Покров Пятница 17.05.24, 11:06
Сайт
Главная » 2013 » Март » 11 » Олександр Вілкул: «Уряд затвердив Концепцію Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну»
20:52
Олександр Вілкул: «Уряд затвердив Концепцію Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну»
Олександр Вілкул: «Уряд затвердив Концепцію Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну»Протягом останніх трьох років Урядом проводиться системна робота з підвищення екологічних стандартів. У рамках Програми покращення екології та створення системи контролю за станом навколишнього природного середовища Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну. На основі Концепції буде розроблена відповідна Державна програма, що дозволить виявити, картувати та районувати територію Криворізького басейну за рівнем безпечного використання, проводити системний моніторинг і попереджувати виникнення надзвичайних ситуацій. 
«Уряд проводить системну та адресну роботу з покращення екології в регіонах і містах країни, зокрема, у Кривому Розі. Затвердження Концепції, з подальшим розробленням та затвердженням Державної програми, дозволить комплексно вирішити питання охорони навколишнього середовища та безпеки життєдіяльності у Криворізькому залізорудному басейні», - сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.
Програмою передбачено проведення комплексу науково-дослідних та інженерних робіт. Зокрема, виявлення підземних порожнин, карстових утворень, підземних водних потоків і зон підтоплення за допомогою космо- та аерозйомки. Буде проведена низка досліджень природних і техногенних факторів. Для прогнозу стану гірських масивів буде розроблена система комп'ютерного моделювання.
Будуть складені карти тектонічних розломів, підземних порожнин, карстових утворень, підземних водних потоків та зон підтоплення Криворізького басейну і шести районів Кривого Рогу. 
Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з іншими центральними органами виконавчої влади поставлено завдання розробити і подати у шестимісячний строк Уряду України проект Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну для запобігання виникненню на його території катастрофи техногенного та природного характеру.
Програма буде реалізована протягом 2013-2016 років. 
У 2011 році під керівництвом Олександра Вілкула була розроблена Довгострокова регіональна програма з вирішення екологічних питань Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2011 - 2022 роки. Її загальний бюджет становить майже 11 млрд грн. Це наймасштабніша екологічна програма в історії України.
У рамках Програми буде проведено більше 130 природоохоронних заходів. Причому 70% з них - на першому етапі реалізації Програми - тобто впродовж 2011-2015 років. Решту заходів буде реалізовано впродовж 2016-2022 років.
Програма передбачає впровадження на всіх великих промислових підприємствах міста нових технологій виробництва, які відповідають найвищим екологічним стандартам і покликані зменшити шкідливі викиди в довкілля на 35%.
Як результат, завдяки впровадженню екологічно безпечних технологій обсяг шкідливих викидів по Кривому Рогу зменшений на 10%.

Довідка:
Криворізький залізорудний басейн є основною сировинною базою чорної металургії України, яка забезпечує понад 40% валютних надходжень до державного бюджету. Протягом 130 років інтенсивної розробки Криворізького басейну з надр добуто близько 17 млрд тонн гірничої маси. Усі гірничі роботи проводяться в межах Кривого Рогу та прилеглої до нього території. 

Категория: Область | Просмотров: 836 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar