Покров Понедельник 29.04.24, 06:46
Сайт
Главная » 2021 » Июнь » 7 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Дніпропетровській області
12:58
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Дніпропетровській області

ДПС зацікавлена у відкритому діалозі з

платникам податків, – Євген Олейніков

В.о. Голови ДПС Євген Олейніков у рамках Комунікаційної податкової платформи провів зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

Учасники обговорили системні питання у сегменті зупинки реєстрації податкових накладних.

Так, зокрема, за словами в.о. Голови ДПС Євгена Олейнікова, на сьогодні системою автоматизованого моніторингу здійснюється зупинка реєстрації лише 0,5 % податкових накладних. При цьому платники мають право підтвердити реальність таких операцій.

«Існує процедура оскарження зупинки реєстрації податкових накладних. Такі скарги податкова служба розглядає оперативно – до 25 днів. Платник доводить реальність своїх операцій і комісія приймає відповідне рішення. Раджу тим підприємствам, накладні яких були зупинені, використовувати нормативно визначені механізми відстоювання своїх інтересів. Податкова служба зацікавлена в оперативному вирішенні питання для того, щоб платник отримав обігові кошти для своєї діяльності, а отже і вчасно та у повному обсязі сплатив податки до бюджету», – підкреслив Євген Олейніков.

Він у черговий раз зазначив, що наявність ознак ризиковості у підприємства не є забороною для подальшої реєстрації податкових накладних. Навпаки сенс такого механізму полягає в тому, щоб податкова служба отримала можливість більш детального аналізу операцій такого платника, а зовсім не заборону операцій взагалі.

Євген Олейніков також наголосив, що ДПС завжди відкрита до діалогу і готова у разі необхідності надавати консультативну допомогу платникам податків.

Учасники зустрічі розглянули загальну практику вирішення спорів та домовилися про подальшу взаємодію у вирішенні неузгоджених питань.   

 

Для переміщення пального транспортним засобам

необхідно мати статус акцизного складу

Протидія нелегальному ринку обігу пального в пріоритеті задач, поставлених Урядом України. Ефект від його ліквідації для економіки країни буде значний, адже виведення в правове поле нелегальних АЗС – це додаткові надходження до бюджету.

У 2021 році в сфері обігу паливо-мастильних матеріалів фахівцями податкової служби Дніпропетровщини проведено 48 перевірок АЗС на території Дніпропетровській області. За результатами вжитих заходів встановлено порушень податкового законодавства на загальну суму 7,2 млн гривень.

У ході проведення перевірок встановлено 15 АЗС, якими подано до органів ДПС недостовірні дані в документах на право отримання відповідних ліцензій на роздрібну торгівлю пальним. На підставі матеріалів перевірок 15 ліцензій анульовано.

Податковим законодавством встановлена відповідальність для суб’єктів господарювання, які порушують встановлені законодавчі норми при реалізації пального.

Так, Податковим кодексом України (ПКУ) визначено, що транспортні засоби, які набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки, повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий (п.п. 230.1.5       п. 230.1 ст. 230 ПКУ).

Переміщення пального транспортними засобами, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН), складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, а також не зазначені у заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, які надіслані центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, забороняється.

У разі виявлення фактів переміщення пального з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають таке пальне та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію) (п. 228.3 ст. 228 ПКУ).

Функціонування нелегальних АЗС негативно впливає безпосередньо на місцевий бюджет області і наносить колосальний збиток усій економіці України.

Податкова служба Дніпропетровського регіону за активний діалог з бізнесом задля побудови цивілізованого паливного ринку. Наша спільна мета – подолання тіньового сектору у цій галузі, забезпечення динамічного зростання надходжень до бюджету і його конвертація у соціально відчутний результат, направлений на захист споживачів від контрафактної і небезпечної продукції.

На цьому акцентувала увагу начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

 

Платники Дніпропетровщини за січень – травень 2021 року

спрямували до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску 31,2 мільярда гривень

Протягом січня  травня 2021 року платниками Дніпропетровщини спрямовано до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) 23 млрд 538 млн гривень. Це на 5 млрд 198,1 млн грн (або на 28,3 відс.) більше надходжень відповідного періоду 2020 року, про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Так, до Державного бюджету України надійшло 11 млрд 239,4 млн грн, що на 2 млрд 329,6 млн грн більше, ніж за січень – травень 2020 року.

До місцевих бюджетів регіону надійшло 12 млрд 298,6 млн грн, що перевищує минулорічні показники аналогічного періоду на 2 млрд 868,5 млн гривень.

За підсумками січня  травня 2021 року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надійшло 7 млрд 713,9 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 1 млрд 206,5 млн гривень.

Міжнародний день захисту дітей - підведено підсумки конкурсу дитячої творчості

Нещодавно, у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області підведено підсумки конкурсу дитячих творчих виробів, присвяченого Дню вишиванки, який об’єднує українців всього світу.

Конкурс проводився за ініціативою начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Чуб Ганни.

Він був налаштований на те, аби викликати у підростаючого покоління – наших юних громадян, почуття приналежності до великої родини – української нації. І проведення конкурсу продемонструвало, що діти відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій нашого народу.
У цьому році 53 учасники конкурсу. Це діти – від 4-х до 17-ти років. Творчі роботи – надзвичайно різноманітні.

Молодих талантів та їх батьків привітали, подякували за активну участь у конкурсі, а також відзначили індивідуальність, оригінальність, сміливість, непередбачуваність та креативність робіт.

Під час підведення підсумків податківці оцінили творчі таланти дітей і всі учасники конкурсу отримали подарунки. Особливу відзнаку здобули найцікавіші роботи. Нагородження конкурсантів пройшло в атмосфері радості і позитивних емоцій.

Адже найбільшу радість приносить свято, в якому безпосередньо приймаєш участь і з натхненням долучаєшся до процесу!

Платники податків сплатили до

бюджетів усіх рівнів 1198,5 млн.грн. податків і зборів

Начальник Нікопольського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун відмітив, що за підсумками 5 місяців 2021 року спрямовано до державного та місцевого бюджетів 1198,5 млн. грн., що на 263,2 млн. грн. більше ніж за відповідний період минулого року. Темп росту збору платежів до відповідного періоду минулого року склав 128,1 відсотка.

Володимир Джавун висловлює вдячність платникам податків за сумлінну та своєчасну сплату податків, розуміння важливості наповнення бюджетів, від чого залежить соціально-економічний розвиток країни та регіону.

 

На розвиток місцевих громад

Нікопольського регіону надійшло 744,7 млн гривень податків й зборів

 

Начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський повідомив щодо надходжень податків і зборів до бюджетів місцевих громад Нікопольського регіону. За січень-травень 2021 року надійшло 744,7 млн грн.

Керівник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб акцентував увагу на трійку податків-лідерів, які наповнюють місцеві бюджети.

Перше місце традиційно обіймає податок на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом надходжень. За січень-травень 2021 року надійшло 485,7 млн грн цього податку.

Друге місце належить платі за землю – 121,1 млн грн.

На третьому місці – єдиний податок – 68,4 млн грн.

«Завдяки повній та своєчасній сплаті податків, рівномірного поповнення бюджету та злагодженій взаємодії податківців з платниками податків вдається досягти позитивної динаміки надходжень до бюджету» зазначив Володимир Малиновський.

 

Майже 68,4 мільйонів гривень надійшло до

місцевих скарбниць від платників єдинників

Нікопольського регіону

З початку 2021 року до місцевих бюджетів від підприємців та підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування, надійшло майже 68,4 мільйонів гривень єдиного податку, що становить 9,2 відсотка від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів. Про це повідомив начальник Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

«Сумлінно сплачуючи єдиний податок до місцевих бюджетів, тим самим платники забезпечують життєдіяльність територіальних громад» - зазначив посадовець.

 

Місцеві бюджети Нікопольського району

отримали 121,1 мільйона гривень плати за землю

За січень-травень 2021 року до місцевих бюджетів регіону надійшло 121,1 мільйона гривень земельного податку та орендної плати за землю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 30,5 млн. грн. або на 33,7 відсотка.

Як повідомила начальник Нікопольського відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Карнаух, власники земельних ділянок і землекористувачі – юридичні особи спрямували до скарбниць 115,7 мільйона гривень плати за землю, фізичні особи – 5,4 мільйона гривень.

 

Гаряча лінія «Новації у сфері застосування програмного РРО»

Днями заступник начальника Нікопольської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна ГРОЗДОВСЬКА-БОЛИЧЕВА під час проведеного сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», надала відповіді на питання громадян стосовно зазначеної теми.

 

Питання 1: Доброго дня! Чи необхідно застосовувати РРО підприємцю – платнику єдиного податку, який здійснює реалізацію супутніх товарів, та технічно складних побутових товарів за готівку?

Відповідь: Доброго дня! Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 231 затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО.

Якщо фізична особа – підприємець є платником єдиного податку та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то такий підприємець застосовує РРО або ПРРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.

Слід зазначити, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх своїх господарських одиницях, зокрема, застосовувати РРО незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, оскільки законодавством передбачені вимоги до суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

 

Питання 2: Вітаю. Хто звільнений від використання РРО/ПРРО до 01 січня 2022 року?

Відповідь: Доброго дня! З  1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1  січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Для вищезазначених видів діяльності застосування РРО є обов’язковим.

При цьому, відповідно до статті 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров'я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування. Так, у разі отримання сімейним лікарем, який зареєстрований приватним підприємцем, коштів на власний рахунок, застосування РРО не потрібне.

 

Питання 3: Доброго дня! Чи застосовується РРО при безготівкових розрахунках?

Відповідь: Доброго дня! У разі здійснення розрахунків у безготівковій формі реєстратори розрахункових операцій не застосовуються.

Якщо покупець в банківській установі сплатив на рахунок продавця коштиза товар чи послугу, зокрема, і готівкою через касу банку, то такий платіж не проводиться через РРО.

Якщо ФОП на єдиному податку приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО.

 

Питання 4: Доброго дня! Хто з платників на єдиному податку у 2021 році не зможе обійтися без використання РРО?

Відповідь: Доброго дня! З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року без РРО/ПРРО можуть працювати ФОП - єдинники 2 - 4-ї груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (6000 * 220 = 1320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності.

Однак, є категорії платників, які зобов'язані використовувати РРОта/або ПРРО, зокрема ті які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

реалізацію ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Ця норма передбачена п. 61 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ.

Отже, усі суб'єкти господарювання на спрощеній системі які реалізують ліки, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров'я (код економічної діяльності 86 «Охорона здоров'я» за ДК 009:2010) платники мають обов'язково застосувати РРО та/або ПРРО.

Дітям про доросле: роль і значення податків у нашому суспільстві

 

Днями заступник начальника Томаківської ДПІ Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ольга Баршак завітала до Томаківської центральної бібліотеки на зустріч з дітлахами.

Майбутнім кожної країни є молодь. Це її інтелектуальний потенціал, основа економічного, політичного і суспільного розвитку. Саме тому податкова грамотність молоді є необхідною передумовою формування податкової культури в суспільстві в цілому.

Ольга Баршак спілкувалася у бібліотеці з дітлахами на податкову тематику. Діти дізналися про історію створення податків в Україні та «специфічні» податки, які існували в різних країнах, про сучасну систему оподаткування та про те, на що витрачають кошти з бюджету.

Для маленьких читачів це була перша зустріч з податківцями. Така «доросла» тема дуже зацікавила дітлахів та викликала жваве обговорення. Податківець із задоволенням відповіла на чисельні запитання.

Державна податкова служба

долучилася до Ярмарку вакансій

Державна податкова служба України долучилася до Ярмарку вакансій, який проведений Університетом державної фіскальної служби України для студентів та випускників університету.

Захід зібрав роботодавців вітчизняного ринку праці, а саме: Міністерство фінансів України, Державну податкову службу України, Державну аудиторську службу України, Ірпінський міський центр зайнятості, Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ) та інших.

Під час Ярмарку вакансій учасники мали змогу дізнатися про особливості та переваги роботи в ДПС, про інструменти щодо залучення студентів та молодих спеціалістів до державної служби.

Так, зокрема, представники служби розповіли про Програму адаптації новопризначених працівників Державної податкової служби України, про Зручнобук, який розроблено для надання відповідей на більшість питань нового працівника та який буде корисним та зручним навігатором у ДПС, про можливість проходження практики та стажування.

Крім того, Директор кадрового забезпечення та розвитку персоналу ДПС  Лариса Ящук надала відповіді на питання учасників заходу.

 

 

Категория: Область | Просмотров: 110 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar