Покров Понедельник 29.04.24, 18:32
Сайт
Главная » 2021 » Апрель » 14 » Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області
09:42
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області

За підсумками першого кварталу надходження ПДВ в 1,5 раза більше, ніж у минулому році, – Олексій Любченко

За перший квартал 2021 року до бюджету додатково надійшло 18 млрд грн. Таких результатів досягнуто при фактичній відсутності росту економіки. Про це заявив Голова ДПС Олексій Любченко під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України.

За його словами, такий показник – це реакція підприємців на створення прозорих, чесних та конкурентних умов ведення бізнесу. Легальний бізнес сплачує більше податків, тому що отримує більшу частку ринку за рахунок детінізації.

«Всі  чули про скрутки з ПДВ. Але на казначейському рахунку ми маємо ПДВ за підсумками першого кварталу в 1,5 раза більше, ніж це було у минулому році. І це не є межею. Я не вважаю це успіхом, адже попереду ще багато роботи. Особливо, коли розуміємо, що тільки 40 % споживчих витрат проходить через фіскальний чек, а 60 % споживання держава не контролює. А це є одним із головних резервів, якщо не головним, надходжень до бюджету», – наголосив Олексій Любченко.

 

Михайло Тітарчук: За результатами розгляду судових справ надходження до бюджету зросли в 4,2 раза

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України. Про це повідомив заступник Голови ДПС Михайло Тітарчук у статті на «Ліга.Блоги».

За його словами, трансформація ДПС вже продемонструвала перші результати, зокрема, щодо управління податковим боргом, супроводу ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями.

Так, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. Крім того, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн.

Механізм списання податкового боргу дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших.

«Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ «Дніпроолія», яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги», - зазначив Михайло Тітарчук.

Заступник Голови ДПС також підкреслив, що зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 раза в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів.

«Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно», - повідомив Михайло Тітарчук.

- Пресслужба Державної податкової служби України

 

В облдержадміністрації відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи

Днями у Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи щодо боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним на території Дніпропетровської області.

У засіданні прийняли участь начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Чуб Ганна та заступник начальника управління – начальник відділу контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та ліцензування торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Первой Андрій.

Міжвідомча регіональна робоча група створена з метою протидії незаконному обігу пального та боротьби із нелегальним обігом фальсифікованих, незаконно виготовлених нафтопродуктів, для забезпечення додержання суб’єктами, які здійснюють торгівлю пальним, сплати податків, виконання законодавчих вимог, щодо будівництва, безпеки праці, екології, санітарних та інших норм. До її складу входять представники ГУ ДФС, ГУ ДПС, УСБУ, ГУНП, УСР, ГУ ДСНС, обласної прокуратури, ГУ Держгеокадастр, екологічної інспекції, ДАБІ, ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, Антимонопольного комітету, органів місцевого самоврядування, Нафтогазової асоціації України та структурних підрозділів ОДА.

Міжвідомча робоча група здійснює відпрацювання АЗС за переліком, доведеним Нафтогазовою Асоціацією України.

Робота щодо боротьби з нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним на території Дніпропетровської області продовжується.

 

Платники податків сплатили до бюджетів усіх рівнів 707,1 млн.грн. податків і зборів

Начальник Нікопольського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун відмітив, що за підсумками 3 місяців поточного року спрямовано до бюджетів усіх рівнів 707,1 млн. грн., що на 92,4 млн. грн. більше ніж за відповідний період минулого року. Темп росту збору платежів до відповідного періоду минулого року склав 115 відсотків.

«Стабільні позитивні результати у наповненні бюджетів можливо досягнути завдяки спільним заходам та тісній співпраці податкової з представниками бізнесу» повідомив Володимир Джавун.

 

На розвиток місцевих громад Нікопольського регіону

надійшло 433,8 млн. гривень податків й зборів

Як повідомив начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський до бюджетів місцевих громад Нікопольського регіону у січні-березні 2021 року надійшло 433,8 млн. грн. податків і зборів.

Коментуючи надходження, керівник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб повідомив, що більше половини доходів скарбниці сформував податок на доходи фізичних осіб. За січень-березень 2021 року надійшло більше 282,9 млн. грн. цього податку.

Друге місце податків-лідерів, які наповнюють місцеві бюджети, належить платі за землю. Власники і орендарі земель перерахували 71,9 млн грн. Зокрема, від СГД-юридичних осіб бюджет отримав 69,1 мільйонів гривень плати за землю, від фізичних осіб -2,8 мільйони.

Третє місце займає єдиний податок – 41,2 млн грн.

«Досягнення позитивної динаміки надходжень, рівномірного поповнення бюджету вдається завдяки належному виконанню своїх податкових зобов’язань платниками податків та злагодженій, ефективній співпраці в одній команді з податківцями» зазначив Володимир Малиновський.

 

Місцеві бюджети Нікопольського регіону отримали від малого бізнесу 41,2 мільйонів гривень єдиного податку

За 3 місяці 2021 року до місцевих бюджетів від підприємців та підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування, надійшло 41,2 мільйонів гривень єдиного податку, що становить 9,5 відсотків від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів, що перевищило рівень сплати аналогічного періоду минулого року на 1,8 мільйонів або на 4,5 відсотків. Про це повідомив начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

«Завдяки відповідальній позиції бізнесу, зокрема сумлінній сплаті єдиного податку, територіальні громади отримали у своє розпорядження необхідні ресурси для гармонійного існування та подальшого розвитку» - зазначив посадовець.

 

Способи отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО

Заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева повідомляє.

Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

 

Про надані адміністративні послуги за І квартал 2021 року в Нікопольському регіоні

Нікопольський відділ організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі –ГУ ДПС) надає інформацію про надані адміністративні послуги за І квартал 2021 року в центрах обслуговування платників по Нікопольському регіону.

Упродовж січня - березня 2021 року працівники ЦОПів Нікопольської, Томаківської, Марганецької ДПІ та ДПІ у м. Покрові ГУ ДПС надали суб’єктам господарювання і громадянам 5654 адміністративні послуги.

Як повідомила начальник Нікопольського відділу електронних сервісів управління електронних сервісів ГУ ДПС Ольга ЖЕВНЕРОВА, фахівці центрів обслуговування платників видали 2891 реєстраційний номер облікової картки платника податків, надали 1364 довідки про суми і джерела виплачених та утриманих податків.

Також за цей час 311 суб’єктів підприємницької діяльності виявили бажання стати платниками єдиного податку, 493 платники отримали витяги з реєстру платників єдиного податку.

Крім того, за три місяці 2021 року зареєстровано 72 реєстратори розрахункових операцій, 105 книг обліку розрахункових операцій та реєстрації розрахункових книжок. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету видано 182 платникам.

Ольга ЖЕВНЕРОВА нагадала, що наразі триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році. Тому спеціалісти Нікопольської, Марганецької, Томаківської ДПІ та ДПІ у м. Покрові ГУ ДПС проводять роз’яснювальну роботу щодо порядку та особливостей заповнення податкової декларації за 2020 рік. Відвідувачам розповідають про переваги подання звітності в електронному вигляді та про інші новації он-лайн послуг податкової служби, які запроваджені в Електронному кабінеті.

При відвідуванні центрів обслуговування платників необхідно дотримуватись протиепідемічних правил. Інформацію про режими роботи ЦОПів та надання адміністративних послуг можна отримати за телефонами:

(056) 374-86-37 – ЦОП Нікопольської ДПІ;

(096) 623-22-81 – ЦОП Томаківської ДПІ;

(05665) 5-16-42 – ЦОП Марганецької ДПІ;

(05667) 6-61-95 – ЦОП ДПІ у м.Покрові.

 

Відповіді на запитання щодо декларування отриманих доходів під час «Гарячої лінії»

На минулому тижні головним державним - ревізор інспектором Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Лілією ТОМЧУК проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків:

1. Чи підлягає декларуванню дохід отриманий громадянином від здачі в оренду земельної ділянки?

Якщо громадянин надає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай, податки від отриманого доходу сплачує орендар, який являється податковим агентом платника податків.

Особа, яка отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу України (далі - ПКУ) є особою, відповідальною за повноту та своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору до бюджету. Тому, за результатами звітного податкового року громадянин зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом ІV ПКУ. Також, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання.

2.Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки?

Відповідно до ст. 166.1.1 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податковим роком.

3. Чи потрібно громадянину декларувати доходи отримані у вигляді дивідендів?

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

Отже, платник податків, який отримав дохід у вигляді дивідендів не зобов’язаний самостійно декларувати зазначені доходи.

4. Яким чином оподатковуються доходи від виграшу у лотерею?

До загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів. Податковим агентом під час нарахування (виплати, надання) на користь платника податку доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). Податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума ПДФО, нарахованого за ставкою 18 відс. та 1,5 відс. військового збору, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Доходи остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок.

5. Чи підлягає оподаткуванню дохід від продажу житлового будинку отриманого у спадок?

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відс. та 1,5 відс. військового збору бази оподаткування.

6. Який порядок подання податкової декларації для платника податків, що виїжджає закордон на постійне місце проживання?

Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Нікопольський відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Категория: Область | Просмотров: 96 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar