Покров Воскресенье 05.05.24, 19:15
Сайт
Главная » 2012 » Февраль » 7 » Увага мешканці! Небезпека, яка криється у тонкому льоді
18:47
Увага мешканці! Небезпека, яка криється у тонкому льоді
Увага мешканці! Небезпека, яка криється у тонкому льодіУправління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від Чорнобильської катастрофи Дніпропетровської облдержадміністрації з метою забезпечення безпеки людей у зимовий період надає деякі поради щодо дій в екстремальних умовах на зимових водоймищах.
Як вибратися з льодової пастки ? Що таке тонкий лід?Лід може бути неміцним біля стоку води (наприклад, з фабрики або заводу); Тонкий або крихкий лід буває поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку.

- Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

- Безпечним вважається лід: для одного пішохода – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 сантиметрів (масове катання – 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів.

- Якщо лід почав тріщати, не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

- Твердо засвойте, що зимова підлідна ловля риби потребує особливого дотримання правил безпеки:

- не пробивайте поруч багато лунок;
- не збирайтеся великими групами на одному місці;
- не пробивайте лунки на переправах;
- не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;
- завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
- тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера : 

- Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою.
- Намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різних рухів вибиратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.
- Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтесь, поки не опинитеся в теплі.
- Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати їх потрібно з відстані 3-4 метрів.
- Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.
- Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм. 

 Сектор підготовки і навчання населення та зв’язків із ЗМІ управління з питань надзвичайних ситуацій Дніпропетровської облдержадміністрації.  
Категория: Город | Просмотров: 836 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar