуг, що надаються ГУ ДПС можна ознайомитись на офіційному суб - сайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» у розділі «Адміністративні послуги» (https://dp.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/administrativni-poslugi-golov-upr-dfs/) та у Центрах обслуговування платників області.

 

За результатами фактичної перевірки до підприємства застосовано 20,9 мільйонів гривень штрафних санкцій

Фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області в ході фактичної перевірки виробника лікеро – горілчаних виробів, при перевірці первинних документів, встановлено факт зберігання, транспортування, реалізації товару «Коньяк України ординарний оброблений «Три зірочки»» в одиницях виміру дал (наливом в автоцистернах) без відповідного позначення марками акцизного податку встановленого зразка.

Таким чином було порушено норми Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального».

До підприємства за зберігання, транспортування та реалізацію алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка застосовано штрафних санкцій на сумму 20,9 млн гривень.

 

Увага! Шахраї!

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що фіксуються спроби телефонного психологічного тиску шахраїв на представників підприємницької діяльності з метою отримання грошових коштів.

Так, використовуючи чисельні телефонні номери і прикриваючись нібито належністю до податкової служби, невідомі особи погрожують платникам податків проведенням можливих перевірок та ускладненням в підприємницької діяльності у випадках відмови від сплати «відкупних», чим відверте дискредитують працівників державної служби, негативно впливають на їх ділову репутацію та честь.

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області звертається до платників податків бути обачними, не піддаватися на провокації. У разі виникнення вказаних ситуацій, вчинення протиправних дій від імені працівників ДПС, негайно звертатись до Національної поліції за телефоном 102.

 

На Дніпропетровщині викрито схему проведення фінансових операцій у сфері торгівлі металобрухтом на суму понад 58 млн гривень

Податківцями Дніпропетровщини викрито схему проведення фінансових операцій фізичною особою під час здійснення діяльності у сфері торгівлі брухтом чорних і кольорових металів на суму понад 58 млн гривень.

Встановлено, що СГД – трейдери використовували документи транзитної фірми, яка фактично не здійснювала господарську діяльність, а надавала послуги з документального оформлення придбання брухту чорних і кольорових металів. Зазначена фірма не зареєстрована як платник ПДВ, оскільки операції з купівлі-продажу брухту не є об’єктом оподаткування з податку на додану вартість. У подальшому, з рахунків транзитної фірми безготівкові кошти перераховувались на рахунки фізичної особи для переведення у готівку та використання їх у тіньовому обігу, при цьому у звітності підприємства виплати доходів не відображались.

Таким чином, за результатом участі у фінансових операціях, що можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фізичною особою ймовірно не задекларовано та не сплачено податок на доходи фізичних осіб у сумі 10,4 млн гривень.

Матеріали аналітичного дослідження, зібрані співробітниками управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтями 209 та 212 КК України, передані до правоохоронних органів.

 

У ДПС провели тренінг для комунікаційних підрозділів

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/457062.html повідомила.

Якою має бути ефективна комунікація зі ЗМІ та громадськістю, які сучасні тенденції у створенні інформаційного контенту та процеси формування іміджу податкової служби як ефективного сервісного органу – такі питання обговорювалися під час тренінгу з питань комунікацій, який сьогодні провели в ДПС.

«Податкова служба – відкрита та прозора інституція, діяльність якої завжди у фокусі суспільства. У службі відбуваються кардинальні перетворення, впроваджуються в роботу нові механізми та процеси. І саме від ефективної інформаційної політики залежить поінформованість щодо цих змін платників податків. Комунікаційні підрозділи мають не просто тримати руку на пульсі, але й постійно вдосконалювати свою роботу, впроваджувати нові способи подачі інформації та змінювати формат своєї роботи в залежності від вимог сьогодення», – наголосила начальник управління інформаційної політики Організаційно-розпорядчого департаменту ДПС Анастасія Політіко.

Під час тренінгу, участь в якому взяли працівники комунікаційних підрозділів ДПС з усієї країни, експерти з комунікацій проекту EU4PFM Олександра Журахівська та Катерина Зінов’єва розповіли про антикризові та Digital-комунікації.

Так, зокрема, обговорювалися основні завдання антикризових комунікацій, базові правила створення антикризових стратегій. Особлива увага також приділялася візуалізації контенту, питанням покращення задоволеності інформаційних потреб платників тощо.

Учасники тренінгу мали змогу поділитися своїм досвідом та детально обговорити актуальні питання роботи за комунікаційним напрямом.

 

 

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Категория: Область | Просмотров: 138 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar