Покров Пятница 17.05.24, 12:14
Сайт
Главная » 2013 » Март » 27 » Дніпропетровщина виступає з пропозицією впровадження антиретровірусної терапії у протитуберкульозних диспансерах області
00:11
Дніпропетровщина виступає з пропозицією впровадження антиретровірусної терапії у протитуберкульозних диспансерах області
Дніпропетровщина виступає з пропозицією впровадження антиретровірусної терапії у протитуберкульозних диспансерах областіДніпропетровщина виступає з пропозицією впровадження антиретровірусної терапії у протитуберкульозних диспансерах області. Вона застосовується для лікування хворих на туберкульоз із ВІЛ/СНІД. Таку ініціативу висловив головний лікар Криворізького тубдиспансеру №2 Дмитро Севенко. Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації також підтримує впровадження цієї практики. Про це стало відомо під час проведення першої всеукраїнської телеконференції «Запитай Міністра», присвяченої Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. Захід відбувся за ініціативи МОЗ України. У ньому взяли участь медичні працівники та пацієнти зі 100 протитуберкульозних диспансерів зі всієї країни.
У своєму зверненні до Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової, головний лікар Криворізького тубдиспансеру №2 Дмитро Севенко зазначив, що Дніпропетровщина є єдиним регіоном України, де на базі трьох протитуберкульозних диспансерів функціонують пункти замісної терапії для наркозалежних*. 
Враховуючи такий досвід, Дмитро Севенко запропонував запровадити у протитуберкульозних диспансерах області ще й антиретровірусну терапію. На сьогоднішній день ця допомога надається у 24 медзакладах регіону. 
Дана ініціатива була підтримана Міністром охорони здоров’я України Раїсою Богатирьовою, яка пообіцяла підтримку у реалізації даного питання. 
«Ми бачимо, яку увагу приділяє наш Президент Віктор Янукович питанням взаємодії влади та громадськості. І сьогоднішня телеконференція є черговим підтвердженням цьому, – сказав Дмитро Севенко. – Такі зустрічі дають можливість вільно висловлювати свої думки з того чи іншого приводу, вносити свої пропозиції щодо розвитку медичної галузі та знаходити у цьому підтримку такого високого рівня».
Довідка:
* Замісна терапія - це різновид лікування, при якому використовують синтетичні препарати з властивостями, що нагадують дію морфіну чи героїну. Їх треба застосовувати в правильному дозуванні, яке практично знімає потяг до наркотиків, але не дає ефекту ейфорії, розслаблення або ж знеболення.
Пацієнт, що вживає адекватну дозу, майже не відрізняється від інших людей. Він може вести звичний для більшості спосіб життя: ходити на роботу й навчатися, а також виховувати дітей. Прийом препаратів-замінників усуває потребу в нелегальних опіатах («вуличні наркотики»), оскільки вони в певному сенсі заміняють дію останніх і підтримують стабільний стан пацієнта.
Загалом на Дніпропетровщині функціонує 18 сайтів (пунктів) для лікування наркозалежних пацієнтів. Із них 3 знаходяться на базі Дніпропетровського обласного, Криворізького та Павлоградського тубдиспансерів. Таке лікування є безкоштовним.

Категория: Область | Просмотров: 711 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar