Покров Пятница 17.05.24, 10:05
Сайт
Главная » 2013 » Март » 13 » Олена Лугова: «Відвідувати дитині педіатра чи сімейного лікаря – вирішують самі батьки»
22:33
Олена Лугова: «Відвідувати дитині педіатра чи сімейного лікаря – вирішують самі батьки»
На Дніпропетровщині первинна медична допомога дітям надається лікарями-педіатрами та сімейними лікарями. Кожна родина має право вільного вибору обох спеціалістів. Про це розповіла начальник управління Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова під час круглого столу. Захід був присвячений питанням надання сімейними лікарями медичної допомоги дитячому населенню. В обговоренні також взяли участь головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Ольга Ральченко та сімейний лікар цього центру Ірина Антоненко. 
«Відвідувати дитині педіатра чи сімейного лікаря – вирішують самі батьки, - сказала начальник управління Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова. - Обов’язки цих спеціалістів у наданні первинної  медичної допомоги дітям є однаковими».
Своїм досвідом у цьому питанні поділилася головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Ольга Ральченко. Вона зазначила, що її центр обслуговує 11,5 тис дитячого населення ж/м Тополя-1,2,3, містечка Авіаторське та селища Дослідне. Із них понад 3 тис обслуговуються сімейними лікарями. Загалом у медичному закладі працюють 17 сімейних лікарів, а також 8 педіатрів та 12 терапевтів. 
Головний лікар центру зазначила, що обслуговування дитини у сімейного лікаря має свої переваги. 
«Сімейний лікар знає, чи є шкідливі звички у батьків, хронічні або спадкові хвороби у членів родини тощо, - сказала Ольга Ральченко. – Тому він може комплексно оцінити стан здоров’я дитини, а отже вчасно діагностувати та попередити захворювання».
Ольга Ральченко відзначила, що всі сімейні лікарі, які працюють у центрі, весь час вдосконалюють свою кваліфікацію: відвідують семінари, курси та тренінги. Зокрема, вони вдосконалюють практичні навички щодо нагляду за немовлятами. 
           За словами сімейного лікаря ЦПМСД № 3 Ірини Антоненко, впровадження сімейної медицини має дуже хороший відгук у населення. 
«Коли на прийом приходять дорослі і бачать рівень медичної допомоги, яку надає сімейний лікар, то вони самі запитують: «Чи можемо ми до вас приводити своїх дітей?», - розповідає жінка. 
У разі необхідності додаткових консультацій, сімейний лікар або лікар-педіатр видає пацієнту направлення до вузькопрофільних спеціалістів, які працюють у міських дитячих лікарнях. На Дніпропетровщині функціонує 10 таких мед закладів, а також обласна дитяча клінічна лікарня. 

Довідка.
У рамках реформ Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо покращення медичного обслуговування населення на Дніпропетровщині триває навчання сімейних лікарів.  
Наразі на Дніпропетровщині працюють 646 сімейних лікарів, які обслуговують майже 38% жителів області, у тому числі 36% дитячого населення.
 У 2011 році було підготовлено 184 сімейних лікаря, у 2012 – 259 лікарів. У 2013 році буде підготовано ще 400 таких спеціалістів. Для повної укомплектації всіх медичних закладів первинної ланки необхідно підготувати ще 1659 сімейних лікарів. На перехідний період в амбулаторіях загальної практики — сімейної медицини у відповідності з рекомендаціями МОЗ працюють лікарі терапевти, педіатри, акушери-гінекологи.
Фахова підготовка сімейних лікарів проходить в Дніпропетровській державній медичній академії. Шість років студенти опановують професію лікаря, після цього -  2 роки опановують в інтернатурі спеціальність «загальна практика – сімейна медицина».   У 2012 році  завершили навчання в інтернатурі та отримали фах сімейного лікаря 17 осіб, продовжують навчання в інтернатурі – 132 спеціаліста (94 з них навчаються перший рік, 38 - другий). 
Окрім того, сімейних лікарів готують на кафедрі сімейної медицини факультету післядипломної освіти Дніпропетровської державної медичної академії шляхом спеціалізації лікарів-терапевтів та лікарів-педіатрів. Така післядипломна перепідготовка, що з 2013 року триває 4 місяці на очному циклі навчання та 2 місяці – на заочному, дозволяє підготувати кваліфікованого сімейного лікаря.  У 2012 році пройшли перепідготовку 242 лікаря, у 2013 році таку освіту отримають ще 362 лікаря. 

Олена Лугова: «Відвідувати дитині педіатра чи сімейного лікаря – вирішують самі батьки»
Категория: Область | Просмотров: 939 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar