Покров Вторник 14.05.24, 05:32
Сайт
Главная » 2022 » Январь » 26 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
16:29
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

ДПС та БЕБ погодили меморандум про співпрацю та партнерство

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/558556.html повідомила.

Для об’єднання зусиль у напрямі створення сприятливих умов для розвитку доброчесного бізнесу та протидії економічним правопорушенням за результатами зустрічі в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко та директор БЕБ Вадим Мельник домовилися про підписання міжвідомчого Меморандуму про співпрацю та партнерство між Державною податковою службою та Бюро економічної безпеки.

В. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко відзначила, що податкова служба готова ефективно співпрацювати з Бюро, отже з моменту підписання цього Меморандуму почнеться нова сторінка такого співробітництва між двома державними органами.

За словами очільника ДПС метою Меморандуму є організація ефективної співпраці між ДПС та БЕБ у протидії економічним злочинам та координації спільних дій для підвищення ефективності наповнення бюджету.

У свою чергу директор БЕБ Вадим Мельник підкреслив, що підписання Меморандуму – це свідчення того, що співпраця державних органів є плідною. Спільними зусиллями будуть забезпечені комфортні умови для сумлінних платників податків та усунені передумови створення схем протиправної діяльності у сфері економіки.

 

ДПС підготувала відеороз’яснення стосовно фіскалізації

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/558005.html повідомила.

Державна податкова служба України у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії надає практичну інформаційну підтримку суб’єктам господарювання, зокрема, стосовно фіскалізації, яка відбулася з 1 січня 2022 року.

В цьому відео підприємці знайдуть відповіді на основні питання щодо розрахункових операцій та ін.

«Фіскалізація – це не про збільшення тиску на суб’єктів господарювання, це про єдині правила гри для всіх», - Роман Добрянський, заступник начальника управління фактичних перевірок Департаменту податкового аудиту ДПС.

Відеороз’яснення "Фіскалізація у деталях"

 

Засідання «круглого столу» в ДПІ у м. Покрові

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) нещодавно в приміщенні ЦОП ДПІ у м. Покрові Головного управління ДПС у Дніпропетровській начальник ДПІ у м. Покрові ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олександр Желудков провів засідання «круглого столу» з представниками громадськості та бізнесу.

Олександр Желудков повідомив учасників «круглого столу», що з 1 січня 2022 року стало обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку ІІ-IV груп. Ознайомив присутніх з формою та порядком обліку товарних запасів та роз'яснив, для яких платників податків ведення такого обліку є обов'язковим.

Серед інших питань у ході круглого столу обговорювалися новації податкового законодавства та особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, порядок подачі одноразової добровільної декларації в електронному вигляді, суб'єкти та об'єкти оподаткування.

Зокрема, під час засідання «круглого столу» обговорювались питання на недопущення виникнення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Під час засідання учасники заходу отримали відповіді на запитання та друковану продукцію зазначеної тематики.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему«Кампанія декларування громадян доходів, отриманих у 2021 році»

Нещодавно у Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування громадян доходів, отриманих у 2021 році». На запитання платників відповідала заступник начальника Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання. У яких випадках у громадянина виникає обов’язок подання  декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь. Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо;

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

- іноземного доходу;

- та в інших, передбачених Податковим кодексом України випадках.

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок  та військовий збір;

у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України.

Питання. Чи підлягає декларуванню дохід отриманий громадянином від здачі в оренду земельної ділянки?

Відповідь. Якщо громадянин надає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай, податки від отриманого доходу сплачує орендар, який являється податковим агентом платника податків.

Особа, яка отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу України (далі - ПКУ) є особою, відповідальною за повноту та своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору до бюджету. Тому, за результатами звітного податкового року громадянин зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом ІV ПКУ. Також, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання.

Питання. Чи підлягає оподаткуванню дохід від продажу житлового будинку отриманого у спадок?

Відповідь. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відс. та 1,5 відс. військового збору бази оподаткування.

 

Зустріч з платниками податків у Томаківській ДПІ

Нещодавно у Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Нікопольський регіон) відбулась зустріч з платниками податків з питань застосування РРО/ПРРО у 2022 році, декларування громадянами доходів за 2021 рік, податкової амністії, у якій взяла участь заступник начальника Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Баршак.

Податківець звернула особливу увагу на обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО з 1 січня 2022 року у разі проведення готівкових розрахунків підприємцями, які є платниками єдиного податку ІІ-ІV груп.

Також повідомила, що з початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб.  Декларації повинні подавати  й одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї).

Крім того, Ольга Баршак нагадала, що громадяни можуть добровільно легалізувати неоподатковані активи за пільговими ставками одноразового збору. Задекларувати можна активи, які знаходяться як на території України, так і за її межами. Одноразову декларацію необхідно подавати в електронній формі та після її подання сплатити збір.

Окремо, на зустрічі, було обговорено питання погашення податкового боргу, правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу», сервісу "Пульс" ДПС України. 

Присутні під час зустрічі активно цікавилися особливостями змін в законодавстві, задавали питання, отримували роз’яснення.

 

Про застосування РРО/ПРРО у 2022 році під час «гарячої лінії» в Марганецькій ДПІ

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує.

Нещодавно за участі старшого державного інспектора Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валентини Плахотнік відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО/ПРРО у 2022 році».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання. Чи треба щоденно створювати на РРО та/або ПРРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання?

Відповідь. Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Питання. Як рахується час роботи в режимі офлайн програмного РРО?

 Відповідь. В ПРРО час перебування в режимі офлайн рахується відповідно від моменту переходу в режим офлайн (перехід в режим офлайн відбувається при формуванні Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером за формою № 4-ПРРО (додаток 4 до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (ідентифікатор J/F1316901)), далі – Повідомлення за ф. № 4-ПРРО)) до виходу з режиму офлайн (передача чеків/звітів сформованих в режимі офлайн на фіскальний сервер ДПС).

Роботу в режимі офлайн суб’єкт господарювання може контролювати шляхом сумування періодів часу, протягом якого ПРРО перебував у режимі офлайн: від дати та часу, що зазначаються у Повідомленні за ф. № 4-ПРРО з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн» до дати та часу, зазначених у Повідомленні за ф. № 4-ПРРО «завершення режиму офлайн».

В програмному рішенні «ПРРО Каса» налаштовано відображення часу проведеного в режимі офлайн.

Питання. Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Відповідь. Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

 

З початку 2021 року до місцевих бюджетів платниками Нікопольського регіону  сплачено 40,0 млн грн акцизного податку

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє.

За січень – грудень 2021 року до місцевих бюджетів платниками Нікопольського регіону сплачено акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів на загальну суму 40,0 млн гривень. Це на 8,3 млн грн більше ніж за відповідний період минулого  року.

Зазначений показник забезпечено за рахунок сплати суб’єктами господарювання акцизного податку від роздрібного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів до бюджету тієї територіальної громади, на території якої ними здійснюється діяльність з продажу підакцизних товарів, що суттєво впливає на збільшення надходжень до відповідних місцевих бюджетів.

Сума акцизного податку, що сплачується до місцевих бюджетів відображається у фіскальному чеку. Коли ж при продажу підакцизних товарів не проведено розрахункову операцію через РРО/ПРРО та не видано фіскальний чек, то відповідно не сплачено акцизний податок. В результаті чого, бюджет територіальної громади, на території якої здійснюється такий продаж, не доотримує відповідні кошти.

Покупці підакцизних товарів можуть впливати на сплату акцизного податку до місцевих бюджетів, вимагаючи розрахунковий документ у продавця, що, в свою чергу, забезпечить надходження акцизного податку до бюджету відповідної територіальної громади.

 

Представники Державної податкової служби України у складі міжвідомчих робочих груп провели майже 3,5 тис. перевірок АЗС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/559772.html повідомила.

Протягом 2021 року за участі представників податкових органів у складі міжвідомчих робочих груп проведено 3 464 перевірки АЗС. Виявлено 3 357 порушень податкового та іншого законодавства, за їх результатами донараховано 529,7 млн грн штрафних (фінансових) санкцій. Вилучено з незаконного обігу пального на суму 59,5 млн грн та обладнання на 8,5 млн гривень.

Нагадаємо, що для подолання критичної ситуації на нафтогазовому ринку відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 29, протягом 2021 року активізовано діяльність міжвідомчих регіональних робочих груп, створених при обласних державних адміністраціях рішенням Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 року. Такі групи проводять спільні заходи для боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним в Україні

Представники Державної податкової служби України разом з представниками Національної поліції України, ДФС, ДСНС, Держархбудінспекції, Держпраці, Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, Мін’юсту та органів прокуратури беруть участь у 26 постійно діючих робочих групах по відпрацюванню АЗС.

 

 Майже 222 тисячі у 2021 році осіб скористалися відкритими даними ДПС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/557112.html повідомила.

У 2021 році майже  222 тис. осіб скористалися розділом «Відкриті дані» ДПС, та якими здійснено перегляд (завантаження) наборів даних у формі відкритих даних, які оприлюднюються на вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua/datasets.php.

Найбільше здійснено переглядів у 2021 році по 6 наборах даних:

Реєстр платників податку на додану вартість – 47,9 тис. переглядів (21,6 %);

Реєстр платників єдиного податку – 40,6 тис. переглядів (18,3 %);

Інформація про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість – 34,8 тис. переглядів (15,7 %);

Інформація про платників, які мають борг (недоїмку) зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 28,2 тис. переглядів (12,7 %);

Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг – 17,5 тис. переглядів (7,9 %);

Реєстр платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового – 11,2 тис. переглядів (5,0 %).

З регіонів України найбільший перегляд наборів даних здійснювався користувачами з:

м. Києва, Харківської, Дніпропетровської, Львівської, Київської та Одеської областях.

Серед зарубіжних країн, з яких найбільше здійснювався користувачами перегляд наборів даних є:

Королівство Нідерландів, Федеративна Республіка Німеччина та Сполучені Штати Америки.

Довідково: ДПС здійснює оприлюднення та оновлення наборів даних у формі відкритих даних відповідно до вимог статті 101 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» зі змінами та доповненнями.

Відкриті дані ДПС також оприлюднені та оновлюються на Порталі відкритих даних https://data.gov.ua/organization/tax. 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

До уваги платників податків! 1 лютого 2022 року з 09-00 год. до 10-00 год відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за телефоном: (096) 509-37-04 на тему: «Застосування РРО та ПРРО з січня 2022 року». На запитання відповідатиме старший державний інспектор ДПІ у м. Покрові Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Гаєвська.

Категория: Область | Просмотров: 90 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar