Покров Пятница 26.04.24, 20:16
Сайт
Главная » 2021 » Ноябрь » 10 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
14:54
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Інтервʼю Євгена Олейнікова про РРО

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/520267.html повідомила.

На сьогодні 52 тис. фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, вже встановили реєстратори розрахункових операцій. При цьому більшість РРО були встановлені протягом цього року. Для порівняння: у 2020 році касові апарати використовували 23 – 25 тис. платників єдиного податку, а у 2019 році – взагалі одиниці. Про це в інтервʼю виданню «Економічна правда» розповів в. о. Голови ДПС Євген Олейніков.

За його словами, із загальної кількості ФОПів, а їх близько 2 млн, на спрощеній системі оподаткування перебуває 1,5 млн. З їх кількості, з вирахуванням тих підприємців, які є найманими працівниками, обовʼязок використовувати касові апарати мають орієнтовно 10 %. Тобто переважна частина тих, хто має застосовувати РРО, вже їх встановили.

«Зараз ми намагаємося інформувати тих підприємців, діяльність яких передбачає наявність РРО, що наближається момент, коли їх мають встановити. Після 1 січня ми вже будемо звертатися і нагадувати, що, поки діє мораторій, потрібно скористатися цим, встановити РРО і почати його застосовувати. Тобто на першому етапі переважно будемо переконувати», – зазначив Євген Олейніков.

Він, зокрема, підкреслив, що до тих, хто продовжуватиме ігноруватиме закон, податківці застосовуватимуть контрольну функцію.

«У нас філософія приблизно така: понад 70% платників податків доброчесні. Тобто вони виконують законодавство і готові його далі виконувати. Ми маємо гарантувати, щоб ці правила виконували і решта 30%. Якщо ми цього забезпечити не зможемо, то чесний бізнес не буде терпіти нечесну конкуренцію і теж буде ухилятися від виконання правил. Отже, якщо ми здійснимо точковий тиск на найбільш відвертих, найбільш зухвалих порушників, то виконаємо не стільки фіскальну функцію, скільки демонстраційну», – впевнений Євген Олейніков.

 

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» 

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.

Нещодавно за участі начальника Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Руслани Рибки відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи потрібно додавати до декларації документи, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

 Відповідь.

 Доброго дня! До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи є за межами України, чи валютні цінності, розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Питання.

Вітаю. Підкажіть, будь ласка, в який термін необхідно сплатити суму недоплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання декларантом уточнюючої декларації?

 Відповідь.

Доброго дня! Якщо сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначена в уточнюючій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, є більшою за суму збору, сплачену на підставі попередньо поданої декларації, то суму збору в розмірі такої різниці необхідно сплатити протягом 30 календарних днів з дати подання уточнюючої декларації.

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи повинна фізична особа відкривати у банку поточний рахунок із спеціальним режимом використання, якщо кошти, які така особа бажає задекларувати, вже розміщені на поточних рахунках у банку?

 Відповідь.

Доброго дня! Вимога щодо відкриття фізичною особою поточного рахунку із спеціальним режимом використання стосується виключно готівкових коштів у національній та іноземній валютах, а отже не поширюється на кошти, які вже розміщені фізичною особою  на поточних рахунка у банку (п. 9 підрозділу 9-4 розділу ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року  № 2755-VI із змінами та доповненнями).

Питання.  Вітаю. Скажіть, будь ласка, чи необхідно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?

 Відповідь. Доброго дня! Фізичній особі необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо вона володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування.

 

По Нікопольському регіону до загального фонду державного бюджету надійшло 62,5 млн грн військового збору

У січні – жовтні 2021 року від платників податків Нікопольського регіону Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (м. Нікополь, м. Марганець, м. Покров, Нікопольський та Томаківський райони) на підтримку обороноздатності країни надійшло до державного бюджету 62,5 млн грн військового збору. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 13,7 млн грн, або на 28 відсотків. Про це повідомив начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський. Нагадаємо: платниками військового збору є фізичні особи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, фізичні особи - нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Ставка збору становить 1,5 відс. від об'єкта оподаткування.

Кошти, які надходять до бюджету від військового збору, спрямовуються на фінансування потреб оборони України. Тому своєчасна та повна сплата цього збору є надзвичайно важливою для посилення обороноздатності нашої країни.

 

Надходження податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів Нікопольського регіону збільшились на 154,7 млн грн

За січень-жовтень 2021 року до місцевих скарбниць Нікопольського регіону надійшло майже 1063,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомила заступник начальника Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко, яка підкреслила, що це на 154,7 млн грн більше минулорічного показника, темп зростання склав 17 відсотків.

 

Право на податкову знижку

Заступник начальника Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко інформує, в яких випадках можливо скористатися податковою знижкою.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 Податкового кодексу України (далі ПКУ).

Відповідно до п.п.166.4.2 ст.166 ПКУ загальна  сума податкової знижки, нарахована  платнику податку у звітному році, не може перевищувати  суми річного загального оподатковуваного доходу платника  податку, нарахованого  як заробітна плата. Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються  (надаються) платнику у зв’язку  з відносинами трудового  найму. Отже,  фізична  особа – підприємець, яка є найманою особою,  може скористатися правом  на податкову знижку, виключно до доходів, одержаних протягом  року у вигляді заробітної плати. Щодо доходів від підприємницької діяльності право на податкову знижку не застосовується. Як повідомила Юлія Пушко, за результатами проведеної роботи станом на 01.10.2021 року громадянами, які отримали доходи у 2020 році надано 3671 декларації про майновий стан та доходи, з них - 936 громадян скористалися правом на податкову знижку. До повернення підлягає 2,3 млн гривень.

 

Платники Нікопольського регіону перерахували

понад 402 мільйони гривень ПДВ

З початку року економічно активні підприємства Нікопольського регіону підвищили сплату податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів, робіт та послуг та перерахували 402,4 млн гривень.

За 10 місяців 2021 року загальний приріст склав 30,1 млн гривень, порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Про це повідомила заступник начальника Нікопольського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення з питань та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталія Продан.

За рахунок впровадження нових податкових сервісів, електронної системи управління ризиками при адмініструванні ПДВ процес нарахування та сплати ПДВ, а також повернення бюджетних коштів платникам став максимально прозорим. Підприємці та представники підприємств мають можливість самостійно відстежувати весь процес адміністрування податку через «Електронний кабінет платника».

 

Щодо Порядку відрахування частини чистого прибутку (доходу)

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням   https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/520452.html повідомила.

Інформаційний лист № 25 лист присвячено нововведенням, які запроваджені постановою Кабінету Міністрів України  від 14 липня 2021 року № 718 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» в частині нарахування частини чистого прибутку (доходу).

У листі ви дізнаєтеся про:

- нововведення, передбачені постановою № 718;

- яких платників стосуються положення постанови № 718;

- з якої дати можна обчислювати відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету у розмірі 50 відсотків;

- чи підлягає перерахунку нарахована платником податку сума частини чистого прибутку (доходу) за попередні звітні (податкові) періоди 2021 року;

- яким чином відобразити зміни при поданні Розрахунку частини чистого прибутку, дивідендів на державну частку за три квартали 2021 року та за підсумками 2021 року;

- які саме необоротні активи можна віднести до здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

 

Платниками Нікопольського регіону задекларовано за 2020 рік доходів

на суму понад 218 млн гривень

Станом на 1 жовтня 2021 року громадянами Нікопольського регіону та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подано 3671 декларацій про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2020 рік, що на 687 декларацій більше, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загальна сума задекларованого громадянами доходу становить  218 млн 122 тис. грн, що на 26 млн 62 тис грн більше, ніж минулого року.

Сума податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), визначена громадянами до сплати у 2021 році, становить 6 млн 384 тис. грн, сума військового збору – 929,7 тис. гривень.

Дохід понад 1,0 млн грн задекларували 12 громадян. Загальна сума задекларованого ними оподатковуваного доходу складає 27 млн 946 тис. гривень. Сума ПДФО до сплати складає 1 млн 531 тис. грн, військового збору – 162,8 тис. гривень.

 

По Нікопольському регіону зареєстровано

15156 платників податків

Станом на 1 жовтня 2021 року на обліку в органах податкової служби регіону перебувало 15156 платників податків. Це на 70 платників більше, ніж на цю ж дату 2020 року. Із загальної кількості суб’єктів господарювання, 5763 – юридичні особи та 9393 – фізичні особи – підприємці.

У вересні 2021 року на податковий облік взято 8 юридичних осіб та 114 фізичних осіб – підприємців, припинили діяльність 11 юридичних осіб та 76 фізичних осіб – підприємців.

 

ДПС створено новий аналітичний сервіс

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням   https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/520550.html повідомила.

ДПС створено новий аналітичний сервіс для  зручності, зменшення часових витрат та уникнення помилок.

4,7 тисячі платників акцизного податку при складанні розрахунків коригування до акцизної накладної уже можуть скористатися остаточним розрахунком по акцизній накладній. 

Як скористатись? 

Увійдіть в Електронний кабінет;

відкрийте режим «ЄРАН»;

оберіть «Візуалізація остаточного розрахунку по акцизній накладній»;

вкажіть реквізити акцизної накладної. 

Отримайте інформацію про залишок суми акцизного податку по зареєстрованій акцизній накладній з урахуванням усіх розрахунків коригування до неї. 

ДПС прагне зробити наші сервіси простими та доступними кожному.

 

Податки потрібно сплачувати вчасно

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням   https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/520469.html  повідомила.

Повідомлення від ДПС допомагають вчасно сплатити податки та уникнути податкового боргу і штрафних санкцій.

У месенджери Telegram та Viber 45 тис. користувачів InfoTAX  та понад 3 млн користувачів Електронного кабінету уже отримують таке нагадування.

Що у нагадуванні?

Сума та вид податку, який потрібно сплатити;

посилання в Електронний кабінет.

Переходьте за цим посиланням та отримайте інформацію про Реквізити для сплати.

Понад 2,6 млн фізичних осіб – користувачів Електронного кабінету можуть одразу оплатити податки за Реквізитами при переході за посиланням.

Завдання ДПС – створення нових е-сервісів та сприятливих умов для платників податків.

Зустріч в Томаківській ДПІ

 Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольської, Марганецької, Томаківської державних податкових інспекцій та ДПІ у м. Покрові) днями в приміщенні ЦОП Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбулась зустріч, на якій начальник Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Руслана Рибка докладно розповіла про податкову знижку,  податкові  новації у законодавстві та правильне заповнення реквізиту «Призначення платежу».

Руслана Рибка нагадала, що фізична особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати до податкового органу копії документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку.

Крім того, на зустрічі, було висвітлено питання стосовно правильного заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» та наголошено на перевагах використання електронного сервісу ДПС «Електронний кабінет». 

На завершення платники податків отримали відповіді на запитання та друковану продукцію на зазначені вище теми.

 

Понад 11,7 тис. встановлено порушень за результатами перевірок у сфері виробництва, зберігання та торгівлі алкоголю і тютюну

З метою запобігання та виявлення порушень законодавства платниками податків, які здійснюють виробництво, зберігання та торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах Державною податковою службою України постійно здійснюються перевірки у цій сфері.

За результатами проведених протягом 2021 року таких перевірок встановлено 11 704 випадків порушень платниками податків законодавства у цій сфері, за що до порушників застосовано фінансових санкцій та донараховано акцизного податку на суму 1 116 млн гривень.

Найпоширенішими порушеннями законодавства у цій сфері, що допускаються суб’єктами господарювання, є:

порушення цін – виявлено 2 820 випадків, застосовано фінансових санкцій на суму 49 млн грн;

провадження безліцензійної діяльності – виявлено 1 157 випадків, застосовано фінансових санкцій на суму 70,9 млн грн;

виробництво, зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих, без марок акцизного податку або з підробленими марками алкогольних напоїв та тютюнових виробів – виявлено 845 випадків, застосовано фінансових санкцій на суму 88,6 млн грн;

порушення обмежень, передбачених вимогами статті 15³ Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»,  – виявлено 1 672 випадків, застосовано фінансових санкцій на суму 14,4 млн грн;

не оприбуткування товарних запасів – виявлено 4 682 випадків, застосовано фінансових санкцій на суму 146,9 млн гривень.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/520292.html.

 

Стартували хмарні підписи

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/519719.html повідомила.

Хмарні підписи SmartID від Приватбанк уже в Електронному кабінеті. Авторизуйтесь та підписуйте документи SmartID від Приватбанк.

Як це працює:

оберіть хмарний підпис та АЦСК;

отримайте посилання;

скануйте QR-код.

Плануємо незабаром запустити хмарний підпис інших акредитованих центрів сертифікації ключів.

ДПС дотримується заданого вектору спрощення сплати податків, зручності та запровадження нових технологій.

 

Надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровської області склали майже 3,9 млрд гривень плати за землю

У січні – жовтні 2021 року від платників до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло майже 3,9 млрд плати за землю. Надходження у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року збільшились майже на 1,1 млрд гривень або на 37,3 відсотків.

Звертаємо увагу, що земельний податок за земельні ділянки, що знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.

 

Надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровської області склали більш ніж на 299 млн гривень екологічного податку

Платники екологічного податку збільшили надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровщини. У січні – жовтні поточного року ця сума склала понад 299 млн гривень. У порівнянні з 2020 роком сплата екоподатку виросла майже на 10 млн грн, або на 3,4 відсотки.

Нагадуємо, що до стаціонарних джерел забруднення відносяться підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти. Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, міні електростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Оголошення

 

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) 18 листопада 2021 року відбудеться он-лайн практикум (тренінг) на тему: «Останні зміни податкового законодавства. Деякі питання по одноразовому добровільному декларуванню. Застосування РРО/ПРРО у 2021 році. Питання адміністрування єдиного внеску. Право громадян на податкову знижку. Антикорупційний сервіс «Пульс». Працевлаштування найманих працівників. Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів». Початок практикуму о 16-00 год., реєстрація з 10-00 год. он-лайн, за допомогою Zoom, Ідентифікатор 876 1128 2041, пароль 12345.

Категория: Область | Просмотров: 82 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar