Главная » 2012 Декабрь 8 » З 16 грудня всі ресторани та бари Дніпропетровщини звільняться від куріння
23:09 З 16 грудня всі ресторани та бари Дніпропетровщини звільняться від куріння | |
5 грудня 2012 року у прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулось чергове засідання на тему: «З 16 грудня всі ресторани та бари Дніпропетровщини повністю звільняються від куріння». 16 грудня 2012 року набуває чинності Закон України № 4844, що обмежує місця куріння тютюнових виробів. Згідно з прийнятим документом, куріння повністю забороняється в приміщеннях закладів громадського харчування. Який механізм виконання закону, що звільняє заклади громадського харчування від тютюнового диму? Хто і як здійснюватиме контроль за виконанням закону? Які медичні аспекти закону для відвідувачів та працівників закладів харчування від вторинного диму? Ці та інші питання обговорювали представники контролюючих органів, громадських організацій, які борються з курінням, а також власники ресторанів разом з журналістами. Підписавши Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, Україна взяла на себе обов’язок приймати ефективні закони, які забезпечуватимуть захист від впливу тютюнового диму на робочих та громадських місцях. І першим кроком у боротьбі проти тютюну було прийняття у 2005 році Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення». Другий вагомий крок у цьому напрямку було здійснено 24 травня 2012 року, коли Верховна Рада України прийняла Закон України № 4844 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів). Основна відмінність нового закону від поки що діючого полягає в забороні куріння у кафе, барах та ресторанах. Нормами діючого закону передбачено, що у таких закладах відводиться не менше 50 відсотків площі торгових залів таких закладів для обслуговування осіб, які не курять, а новий закон повністю забороняє куріння у таких приміщеннях. 6 серпня цього року Державна інспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість оголосили про об’єднання зусиль для успішного контролю над виконанням антитютюнових законів, здатних знизити рівень поширеності тютюнокуріння та захистити населення від шкідливого впливу тютюнового диму. Свідченням серйозних намірів стало підписання Меморандуму про співпрацю Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів і членів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», експерт Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, назвала кілька вагомих причин для повного звільнення робочих місць від тютюнового диму. Це і виконання міжнародних зобов’язань, а саме Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. І покращення демографічної ситуації, оскільки 100 000 українців передчасно у працездатному віці помирають від хвороб, спричинених тютюнокурінням, 10% з яких відноситься до пасивного куріння. За даними дослідження ВООЗ, 68% українських курців хочуть позбутися цієї шкідливої звички. Тобто введення заборони надасть ще одну можливість звільнитися від тютюнової залежності. 94% громадян України усвідомлюють ризики та схвалюють звільнення від тютюнокуріння. «Заборона куріння в громадських та на робочих місцях – це світова практика захисту населення від негативного впливу тютюнового диму, покращення здоров’я, до якої нарешті приєднується Україна. За даними КМІС, 86% українців чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму! І навіть 54% курців вважають, що право офіціантів працювати в бездимних умовах є важливішим, ніж право покурити в середині приміщення, - запевняє Ганна Гопко. Головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін підтвердив, що за даними МОЗ України нікотинова залежність – це хвороба. «І ми, лікарі, обома руками за прийняття такого закону. Дійсно, наукові дослідження підтверджують, що тютюновий дим дуже впливає на зростання кількості захворювань у людей. Так, ризик захворіти на рак молочної залози вдвічі більший у жінок, які піддаються дії тютюнового диму. Ще один приклад: одна з причин синдрому несподіваної смерті у немовлят – це куріння батьків», - повідомив Юрій Анатолійович. Про контроль за виконанням нового закону розповів Олег Гапіч, заступник начальника обласної Інспекції України з питань захисту прав споживачів. Відповідальність суб’єктів господарювання – власників ресторанів – за невиконання закону буде передбачати штраф у розмірі від 1 000 до 10 000 гривень. А факт куріння у приміщенні закладу або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції з питань захисту прав споживачів. «Поки що наші працівники проводили роз’яснювальну роботу - це і семінари, і інформаційні листи тощо. Та після 16 грудня ми будемо перевіряти заклади громадського харчування і, в разі виявлення порушень, - штрафувати. Повинні бути вивішені повідомлення про заборону куріння, про штрафні санкції як до курців, так і до власників закладів, - підкреслив Олег Васильович. - Підставою для позапланової перевірки суб’єкта господарювання є звернення громадян. Так, якщо Ви бачите, що хтось курить у залі, слід зафіксувати порушення, зробити запис у книзі скарг та пропозицій та подати заяву до обласної Інспекції з питань захисту прав споживачів. Телефон громадської приймальні для звернень – (056) 744-08-62». «А якщо поруч з Вами у приміщенні хтось закурить, слід вимагати у адміністрації закладу попросити курця негайно припинити псувати повітря тютюновим димом. Якщо це не допоможе, викликайте міліцію, яка має припинити порушення закону і скласти протокол, що передається начальнику відділу міліції, який визначає розмір штрафу за це порушення», - додала Ганна Гопко. До речі, для фізичних осіб це 51-171 гривня. Учасники прес-заходу Олександр Рось, керівник ресторану «Іспанський льотчик», та Андрій Шелковський, керуючий мережі соціальних закладів Вільний простір «Риба Андрій» і арт-кафе «Невідомий Петровський», на власному прикладі ще раз довели, що ресторани, бари, кафе тощо – це не заклади для куріння, а місця для відпочинку, для отримання задоволення від смачної їжі, від компанії та атмосфери ресторану. Як зауважив Олександр, останні три роки питання дозволу куріння у закладах харчування набагато рідше виникало у рестораторів, які відкривали новий ресторан. Учасники прес-клубу: Олег Гапіч, заступник начальника обласної Інспекції України з питань захисту прав споживачів; Юрій Корягін, головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я; Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», експерт Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну; Олександр Рось, керівник ресторану «Іспанський льотчик»; Андрій Шелковський, керуючий мережі соціальних закладів Вільний простір «Риба Андрій» та арт-кафе «Невідомий Петровський». | |
Категория: Область | Просмотров: 797 | |
Всего комментариев: 0 | |