Покров Пятница 17.05.24, 10:49
Сайт
Главная » 2013 » Март » 28 » 2013 році на Дніпропетровщині буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей
13:50
2013 році на Дніпропетровщині буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей
У 2013 році Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я» буде перепрофільований у Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Це один з перших таких центрів в Україні. У цьому закладі будуть отримувати консультацію та допомогу молоді мами, які потрапили в складну життєву ситуацію, буде організована робота з кризовими сім'ями, які перебувають на межі розпаду.
Центр соціальної підтримки дітей та сімей буде створений у рамках проектів  «Добре вдома» та «Родина для дитини», які реалізуються відповідно представництвом благодійної організації «Надія і житло для дітей» в Україні та Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у партнерстві з Дніпропетровською облдержадміністрацією.



Як зазначила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська: «Модель розвитку сімейних форм виховання Дніпропетровщини розглядається як базова для всієї України. Ми розраховуємо на те, що Дніпропетровська область покаже реальний шлях переходу від радянської інтернатної системи до форматів, коли усі діти виховуються тільки у родинах».
Наразі у Дніпропетровському районному дитячому будинку «Сім’я» лишилося 17 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Інші вже влаштовані до сімейних форм виховання. Тому вже цього року на базі дитячого будинку буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Для дітей, які до цього час не будуть влаштовані до сімейних форм виховання, буде наданий будинок з максимально наближеними до сімейних умовами проживання та з домашньою атмосферою. 



«У новій соціальній ініціативі «Діти - майбутнє України» наш Президент Віктор Янукович визначив нові формати роботи, спрямовані на захист прав дітей. Дніпропетровщина знаходиться в авангарді цих процесів. Новий центр соціальної підтримки дітей та сім'ї стане майданчиком для впровадження нових форматів і нових методик роботи з сім’ями, які потрапили у складні життєві обставини.  Завдання спеціалістів, які працюватимуть у цьому центрі, - зберегти батьків для дітей. В майбутньому ми плануємо поширити досвід таких центрів на всій території», - сказав Дмитро Колєсніков. 
Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наголосив: «Президент підтримує створення подібних центрів, на що є відповідні Укази, які передбачають їх створення по всій Україні, а також перехід на модель фінансування «гроші ходять за дитиною».
Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Створення центрів соціальної підтримки – дуже важливий крок на шляху профілактики сирітства. Це перший центр в Дніпропетровській області у рамках співпраці з Облдержадміністрацією та організацією «Надія і житло для дітей». І фонд інвестує у створення цього закладу 1 млн. 300 тис. грн. Щороку близько 8 000 дітей «втрачає» батьків через позбавлення батьківських прав. І мета цього центру дуже проста – надавати якісні та доступні соціальні послуги, аби вразливі сім’ї могли зберегти свої родини. Хочеш допомогти дитині – допоможи родині».

2013 році на Дніпропетровщині буде створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей

Зокрема,  планується запровадити такі послуги як догляд і захист дітей із найбільш вразливих сімей, послуги, направлені на збереження сім’ї, для створення безпечного та дружнього до дитини середовища, попередження вилучення дітей з сімей. Також сім’ї, які опинились в складних життєвих обставинах, отримають необхідну підтримку. Для цього здійснюватиметься підготовка фахівців із соціальної роботи. Крім того, працівники служб та відділів Дніпропетровської райдержадміністрації, міських, селищних та сільських рад району пройдуть навчання з організації роботи зі створення сімейних форм виховання. Подібний центр соціальної підтримки дітей та сімей стане другим в Україні. Наразі такий центр працює лише в Київській області.  
 
Довідка: 
Дніпропетровський районний дитячий будинок «Сім’я» засновано у 2002 році. Заклад розрахований на 50 місць. Наразі у закладі виховуються 17 вихованців - 6 дітей-сиріт; 11 дітей, позбавлених батьківського піклування. 
Навчаються діти у Ювілейній середній загальноосвітній школі №1 та Ювілейній початковій школі №2. Діти є постійними учасниками міських спортивних змагань, тематичних конкурсів дитячої творчості, дитячого малюнку тощо. Вихованці дитячого будинку щорічно беруть участь у Міжнародних дитячих фестивалях для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, „Назустріч мрії” та «Мама+Я». Дітей тренує професійний тренер з міні-футболу, команда дитячого будинку є переможцем обласних та районних змагань. Для вихованців дитячого будинку постійно організовуються та здійснюють походи по Дніпропетровщині, два рази на рік діти подорожують історичними місцями України, відпочивають в оздоровчих таборах та санаторіях України, за кордоном.
З початку діяльності у закладі отримали соціальну, психологічну, педагогічну, медичну, правову допомогу 175 дітей. 
Протягом 2011-2012 року до сімейних форм виховання влаштовано 21 дитину ( 5 – усиновлено, 4 – влаштовано до прийомної сім’ї, 1 – до дитячого будинку сімейного типу, 11 – влаштовано під опіку та піклування). 

Категория: Область | Просмотров: 907 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar