Покров Вторник 07.05.24, 05:29
Сайт
Главная » 2012 » Февраль » 20 » З нагоди Дня соціальної справедливості за дорученням О.Вілкула Марія Пустова провела нараду
20:21
З нагоди Дня соціальної справедливості за дорученням О.Вілкула Марія Пустова провела нараду
З нагоди Дня соціальної справедливості за дорученням О.Вілкула Марія Пустова провела нарадуЗ нагоди Всеукраїнського дня соціальної справедливості за дорученням губернатора Олександра Вілкула його заступник Марія Пустова провела спільну нараду представників сторін соціального діалогу області. 
«Сьогодні вперше за час незалежності України, згідно з Указом нашого Президента Віктора Федоровича Януковича, ми відзначаємо День соціальної справедливості. Метою цього заходу є привернення уваги органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості до необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення», - сказала Марія Пустова.
У рамках Комплексної стратегії розвитку регіону, ініційованої губернатором Олександром Вілкулом, та Регіональної тристоронньої угоди про соціальне партнерство обласної влади з профспілками та роботодавцями, розроблено покрокову програму дій у всіх сферах життєдіяльності області, яка забезпечую динамічний соціально-економічний розвиток регіону та підвищення соціальних стандартів.
Результатом реалізації Стратегії, сказала Марія Пустова, стало значне покращення соціально-економічних показників. В області динамічно зростають темпи не тільки промислового виробництва, але і в таких галузях з високою доданою вартістю як: машинобудування – зростання на рівні 23%, легка промисловість – на 26%.
«Профспілки завжди відігравали провідну роль у розвитку соціального діалогу між владою та суспільством. Накопичена багаторічна практика ведення переговорів і консультацій з органами влади та роботодавцями. Наприклад, на територіальному рівні велику роль відіграє обласна тристороння соціально-економічна рада. Саме завдяки участі в ньому профспілкової стороні - через призму регіональної угоди - вдається вирішувати багато актуальних питань, в тому числі і про соціальну справедливість. Особливо активізувалась і стала більш конкретною і плідної ця робота з приходом до керівництва області губернатора Олександра Вілкула і його команди», - голова обласного об'єднання профспілок Віталій Дубіль. 
Також Марія Пустова повідомила, що середньомісячна заробітна плата в області за 2011 рік становила 2791 грн, що в 2,8 рази перевищує рівень мінімальної заробітної плати (1004 грн). При цьому середня заробітна плата на підприємствах базових галузей регіональної економіки (ГМК та енергетики) перевищує 4 тис грн., а на багатьох і 5 тис грн. У рейтингу серед областей України Дніпропетровщина - серед лідерів за рівнем середньомісячної заробітної плати. Темп зростання номінальної заробітної плати у відношенні до відповідного періоду минулого року склав 17,8%.
8 лютого цього року Олександр Вілкул провів робочу нараду з головою Федерації професійних спілок України Юрієм Куликом. 
Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик високо оцінив роботу обласної влади щодо соціально-економічного розвитку Дніпропетровщини та встановлення ефективних стосунків з профспілками та роботодавцями. 
«На Дніпропетровщині налагоджений конструктивний діалог між профспілками, органами влади та роботодавцями. Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула область досягла високих результатів соціально-економічного розвитку. Упевнений, що продовження співпраці органів влади, профспілок та роботодавців є запорукою подальшого зростання регіону», - сказав Юрій Кулик.
У 2011 році скорочено загальну заборгованість з виплати заробітної плати на 36% або на 8,4 млн грн. На 1 січня 2012 року обсяг загальної заборгованості склав 14,8 млн грн. Кількість підприємств-боржників з виплати заробітної плати скорочено на 46 одиниць (з 77 підприємств на 1 січня 2011 року до 31 підприємства на 1 грудня 2011 року). Загалом, завдяки жорсткому контролю з боку губернатора Олександра Вілкула впродовж 2010-2011 рр. заборгованість заробітної плати скоротилася у 6 разів з 89 млн грн. до 14,8 млн грн. В області відсутня заборгованість з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів.
Окрема увага в області приділяється детінізації трудових відносин та легалізації доходів працюючого населення. За дорученням губернатора Олександра Вілкула для забезпечення дотримання законних прав громадян з 2011 року в області, у кожному місті та районі створені й працюють робочі групи з питань легалізації заробітної плати, куди входять відповідні контролюючі органи. Протягом 2011 року в області проведено 497 засідань робочих груп та здійснено 17,5 тисяч перевірок роботодавців щодо легалізації зайнятості населення. 
Як зазначила Марія Пустова, за підсумками 2011 року на Дніпропетровщині легалізовано понад 8,5 тисяч робочих місць, в бюджет додатково надійшло понад 3,3 млн грн., до Пенсійного фонду України – 1,7 млн грн. 1165 роботодавців області підвищили заробітну плату працівникам.
В області збережена стабільність на ринку праці. Протягом 2011 року створено 69 тисяч робочих місць, майже на чверть скоротився рівень виробничого травматизму.
У галузі соціальної політики в області за ініціативи губернатора Олександра Вілкула реалізується ряд спеціальних програм. У рамках цих програм у 2011 році отримали соціальні картки на 50 тисяч гривень три Герої Радянського Союзу та ветеран, нагороджений 4-ма медалями «За відвагу». Також у 2011 році від обласної влади соціальні картки на 50 тис гривень, отримали 4 родини, в яких народилися трійні. 
113 жителям області, яким виповнилося 100 і більше років виплачено обласну стипендію на загальну суму 1 млн 21,8 тис. грн.
511 жінкам регіону, яким у 2011 році Указом Президента України встановлено почесне звання «Мати-героїня», виплачено одноразову винагороду на загальну суму 4,8 млн грн.
За підсумками наради було підписано угоду про взаємодію між обласним об'єднанням профспілок і територіальної державної інспекції з питань праці, а такж між обласним об'єднанням профспілок і головним управлінням Пенсійного фонду в області. Метою підписання цих угод є підвищення соціального та правового захисту населення.
Довідка:
У 2011 році за ініціативи губернатора Олександра Вілкула укладена регіональна угода про соціальне партнерство облдержадміністрації, профспілок області та об'єднань роботодавців.
Угода була укладена з метою забезпечення ефективного розвитку економіки області та соціального захисту найманих працівників, а також з метою узгодження інтересів трудящих, власників й уповноважених ними органів при регулюванні виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, досягнення стабільності та злагоди в суспільстві. Також Угода спрямована на захист вітчизняного виробника і споживчого ринку області, відродження і розвиток професійно-технічної освіти.
Обласна влада послідовно виконує Регіональну тристоронню угоду про соціальне партнерство з профспілками та роботодавцями. Всі основні норми угоди є частиною Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини, мета якої забезпечити сталий економічний розвиток та підвищення якості життя жителів регіону.

Категория: Область | Просмотров: 719 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar