Покров Понедельник 29.04.24, 16:55
Сайт
Главная » 2012 » Май » 15 » Роз'яснення щодо порядку державної реєстрації документів, що посвідчують право користування земельними ділянками.
12:36
Роз'яснення щодо порядку державної реєстрації документів, що посвідчують право користування земельними ділянками.
Роз'яснення щодо порядку державної реєстрації документів, що посвідчують право користування земельними ділянками.     Роз'яснення щодо порядку державної реєстрації документів, що посвідчують право користування земельними          ділянками.
Порядок державної реєстрації документів, які посвідчують право оренди, постійного користування або власності на земельні ділянки регулюється ст. 202 Земельного кодексу України та Постановою КМУ від 09.09.2009 р. № 1021 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі».
Відповідно до названої постанови КМУ на території Орджонікідзевської міської ради державну реєстрацію земельних ділянок та прав на них здійснює територіальний орган Держкомзему України – відділ Держкомзему у м.Орджонікідзе Дніпропетровської області.
Порядок ведення державної реєстрації визначає процедуру ведення Поземельної книги та Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі.
Поземельна книга — документ, який є складовою частиною державного реєстру земель, містить відомості про земельну ділянку, обмеження на використання земельної ділянки, суб'єктів прав на земельну ділянку та право-встановлюючі документи, а також її цільове призначення, склад земельних угідь.
Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється державними реєстраторами відділу Держкомзему у м.Орджонікідзе після визначення кадастрового номера та прийняття Орджонікідзевською міською радою рішення про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або користування.
Кадастровий номер — це індивідуальний цифровий номер, що не повторюєть-ся на всій території України, присвоюється земельній ділянці при здійсненні її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування такої ділянки.
Визначення кадастрового номеру земельним ділянкам відбувається відповідно до вимог постанови КМУ від 18.08.2010 р. № 749 «Про затвердження Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці».
Державні реєстратори відділу Держкомзему у м.Орджонікідзе здійснюють реєстрацію земельної ділянки на підставі заяви:
- набувача права на земельну ділянку;
- спадкоємця громадянина України, щодо якого прийнято рішення про передачу безоплатно у приватну власність земельної ділянки, прийняте відповідно до законодавства;
- власника або користувача земельної ділянки державної власності — у разі формування земельної ділянки шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок.
Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється шляхом відкриття Поземельної книги.
Державному реєстратору до заяви необхідно надавати такі документи:
- копія документа, що посвідчує особу, якій надається земельна ділянка у власність або власника земельної ділянки, а у разі подання заяви уповноваженою ними особою — також копія документа, що підтверджує його повноваження діяти від імені таких осіб;
- копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів — для фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття номера та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби,
ідентифікаційного коду згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податкового номера — для юридичної особи;
- технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчує право на земельну ділянку або проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або технічна документація із землеустрою щодо складання
документів, що посвідчує право власності на земельну ділянку з позначкою відділу Держкомзему у м.Орджонікідзе про визначення кадастрового номера та рішення Орджонікідзевської міської ради про надання земельної ділянки у власність або користування;
- цивільно-правовий договір про відчуження земельної ділянки — у разі продажу земельної ділянки із земель державної власності;
- договір оренди земельної ділянки — у разі оренди земельної ділянки, що перебуває в державній власності (кількість примірників договору повинна бути на один примірник більша, ніж кількість сторін договору);
- копія документа, що підтверджує право спадкоємця на земельну ділянку,
- рішення суду — у разі здійснення державної реєстрації на підставі рішення суду;
- електронний обмінний файл формату ХМL, виготовляють його землевпорядні організації після виготовлення технічної документації із землеустрою у паперовому вигляді у відповідності до вимог наказу Держкомзему від 16.07.2010 року № 540 «Про впровадження обмінного файлу».
- копії документів, що підтверджують оплату за проведення:
а) державної реєстрації земельної ділянки, державної реєстрації державного акта — у разі державної реєстрації земельної ділянки та державного акта;
б) державної реєстрації земельної ділянки, державної реєстрації договору оренди земельної ділянки — у разі державної реєстрації земельної ділянки та договору оренди земельної ділянки;
в) державної реєстрації обмеження у використанні земельної ділянки — у разі, коли на момент державної реєстрації земельної ділянки існують обмеження у її використанні.
Згідно постанови КМУ від 01.08.2011р. № 835 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами платних адміністративних послуг» відділ Держкомзему у м.Орджонікідзе надає адміністративні послуги на платній основі, тому до заяви фізичним та юридичним особам необхідно державним реєстраторам надавати копії платіжних документів.
Під час подання заяви фізична особа пред'являє паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а у разі подання заяви уповноваженою особою — також документ, що підтверджує її повноваження діяти від імені такої особи.
Державний реєстратор відділу Держкомзему у м.Орджонікідзе розглядає заяву з поданими документами і через електронний зв'язок направляє операторам державного підприємства Дніпропетровської регіональної філії «Центр державного земельного кадастру» для перевірки результатів робіт із землеустрою та даних, які містяться у файлі обміну в електронному вигляді – ХМL, та внесення відомостей до автоматизованої системи державного земельного кадастру та формування аркушів Поземельної книги.
При позитивному результаті розгляду матеріалів та внесенням інформації до системи державного земельного кадастру державний реєстратор відділу Держкомзему у м.Орджонікідзе друкує аркуші Поземельної книги та здійснює запис у Книзі записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі.
Дата відкриття Поземельної книги є датою державної реєстрації земельної ділянки.
Під час державної реєстрації земельної ділянки здійснюється державна реєстрація:
- державного акта або договору оренди земельної ділянки державної власності у Книзі записів;
- обмежень у використанні земельної ділянки, які існують на момент державної реєстрації земельної ділянки у Поземельній книзі.
Зареєстрований правовстановлюючий документ на земельну ділянку видається державним реєстратором особі, яка подавала заяву та документи.
Пивоварова О. В.
Начальник відділу Держкомзему
у м. Орджонікідзе Дніпропетровської області
Категория: Город | Просмотров: 1208 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar