Покров Понедельник 29.04.24, 09:26
Сайт
Главная » 2015 » Март » 24 » Припинення підприємницької діяльності не звільняє від відповідальності
23:08
Припинення підприємницької діяльності не звільняє від відповідальності

Податковий календар на 27 березня

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 27 березня – останній день сплати:

- авансового внеску рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

- авансового внеску рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;

- авансового внеску  рентної плати за:

- транзитне  транспортування трубопроводами природного газу територією України;

- транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктоводами територією України;

-  транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

- податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді:  - процентів на поточний або депозитний банківський рахунок;

- процентів на вклади члена кредитної спилки.

 

Пільги при сплаті єдиного соціального внеску

Відповідно до частини 4 ст. 4 Закону № 2464 право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, за умови, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Таким чином, не звільняються від сплати єдиного внеску фізичні особи – підприємці, які поряд із здійсненням підприємницької діяльності є найманими працівниками (застрахованими особами). Для фізичних осіб – підприємців встановлена обов’язкова ставка єдиного внеску, що дорівнює 34,7 відс. бази нарахування.
 

Єдиний внесок для працюючих іноземців

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що іноземні громадяни, які працюють в представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом України № 2464 до платників єдиного внеску та не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Тож, єдиний внесок на заробітну плату фізичних осіб – нерезидентів представництвами іноземних підприємств, розташованих на території України, не нараховується та не утримується.

 

Припинення підприємницької діяльності не звільняє від відповідальності
     ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що підприємці мають право вільно вибирати види підприємницької діяльності без обмежень, самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом. Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.
          Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання.

     Фізичні особи, що перебували на спрощеній системі оподаткування (перша та друга групи), та щодо яких внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають податкові декларації за останній звітний період.

     У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем.
     При цьому останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

     Контролюючі органи, за наявності визначених Кодексом обставин, проводять документальну позапланову перевірку у зв’язку із припиненням підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця та у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетом щодо сплати податків і зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування знімають фізичну особу – підприємця з обліку.


 

Про особливості справляння екологічного податку у 2015 році

Платниками екологічного податку у 2015 р. є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські й інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються (п. 240.1 ст. 240 Кодексу):

викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання);

утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Платник податку, який з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, зобов’язаний повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення податку. В іншому випадку платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації (п. 250.9 ст. 250 Кодексу).

(Лист ДФС України від 21 січня 2015 р. № 1601/7/99-99-15-04-02-17).

Категория: Область | Просмотров: 1503 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar