Покров Вторник 30.04.24, 09:24
Сайт
Главная » 2021 » Август » 18 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
16:35
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Нікопольські податківці провели інформаційну зустріч щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування

Нещодавно відбулась зустріч у Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області із платниками податків, громадянами щодо обговорення питання одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, у якій взяла участь начальник Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталія Міщенко.

У ході зустрічі начальник ДПІ зазначила, що проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб відбуватиметься з 1 вересня 2021 р. до 1 вересня 2022р. та  є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Також присутнім доведено інформацію за якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи під час одноразового декларування, які активи можуть бути задекларовані, хто зобов’язаний задекларувати свої активи.

Наталія Міщенко запрошує всіх, хто бажає скористатись правом на одноразове добровільне декларування, звертатись до Нікопольської ДПІ для отримання роз’яснень і консультацій.

 

У Томаківській ДПІ відбувся он-лайн семінар

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє. У Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області було проведено он-лайн семінар для платників податків, у якому прийняла участь начальник Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Рибка Руслана.

Під час спілкування учасників заходу  поінформували про законодавчі засади проведення одноразового добровільного декларування.

Руслана Рибка пояснила, що подача одноразової добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів, з яких не сплачено податки.

Крім того, Руслана Рибка зупинилася на окремих питаннях реєстрації РРО/ПРРО та на недопущенні виникнення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Під час он-лайн - семінару платники податків мали можливість поставити свої питання та отримати відповіді на них.

 

ДПС фіксує непоодинокі випадки перевищення обсягів доходів платниками єдиного податку

Звертаємо  увагу фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку, що з 6 серпня 2020 року знято мораторій на проведення перевірок відповідно до п.п.78.1.7 п.78.1 ст.78 ПКУ з питань припинення підприємницької діяльності.

Під час перевірок встановлюються непоодинокі випадки, коли платники податків перевищують обсяги доходів, які дозволяють перебувати на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності. Як наслідок, за результатами документальних перевірок платників переводять на загальну систему оподаткування та виключають з реєстру платників єдиного податку.                           

За 1 півріччя 2021 року виявлено 28 таких випадків. Загалом за результатами зазначених перевірок донараховано понад 80 млн гривень.

Нагадуємо, що відповідно до ст.292 ПКУ доходом платника єдиного податку фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

Проте, оскільки більшість платників податків (спрощенців) не ведуть податковий облік, не зберігають первинні документи, тому у разі переведення платника єдиного податку на загальну систему оподаткування відсутня можливість зменшення оподаткованого доходу на суму документально підтверджених витрат, які пов’язані з отриманням доходу. Внаслідок цього за результатами перевірок донараховуються значні суми по податках та зборах.

Разом з тим звертаємо увагу, що відповідно до п.1 ст.44 ПКУ – для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або  податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Зважаючи на зазначене, Державна податкова служба України рекомендує фізичним особам – підприємцям, які застосовують спрощену систему оподаткування, забезпечувати зберігання первинних документів та вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або  податкових зобов’язань.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/492062.html

 

Фізичними особами сплачено до місцевих бюджетів 37 млн гривень транспортного податку

Протягом січня-липня 2021 року фізичні особи - платники транспортного податку сплатили до місцевих бюджетів 37 млн грн транспортного податку.

У липні надійшло 5,9 млн гривень. 

Нагадаємо, що транспортний податок сплачують власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно). При цьому середньоринкова вартість таких автомобілів має становити понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Ставка транспортного податку становить 25 тис. грн за кожний автомобіль.

Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2021 році, розміщено на офіційному вебсайті Міністерства економіки України за посиланням  https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

У поточному році до переліку потрапили такі марки автомобілів: AstonMartin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chevrolet, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, LandRover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rolls-Royce, Tesla, Mclaren. Загалом 248 моделей, які підлягають оподаткуванню у 2021 році.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/491687.html

 

 

Надходження акцизного податку склали 44,8 млрд гривень

За січень-липень 2021 року до загального фонду Державного бюджету України зібрано акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України товарів на суму майже 44,8 млрд грн. Індикативний показник виконано на 103,4 відс., додатково надійшло майже 1,5 млрд гривень.

Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 14 відс, або на 5,5 млрд гривень.

До спеціального фонду державного бюджету у січні-липні 2021 року зібрано 7,7 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), що становить 141,9 відс. від доведеного індикативного показника, до бюджету додатково надійшло майже 2,3 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 23,4 відс., або на 1,5 млрд гривень.

У липні 2021 року до загального фонду державного бюджету зібрано акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України товарів на суму майже 7,9 млрд грн. Виконання індикативного показника склало 106 відс., додатково надійшло 49,7 млн гривень. Порівняно з липнем минулого року надходження збільшилися на 17,5 відс., або майже на 1,2 млрд гривень.

До спеціального фонду державного бюджету у липні 2021 року зібрано 1,5 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції). Це складає 173,8 відс. від доведеного індикативного показника, до бюджету додатково надійшло 652,4 млн гривень. Порівняно з липнем минулого року надходження зросли на 38,9 відс., або на 430 млн гривень.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/490968.html

 

 

Інформаційна довідка щодо результатів декларування податку на прибуток за ІІ квартал 2021 року

Поєднання сприятливих економічних умов та ефективної організації адміністрування податку на прибуток та ПДВ сприяють зростанню надходжень до державного бюджету.

Завдяки частковому відновленню економіки, зростанню цін на зовнішніх ринках відбулося збільшення доходів платників податку на прибуток у ІІ кварталі 2021 року на 35 відс. порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

Одночасно ефективна протидія з боку ДПС формуванню і використанню фіктивного податкового кредиту та, відповідно, необґрунтованому завищенню витратної частини, сприяли збільшенню очікуваних надходжень податку на 95 відсотків (або у 2,7 раза більше ніж зростання доходів платників за рахунок сприятливих економічних факторів).

ДПС продовжує роботу щодо забезпечення належного дотримання податкового законодавства усіма суб’єктами економічних відносин, забезпечення чесної податкової конкуренції і дякує платникам податків за сумлінне виконання їх обов’язків перед суспільством.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/491267.html

 

 

 

За січень-липень сплачено 194,3 млрд грн єдиного внеску

У січні-липні 2021 року платники податків сплатили 194,3 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 19,6 %, або на 31,8 млрд грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

У липні 2021 року надійшло 29,3 млрд грн, що на 20,1 %, або 4,9 млрд грн більше липня минулого року.

Така динаміка свідчить про успішність заходів ДПС щодо детінізації економіки та зайнятості населення, що дозволило вивести з тіні неоподатковані доходи.

Нагадуємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/490689.html

 

Новий крок удосконалення структури звітності з трансфертного ціноутворення

Відповідно до рекомендацій ОЕСР для протидії агресивному податковому плануванню, боротьби з розмиванням оподатковуваної бази і виведенню прибутку з-під оподаткування (BEPS) реалізовано черговий крок Плану дій BEPS. Так, з 1 серпня 2021 року для платників податків, які здійснювали у 2020 році  контрольовані операції, створено можливість подати Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Повідомлення подається до контролюючого органу в електронній формі до 1 жовтня року, що настає за звітним.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/490386.html

 

Нацбанком врегульовано порядок відкриття поточних рахунків із спеціальним режимом для одноразового добровільного декларування

З 1 вересня 2021 року стартує одноразове добровільне декларування активів, з яких не були сплачені належним чином податки.

До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України.

Порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземній валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування затверджено постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 року №  83.  

Відповідно до постанови, декларант при відкритті спеціального рахунку подає анкету та заяву. В анкеті зазначаються персональні дані платника. Заява є підтвердженням того, що отримані ним активи не належать до таких, які не можуть бути обʼєктами декларування відповідно до закону щодо одноразового добровільного декларування (Закон України № 1539).

Документом, зокрема, визначено як банком здійснюється перевірка декларанта, у яких випадках платнику може бути відмовлено у відкритті такого рахунку, особливості договору, який укладається між банком та декларантом тощо.

Нагадаємо, що скористатися правом подати одноразову добровільну декларацію громадяни можуть з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

З особливостями подання декларації можна ознайомитися у презентації за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/rozyasnennya-dlya-platnikiv/prezentatsii/488597.html.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/490820.html

 

Платниками акцизного податку Дніпропетровського регіону за сім місяців поточного року забезпечено надходження у сумі понад 372 млн гривень

У Дніпропетровській області станом на 01.08.2021 обліковується 6 385 платників акцизного податку, у тому числі:

▼ 35 – суб’єктів господарювання (СГ) – виробників та імпортерів алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

▼ 344 – СГ, зареєстрованих платниками акцизного податку з пального;

▼ 79 – СГ, які мають ліцензії на виробництво електроенергії;

▼ 5 927 – СГ, які сплачують акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів. 

Протягом січня – липня 2021 року до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів господарювання Дніпропетровщини надійшло понад 372 млн грн акцизного податку, з яких:

► до державного бюджету – 47,9 млн грн, у тому числі акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів – 30,5 млн грн, акцизного податку з ввезених в Україну підакцизних – 17,4 млн гривень;

► до місцевих бюджетів надійшло 324,2 млн грн акцизного податку з роздрібної реалізації.

 

До уваги фінансових агентів!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що фінансовий агент – банк або небанківська фінансова установа, які відповідно до ПКУ та інших актів законодавства зобов’язані подавати звіт про підзвітні рахунки центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та нести відповідальність за порушення покладених на них обов’язків у порядку, встановленому законодавством. Регулятори ринків фінансових послуг у межах повноважень, визначених ст. 21 Закону України від 12 липня 2001 року № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» із змінами та доповненнями, встановлюють переліки небанківських фінансових установ, які зобов’язані виконувати обов’язки фінансових агентів відповідно до вимог міжнародних договорів, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або укладених на їх підставі міжвідомчих договорів. Не є фінансовими агентами особи, звільнені від надання інформації про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) (далі – Угода FATCA), а також іншого міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеного на його підставі міжвідомчого договору.

Норми передбачені п. п. 14.1.257 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Згідно з п. п. 69.8.3 п. 69.8 ст. 69 ПКУ фінансові агенти зобов’язані щороку, до 1 вересня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, звіт про підзвітні рахунки.

Звітним періодом вважається попередній календарний рік, якщо міжнародним договором, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеним на його підставі міжвідомчим договором не встановлені інші правила.

Форма звіту про підзвітні рахунки, порядок її заповнення і подання фінансовими агентами до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Так, наказом Міністерства фінансів України від 12.08.2020 № 496, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2020 року за                   № 810/35093, затверджено Порядок заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди FATCA між Урядом України та Урядом Сполучених штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил застосування Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)».

Порядок та методика подання фінансовими агентами звітів про підзвітні рахунки в рамках Угоди FATCA детально описані в Інструкції користувача Міжнародної служби обміну даних (Публікація СВД 5190) на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: Головна/Банер/FATCА Інструкція користувача Міжнародної служби обміну даних.

Слід зазначити, що фінансові агенти мають подати до ДПС України через систему IDES звіти про підзвітні рахунки за 2020 рік та інформацію, яка стосується звітних періодів з 2014 по 2019 роки, до 01 вересня 2021 року. Інформація про перенесення строків звітування про підзвітні рахунки (FATCA) розміщена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: Головна/Банер/FATCА/Повідомлення.

Всі питання, пов’язані із угодами FATCA, фінансові агенти можуть надіслати на адресу електронної пошти info_FATCA@tax.gov.ua, відповіді на які будуть розміщені в банері «FATCA» https://tax.gov.ua/baneryi/fatca/pitannya-vidpovidi, або надані безпосередньо особі, яка направила запит електронною поштою.

 

Де знайти інформацію про суб’єктів господарювання, у яких є податковий борг?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.

На офіційному вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua) оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: Головна/ДОВІДНИКИ, РЕЄСТРИ, ПЕРЕЛІКИ/ ПЕРЕЛІКИ/Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

На офіційному вебпорталі ДПС працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).
Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема, щодо сумлінності у сплаті податків, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система повідомить інформацію щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надає платнику податків з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.

 

Сервіс «Пульс» для платників – інструмент двостороннього зв’язку

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) нагадує, що сервіс від ДПС України «Пульс» приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання (далі – Заявники) щодо неправомірних дій та бездіяльності, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів (далі – Інформація).

У період карантину Заявники можуть надати Інформацію за номером телефону Контакт-центру ДПС 0 800-501-007, з 09.00 – до 18.00 (крім, вихідних і святкових днів) обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4», та з 18.00 – до 09.00 (також у вихідні і святкові дні) скориставшись послугою «Залиште запитання – ми Вам зателефонуємо» і на електронну пошту idd@tax.gov.ua.

 

Електронні сервіси ДПС для громадян

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що громадяни можуть використовувати електронний сервіс ДПС «Електронний кабінет», який надає можливість:

- доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

- доступу до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

Як платнику податків отримати електронні довірчі послуги в органі ДПС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) для отримання електронних довірчих послуг.

При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.

З інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів КН ЕДП ІДД ДПС можна ознайомитись на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) за посиланням Головна/«Контакти»/«Пункти обслуговування» або Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Пункти обслуговування».

 

 

 

Категория: Область | Просмотров: 105 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar