Покров Воскресенье 05.05.24, 14:18
Сайт
Главная » 2012 » Апрель » 20 » У Дніпропетровській області збільшено фінансування медичних закладів
15:34
У Дніпропетровській області збільшено фінансування медичних закладів
У Дніпропетровській області збільшено фінансування медичних закладівВажливим напрямком модернізації охорони здоров’я є збільшення фінансування медичної галузі. У 2012 році з обласного, міських та районних бюджетів на лікувальні установи Дніпропетровщини загалом було виділено 3 млрд 457 млн грн., що на 12,2% більше, ніж у 2011 році та на 20% більше, ніж у 2010 році. 
Видатки на сферу охорони здоров’я розмежовані за рівнем надання медичної допомоги. Первинна медична допомога, тобто амбулаторії, де здійснюють прийом сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушер-гінекологи, фінансуються з місцевих бюджетів: міських чи районних.
Медична допомога вторинного (міські та районні лікарні) та третинного рівнів (медичні заклади обласного значення, наприклад обласна лікарня ім. Мечникова), а також швидка допомога отримують фінансування з обласного бюджету.   
Раніше первинна медична допомога фінансувалась за залишковим принципом, адже основна частина коштів йшла на утримання лікарняних ліжок, сплату комунальних послуг тощо. Тепер у місцевих бюджетах закладена окрема стаття витрат, завдяки чому заклади первинної допомоги (амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти та медпункти) цілеспрямовано забезпечуються необхідним обладнанням та медикаментами.
Окрім того, Дніпропетровщина як пілотний регіон, в якому впроваджується модернізація охорони здоров’я, у 2012 році додатково отримала з державного бюджету 82 млн грн. на придбання лікувально-діагностичного обладнання та автотранспорту для закладів первинної медико-санітарної допомоги.  
«70-80% пацієнтів потребують медичної допомоги, яку надають сімейні лікарі, терапевти, педіатри та акушер-гінекологи. Збільшення фінансування первинної ланки медицини забезпечить покращення якості медичних послуг, а медицина стане доступною для кожного жителя регіону», - сказала заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.      
Переведення вторинної медичної допомоги на баланс області дозволяє раціональніше розподіляти ресурси та планувати закупівлю необхідних медикаментів та обладнання не лише для кожної окремої лікарні, а й для області в цілому.
Завдяки тому, що екстрена медична допомога також переведена на баланс області, вдалося досягти принципу екстериторіальності. Це означає, що на виклик   приїжджає «швидка» з найближчого пункту базування незалежно від місцезнаходження пацієнта. Приміром, раніше на виклик, який надходив з населеного пункту Томаківського району, мала виїжджати «швидка» з цього ж району. Як наслідок - кареті «швидкої» часто доводилося їхати через весь район, втрачаючи дорогоцінні хвилини. Тепер до пацієнта приїжджає та «швидка», яка територіально знаходиться найближче до пацієнта, навіть якщо вона з пункту базування у Солонянському районі чи міста Марганець. Мета таких змін – забезпечити приїзд «швидкої» до пацієнта за 10 хвилин у містах та за 20 хвилин у 

Категория: Область | Просмотров: 629 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar