Покров Понедельник 29.04.24, 13:58
Сайт
Главная » 2012 » Май » 11 » Олександр Вілкул відкрив у Верхньодніпровську комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячеві Володимиру Щербицькому
21:21
Олександр Вілкул відкрив у Верхньодніпровську комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячеві Володимиру Щербицькому
Олександр Вілкул відкрив у Верхньодніпровську комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячеві Володимиру ЩербицькомуГубернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул та народний депутат України Сергій Глазунов відкрили у Верхньодніпровському народному історико-краєзнавчому музеї першу в Україні комплексну експозицію, присвячену видатному державному діячу України Володимиру Щербицькому. 
У просторій залі Верхньодніпровського краєзнавчого музею, яка займає понад 100 квадратних метрів, розташовано комплексну експозицію, присвячену життю і діяльності Володимира Щербицького – видатного державного діяча, який народився на Дніпропетровщині у місті Верхньодніпровськ. Майже 27 років він був у керівництві України – головою Ради Міністрів УРСР (1961-1963, 1965-1972) та першим секретарем ЦК КПУ (1972-1989). До цього Володимир Щербицький працював на керівних посадах у Дніпропетровській області. 
«Дніпропетровщина виростила багато яскравих історичних особистостей, які творили історію нашого регіону і країни. Ми пам’ятаємо і пишаємося нашими видатними земляками. Повага до історії та наступність поколінь – це потужна складова духу нашого регіону. Сьогодні ми відкриваємо експозицію, присвячену Володимиру Щербицькому. Його ім’ям названі площі та вулиці в містах та районах області. Зала пам'яті Володимира Щербицького дозволить глибше пізнати історію нашої країни. Це данина пам’яті керівникові, який працював на результат, любив Дніпропетровщину і Україну, і зробив величезний внесок в їх соціально-економічний розвиток», - сказав на відкритті Олександр Вілкул. 
За роки, коли Володимир Щербицький перебував на вищих керівних посадах, у чотири рази зріс економічний потенціал України. Обсяги промислового виробництва зросли в п'ять разів. У два рази збільшилися обсяги виробництва сільгосппродукції. Побудовано сотні тисяч кілометрів доріг, десятки мостів, тисячі шкіл, садочків, лікарень. Був створений потужний космічний промисловий потенціал держави. Україна увійшла в число найбільш розвинених країн Європи та світу. 
«Державна діяльність – це, перш за все, відповідальність перед своїм народом та створення умов для розвитку країни та її громадян. Володимир Щербицький вирізнявся твердістю та рішучістю у відстоюванні інтересів Дніпропетровщини та України. Своїми справами він заслужив повагу і сьогодні ми вшановуємо пам'ять нашого видатного земляка», - сказав Сергій Глазунов . 
У залі пам’яті у Верхньодніпровському районному народному історико-краєзнавчому музеї знаходяться унікальні фотографічні матеріали та особисті речі сім’ї Щербицьких. Значну кількість експонатів музею подарували родина та друзі Володимира Щербицького, активну участь у поповненні музейного фонду бере благодійна організація «Благодійний фонд «Українська державність» імені В. В. Щербицького».
Також у заході узяли участь голова президії Верховної Ради України 1975 – 1991 років Валентина Шевченко, друзі та соратники Володимира Щербицького.
Перед відкриттям експозиції у музеї відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до пам’ятника Володимиру Щербицькому.
Оформлення експозиції відбулось у 2011 році за ініціативи народного депутата України Сергія Глазунова та за підтримки голови облдержадміністрації Олександра Вілкула. 
Роботи здійснювали криворізькі художники-дизайнери, застосовуючи сучасні художньо-оформлювальні технології. Серед виставлених експонатів: унікальні фото, особисті речі родини Щербицьких та сімейна реліквія – портрет Тараса Шевченко, творчість якого у родині Щербицьких цінували особливо. Також у залі пам’яті Володимира Щербицького відновлено інтер’єр кімнати його матері – Тетяни Іванівни та куточок шкільного класу, в якому навчався юний Володимир Щербицький. 
Губернатор Олександр Вілкул після екскурсії експозицією залишив пам’ятний запис у книзі відгуків у музеї:
«Ця експозиція дає можливість нашим молодим землякам торкнутися історії людини, яка любила рідну землю і робила все для її розвитку. Вона є важливим елементом патріотичного виховання, яка в умовах незалежної України надихає молодих людей на розвиток і гідні вчинки заради Дніпропетровщини та України».
Категория: Область | Просмотров: 674 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar