Покров Пятница 29.03.24, 00:19
Сайт
Главная » 2011 » Август » 22 » Олександр Вілкул: «У Дніпродзержинську розпочато масштабні програми з врішення екологічних проблем»
09:59
Олександр Вілкул: «У Дніпродзержинську розпочато масштабні програми з врішення екологічних проблем»
 

Восени 2012 року розпочне роботу система комплексного екологічного моніторингу міста Дніпродзержинськ, селищ Таромське та Сухачівка, території зони впливу хвостосховищ колишнього ВО «ПХЗ». Автоматична сучасна система дозволить  чітко відстежувати і аналізувати викиди підприємств в атмосферу, скиди у водні об'єкти та утворення відходів. Така система - це можливість точного і жорсткого контролю за дотриманням норм природоохоронного законодавства. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул під час робочої поїздки до Дніпродзержинська.

 Голова облдержадміністрації провів нараду  щодо реалізації проекту „Створення системи комплексного екологічного моніторингу міста Дніпродзержинськ, селищ Таромське та Сухачівка, території зони впливу хвостосховищ”. У нараді взяли участь керівництво облдержадміністрації та структурних підрозділів облдержадміністрації, керівництво м. Дніпродзержинська, керівники територіальних та обласних організацій, представники наукових та проектних організацій, керівники промислових підприємств та організацій м. Дніпродзержинська, представники засобів масової інформації.

Реалізацію проекту „Створення системи комплексного екологічного моніторингу міста Дніпродзержинськ, селищ Таромське та Сухачівка, території зони впливу хвостосховищ” розпочато в рамках Програми щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення на 2010-12 рр.  Програма була прийнята Урядом* за ініціативи Олександра Вілкула минулого року і на її фінансування у 2011 році затверджено 13 млн. грн.

«Екологічна ситуація в Дніпродзержинську - це проблема № 1 для міста. Це проблема, яку ми вирішуємо, об'єднавши зусилля центральної, обласної та місцевої влади. Ми отримали підтримку наших екологічних ініціатив на рівні центральної влади. Області велику увагу приділяє наш Президент Віктор Федорович Янукович і Уряд. Завдяки конструктивній роботі на рівні регіону та центральної влади вперше в держбюджеті з'явився рядок про виділення цільових коштів на забезпечення екобезпеки жителів Дніпродзержинська», - зазначив Олександр ВІлкул.

Розпочинаючи нараду, Олександр Вілкул зазначив, що, розглядає її як один із знакових кроків на шляху системного та реального вирішення питань екології у Дніпродзержинську.

 «Створення автоматизованої системи комплексного екологічного моніторингу дозволить чітко відстежувати і аналізувати викиди підприємств в атмосферу, скиди у водні об'єкти та утворення відходів. У місті будуть встановлені 6 спеціальних автоматизованих постів для контролю за повітрям, водними об'єктами, ґрунтом, радіаційної та хімічної ситуацією. Інформація з датчиків-постів буде збиратися і передаватися до автоматизованого центру обробки. За цими даними ми зможемо оперативно реагувати на зміни в екологічний ситуації і розуміти, яке з підприємств є його причиною. Використовуються унікальні розробки корпорації «Укратомприлад». Така система - це можливість точного і жорсткого контролю за дотриманням норм природоохоронного законодавства», - сказав Олександр Вілкул. Введення Системи в експлуатацію планується восени 2012 року. 

Вартість цього проекту - 4,6 млн. грн., з яких 1,7 млн. грн витрачено у 2010 році, ще 1,7 млн. грн. буде витрачено до кінця 2011 року.

 

В рамках Програми забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення на 2010-12 рр. також:

·         Цього року  буде розпочато рекультивацію шламонакопичувача в балці Ясинова, де знаходяться відходи підприємства «Дніпроазот» - зола і сірчисті з'єднання. На роботи в 2011 році вже виділено 7,5 млн. грн. (загалом необхідно 25,3 млн грн). «За два-три роки планується усунення цього джерела хімічного забруднення та техногенної загрози підтоплення», - зазначив Олександр Вілкул.  

·         Закуплене обладнання для медсанчастини №8 м. Дніпродзержинська на суму 1,8 млн грн. (хірургічне та ортопедичне обладнання, лабораторне устаткування)

 

Олександр Вілкул підкреслив, що Програма забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення

це одна з двох державних екологічних програм, які почали діяти у 2010-му році.

Друга програма передбачає приведення в безпечний стан уранових об'єктів Придніпровського хімічного заводу.

Програма приведення в безпечний стан (уранових) об'єктів Придніпровського хімічного заводу передбачає забезпечення фізичного захисту та охорону об'єктів, моніторинг стану всередині і навколо них, а також часткову рекультивацію хвостосховищ. На період з 2010 по 2014 рік на фінансування Програми заплановано 84 млн грн з держбюджету. У 2010 році виділено 13.3 млн. грн., які витрачені на моніторинг, охорону та проектування робіт з рекультивації. На 2011 рік для продовження робіт передбачено в держбюджеті 20 млн. грн, з яких відповідно до графіка оплати вже отримано 6 млн. грн.

У 2011 році в рамках цієї програми заплановано:

·         здати в експлуатацію 1-шу чергу цеха дезактивації

·         введення в дію поста моніторинга гідрологічного становища на р. Коноплянка

·         перепрофілювання 2-ї черги хвостосховища «Сухачевське»

·         придбання 3 метеорологічних постів контролю аерозолів

 

«Проекти та заходи, які за допомоги держави розпочато у Дніпродзержинську,  – частина масштабної екологічної програми, яка працює в області. Наше завдання - отримати відчутний ефект від впроваджених програм. Люди повинні відчути реальне поліпшення екології в регіоні», - наголосив Олександр Вілкул.

 

«Завдяки підтримці на регіональному та центральному рівнях Дніпродзержинськ отримав потужний імпульс для розвитку. Розпочата реальна робота з вирішення накопичених проблем міста. Це стосується і екології, і благоустрою, і розвитку соціальної інфраструктури. Ми вдячні, перш за все, губернатору Олександру Вілкулу за особливу увагу до вирішення питань Дніпродзержинська», - зазначив    перший заступник Дніпродзержинського міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Костянтин Гузенко.

 

 

ДОВІДКА

Більше 16% загальнодержавних шкідливих викидів у навколишнє середовище припадає на Дніпропетровську область. Це друге місце в Україні після  Донецької області. Близько 70% викидів припадає на Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ та Кривий Ріг. Дніпродзержинськ займає друге місце серед найбільш забруднених промислових міст України (перше - Маріуполь).

В рамках Регіональної екологічної програми поставлено завдання до 2015 року скоротити на 30% обсяг шкідливих викидів в навколишнє середовище. Основний акцент зроблений на 25 великих підприємств, переважно гірничо-металургійного комплексу та енергетики, сумарний викид яких у навколишнє середовище становить 97%. (Шість з цих 25-ти підприємств знаходяться в Дніпродзержинську: "ДМК ім. Дзержинського", "ДніпроАзот", "Баглійкокс", "ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКИЙ коксохімічній завод", КВП ДМР "Дніпродзержінськводоканал»).

У рамках реалізації даної Програми ці підприємства лише за перший квартал поточного року вклали в екологічні заходи 200 млн грн, що майже в півтора рази більше, ніж у першому кварталі минулого року.

За ініціативи губернатора Олександра Вілкула Дніпропетровська область приєдналася до Ініціативи Глобального Договору ООН, найважливішими складовими якої є запровадження європейських екологічних стандартів на виробництві.

 

*Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010 року № 1628-р "Про заходи щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення” затверджено план заходів на 2010–2012 роки».

Категория: Область | Просмотров: 962 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar